Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2011.  (Pročitano 58593 puta)

Van mreže Stefano

• Administrator
Odg: Jun 2011.
« Odgovor #40 poslato: 04. Jun 2011. u 13:43 »
Kakva je ovo prognoza na vasoj fejsbuk stranici....

Vi se izgleda igrate malo sa ovaj narod... ??? :rofl:
Moja greska... ispravljeno...

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #41 poslato: 04. Jun 2011. u 13:50 »
Znao sam da je greska, zato sam i napisao ovde da bi to bilo ispravljeno..Ko radi taj i gresi... :) Vase prognoze su najtacnije od svih zvanicnih prognoza, tako da jos jednom imate sve pohvale od mene.

Van mreže laky

« Odgovor #42 poslato: 04. Jun 2011. u 23:35 »

Posle kratke pauze sutra se vraca jaca nestabilnost.
U Sremu i Backoj kao i jednom delu istocne Srbije CAPE preko 1500j/kg, slabog smicanja 1-8km sutra samo ponegde na istoku i u Vojvodini, dok u toku noci jaca stujanje na visini a time i smicanje.

Vlage ima dosta u prizemnom sloju dok ce u Vojvodini na visini biti ispod 50% sve do kasno posle podne zbog cega je moguc jak vetar tokom pljuskova, i DCAPE sutra dosta jak u Vojvodini sto dodatno povecava sanse za jaka silazna stujanja i udare vetra kod jacih celja.

Grad je moguc uglavnom na zapadu i istoku Srbije, kao i u Backoj i Sremu kasno posle podne. Stujanje pre podne jugoistogno i juzno, posle podne jugozapadno tokom noci u jacanju. Neki modeli daju vecu mogucnost za pljuskove neki manju, pa ne treba ocekivati pljuskove sa grmljavinom svugde.
Od ponedeljka konacno jace smicanje pa ce biti jacih oluja, visecelijskih a ako bude dobrih uslova i supercelijskih oblaka...
« Poslednja izmena: 04. Jun 2011. u 23:47 laky »

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #43 poslato: 05. Jun 2011. u 01:11 »
 ^^upravo tako.pa kad će i biti prave akcije ako ne u junu.mada, ni prethodnih dana nije bilo loše-bilo je svega za ljubitelje oluja - obilnih pljuskova, grmljavine, jakog vetra, grada, prelepih oblaka za slikanje.samo što je sve bilo lokalnog gkaraktera

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #44 poslato: 05. Jun 2011. u 12:27 »
Ono sto meni privlaci paznju za sledecu nedelju je cetvrtak i petak kada bi temperatura mogla konacno da se spusti ispod prosecnih vrednosti za ovo doba godine.
Sve sto bude palo sledecih par dana ce da stvori puno isparavanja, vlage i da oteza funkcionisanje organizma. Tako ja gledam na ove nestabilnosti...

Van mreže laky

« Odgovor #45 poslato: 05. Jun 2011. u 23:31 »
Narednih nekoliko dana vrlo nestabilno u Vojvodini, Beogradu, na zapadu i jugozapadu Srbije. U ostalim predelim takodje nestabilno ali su sanse za jace oluje nesto manje. Jak CAPE, dosta vlage u vazduhu, jugozapadno stujanje i konacno smicanje, ne jako ali ipak dovoljno za jace oluje.
Bice i dobrih uslova za grad i jake ponegde i olujne udare vetra u Vojvodini, Beogradu, i na zapadu Srbije dok ce u ostalim predelima biti slabiji...

U sredu ili cetvrtak moguc hladan front ali modeli jos uvek nisu sigurni...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #46 poslato: 06. Jun 2011. u 09:42 »
Srijeda izgleda sve opasnije na kartama, polako se stvaraju savršeni uslovi za oluju godine. Svi mogući parametri za razvoje jakih nestabilnosti su tu i ne bi trebalo da se nešto značajnije promijeni.
Danas i sutra će takođe biti uslova za jača nevremena, ali po mom mišljenju samo u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji, zbog košave koja u tim krajevima neće smetati jačim razvojima.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #47 poslato: 06. Jun 2011. u 12:34 »
Ni danas po ESTOFEX nestabilnost nije dovoljna za level 1...  U skoro celoj Evropi danas nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom.

Citat
... SW Europe ... central Europe ... SE Europe ... N Mediterranean ...

The large-scale setup seems to be rather homogeneous from SW and central Europe into SE Europe and the northern and central Mediterranean.
It seems that some 500 to 1000, locally up to 1500 J/kg of MLCAPE will exist in an essentially uncapped air mass in the afternoon hours.
Though there is no focus for large-scale ascent, outflow boundaries and orography will likely initiate thunderstorms in the early afternoon
hours. Given a lack of vertical shear, storms should remain disorganized, limiting the severe-weather threat. However ... storms may congeal
into larger clusters towards the evening hours, which may locally/briefly result in a marginal hail and severe-wind threat. Given slow storm
motions, locally excessive rainfall may occur. The average severe threat across this large area seems to be too small for a categorical
risk ...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #48 poslato: 06. Jun 2011. u 13:06 »
Nije bitna jedinica, bitno je da padne kiša ;D

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #49 poslato: 06. Jun 2011. u 21:25 »
Gledam nešto zadnji izlaz GFS-a i prvo što sam vidio je da se ne crtaju neke naročite padavine i da će CAPE biti nešto niži nego ovih dana.
Međutim, pogledao sam ostale parametre i ne bi bilo čudno da sutra lokalno bude izraženih oluja, čak i superćelijskih nepogoda.
Nepogode ne bi zahvatile veliko područje, ali bi tamo kuda prođu bilo vrlo opasno.

Evo nekih parametara, CAPE najviši na sjeverozapadu zemlje:

Smicanje vjetra izraženo i u višim i u nižim slojevima atmosfere, naročito u večernjim satima:

Tompsonov indeks takođe vrlo visok, međutim padavina vrlo malo (mada moramo uzeti u obzir kako globalni model računa konvektivne padavine):

Relativna vrtložnost olujnih oblaka i oblasti sa mogućim razvojem superćelija:

Znači, velike su šanse da negdje na teritoriji Srbije bude jačih nevremena, ali ne možemo precizirati gdje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #50 poslato: 06. Jun 2011. u 21:44 »
Ja bih rekao otprilike da će sutra biti najveće šanse za akciju tamo gde je ona bila i danas zastupljena.

Eto :)

Dakle,akcija popodne uglavnom na jugu zemlje,a uveče u Vojvodini  ;) ;)

Još sutra pojačan jugoistočni vetar,u sredu vetar slabi i okreće na južni i jugozapadni,a od četvrtka severozapadni.

A što se tiče parametara,stvarno su dobri za jače oluje....možda  najjača nevremena bi mogla biti u sredu kada se smiri vetar !  ::)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #51 poslato: 07. Jun 2011. u 08:55 »
Prošli put sam ostao bez odgovora kada sam pitao koliko vetar može da promeni prognozu? Mislim pre svega na ovaj vetrić od 5-8m/s. Činjenica je da ste juče gornju polovinu Banata ofarbali u narandžasto a stanje na terenu je pokazalo da nije bilo opasnosti za jače razvoje. Juče je kod mene duvao vetar baš kao i danas i imao sam malu rezervu po pitanju upozorenja. Nisam ništa hteo da komentarišem jer nisam baš stručan za tumačenje karti, a i mislio sam da ste videli da će taj vetar stati pa da će krenuti jači razvoji. Istog sam mišljenja i za danas ... ima vetra - nema razvoja i obrnuto!!! Možda grešim ... ovo su samo moja zapažanja u praćenju vremenskih prilika a ne zapažanja iz karti i sl.  :o

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #52 poslato: 07. Jun 2011. u 09:05 »
Ovo sam već negde napisao ranije, ali neće me mrzeti da ponovo napišem.

Košava jeste neprijatelj Cb-a, zaista, jer smanjuje vlagu u čitavom sloju ispod nivoa kondenzacije, a usled intenzivnog mešanja vazduha u tom sloju, odgovarajuće veliki vertikalni gradijenti temperature vazduha se smanjuju sa nadadijabatskih i suvoadijabatskih na red veličine vlažnoadijbatskih, što je nedovoljno za 'paljenje' Cb-a.
Smicanje vetra koje pominješ jeste plus za razvoj Cb-a, ali ne u tom sloju, već na visini na kojima su konvektivni razvoji. Košava uzima veoma plitak sloj vazduha i skoro se ceo podvlači pod nivo kondenzacije. Smicanje vetra na visini koje pogoduje Cb-ima pre potiče od frontova, jer je prisutna turbulencija na visini. Već hladna advekcija posle frionta opet ne pogoduje razvojima Cb-a, tako da se u tim uslovima mogu očekivati Cu con, ali ne i više od toga. Kada bude te situacije, zapazi da su svi Cu con nagnuti niz vetar.

Ja, inače, slabo pratim ovaj podforum, jer me mrzi da čitam sve postove na ovu temu. Zato mi je i promaklo tvoje pitanje. A i da sam ga zapazio, pretpostavljam da bi neko od naših prognostičara već odgovorio. Ipak, meni nije zabranjeno da odgovaram na pitanja, iako ne volim prognozu vremena. Za dobru prognozu neophodno je dobro poznavanje vremena, po meni čak bitnije od tumačenja izlaza iz modela.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #53 poslato: 07. Jun 2011. u 09:21 »
Hvala na odgovoru! Znam da je Košava neprijatelj Cb-a samo nisam znao da li njena jačina od 5-6m/s ima uticaj ili nije bitno koliko jako duva?

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #54 poslato: 07. Jun 2011. u 10:08 »
Pa bitno je, treba da duva najmanje umeren vetar (preko 4 m/s u srednjoj brzini). Slabije od toga je nedovoljno za pravilno mešanje u tom sloju, jer manji vetar može da ne proizvede dovoljno turbulentan tok koji je odgovoran za mešanje vazduha.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže laky

« Odgovor #55 poslato: 07. Jun 2011. u 11:08 »
Kosava jos danas, nece biti nesto narocito jaka ali prosusice malo vazduh u prizemnom sloju, pa ce verovatno uticati na razvoj. Tokom noci ce oslabiti i prestati da duva.
Sutra moguce jace oluje, visecelijski a postoji slabih uslova i za supercelijske oblake. Sredinom dana sa jugozapda stize vrlo nestabilan vazduh.

CAPE preko 1000j/kg u svim predelima, u Vojvodini do 2000j/kg, smicanje ce jacati tokom dana ocekuje se do 15m/s na zapadu Srbije i u Vojvodini.

Lifted Index do -6C i Thomspon Index sutra dobar...

Vetar jugozapadni kao i strujanje... Bice uslova za grad kao i jake udare vetra tokom pljuskova severnije od Kragujevca ali slabijih uslova ima i juznije. Zbog jaceg smicanja oluje ce biti visecelijske a severnije od Kragujevca moguce i supercelijske oluje...

Sutra tokom noci ili u cetvrtak hladan front sa severozapada. Modeli jos uvek davaju razlicito vreme dolaska fronta pa cemo jos malo sacekati ali verovatno ce to biti cetvrtak...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #56 poslato: 07. Jun 2011. u 19:33 »
^^ ^^ Ne shvatam zašto su modeli,pored odličnih uslova za jače razvoje,tako siromašni sa padavinama sutra. (posebno GFS)

Mislim da se gadno da pogreši GFS,ako nešto ne promeni u 18Z izlazu..

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #57 poslato: 07. Jun 2011. u 19:38 »
^^ Pa bilo je i danas uslova, pa su se stvorila dva Cb-a na teritoriji Srbije. Tako da nema razloga da i sutra ne bude repriza današnjeg dana, pogotovo što su modeli ukinuli dobar dio padavina koji se crtao do sad.

Ja sam se toliko ispromašivao sa prognozama ovih dana, da uopšte neću ni pokušavati da analiziram modele više, jer očigledno da je košava velika nepoznanica čak i za njih.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #58 poslato: 07. Jun 2011. u 19:42 »
Slabo sta ima od svega toga i pored svih ocekivanja samo je visoka temperatura ispunila ono najavljivano. Ukinuto je i ono osvezenje za cetvrtak-petak tj. ublazeno je, leto se nastavlj u punom sjaju...

Van mreže laky

« Odgovor #59 poslato: 07. Jun 2011. u 21:55 »
Ne znam stvarno zasto GFS daje tako malo padavina za sutra, a nije jedini. Nestabilnost je i dalje ista, CAPE, smicanje... sve je kao i jutros.
Videcemo sutra sta ce biti...