Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2011.  (Pročitano 58760 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Maj 2011.
« Odgovor #200 poslato: 27. Maj 2011. u 00:08 »
Pa bogami, u subotu vremenske prilike neće biti na vašoj strani. Čak i oluje zaobiđu Kikindu, velike su šanse za kišu.

Inače, GFS 18Z za nijansu pomjerio front, samim tim i za nijansu pojačao nestabilnosti u subotu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kikindjanka

• *
« Odgovor #201 poslato: 27. Maj 2011. u 00:19 »
Hvala ti, Miloshe! Pokusacu da ih ubedim da sve odlozimo za neki mirniji vikend.  :)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #202 poslato: 27. Maj 2011. u 00:25 »
Ja sam moje društvo uspio da ubijedim da nešto slično pomjerimo za nedjelju, doduše i ona je pod znakom pitanja sa padavinama, naročito prijepodne. Makar neće biti nestabilnosti, i biće osjetno svježije nego u subotu.
Interesantno je da modeli od ponedjeljka crtaju nastavak nestabilnog vremena, što znači da uopšte nećemo imati neki period od makar nekoliko stabilnih dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #203 poslato: 27. Maj 2011. u 08:46 »
Kao što sam očekivao i GFS je pomjerio front za subotu sredinom dana, pa sad crta nešto slično kao što EC crtao prethodnih. U centralnoj Srbiji bi postojala mogućnost za formiranje superćelijskih nepogoda:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #204 poslato: 27. Maj 2011. u 10:08 »
I dalje postoji razlika izmedju GFS i EC. EC jos malo pomerio front pa bi Vojvodinu zahvatio u subotu posle podne, dok prema GFS u subotu pre podne. Ali vazno je da se ta razlika smanjuje...
Smicanja juznije od Beograda nece biti, dok ce u Vojvodini biti oko 12m/s sto nece biti dovoljno za supercelije...

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #205 poslato: 27. Maj 2011. u 10:21 »
Ja svakako vise verujem Milosu, naravno dobio je i pohvalu od mene sto se tice prognoze. Samo mi nije jasno kako neko moze da veruje 100% svim tim silnim kartama, i uvek tvrdi kako je smicanje slabo, i kako nema sanse za neke jace razvoje, a gotovo uvek neki kraj pogodi nevreme kada su nestabilnosti u pitanju. Tako ce biti i sutra, garantovano.
Nista protiv tebe licno Laki, ali mislim da uvek treba ostaviti mesta i za nepogode i ako one mozda nisu jake kao sto se crta na kartama. Ko to tacno zna gde ce se oblak raziti i kakave ce jacine on biti. :neznam:
« Poslednja izmena: 27. Maj 2011. u 10:46 Boki »

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #206 poslato: 27. Maj 2011. u 10:43 »
Ako sutra bude strujanje sa juga,opet bi moglo biti vrlo gadno u mom kraju.....  ::)  :kafa:
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #207 poslato: 27. Maj 2011. u 10:45 »
Ja svakako vise verujem Milosu, naravno dobio je i pohvalu od mene sto se tice prognoze. Samo mi nije jasno kako neko moze da veruje 100% svim tim silnim kartama, i uvek tvrdi kako je smicanje slabo, i kako nema sanse za neke jace razvoje, a gotovo uvek neki kraj pogodi nevreme kada su nestabilnosti u pitanju. Tako ce biti i sutra, garantovano.
Nista protiv tebe licno Laki, ali mislim da uvek treba ostaviti mesta i za nepogode i ako one mozda nisu jake kao sto se crta na kartama. Ko to tacno zna gde ce se oblak raziti i kakave ce jacine on biti. :neznam:

Procitaj na forumu sta su supercelije, kakvo nevreme donose i kakvi su sve uslovi potrebni za formiranje.
Sutra ce biti jako slabih uslova za supercelije, front je dosta spor i jos ce usporiti. Bice jaceg razvoja i jacih oluja ali male su sanse da se formira neka supercelija.
Vecina onih oblaka od pocetka nedelje su bili jednocelijski, mozda se neki razvio u slab visecelijski.
Miloseve prognoze su super i svako ima pravo da veruje kome hoce. Ja sam prokomentarisao kartu koju je Milosh postavio i uslov bez kojeg nema supercelija to je sve.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #208 poslato: 27. Maj 2011. u 10:54 »
Znam sta su superceliski oblaci, video sam ih vise puta u mom zivotu, mada poslednjih godina ih nije bilo u mom kraju, slika na mom profilu sve govori. Ali nepogode nemoraju samo da sacinjavaju superceliski oblaci, ovih dana ih nije bilo, pa vidimo kakve stete od nevremena su dobili Novi Pazar i Valjevo. A mislim da superceliske oblake malo ko prizeljkuje, jer znamo svi kakve stete mogu da nastanu.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #209 poslato: 27. Maj 2011. u 12:12 »
Po poslednjem izlazu GFS-a fron jos malo kasni, tako da front tek oko podneva treba da stigne do zapadnih delova. U isto vreme temperature oko 30C u centralnim i juznim predelima. Tako da bi moglo biti lokalno obilnih padavina i pojave grada u toku popodneva u ovim predelima.

Van mreže laky

« Odgovor #210 poslato: 27. Maj 2011. u 12:42 »
Boki nisi ti dobro razumeo moj post, to sto su male sanse za supercelije ne znaci da nece uopste biti oluja. Ja sam i juce napisao da je moguc grad i jak vetar...

Hladan front stize u subotu sredinom dana pa bi bilo jaceg razvoja a sanse za oluje mnogo vece. Oluje sa gradom i jakim vetrom moguce su vecini predela. Tokom noci front bi stigao i dok jugoistoka.

Ovako je po EC-u a sada sve blizi i GFS. Bas me zanima kakva ce biti ESTOFEX prognoza...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #211 poslato: 27. Maj 2011. u 12:53 »
Momci samo upusteno.
Verovatno ce estofex za sutra staviti celu zemlju u 1-cu,ili ce jugoistok izostati iz jedinice,  barem meni bi to bilo najlogicnije.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #212 poslato: 27. Maj 2011. u 16:20 »
Sutrašnji radarski snimci će odgonetnuti sve, ali činjenica je da imamo najbolje uslove za formiranje jačih oluja još od početka ove godine. Prethodnih dana smo imali visok CAPE i vlagu, ali sada će se još neke komponente poklopiti. Pored karata, moramo uzeti u obzir i neko lično iskustvo, a moje je da kod jugozapadnog strujanja uvijek može da bude jačih oluja nego što to vide karte. Još da uzmemo u obzir da će i temperature pred razvoje biti znatno više nego prethodnih dana, sve to ide u prilog razvojima ozbiljnih oblaka.
Nama, SM timu, ostaje još da se dogovorimo oko prognoze za sutra, a onda ćemo sutra da pratimo situaciju...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži freeze

• **
« Odgovor #213 poslato: 27. Maj 2011. u 16:35 »
SW strujanja su mom kraju donosila najjače oluje oduvek! Ipak kako sada stvari stoje najjača nevremena sutra su ipak verovatnija za područije zapadne Srbije i Šumadije, uključujući tu i Bg.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #214 poslato: 27. Maj 2011. u 17:28 »
Ne mora da bude supercelija da bi imali grad i olujne udare vetra. Ali, vecina katastrofalne stete je sigurno posledica supercelijskih oblaka, jer oni donose pustos.

Van mreže Covek

• *
« Odgovor #215 poslato: 27. Maj 2011. u 18:17 »
Sta se ocekuje sutra od pola 10 prepodne do tamo negde do 20:30h, za Beograd, Novi Sad i Zrenjanin? Kisa i nije toliki problem, vec nepogode i sl.?

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #216 poslato: 27. Maj 2011. u 18:24 »
Tokom prepodneva jos nista najverovatnije, ali od poslepodneva ili veceri pljuskovi, grmljavina, pa i mogucnost za nepogode.
Inace zamolio bih svakog ko ima ovakva pitanja da postavljate u temi
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/board,24.0.html

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #217 poslato: 27. Maj 2011. u 18:25 »
Postoje velike šanse za pljuskove sa grmljavinom u tom području, naročito popodne! Za vremenske nepogode takođe postoje šanse, ali one neće zahvatiti naročito veliku teritoriju.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #218 poslato: 27. Maj 2011. u 21:40 »
Auuuuu ljudi sta nacrta WRF-NMM za sutra, potop za sever Sumadije, Beograd, Juzni deo Banata i Pomoravlje  severno od Batocine. http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/produkt.php?num=9&pro=sfc_tpr

Na mreži freeze

• **
« Odgovor #219 poslato: 27. Maj 2011. u 21:44 »
 :o :o
Biće sutra izgleda najzanimljiviji dan ove konvektivne sezone..