Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2011.  (Pročitano 58597 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2011.
« Odgovor #120 poslato: 17. Jun 2011. u 08:56 »
ENSI GFS 00Z:hmmm,nekako su mi mnogo suvi  ::) :-\ Dakle,jasno se vidi da nakon ovog toplog talasa u trajanju od par dana  tamo oko 25-og  stiže zahlađenje (doduše ima tu još nekih preturbacija koje se dvoume,al neće još dugo  :) )..e sad hoće li zahladiti na +10°C ili na 0°C na visini to ćemo videti  ??? ;D

Uglavnom,bitno da se nešto dešava,kad smo već na raspustu  ;D

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #121 poslato: 17. Jun 2011. u 09:29 »
Ma to je samo repić fronta. Ništa značajno. Malo će temperatura da se upristoji, ponegde nešto i padne, bez potopa, bez kijameta, bez oluja.
Posle - bumo videli.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #122 poslato: 17. Jun 2011. u 13:16 »
Došlo je vrijeme da se malo ozbiljnije pozabavimo nedjeljom, koja će nakon desetak dana pauze, biti prvi dan koji bi mogao da donese ozbiljnija nevremena u Srbiji. Svi parametri su se poklopili. Najmanje šanse za jače nevrijeme imaju krajnji sjeverozapad zemlje, gdje bi front došao prerano, kao i jug i jugoistok zemlje koje bi front zakačio samo ivicom. A gdje bi bile najveće šanse za jače oluje, procijenićete na osnovu karata.

CAPE najmanje izražen od svih parametara. I ovih dana je bio dosta nizak i pored visokih temperatura, ali će ipak u pojedinim dijelovima Srbije prelaziti 1000 J/kg, što je sasvim dovoljno za jače razvoje:

Thompsonov indeks vrlo visok, a ni konvektivnih padavina neće faliti:

Smicanje izraženo, kako kod nas, tako i u dobrom dijelu Evrope, pa se ne bi mogla isključiti ni mogućnost tornada ili trombi (plave linije):

Superćelijski kompozitni parametar nikad viši, od kad pratim ove karte, kao što je i Gabesz naglasio juče:

Pored svega ovoga, i strujanje će biti izraženo. Prije fronta jugozapadno, a poslije prelaska sjeverozapadno.
Vidjećemo šta će modeli reći u narednim izlazima, ali ovo za sada djeluje vrlo ozbiljno.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #123 poslato: 17. Jun 2011. u 13:32 »
BEOGRAD I JUZNI BANAT :D

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #124 poslato: 17. Jun 2011. u 13:46 »
To je to! Sve u svemu juzni Banat, Beograd kao sto i Gencic kaze, mada nemora da znaci, mozda malo juzno-jugoistocnije bude ihaj. Morate napraviti u nedelju stormchase:), ali bi najbolje bilo uz dodatna pomagala kao sto su laptop, bezicni net, fotoaparate imate svi:), i jos samo jedna kola ako treba pojuriti za njim.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #125 poslato: 17. Jun 2011. u 13:51 »
Ma promenice se jos tri puta mesto sa najjacim parametrima, do nedelje. Zasad tako deluje, ali varljivo je to.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #126 poslato: 17. Jun 2011. u 13:53 »
Naravno da su Beograd i juzni Banat u najboljim uslovima za jace nevreme,to sam mogao da predpostavim i bez Milosevih karata.. ???  samo bih ja tu jos dodao Valjevo i Loznicu (bez njih nista :lmao:) Kod mene ce to sve da prodje kroz pojacan severozapadni vetar i nista drugo, ovakvi frontovi retko kada donose kisu ovde.. :smartass:

Van mreže laky

« Odgovor #127 poslato: 17. Jun 2011. u 16:20 »
Ja cu sacekati jos malo... Jos uvek je razlicita prognoza EC i GFS, pa su moguce promene.

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #128 poslato: 17. Jun 2011. u 17:46 »
Naravno da su Beograd i juzni Banat u najboljim uslovima za jace nevreme,to sam mogao da predpostavim i bez Milosevih karata.. ???  samo bih ja tu jos dodao Valjevo i Loznicu (bez njih nista :lmao:) Kod mene ce to sve da prodje kroz pojacan severozapadni vetar i nista drugo, ovakvi frontovi retko kada donose kisu ovde.. :smartass:
Ako za jača nevremena u opticaju bude Loznica, onda verovatno i ja dobijem nešto u nedelju.S' obzirom na to da je u nedelju 19. jun, a svima vama je jasno šta je kod mene bilo prošlog 19-og juna, možda opet bude neko "Nevreme u Valjevu?"

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #129 poslato: 17. Jun 2011. u 18:53 »
^^ ^^ Po GFS 12Z,ode ta zona najvećih šansi za superćeliju skoro do mene  ??? ...i  Banat je zamenio mesto sa istokom Srbije   ;)

Sve zavisi od brzine dolaska fronta...šetaće se to još dosta.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #130 poslato: 18. Jun 2011. u 07:46 »
 ^^ Ne znam da li je ove godine bilo upozorenja nivoa 2

Slovenija naravno prva na udaru  :pop:

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #131 poslato: 18. Jun 2011. u 10:49 »

Bilo je, nedavno. U pitanju su bili delovi Bugarske i Rumunije.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #132 poslato: 18. Jun 2011. u 12:06 »
U pitanju je hladni front, koji će sutra preći preko Srbije. Modeli su još sinoć pomjerili taj front par sati ranije, nego što se juče ujutru crtalo. A tih par sati će biti sasvim dovoljno da bi se oblast najjačih nestabilnosti pomjerila malo prema istoku i jugoistoku, pa bi najveće šanse za nevremena sutra imala centralna Srbija u popodnevnim satima.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Roberto

• *
« Odgovor #133 poslato: 18. Jun 2011. u 12:44 »
znaci opet corak od kise...

Van mreže laky

« Odgovor #134 poslato: 18. Jun 2011. u 12:54 »
Evo kako ce temperatura opadati po prolasku fronta...

Ne razumem bas prognozu GFS-a paravina ima tek posle fronta...

Bice uslova za jace oluje mada ne bi trebalo puno da ih bude. Na jugu i jugoistoku verovatno bez padavina ili sa vrlo malo kise...
Najvece sanse za supercelijske oluje sa gradom i olujnim vetrom su na zapadu Srbije, u Beogradu i na jugu Banata, mada moguce su i severnije...
Po prolasku fronta pocece da duva umeren do jak severozapadani vetar.
Neki modeli ne daju bas puno padavina, po EC-u juznije od Kragujevca padavine skoro i da nema...

Meteoalarm prognoza...

« Poslednja izmena: 18. Jun 2011. u 13:05 laky »

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #135 poslato: 18. Jun 2011. u 13:05 »

Slovenija naravno prva na udaru  :pop:

Bio je 9-og juna, kad je kod mene u ranu zoru udarilo nevreme sa jakim vetrom.

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #136 poslato: 18. Jun 2011. u 13:44 »
Evo kako je izgledao ESTOFEX pre 365 i 364 dana ???.
http://www.serbianmeteo.com/smf/index.php/topic,1939.100.html

Valjevo prošlog juna.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=1U76XRByYew" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=1U76XRByYew</a>

Moj stric stalno cvika oko 18. juna.Sutra treba preživeti :pop:.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #137 poslato: 18. Jun 2011. u 13:58 »
Da pogledam šta kaži modeli  za malo dalji period :)

EC jutros daje žestoko zahlađenje oko 25-og..

Po GFS je isto bio neki ciklon i igri,no on je to sve sad ublažio pa bi imali samo blago zahlađenje.

UKMO je na tragu EC.

Ključna stvar je ciklon koji se mota zapadnije od Velike Britanije,i sve će zavisiti od njegovog pozicioniranja,kao i od položaja anticiklona (tj. hoće li se on formirati uz zapad Atlantika ili će njegovo širenje biti usmereno ka Sredozemlju).

BTW,što se tiče sutrašnjeg dana...nemam šta da dodam  :D Verovatno Šumadija ima najveće šanse za jače oluje.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #138 poslato: 18. Jun 2011. u 14:17 »
Što se tiče sutrašnjeg dana, mene malo brine samo to što su padavine prepolovljene u odnosu na jutros. Lokalno će sigurno biti lepih padavina ... ali to je čista lutrija!!!  >:(

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #139 poslato: 18. Jun 2011. u 19:04 »
Što se tiče sutrašnjeg dana, mene malo brine samo to što su padavine prepolovljene u odnosu na jutros. Lokalno će sigurno biti lepih padavina ... ali to je čista lutrija!!!  >:(

Hmm može se tako reći.

Evo i mojih prognoza za neka "ozbiljnija" nevremena:  ;D
Bačka: 15%
Srem: 20%
Banat: 25%
Zapadna Srbija: 25%
Šumadija: 30%
Beograd: 25%
Istočna Srbija: 15%
Jugozapadna Srbija 25%
Južna, Jugoistočna Srbija 5%

Što se tiče kiše, severnije od Dunava manje mm(izuzetak jug Banata), dok južnije može biti lokalno i viška mm.

Da zaključim, ne očekujem ništa posebno i ove konvektivne sezone još neviđeno..