Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Srednji Banat - Problemi sa vodama  (Pročitano 10506 puta)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Srednji Banat - Problemi sa vodama
« poslato: 15. Mart 2011. u 12:26 »
Već nekoliko godina srednji Banat ima problem sa viškom padavina, međutim 2010 godina je prelila i ovako "prepunu čašu" sa preko 1000mm kiše za godinu dana, što je gotovo duplo više od višegodišnjeg proseka.
U dogovoru sa još par članova foruma, rešio sam da otvorim ovu temu jer nas povezuje isti problem. Pre nekoliko dana sam obišao deo atara Česterega, Banatskog Dvora, Torde, Torka i Banatskog Karađorđeva. Putevi su i dalje neprohodni, tako da sam slikao samo one njive koje su bliže asfaltnom putu. Takođe treba imati na umu da su ljudi gotovo cele zime (naravno kada su to uslovi dozvoljavali) ispuštali vodu iz njiva u kanale, tako da je situacija na terenu mnogo bolja nego što je mogla biti.
Za početak slika mog "putešestvija" prvog (crvena linija) i drugog dana (zelena linija). Prvi dan je bio baš žestok, jer sam išao peške i u par navrata sam nogao da ostanem bez čizama i zaglavljen u blato.  :-[
Drugog dana je bilo gospodski jer sam išao autom!  ;D
Plavom bojom su obeležene njive koje su pod vodom ...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Srednji Banat - Problemi sa vodama
« Odgovor #1 poslato: 15. Mart 2011. u 12:55 »
Pa da počnem!
Šta reći, vode na sve strane! >:(

Na ovoj njivi je ostalo pšenice od prošle godine koju nisu uspeli da pokose. Inače, mislim da je prošle godine oko 30-ak hektara pšenice ostalo u njivama.

Pšenica ...

"Veliki kanjon" u sred Banata...

Ovaj kanal je obično prazan ili sa tek malo vode ...

Opasno blato ...

Najveće jezero ...

Kanal za odvod ...

Za kraj jedan video...
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=maQJFB0Qm_I" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=maQJFB0Qm_I</a>

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #2 poslato: 15. Mart 2011. u 13:02 »
Strašno. Ali pojedinac tu ne može ništa da uradi. Treba neka organizovana akcija i kopanje novih u dubljih kanala, što povlači brojne druge probleme :(

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #3 poslato: 15. Mart 2011. u 13:32 »
Upravu si Dejo, ali ljudi pokušavaju da koliko je god moguće više osposobe svoje njive za setvu. Međutim, ono što meni smeta i zašto sam između ostalog pokrenuo ovu temu je medijska tišina u vezi ovog problema. U nekoliko opština srednjeg Banata je proglašeno vanredno stanje, a nama se serviraju razne gluposti i vesti koje nas se ne tiču! Hoću da što više ljudi vidi ovu temu!!!
Meni je žao što nisam stigao prošle godine da snimim kako kombajn sa gusenicama kosi žito po vodi. Tako je pokošeno skoro 100 hektara pšenice ... ostatak nije ni on mogao jer se zaglavljivao.  :o

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #4 poslato: 15. Mart 2011. u 14:30 »
Drugi dan...
Kanal dubine 2,5 metra prelio ...

Atar sela Torak (između dva Begeja)...

Pumpe za prebacivanje vode u Stari Begej rade non stop, što se i vidi po kretanju vode!

Na kraju da napomenem da ima još puno manih barica, ali njih nisam hteo da slikam!
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=lHh26lD-S58" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=lHh26lD-S58</a>

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #5 poslato: 15. Mart 2011. u 15:14 »
Auuu covece uzas... proslog maja sam isao u Kikindu i polja su bila pod vodom, znaci ono je bilo da ne poverujes, prava jezera... nisam znao da je to stalni problem...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #6 poslato: 15. Mart 2011. u 15:20 »
Pa da! Videćeš kad Kiraj postavi fotografije ...  :-[

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #7 poslato: 15. Mart 2011. u 21:37 »
Kao što je Ljubiša najavio pridružujem se ovoj temi i problemu.Problemi su počeli od 6 maja 2010.Deo atara je već tada bio poplavljen.Krajem meseca maja i početkom juna dolazi do ponovne mogućnosti rada u polju i mnogi poljoprivrednici ulaze u drugu setvu.Posejano seme je brzo niklo i obećavalo je ali u julu pada za kratko vreme (za par sati) kiša od 103 litre po kvadratu i ponovo sav trud i ulaganje odlazi u nepovrat.
Krajem oktobra se ukazala mogućnost da se na nekim parcelama uradi priprema i setva kao i oranje kako bi se zemljište spremilo za ovogodišnju setvu.Posle otapanja snega stanje u tom delu atara izgleda katastrofalno.Pre par dana smo se nekako probili do njiva i probali da ispustimo vodu.Kanali sisavci koji dopremaju vodu do glavnog odvodnog kanala su toliko puni da postoji mogućnost vraćanja vode u parcele a glavni odvodni kanal je toliko zamuljen da voda skoro i ne otiče.Postaviću malo veći broj fotografija koje sam napravio u tri dana.

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #8 poslato: 15. Mart 2011. u 21:54 »
Sad sam primetio da nisam dobro ubacio slike pošto su dosta male ali imam ih još pa ću ići preko drugog servera ,dotle dva vide<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Ux74tc0VXc8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ux74tc0VXc8</a>
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Wx-1pZlebLA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Wx-1pZlebLA</a>

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #9 poslato: 15. Mart 2011. u 22:29 »
« Poslednja izmena: 15. Mart 2011. u 22:39 Kiraj »

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #10 poslato: 16. Mart 2011. u 08:37 »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 16. Mart 2011. u 09:57 »
Kataklizma! :-[

Ako ne grešim, priroda je ovde samo kaznila ljudski nemar. Pojedinac je ovde nemoćan, a zajednica treba da se zapita da li su osduđeni da gladuju ili da kupuju gotovo po nedopustivim cenama.

Mala digresija: Da nema vesti iz Japana, čovek bi pomislio da ne može biti gore. Ovo je kao cunami.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #12 poslato: 16. Mart 2011. u 16:39 »
Juče sam zaboravio, pa sada da dodam! Ovu cev je moj otac ukopao davne 1981 godine da ne bi morao stalno da prekopava 3 metra širok put kada naiđe voda u njivi ... ovo je prvi put od tada da je koristi!  :o

Ovo je snimak kada je skoro sva voda već bila ispuštena u kanal (posle tri dana).
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=GGrYzuqmPCQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=GGrYzuqmPCQ</a>

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #13 poslato: 16. Mart 2011. u 20:04 »
Napokon i mi dobili pomoć,stigao je jedan bager za hitne intervencije.Ima mnogo da interveniše pa smo mi i danas uz pomoć pluga i lopate pravili kanal od 450 m kako bi preko jedne parcele doveli vodu do kanala sisavca.Primetio sam da se voda u kanalu spustila za oko 10 cm.Pitam se dali posle ovoliko štete koju sam pretpio na oko 20 kj (potpuna šteta) + delimično oštećene parcele treba da platim doprinos za odvodnjavanje javnom preduzeću Vojvodina vode.Rešenje za 2010 sam dobio iako je bivši ministar poljoprivrede rekao da će ta stavka biti otpisana.Sada svi ćute i pričaju da ako mi (seljaci) neplatimo neće moći da održavaju kanalsku mrežu.A ja pitam : "Zašto 40 godina nisu održavali kanale ,iako smo svake godine plaćali ,gde je taj novac?

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #14 poslato: 16. Mart 2011. u 21:01 »
Evo jednog dokaza da je moguće izvući vodu iz parcele ali da u blizini ima kanal koji je u funkciji.
21 02 2011 parcela je izgledala ovako

11.03.2011 ista parcela izgleda ovako

a danas 16.03 pre kiše ovako.

Van mreže Boda Tajson

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #15 poslato: 16. Mart 2011. u 21:22 »
Znaci, lose odrzavani kanali su iskljucivi uzrok problema? Angazovanje mehanizacije u vidu par bagera je mizeran izdatak za drzavu ali ocigledno imaju bolje nacine da potrose pare ::) Sto je najgore, vi na kraju morate da molite da vas oslobode troskova odvodnjavanja koje je direktna posledica njihovog nerada :bljuv:
Eat healthy. Exercise often. Die anyway.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #16 poslato: 16. Mart 2011. u 21:46 »
Da budem iskren, kod nas je deo kanalske mreže u solidnom stanju, međutim, zaista ima velikih propusta i delova gde kanal koji je iskopan još za vreme Broza nije nikada čišćen.
Mene nervira to što se o ovome ćuti i skoro ni jedna televizija nije posvetila ovoj temi ni jedan jedini minut!  >:(
Ako uspem, pokušaću da slikam deo pored magistralnog puta M7 (Zrenjanin - Srpska Crnja) između Banatskog Karađorđeva i Aleksandrova. Tamo voda nije duboko u njivama, ali pošto ne postoji kanal pored puta, stvorilo se jezero od nekoliko metara širine i nekih 2 km dužine. Imaju oni veliki kanal ... ali sa druge strane. E sad, da problem bude veći, njive su im baš malo nagnute ka putu, tako da ako neko hoće da ispusti vodu iz svoje njive mora da kopa kanal nekih 300 metara na suprotnu stranu!  :oboze:

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #17 poslato: 16. Mart 2011. u 23:11 »
Sad sam malo gledao slike i na predzadnjoj se vide silosi koji su u Ljubišinom Česteregu. :super:
Što se tiče puta kod nas su pre mesec dana iskopali kanale pored puta i mnoge parcele koje su u blizini puta su sada bez vode a do tada je izgledalo ovako
Ova pšenica više nema vode od kadd je iskopan kanal pored puta

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #18 poslato: 17. Mart 2011. u 16:16 »
Danas sam bio u Zrenjeninu. Na sve strane se "razleteli" bageri. Kopaju "sve u šesnaest" u Česteregu, Banatskom Dvoru i kod Kleka!
Sad se sve može!!!  >:( >:( >:(

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #19 poslato: 18. Mart 2011. u 22:49 »
Dva dana sam proveo u ataru u pokušaju da spasemo što više parcela od vode .Slike i filmovi će reći sve.