Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2011.  (Pročitano 58607 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Jun 2011.
« Odgovor #20 poslato: 02. Jun 2011. u 09:14 »
za sutra ipak nešto bolji uslovi za razvoje jačih oblaka nego danas, pa bi konvektivni oblaci zahvatili više područje i bilo bi uslova za ponegdje višećelijske oblake ili linije nestabilnosti, ne i superćelije.

Je l' ide neki front?

Mislim, linija nestabilnosti je linija diskontinuiteta koja prethodi frontu, a diskontinuitet (različitost vazdušnih masa sa obe strane linije) te vrste je nedovoljan da se govori o frontu. Sa druge strane, slabo strujanje ne ide u prilog priči o frontu. Dakle, ono što ti nazivaš linijom nestabilnosti mogu eventualno da budu konvektivne ćelije koje su poređane u liniju, što ne čini liniju nestabilnosti. Ispravi me ako grešim. Ili me tuži Kaći ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #21 poslato: 02. Jun 2011. u 10:07 »
^^
Koristi se izraz za Cb poredjane u liniju - linijska nestabilnost. Ima tog izraza u udzbeniku Curica - Dinamika oblaka.  I meni taj izraz nije najsrecnije odabran, jer sama nestabilnost vazduha ne znaci nuzno i konvekciju sa padavinama, ali nije da izraz ne postoji.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #22 poslato: 02. Jun 2011. u 10:29 »
Linijska nestabilnost se ne slaže sa onim šta se u praksi naziva linijom nestabilnosti. Na liniji nestabilnosti ima konvergencije sasvim dovoljno da se probudi dinamika i da formira konvektivne ćelije u neku liniju. Međutim, vozić Cb-a nikako ne može btii linija nestabilnosti. Možda je na to mislio Ćurić kada je pisao o linijskoj nestabilnosti.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #23 poslato: 02. Jun 2011. u 17:10 »
ESTOFEX danas malo pozurio sa prognozom...

Sutra nestabilnost jaca nego danas. Jaci CAPE, vize vlage u prizemnom sloju, na krajnjem severu Vojvodine ce biti 1-8km smicanja oko 10m/s pa su moguci slabi visecelijski oblaci. Stujanje ce biti uglavnom istocno i kao i danas vrlo slabo... Moguc je grad, narocito u Vojvodini, i umeren vetar tokom pljuskova...
Danas nestabilnost dosta slabija od ocekivanog a i modeli su u poslednjem trenutku promenili uslove...
S obzirom da sam danas imao dobru akciju iako sam bio na samoj ESTOFEX liniji, onda sutra ne bi trebalo da brinem jer je data SFRJ jedinica upozorenja!  :D

Van mreže laky

« Odgovor #24 poslato: 02. Jun 2011. u 19:40 »
Sutra nestabilnost slicna kao danas samo sto su oluje moguce u celoj Srbiji.
CAPE iznad 1000j/kg, jos vise vlage u prizemnom sloju pa ce biti dosta sparno, smicanja 1-8km se biti kao i danas uglavnom u Vojvodini pa su moguce visecelijske oluje...

LCL u Vojvodini nizi nego danas pa je moguc jak vetar tokom pljuskova.

Grad je moguc u svim predelima, narocito na zapadu Srbije, u Vojvodini i Beogradu... Zbog dosta vlage u prizemnom sloju ponegde ce biti obilnih pljuskova. Razvoja ce verovatno biti i tokom noci. Strujanje sutra jugoistocno, na 700mb konacno malo jace ali oblaci nece biti nista brzi od ovih danas. Jedino me to jugoistocno strujanje brine, hoce li uticati na razvoj...
« Poslednja izmena: 02. Jun 2011. u 19:54 laky »

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #25 poslato: 03. Jun 2011. u 09:24 »
Za danas mi ne treba ni emagram, ni karte... Vlažno je od kiše, a u daljini se nazire osunčani predeo. Juni je, sunce je najviše na nebu. Dakle, hrane za oblake koliko voliš, aperitiv se služi već pre podne, dok posle podne sledi prava gozba!

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #26 poslato: 03. Jun 2011. u 15:17 »
Za danas mi ne treba ni emagram, ni karte... Vlažno je od kiše, a u daljini se nazire osunčani predeo. Juni je, sunce je najviše na nebu. Dakle, hrane za oblake koliko voliš, aperitiv se služi već pre podne, dok posle podne sledi prava gozba!
Izgleda da je ova tanka oblačnost malo poremetila današnju prognozu?

Van mreže laky

« Odgovor #27 poslato: 03. Jun 2011. u 18:35 »
Malo vise...
Bice nestabilno tokom noci ali ako se do sada nista nije formiralo sumnjam da ce posle.

Na mreži freeze

• **
« Odgovor #28 poslato: 03. Jun 2011. u 23:04 »
Sutra bi, koliko se meni čini, situacija mogla biti dosta slična današnjoj.. Tek prekosutra i u ponedeljak ponovo moguće širokorasprostranjene nestabilnosti.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #29 poslato: 04. Jun 2011. u 00:57 »
2-3 dana smirivanje nestabilnosti, u utorak i sredu trenutno izgleda dosta ozbiljna situacija, bilo bi nepogoda.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #30 poslato: 04. Jun 2011. u 03:44 »
Ne bih rekao da ima odmora od nestabilnosti. Sutra će vjerovatno odmoriti dobar dio zemlje, ali već od nedjelje pa na dalje ponovo jače nestabilnosti, i to svakim danom sve jače.
Po prvi put ove godine će se potrefiti da i pored visokog CAPE-a i ustalih termičkih uslova imamo i izraženo smicanje vjetra (plus južno i jugozapadno strujanje), što bi pogodovalo za razvoj superćelija, već od ponedjeljka. Tako trenutno stoje stvari na kartama, a vidjećemo hoće li se narednih dana promijeniti.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #31 poslato: 04. Jun 2011. u 07:10 »
Estofex za danas

Češće sam dobijao kišu iz ovog upozorenja, nego kad stoji jedinica... Ali danas je ne očekujem, no vreme je promenljivo i voli da pokvari sve prognoze...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #32 poslato: 04. Jun 2011. u 07:21 »
^^ ^^ Ma ni mene ne bi iznenadila kiša danas....videćemo,mislim da i za danas ima energije u vazduhu.

Inače,slažem se da bi od ponedeljka moglo biti izraženijih nestabilnosti,zato što se crta južno i jugozapadno strujanje a i konačno smo uz to i u polju sniženog vazdušnog pritiska

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Na mreži freeze

• **
« Odgovor #33 poslato: 04. Jun 2011. u 09:59 »
00z kaže iduće nedelje bez velikih vrućina i vrlo nestabilno, uz dosta kiše..

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #34 poslato: 04. Jun 2011. u 10:49 »
Inače,slažem se da bi od ponedeljka moglo biti izraženijih nestabilnosti,zato što se crta južno i jugozapadno strujanje a i konačno smo uz to i u polju sniženog vazdušnog pritiska

Da, konačno ciklonska aktivnost. Ciklon u zapadnoj Evropi neće biti naročito dubok, ali dovoljno prostran da se konačno uspostavi južno i jugozapadno strujanje po visini nad nama, makar od nedjelje do četvrtka. A makar kad je Beograd u pitanju, takva strujanja mnogo češće donesu jače oluje, nego ova istočna.

A kao što sam i rano jutros napomenuo, usled takve ciklonske cirkulacije i pojačanog strujanja i smicanje vjetra će biti izraženije u većem dijelu Evrope, pa bi trebalo očekivati da nevremena od ponedjeljka budu još jača od ovih dosadašnjih, jer će se poklopiti i termički i dinamički uslovi za formiranje jačih oblaka:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #35 poslato: 04. Jun 2011. u 11:05 »
Koncano pod uticajem ciklona, ove godine ih bas malo ima...
Takodje i ovde su najjace oluje koje dolaze sa jugozapada ali i sa zapada i severozapada nisu mnogo slabije.
Danas tek ponegde pljuskovi sa grmljavinom, a vec sutra se vraca jaca nestabilnost... Sutra pre podne juzno i jugoistocno strujanje, dok ce posle podne polako prelaziti u juzno i jugozapadno.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #36 poslato: 04. Jun 2011. u 11:32 »
Slazem sa vama da od ponedeljka raste mogucnost jacih oluja, ali danasnji dan i sutrasnji dan nebi trebalo biti nekih znacajnih stvari, bice grmljavine ali mogucnost jacih oluja od ponedeljka, utorka.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #37 poslato: 04. Jun 2011. u 12:59 »
Kakva je ovo prognoza na vasoj fejsbuk stranici....

Citat
Od danas stabilizacija vremena... temperature izmedju 28 C i 30 C do petka, uglavnom lepo i suncano vreme... najtopliji dan u periodu bi trebao da bude ponedeljak kada su ponegde moguce temperature i preko 30 stepeni...

Vi se izgleda igrate malo sa ovaj narod... ??? :rofl:

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #38 poslato: 04. Jun 2011. u 13:28 »
^^ Očigledno da Stefano nije baš najpažljivije čitao poruke ispisane na ovoj stranici...  :-\
Tačno je da je danas kratkotrajna stabilizacija vremena, ali već od sutra pa nadalje izrazito nestabilno vrijeme...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #39 poslato: 04. Jun 2011. u 13:38 »
Kako danas imamo manji broj Cb ova, vrlo je moguce da ce biti potencijalno opasniji kao sami u masi. I opet je moguce da zakaci neko vece mesto, a onda krece prica: kako stabilno i suncano, kad je ovde bila provala oblaka itd. :o