Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2011.  (Pročitano 58761 puta)

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
Maj 2011.
« poslato: 25. April 2011. u 07:49 »
Posle izuzetno sušnog meseca aprila, da li nam stižu zlatne majske kiše?
Suvo je bilo naročito u Bačkoj i većem delu Banata, mada je verovatno da su svi predeli ispod proseka što se tiče količine padavina u aprilu.

U prva 4 meseca kod mene je palo tek 51% padavina u odnosu na višegodišnji prosek, a tek 1/3 u odnosu na prošlu godinu. Da li posle problema sa viškom voda u Banatu, sledi nova elementarna nepogoda?

Vreme je da anticiklon nestane sa evropskog tla  ;D

GFS ansambli

Morao sam  :kick:
« Poslednja izmena: 26. Maj 2011. u 23:56 gabesz20 »

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Maj 2011.
« Odgovor #1 poslato: 25. April 2011. u 08:59 »
Dejo,pa red je više na nešto ovakvo u Sredozemlju:  ;)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #2 poslato: 25. April 2011. u 09:50 »
Bilo bi lepo kad bi nama laicima objasnili šta sve ovo znači :?:
Koliko sam shvatio promena vremena se očekuje oko 6.maja(Za Đurđevdan)

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #3 poslato: 25. April 2011. u 10:44 »
Značilo bi promenu sinoptičke situacije početkom maja (najverovatnije oko 3.maja), kada bi prestao preovlađujući uticaj anticiklone i krenuo bi prodor vlažnog vazduha sa zapada, a time i padavine...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #4 poslato: 26. April 2011. u 00:57 »
Kao sto su kolege u ovoj i drugim temam napisale, polako se ovoj susi nazire kraj.
Promena bi trebalo da usledi u noci izmedju subote i nedelje i u nedelju kada ce biti povoljnih uslova za pljuskove u vecini krajeva ali bez neke promene. Tako da bi prva nedelja maja mogla biti u znaku toplog i nestabilnog vremena.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #5 poslato: 27. April 2011. u 18:52 »
Sve su veće šanse da će početak mjeseca obilježiti promjenljivo vrijeme sa čestim padavinama, koje će doći kao spas od aprilske suše. Znači, već od 1. maja promjena vremena, ali bez značajnijeg zahlađenja.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #6 poslato: 27. April 2011. u 19:13 »
Ostalo je jos 3 dana do maja tako da je vec sigurno da ce biti padavina, verovatno obilnijih, u prvoj nedelji...
Nestabilnost se jos menja pa ne vredi davati neku detaljniju prognozu jos uvek. Sutra ce vec biti sigurnije...
Konacno jedan ciklon i obilnije padavine.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #7 poslato: 27. April 2011. u 19:21 »
 ^^
Mozda malo preterujete sa tom sushom  ;D slazem se da je u severnim predelima stv bilo vrlo malo padavina,ali juznije od Beograda nema govora o nekoj velikoj sushi... Uglavnom koliko vidim bice padavina,samo da ih bude dovoljno tamo dge su trenutno najpotrebnije a to je Bachka i Banat,shto se mog kraja tiche voleo bih da me zaobidju te obilnije padavine :D

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #8 poslato: 28. April 2011. u 00:10 »
    ^^  Srbine lako je tebi kad kise imas na pretek, a nemas ni kosavu da susi zemlju. Posalji neki litar... ;)

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #9 poslato: 28. April 2011. u 00:55 »
 ^^
Videcu shta mogu da uchinim ;) ,ali prema prognozama bice padavina pa nece biti potrebe  :D

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #10 poslato: 28. April 2011. u 09:04 »
Danas još nismo zanimljivi što se tiče grmljavine i jačih pljuskova, ali sutra bi polako trebali da uđemo u žutu zonu.

Van mreže laky

« Odgovor #11 poslato: 29. April 2011. u 23:20 »
I 1. maja velika sansa za padavine. Bice to uglavnom pljuskovi sa grmljavinom ponegde obilniji...
Ne svidja mi se sto je nestabilnost slabija u odnosu na prethodne izlaze. Pa ako neko pre mene ne postavi detaljniju prognozu, ja cu sutra posle podne ili predvece postaviti...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #12 poslato: 30. April 2011. u 01:04 »
Kisa nam je zagarantovana samo se nadam da je u zapadnim predelima nece biti bas toliko. Ja cu praznike provesti na Divcibarama pa ne bih voleo da me obilna kisa spreci u uzivanju, al ajde videcemo...

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #13 poslato: 30. April 2011. u 08:54 »
GFS 00Z Ensembli:

Dobro su potonuli za period od 5 do 8 maja

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #14 poslato: 30. April 2011. u 18:52 »
Sutra kisa i pljuskovi sa grmljavinom...
Modeli i dalje menjaju prognozu, nestabilnost ali u svakom slucaju pljuskovi sa grmljavinom su moguci u celoj Srbiji.
Sutra ce biti smicanja u Vojvodini oko 15m/s, CAPE sutra jaci u centralnim i juznim predelima...

I dalje slaba nestabilnost pa ne treba ocekivati jace oluje ali sutra ce se ciklon pribliziti Balkanu pa moze biti i obilnijih padavina...

Na mreži freeze

• **
« Odgovor #15 poslato: 01. Maj 2011. u 00:33 »
A jesu ludi ovi modeli.. Možda ih zato volimo.. :rofl:

Pre samo 2 dana crtali su vrućine posle 6. maja, a sada, GFS 18z priča ovu priču..

Dok EC kaže:

Tu je negde i NOGAPS..

Hladan prodor kanda na vidiku krajem sledeće nedelje..

Van mreže laky

« Odgovor #16 poslato: 01. Maj 2011. u 09:35 »
ESTOFEX

^^
Bice to dobar hladan front, naravno ako bude dobrih uslova...

Na mreži freeze

• **
« Odgovor #17 poslato: 01. Maj 2011. u 22:43 »
RHMZ prognoza za NS

Još kad bi se ostvarilo.. Kao da sam ja pravio prognozu! Nema pretaranih vrućina,a ima nestabilnosti, uz 60mm padavina. Ma za prste polizati.

Na mreži Kimi

• Moderator
« Odgovor #18 poslato: 02. Maj 2011. u 10:26 »
Nakon uticaja ovog ciklona sutra/prekosutra,izdvaja se visinski ciklon koji je dosta teško predvideti gde će se tačno postaviti,pa zbog toga ima dosta oscilacija kod modela.

Jutros GFS daje taj visinki ciklon malo istočnije,a sa druge strane EC ga vidi direktno iznad nas,pa su zbog toga kod EC-a znatno niže temperature a i dobre padavine:

Količine padavina zanemarite,pošto EC dosta preteruje sa količinama.

Ono što je sada sigurno jeste da će od srede biti ponovo umerenog severozapadnog vetra.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #19 poslato: 02. Maj 2011. u 10:46 »
Ukoliko se ovo ostvari, ja mogu da očekujem i preko 30mm za 12h sutra uveče i tokom noći. Uzdam se u Kimijevo ...
Nakon uticaja ovog ciklona sutra/prekosutra,izdvaja se visinski ciklon koji je dosta teško predvideti gde će se tačno postaviti,pa zbog toga ima dosta oscilacija kod modela.
U svakom slučaju, posle ovih 18mm koliko je palo kod mene, ne bi bilo dobro da padne puno kiše! Po ovome, Banat bi dobio dobru kišu!  :sos: