Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Sela u oblaku prašine  (Pročitano 2029 puta)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
Sela u oblaku prašine
« poslato: 27. April 2011. u 00:28 »
Bas je genčić danas pisao o ovome. A sad pogledajte kako to izgleda.

Sela u oblaku prašine

Prašina rumunskog rudnika bakra i cinka "Nova Moldava" već danima zasipa sela na srpskoj obali Dunava. Najugroženiji meštani sela Vinci kraj Golubca.

Apokaliptična slika jalovišta rumunskog rudnika bakra i cinka "Nova Moldava", iz koga se diže ogroman oblak prašine, nažalost nije nova za meštane sela na srpskoj obali Dunava. Prašina sa rumunske strane ih već danima zasipa. Najugroženije je selo Vinci u opštini Golubac.

Rudnik bakra i cinka u Novoj Moldavi, navodno je zatvoren, ali je jalovište na ostrvu u sred Dunava ostalo. Ovakva situacija ponavlja se već godinama kada duva košava.

Predstavnici "Nove Moldave" do sada su u više navrata obećavali komšijama iz Velikog Gradišta da će rešiti problem prašine iz svog rudnika, ali to do sada nije urađeno.

"Ulazi nam prašina i u sobu, kao da ste brašno posuli" kaže Rosa Đorđević meštanka iz Vinca.

Njena komšinica, Dragica Mitić, žali se da iz svoje bašte, prekrivene žućkasto-belom prašinom, ne može ništa da proda.

"Ja gajim paradajz i drugo povrće. Neće da ga kupe vikendaši, zbog te prašine, kažu da je zatrovano", kaže Mitićeva.

Nošena košavom, prašina je stigla i do Velikog Gradišta. Gradištanska inspekcija izvršila je potrebne analize i o tome obavestila Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

"Analize su pokazale prisustvo teških metala, čak i olova u tragovima, što svakako nije dobro za ljudsko zdravlje", kaže načelnica inspekcijske službe u Velikom Gradištu Suzana Vasiljević.

Vasiljevićeva je istakla da bi neke podrobnije analize pokazale kakav je uticaj pronađenih metala na zdravlje, ali da je opština Veliko Gradište nemoćna da to isprati detaljnije u jednom dužem vremenskom periodu.

Video: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/881722/Sela+u+oblaku+pra%C5%A1ine.html

Izvor: www.rts.rs

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
Odg: Sela u oblaku prašine
« Odgovor #1 poslato: 27. April 2011. u 13:03 »
Ja sam bio na pecanju 4 dana u selu Usije, koje je odmah pored Vinaca i mogu da vam kazem da sam istu sliku gledao puno puta, a tamo sam skoro svakog proleca.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Sela u oblaku prašine
« Odgovor #2 poslato: 27. April 2011. u 15:31 »
Strašno! Da li se zna kolika je površina sa koje se podiže ta prašina?