Ovo sam već negde napisao ranije, ali neće me mrzeti da ponovo napišem.
Košava jeste neprijatelj Cb-a, zaista, jer smanjuje vlagu u čitavom sloju ispod nivoa kondenzacije, a usled intenzivnog mešanja vazduha u tom sloju, odgovarajuće veliki vertikalni gradijenti temperature vazduha se smanjuju sa nadadijabatskih i suvoadijabatskih na red veličine vlažnoadijbatskih, što je nedovoljno za 'paljenje' Cb-a.
Smicanje vetra koje pominješ jeste plus za razvoj Cb-a, ali ne u tom sloju, već na visini na kojima su konvektivni razvoji. Košava uzima veoma plitak sloj vazduha i skoro se ceo podvlači pod nivo kondenzacije. Smicanje vetra na visini koje pogoduje Cb-ima pre potiče od frontova, jer je prisutna turbulencija na visini. Već hladna advekcija posle frionta opet ne pogoduje razvojima Cb-a, tako da se u tim uslovima mogu očekivati Cu con, ali ne i više od toga. Kada bude te situacije, zapazi da su svi Cu con nagnuti niz vetar.
Ja, inače, slabo pratim ovaj podforum, jer me mrzi da čitam sve postove na ovu temu. Zato mi je i promaklo tvoje pitanje. A i da sam ga zapazio, pretpostavljam da bi neko od naših prognostičara već odgovorio. Ipak, meni nije zabranjeno da odgovaram na pitanja, iako ne volim prognozu vremena. Za dobru prognozu neophodno je dobro poznavanje vremena, po meni čak bitnije od tumačenja izlaza iz modela.