...dok bi kasno popodne i predveče sa severozapada mogao proći malko slabljen frontić koji bi doneo pojačan vetar N pravaca, možda neki Roll ili Shelf oblak, po koju grmljavinu i malo kiše.. Uh, bilo bi to zanimljivo kada bi se ostvarilo.
Aha, brzo učimo! Rolke i šelfovi nisu drugovi lokalnim slabopokretnim Cb-ima, već samo nosu hladnih frontova.
Međutim, frontić koji nam sledi neće biti sa toliko dinamike. Front se iscrtava pred grebenom, što znači da ima razlike u temperaturi nadolazećeg (advektiranog) vazduha, ali to ne podrazumeva dinamiku. Dinamika zavisi od doba dana i zagrejanosti vazduha pred sam prolazak fronta. Noću će front biti kao mrtvo puvalo, ali danju možda neštio i zakuva. Uz to, iako se uspostavlja neka dinamika kretanja vazduha, vertikalna kretanja će da slabe zbog subsidencije (spuštanja, silazne struje vazduha), te Estofex obara šanse za grmljavine sa razlogom. Mislim, biće Cb-a, i imaće udare vetra oko sebe, možda zvekne neko zrnce grada (slaba šansa, ali postoji), ali neke grdosije nisu za očekivati.
Ne znam zasto je ESTOFEX izbrisao level 1. Nestabilnost je ista kao i juce i prethodnih dana. Jedini razlog i mogao biti ovaj:
Prethodni pasus ti je dao deo odgovora. Nestabilnost nije baš ista. Hajde, još danas će da kuva, ali će se vazduh polako pokrenuti sa mrtve tačke. Dobija se na dinamici, ali CAPE će da se malo sroza.
Inače, ispalo ti je 'c' iz citata, pa 'old front' mi je baš simpa u citatu.
До краја дана у југозападној, централној и југоисточној Србији, као и јужном Банату могући су порасти водостаја на бујичним водотоцима.
E, ova je dobra iz RHMZ! Kada su nastale štete od bujica, onda se najavljuju za do daljeg. Dođe mi kao prognoza za juče!
Hajde, lepo je što su se uošte setili da pomenu bujice. Na njih se zaboavilo, pa su same morale da se jave. Ovo je hidrološka najava nestabilnog vremena sa pljuskovima.
Jasno mi je da se nestabilnost odnosi na pomeute regione. Samo, voleo bih da mi se objasni koji je to bujični votdotok u južnom Banatu. To da vidim, pa može da se mre.