Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: April 2011.  (Pročitano 40393 puta)

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 36
Odg: April 2011.
« Odgovor #60 poslato: 10. April 2011. u 12:34 »
Utorak/srijeda,  sve bolji uvjeti za nastanak izraženijh olujnih procesa.

K-Index:

Vertikalna uzdizanja odlična:

Prolaz fronte popraćen s jakim do olujnim vjetrom:

Van mreže laky

« Odgovor #61 poslato: 10. April 2011. u 13:44 »
Nadam se da ce biti jaceg razvoja...
Za razliku od proslog fronta, u utorak ce biti zapadnog i jugozapadnog strujanja, vise vlage i veca sansa za razvoj oblacnosti. I u utorak tokom dana bi moglo biti razvoja oblacnosti i pljuskova u Vojvodini a hladan front stize krajem dana...
COJA je postavio karte gde se vidi nestabilnost u utorak, a sutra cemo videti dal ce biti nekih promena...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #62 poslato: 10. April 2011. u 17:56 »
Ima uslova za izolovane pljuskove sa grmljavinom u utorak prije prolaska fronta, ali bez većih šansi za ozbiljnije nevrijeme, makar u Srbiji.
Ipak, WRF vidi prilično visok CAPE index iznad Beograda u utorak:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #63 poslato: 10. April 2011. u 18:01 »
Poshto ja ne umem da gledam u modele ja pratim samo na w2u njihove prikaze tj  ja mislim da oni prikazuju njihovo tumachenje izlaza gfs-a i ostalih modela, i svaki put ovo za sredu izgleda sve intresantnije,sutra bi vi polako mogli da pochnete da dajete konkretnije  prognoze za sredu :)  hocu da kazem da vec u nekoliko termina i eta i gfs crtaju sneg za Ivanjicu, znam da vrlo lako moze da se desi da od svega toga ne bude nishta, ali :)  ;)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #64 poslato: 10. April 2011. u 21:35 »
Modeli još uvek neodlučni što se tiče dela dana u sredu kada će proći front i padavine.

Dok GFS konkretne padavine daje tek u sredu uveče i u noći na četvrtak,NMM i EC to daju već od srede ujutru.

NMM meteogram,potvrđuje vrlo nisku temperaturu u sredu:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #65 poslato: 11. April 2011. u 00:57 »
Prema poslednjim izlazima sneg ce u sredu padati u planinskim predelima ali je moguc i u jugozapadnim predelima vec iznad 300m. Ocekuju se obilnije padavine, narucito na jugozapadu. Od utorka uvece pa do kraja nedelje cesta pojava kise, jer cemo najverovatnije od cetvrtka pasti pod uticaj visinskog ciklona koji je jako nepredvidiv...

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #66 poslato: 11. April 2011. u 03:04 »
Inače, pojačanog vjetra će biti još sutra, naročito sredinom dana, a do srijede nešto slabiji.

uh, napokon.. u mojoj okolini retko kad duva ovako jak vetar po nekoliko dana tako da ne podnosim tu situaciju :) ipak sam više naviknut na dugu i gustu zaječarsku maglu nego na nešto nalik košavi :D

Van mreže Srbin

« Odgovor #67 poslato: 11. April 2011. u 03:41 »
Prema poslednjim izlazima sneg ce u sredu padati u planinskim predelima ali je moguc i u jugozapadnim predelima vec iznad 300m. Ocekuju se obilnije padavine, narucito na jugozapadu. Od utorka uvece pa do kraja nedelje cesta pojava kise, jer cemo najverovatnije od cetvrtka pasti pod uticaj visinskog ciklona koji je jako nepredvidiv...

Scenarijo kao nacrtan za moj kraj :D Videcemo da li ce shta od toga biti...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #68 poslato: 11. April 2011. u 09:54 »
Kisa i zahladjenje nam ne ginu ali izgleda da ce opet biti pojacanog vetra od utorka do cetvrtka sto ce uz nisku temperaturu koja se ocekuje i kisu predstavljati veoma neugodnu i nepozeljnu vremensku situaciju.
Nisam se uzeleo toplote i jakog sunca ali ipak nisam zeljan ni vremena koje nas ocekuje sredinom nedelje.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #69 poslato: 11. April 2011. u 11:35 »
Zanimljivo je koje razlike u temperaturi između sjevera i juga zemlje u srijedu sredinom dana vidi WRF. Tako bi u isto vrijeme Vojvodina imala proljećne temperature, dok bi na jugu i jugozapadu bilo lokalno susnježice i snijega i u nižim krajevima. Polako postaje gotovo izvjesno da će se planine iznad 1000m zabijeliti, a šta će biti niže, ostaje da vidimo.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #70 poslato: 11. April 2011. u 11:56 »
Sever ce najverovatnije imati Tmax oko 12C u sredu, da li ce na jugu biti bas toliko hladno nisam siguran.
Moze se desiti da bude hladnije 4-5 stepeni ali ovo sto da je WRF mi je malo verovatno.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #71 poslato: 11. April 2011. u 12:02 »
Zašto je malo verovatno ?

Kako može na Paliću da bude i po 15°C hladnije od juga zemlje.

Nije ovo ništa nemoguće.

Naravno,u pitanju su potpuno druge sinoptičke situacije,ali...  :)

Naravno,ne kažem ja da će ovako zaista i biti  ;) ali kao što znamo sve je moguće što se tiče vremena  :)

EDIT:GFS glavni i dalje znatno slabiji od UKMO-a,EC-a i NMM-a.

ENSI GFS-glavni najsiromašniji sa padavinama,prosek ENS-a znatno znatno bolji.
« Poslednja izmena: 11. April 2011. u 12:17 Kimi »
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

« Odgovor #72 poslato: 11. April 2011. u 12:17 »
I EC daje slicne temperature za centralne i juzne predele.
Moje misljenje je da nece biti toliko niske temperature iako bi trebalo da padavine budu mnogo obilnije juzno od BG-a pa ce svakako i to uticati na temperaturu. Ukoliko padavine omanu, nema nista od tako niskih temperatura.
Blizu je sreda videcemo...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #73 poslato: 11. April 2011. u 12:20 »
Zanimljivo je koje razlike u temperaturi između sjevera i juga zemlje u srijedu sredinom dana vidi WRF. Tako bi u isto vrijeme Vojvodina imala proljećne temperature, dok bi na jugu i jugozapadu bilo lokalno susnježice i snijega i u nižim krajevima. Polako postaje gotovo izvjesno da će se planine iznad 1000m zabijeliti, a šta će biti niže, ostaje da vidimo.

Mislim da ovakva karta uopšte nije relevantna za procene temperature u planinskim krajevima. Prvi i osnovni razlog jeste taj što se temperature crtaju prema visinama u modelu, a ne prema realnim geografskim nadmorskim visinama, koje je nemoguće postići gustinom tačaka iz prognostičkog modela. Čak i da se to može (mada, da vidim i taj prognostički model sa horizontalnom rezolucijom od 30 metara, pa da umrem), opet model neće reprezentovati realne temperature zbog niza drugih zezancija kao što su ekspozicija prema Suncu i vetru itd. Pokušaji u tom pravcu će verovatno postojati jednog dana, ali za sada je sve to šlb. ::)

Procene temperature po visini je mnogo bolje uraditi prema temperaturama u slobodnoj atmosferi (kad ne bi bilo planina), pa korigovati prema željenoj nadmorskoj visini planine. Čini mi se da je Miloš to i sam pomenuo u nekom od prethodnih postova.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Srbin

« Odgovor #74 poslato: 11. April 2011. u 13:26 »
ako nishta,barem ce biti jako zanimljivo za pracenje u sredu shto se tiche mog kraja,mozda vidim i koju pahulju o5 :D

Van mreže laky

« Odgovor #75 poslato: 11. April 2011. u 14:49 »
Bez velikih promena sto se tice hladnog fronta...
Sutra tokom dana u Vojvodini su moguci pljuskovi sa grmljavinom dok hladan front stize krajem dana.
Severnije od Beograda ce biti uslova za jaci razvoj ali zbog slabog jugozapadnog strujanja i manje vlage sanse za jaci razvoj su odma manje ali sansa postoji sto je najbitnije. Naravno gde bude jaci pljusak moze pasti dosta mm bez obzira sta modeli pokazuju...
Juznije od Beograda hladan front stize tokom noci pa ne treba ocekivati jaci razvoj ali zbog vise vlage na visini bice jace kise.
Padavina ce biti u svim predelima, obilnije na jugozapadu, najmanje na istoku...
Po prolasku fronta u Vojvodini ce poceti da duva jak severozapadni vetar moguci i olujni udari dok ce juznije biti nesto slabiji...
Mislim da vise nece biti promena osim mozda u Vojvodini...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #76 poslato: 11. April 2011. u 15:30 »
Koliko ja vidim kiša će nas opet zaobići :(

Van mreže Srbin

« Odgovor #77 poslato: 11. April 2011. u 15:44 »
Evo da pitam shta mislite kolika ce biti visinska granica za sneg na jugozapadu zemlje? Dikile je vec rekao da je moguce da ce biti vec na oko 300 mnv shto bi znachilo da bih ja verovatno dobio koju pahulju,a mozda i neshto vishe :) Evo da konkretizujem pitanje: Kolike su shanse za pojavu snega kod mene u sredu?

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #78 poslato: 11. April 2011. u 16:33 »
Kolike su shanse za pojavu snega kod mene u sredu?

30% šanse za pahulje (susnježica ili mokar snijeg). 1% sniježni pokrivač. :)
Naravno, u svim nižim krajevima od tvojih, šansi za tako nešto gotovo da ni nema.
Po mom mišljenju, najvjerovatnija granica sniježnih padavina bi bila na nekih 500m na jugu zemlje, a sniježnog pokrivača oko 1000m.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #79 poslato: 11. April 2011. u 16:42 »
Koliko ja vidim kiša će nas opet zaobići :(
Nazalost moguce je i to ali ipak ne verujem da ce tako biti...

Sto se tice snega, GFS vidi dobar sneg na jugozapadu mada mislim da od toga nema nista osim na planinama iznad 1000m. Milos je napisao prognozu za sneg a tako ce najverovatnije i biti...