I ja sam uzivao u danasnjem danu prijala mi je promena i odmor od sparine, a tek cu da uzivam u narednih nekoliko dana kada se ocekuje prolepsanje vremena i nesto vise temperature koje ce biti u granicama podnosljivosti, ali bi vec krajem nedelje i za vikend doslo do priliva nesto toplijeg vazduha sa temperaturama oko i malo iznad 30 stepeni a sta ce biti posle vikenda modeli jos uvek treba da se usaglase GFS vidi kratkotrajno osvezenje i blazi pad temperature a odma potom bi bivalo svakim danom sve toplije i prakticno bi krenule prve jace vrucine i tropski dani u trecoj dekadi
mada to je sve jos daleko za prognoziranje to je neko "njusenje" situacije koga se modeli vec duze vreme drze...videcemo...prosle godine smo poredjenja radi prvi udar leta i tropski talas imali vec u prvoj dekadi juna, tako da mislim da nije pogresan trenutak da razmatramo to pitanje, nije da prizivam pakao nego cisto da se pripremim psihicki za tu promenu na koju se treba svakako navici jer to ce neminovno doci pre ili kasnije...
U Americi je recimo cela stvar sa letom poranila i to dosta, vec imaju ozbiljan topli talas sa ekstremnim vrucinama, pozare,obaranje temperaturnih rekorda od kad se vrse merenja,smrtne slucajeve a u nekim oblastima je uvedeno i vanredno stanje,zatvorene su skole itd,itd...