Ptprince mi je otkrio jos jednu varijantu mamma-e. U sustini, ja sam mislio na one mamma oblake koji se javljaju kao posledica jake turbulencije u oblasti nakovnja Cb-a. Ti oblaci u blizini Cb-a po mom iskustvu, a i po nekim citanjima definitivno ukazuju na veliku nestabilnost atmosfere( cim je Cb tu, nesumnjivo je atmosfera nestabilna, doduse) i koliko ja znam javljaju se uglavnom NIZ struju od kumulonimbusa, sto znaci da ce to pre stici nego sam Cb. Naravno to se odnosi na struju na toj visini, ali ako uzmemo da se da struja i struja u sredini troposfere (koja vodi Cb) poklapaju, onda svakako ima sanse da ih ugledamo pre oluje.
I prva i druga slika u tvom postu, freeze, u sustini predstavlja model kumulonibusa koji je supercelijski,, samo sto ti se onaj gornji krece ulevo, a donji udesno.
Oprosti, sad sam bolje pogledao, i jedan i drugi se krecu ulevo, ali donji ima i sa prednje i sa zadnje strane mamma, sto opet ne iskljucuje da se nalazis na putu Cb-a.
I mene je kao i uvek naučio nečem novom, i hvala mu na tome!
Pa da to sam i mislio, ima ih i sa prednje strane, i tada najavljuju veliku oluju, ali to se dešava mnogo ređe. Ipak izraženiji su sa zadnje strane Cb-a nakon što oluja prođe, kada dolazi do stratifikacije (raspada) Cb-a, čija su oni posledica. Takođe,slažem se da se javljaju kao posledica velike nestabilnosti gornjih slojeva atmosfere. Do ovog zaključka sam došao kako iskustvom, i dugogodišnjim posmatranjem, tako najviše čitanjem stručne literature u poslednje vreme, koja se bavila ovom tematikom.
OnTop, vruće i sparno, ali se naoblačilo. Ipak oblačnost daleko od neke opasnije varijante.