Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2011 - I dekada  (Pročitano 125126 puta)

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
Odg: Jun 2011 - I dekada
« Odgovor #320 poslato: 07. Jun 2011. u 08:28 »
Jutro pretežno oblačno, ali se brzo očekuje razvedravanje i još jedan sunčan i sparan dan, a kasno popodne i uveče na Paliću pljusak sa grmljavinom.
:lmao: Ova ti je dobra!
Vetar juče ponovo oduvao vremensku prognozu za Banat! Bilo slabih razvoja na teritoriji, ali daleko od bilo kakve opasnije akcije!
Jutro svežije i vetrovito, T 22°C, delimično oblačno.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #321 poslato: 07. Jun 2011. u 09:48 »
Juče, toplo i sparno ceo dan. Predveče se naoblačilo, ali čim sam ih video :-:

:-: znao sam da od nekog nevremena nema ništa.. Tako i beše, a u međuvremenu padoše 4 kapi/m2, i malko pojača vetar..

Danas jutro kao i juče, sunčano i toplo. Pirka neki vetrić pride.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #322 poslato: 07. Jun 2011. u 10:07 »
^^

Sto bre?

Ja kad vidim mammatuse, skoro sam siguran bar u neke pljuskove, ako ne nevreme.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #323 poslato: 07. Jun 2011. u 10:11 »
Hm, kad malo bolje razmislim, ovo uopšte nisu mammatusi. Ovo je Stratocumulus, a ne mammatus. Genčiću, u pravu si, jer mammatusi su oblaci pratioci Cb-a, i zaista je nevreme uključeno u njihovo pojavljivanje. Ali, ako je osećaj da neće biti ništa od toga (a nešto tako zaista beše sinoć), i još su dovoljno visoko, onda su ovo Sc. Istina, mogu da iscede koju kap kiše, ali nisu pokazatelj turbulencije, već samo večernjih ostataka iste, nešto nalik uspomeni na turbulenciju.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #324 poslato: 07. Jun 2011. u 10:18 »
Danas jog gore vreme nego juče. Valjda od one kiše na istoku sinoć. Vlaga 55%, temperatura 27 stepeni, osećaj toplote 33 stepena  :hitna:

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #325 poslato: 07. Jun 2011. u 10:29 »
^^

Sto bre?

Ja kad vidim mammatuse, skoro sam siguran bar u neke pljuskove, ako ne nevreme.

Hmm, kad smo već otišli u off, da nastavim. ;D Koliko sam upoznat sa teorijom oblaka, mammatus oblaci najčešće nastaju sa zadnje strane Cb oblaka, uglavnom su "bezopasni", tj. njihova pojava govori o slabljenju predhodno formirane olujne ćelije, i prolasku oluje.. Zato kad ih vidim pretpostavljam da od akcije tada neće biti ništa..
Evo jedne ilustracije koja ide u prilog onoga što govorim.

U slučaju superćelija mogu se javiti i na prednjoj strani i time nagovestiti dolazak jake oluje, ali to se dešava mnogo ređe..

E sad ukoliko nisam u pravu, molim kolege sa studija meteorologije da me isprave kako i dalje eventualno ne bih bio u zabludi..

Hm, kad malo bolje razmislim, ovo uopšte nisu mammatusi. Ovo je Stratocumulus, a ne mammatus. Genčiću, u pravu si, jer mammatusi su oblaci pratioci Cb-a, i zaista je nevreme uključeno u njihovo pojavljivanje. Ali, ako je osećaj da neće biti ništa od toga (a nešto tako zaista beše sinoć), i još su dovoljno visoko, onda su ovo Sc. Istina, mogu da iscede koju kap kiše, ali nisu pokazatelj turbulencije, već samo večernjih ostataka iste, nešto nalik uspomeni na turbulenciju.

E sad ptprince, moguće da ovo nisu mamma clouds, iako neodoljivo podsećaju, ali obzirom da je juče oblačnost koja je donela ove oblake došla iz JZ Srbije gde je bilo Cb oblačnosti, moguće je da je ona oslabila u međuvremenu pa da da je dok je došla do mene ostavila ovaj prizor. Sevalo je malo kasnije nadaleko na jugu, pa ipak mislim da su ovo mammatusi.. Šta veliš, jesi li još uvek pri svome..? :?: :)
« Poslednja izmena: 07. Jun 2011. u 10:47 freeze »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #326 poslato: 07. Jun 2011. u 10:31 »
Poslednjih 17 dana, ili ti od kad su krenule konvektivne padavine, na samo 10km važdušne linije

Palić 60,1mm
Sumeteo 19,4mm

Poslednjih 17 dana, ili ti od kad su krenule konvektivne padavine, na samo 12km važdušne linije:

Surčin 45.6mm
Vračar 28.5mm
:)
Nije baš razlika kao u slučaju Subotice i Palića, al' je dosta izražena.

U Beogradu sunčano i vjetrovito. Košava je dosta očistila vazduh, pa nema one izmaglice i omorine, a sunce je baš upeklo. T 26°C, a sa jutrošnjom Tmin od 21.3°C, ovo je bila prva tropska noć ove godine.
Kao što je i juče bio prvi tropski dan sa Tmax od 30.3°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #327 poslato: 07. Jun 2011. u 10:54 »
Beograd T=26 C Suncano i vedro...

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #328 poslato: 07. Jun 2011. u 10:55 »
Pretežno vedro u Trsteniku. Jugoistočni vetar duva brzinom 3-4 m/s.
T: 26.3°C
RH: 66%
Press: 1010.5 mb

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #329 poslato: 07. Jun 2011. u 11:31 »
E sad ptprince, moguće da ovo nisu mamma clouds, iako neodoljivo podsećaju, ali obzirom da je juče oblačnost koja je donela ove oblake došla iz JZ Srbije gde je bilo Cb oblačnosti, moguće je da je ona oslabila u međuvremenu pa da da je dok je došla do mene ostavila ovaj prizor. Sevalo je malo kasnije nadaleko na jugu, pa ipak mislim da su ovo mammatusi.. Šta veliš, jesi li još uvek pri svome..? :?: :)

I sam kažeš da je oblačnost došla iz drugih krajeva Srbije u kojim su ovi oblaci bili uz grmljavinu. Pa ipak, to ih ne čini mammatusima, bar ne u onom smislu uz Cb.
Ipak, mislim da mogu da se nazovu mammatusima, čak i kada su uz Sc. Uglavnom, ovo jeste udžbenički Sc. Razlog: otpočela je stratifikacija bivše konvektivne oblačnosti. Prosto je Sc cbgen po definiciji.
Mammatusi Cb-a idu neposredno uz Cb. Dakle, ne uz sevanje (manifestacija iskljulčivo udaljenih Cb-a, koji su udaljeni preko 5 km), već uz grmljavinu (Cb 'nad glavom' ili jako blizu). Mammautsi uz Sc su retkost, te se najčešće kao takvi i ne primećuju. A kada se primete, zaista idu uz Sc cbgen.

Dakle, još uvek mogu da se ispravljam. Popodne neću ni to biti u stanju. ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #330 poslato: 07. Jun 2011. u 12:40 »
kod mene jutros nestvaran prizor u poslednjih 2 3 meseca,potpuno vedro bez ijednog oblachka :D,sada vec gotovo potpuno oblachno....

Postavio sam snimke od juche u reportazi znam da je kvalitet ochajan ali eto otprilike da vidite kako je to izgledalao :D

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #331 poslato: 07. Jun 2011. u 12:44 »
Evo mene ponovo ;D.U Valjevu vedro, toplo, sparno T 27C.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #332 poslato: 07. Jun 2011. u 13:02 »
Vedro, duva dosadna kosava :kafa: izgleda mi da popdne nece biti nista od pljuskova :-\ Temperatura 27C

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #333 poslato: 07. Jun 2011. u 13:12 »
Vedro, duva dosadna kosava :kafa: izgleda mi da popdne nece biti nista od pljuskova :-\ Temperatura 27C
Ja sam gotovo siguran da "sa ove strane Dunava" danas neće biti nikakve akcije!
I kod mene slično kao kod lakija ... vetar, nigde oblačka ...
U međuvremenu sneg počeo da se topi ...  ;D

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #334 poslato: 07. Jun 2011. u 13:28 »
U Paracinu suncano sa umerenim jugoistocnim vetrom 29.9C

Van mreže TRSTENIK

• TRSTENIČKI BAROMETAR
« Odgovor #335 poslato: 07. Jun 2011. u 13:55 »
U Trsteniku delimično oblačno uz SE vetar (3 m/s)...
T: 29.8°C
RH: 58%
Press: 1008.8 mb

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #336 poslato: 07. Jun 2011. u 14:44 »
Sve više oblaka,što cirrusa,što kumulusa.

Vetar umeren istočni i jugoistočni.

Fino ugrejalo danas,+28°C.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #337 poslato: 07. Jun 2011. u 15:00 »
Pakao, 30C!     Sunce przi li, przi...
Nema vetra da bar malo rashladi.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #338 poslato: 07. Jun 2011. u 16:03 »
Da nema ovog stormkiller-a :-:

bilo bi veoma zanimljivo pratiti razvoj danas..

Ovako, sunčano, pretoplo, uz tek po koji kumuluščić na nebu.. Ipak ako već ne može nešto da se razvije, onda ova košava dođe kao spas..
Veoma je vruće, pa ovaj vetar(povremeno sa umerenim udarima) ovde fino-spasonosno ohladi.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #339 poslato: 07. Jun 2011. u 16:04 »
uglavnom su "bezopasni", tj. njihova pojava govori o slabljenju predhodno formirane olujne ćelije, i prolasku oluje.. Zato kad ih vidim pretpostavljam da od akcije tada neće biti ništa..

Ptprince mi je otkrio jos jednu varijantu mamma-e. U sustini, ja sam mislio na one mamma oblake koji se javljaju kao posledica jake turbulencije u oblasti nakovnja Cb-a. Ti oblaci u blizini Cb-a po mom iskustvu, a i po nekim citanjima definitivno ukazuju na veliku nestabilnost atmosfere( cim je Cb tu, nesumnjivo je atmosfera nestabilna, doduse) i koliko ja znam javljaju se uglavnom NIZ struju od kumulonimbusa, sto znaci da ce to pre stici nego sam Cb. Naravno to se odnosi na struju na toj visini, ali ako uzmemo da se da struja i struja u sredini troposfere (koja vodi Cb) poklapaju, onda svakako ima sanse da ih ugledamo pre oluje.

I prva i druga slika u tvom postu, freeze, u sustini predstavlja model kumulonibusa koji je supercelijski,, samo sto ti se onaj gornji krece ulevo, a donji udesno.

Oprosti, sad sam bolje pogledao, i jedan i drugi se krecu ulevo, ali donji ima i sa prednje i sa zadnje strane mamma, sto opet ne iskljucuje da se nalazis na putu Cb-a.