Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Maj 2011.  (Pročitano 58850 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Maj 2011.
« Odgovor #60 poslato: 09. Maj 2011. u 23:34 »
Baš kao što i rekoh prije neki dan, velike su šanse da sutra zagrmi ponegdje, naročito na sjeveru zemlje. Naročito u večernjim satima, pa se nadam i nekom munjolovu, doduše uz dosta sreće. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #61 poslato: 10. Maj 2011. u 23:26 »
Nestabilnost se sutra premesta juznije... Pljuskovi sa grmljavinom moguci su juznije od Beograda, uglavnom na istoku, jugoistoku i jugu Srbije gde ce biti najvise vlage u prizemnom sloju dok ce kao i danas na visini biti manje vlage. U Vojvodini moze biti slabih pljuskova ali sanse su male... Za cetvrtak ista prognoza.

Smicanje ce sutra oslabiti pa ce u skoro svim predelima biti ispod 10m/s. Kasno posle podne i tokom noci smicanje ce jacati...
CAPE slabiji nego danas...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #62 poslato: 11. Maj 2011. u 07:27 »
Danas kao ni juce ne ocekujem neke netabilnosti ako ih i bude u naredna dva dana bice to samo simbolike radi od vece kolicine padavina nema nista.
Do kraja nedelje svakim danaom malo toplije pa nas za vikend ocekuju i prave letnje temperature iznad 25C.
Za period posle toga je rano govoriti ali ima sanse za pogorsanje vremena i padavine od nedelje....

Van mreže laky

« Odgovor #63 poslato: 11. Maj 2011. u 09:39 »
Juce je bilo nestabilnosti u Vojvodini i jacih celija kasno posle podne, i tokom noci je bilo pljuskova sa grmljavinom, ne znam zasto nisi ocekivao pljuskove... Danas je nestabilnost dosla slabija, mozda se formira neki slab pljusak ali nista jace, a sumnjam da ce i toga biti...

ESTOFEX za danas

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #64 poslato: 11. Maj 2011. u 10:36 »
Već nekoliko izlaza GFS-a i EC-a crtaju za nedjelju hladni front, koji bi lokalno donio nevremena i pad temperature od oko 10°C. Do tada, uglavnom sunčano i toplo. Više šanse za nestabilnosti postojaće danas u centralnoj Srbiji, sutra u istočnoj i u petak u Vojvodini, ali se nigdje ne može isključiti mogućnost pljuskova tokom narednih par dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #65 poslato: 11. Maj 2011. u 12:50 »
Juce je bilo nestabilnosti u Vojvodini i jacih celija kasno posle podne, i tokom noci je bilo pljuskova sa grmljavinom, ne znam zasto nisi ocekivao pljuskove... Danas je nestabilnost dosla slabija, mozda se formira neki slab pljusak ali nista jace, a sumnjam da ce i toga biti...

Kod mene nije bilo ni pljuskova ni grmljavine (citavu noc sam bio aktivan), ja jednostavno nisam ocekivao nikakvu kisu(iz pljuskova) i to sam napisao u prognozi u nedelju vece.
Ne moze se samo osloniti na silne karte i napisati "e bice tako", mada realno gledano nije ni bilo nekih posebnih nestabilnosti.

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #66 poslato: 11. Maj 2011. u 14:03 »
Ja imam neki predosećaj da će sledeća sedmica biti slična prošloj 8).Imao sam osećaj da nestabilnosti ove godine neće biti do kraja aprila i tako je bilo.Pogodio sam da će prva sedmica maja biti hladna i bila je.Imam osećaj da će taj front da brzo požuri umesto nedelju stigne u subotu ili nedelju pre podne ;D.Mada ne bi' voleo da sam u pravu.

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #67 poslato: 11. Maj 2011. u 15:09 »
Stefane ne postoji u ovoj nauci osecaj, samo parametri, karte i.t.d., imali smo mi osecaj i da ce zima biti duga, hladna sa puno snega kad.....
Odoh u off-----da se vratimo na temu, od nedelje sledi izvesno zahladjenje i cesta kisa,po svim modelima kako sada stvari stoje mada se sve to moze jos menjati.

Van mreže laky

« Odgovor #68 poslato: 11. Maj 2011. u 22:46 »
Ne moze se samo osloniti na silne karte i napisati "e bice tako", mada realno gledano nije ni bilo nekih posebnih nestabilnosti.

Od tih silnih karata se pravi prognoza. Naravno, daleko je ovo od jake nestabilnosti, ali do sada je bila najjaca...   

ESTOFEX za sutra

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #69 poslato: 11. Maj 2011. u 23:03 »
Sutra najveće šanse za pljuskove imaju Istočna Srbija i Pomoravlje, u petak tek ponegdje u Vojvodini i u Zapadnoj Srbiji moguće kratkotrajno. U subotu uglavnom stabilno, dok hladni front u nedjelju i dalje ima potencijala za nešto ozbiljnije.
Temperature narednih dana u blagom porastu, sve do nedjelje, kad bi ponegdje moglo doći i do 30-og podioka.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #70 poslato: 12. Maj 2011. u 01:02 »
Od tih silnih karata se pravi prognoza. Naravno, daleko je ovo od jake nestabilnosti, ali do sada je bila najjaca...    

Tacno je laky to, ali karte nisu bile bas ubedljive i nisu obecavale veliku oluju a mislim da se puno ocekivalo od tih nestabilnosti. Mozda je sve to s pravom jer evo vec je sredina maja a nismo imali jace nestabilnosti u citavoj zemlji. Mislim da si bas ti prosle godine imao potpis da je u Kuli (a i Vrbasu) vec 31.03. bilo jacih nestabilnosti sa grmljavinom i pljuskovima.

Edit: kakav prodor vidi EC za ponedeljak, uz dosta kise bilo bi i jako hladno. Nesto slicno kao sto smo imali u nedelju.

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #71 poslato: 12. Maj 2011. u 01:51 »
Prošle godine je 31.03. padao grad u Valjevu uz provalu oblaka i jaku grmljavinu.Prva grmljavina i prva oluja prošle godine je bila 28.03. sa izrazitom nestabilnošću i jakom grmljavinom.Ove godine mnogo kasni i prva grmljavina bila je (kada je Valjevo u pitanju) tek u noći 2/3.maja, a sevanje 29.aprila.Što znači da mnogo kasni.Mada moj stric kaže da je dva puta zasevalo prolaskom fronta 12.aprila, mada ja to nisam video.Nadam se da ovaj front u nedelju neće opet doneti veliko zahlađenje kao 1.maja i 8.maja :oboze: :pop:

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #72 poslato: 12. Maj 2011. u 09:39 »
Logicno da jos uvek nema nestabilnosti,jer su i temperature prilicno niske i sve ovo uopste ne lici vec na sredinu maja. Nocu je sveze prilicno... Proslih godina smo uz toplije prolece navikli na prave letnje oluje vec u maju,ali meni stariji kazu da je nekada,kad su godine generalno bile hladnije,pravih grmljavina bilo tek u junu.
Sve u svemu katastrofa i nadam se da ce karte ublaziti ovaj uzas za ponedeljak  :bang: :sos:

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #73 poslato: 12. Maj 2011. u 10:51 »
Pa konacno posle dužeg vremena imamo pravo prolece, bez preletanja iz zime u leto.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #74 poslato: 12. Maj 2011. u 11:48 »
Pomeren malo taj nailazak hladnog fronta za ponedeljak kanda.

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #75 poslato: 12. Maj 2011. u 16:41 »
Nerazumijem se bas u te prosjecne temperature,ali ovo do sada za mene je bas hladno proljece,nikako da ugrije i da bude malo stabilno vrijeme....

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #76 poslato: 12. Maj 2011. u 18:35 »
Zadnji izlaz GFS-a ublažio zahlađenje i hladni front, pa bi se nestabilno vrijeme sa čestim pljuskovima produžilo i tokom naredne sedmice. Sami front je pomjeren za ponedjeljak, ali se za nedjelju i dalje crtaju izražene predfrontalne nestabilnosti.
Prognoza za naredna dva dana bez bitnijih promjena. Dakle, sutra se ne može isključiti mogućnost kratkotrajnog pljuska ponegdje, a u subotu stabilno.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #77 poslato: 12. Maj 2011. u 19:37 »
Samo nek se ublazava, zime mi je vise preko glave! Ublazavanjem zahladjenja cemo dobiti znatno vece sanse za obilnije pljuskove sa grmljavinom, a to svi zeljno ocekujemo! ;)

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #78 poslato: 12. Maj 2011. u 20:24 »
Zadnja 2 su ublazila zahladjenje, no izgleda da kise ipak nece manjkati...

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #79 poslato: 12. Maj 2011. u 20:34 »
A zatim nakon toga nazovi zahladjenja od oko 18 u plusu,opet topliji talas i temp. oko 25-28 znaci lepo vreme nam se smesi svakako... :D