Kakav dan i kakvo veče!
I nadao sam se da tako može biti, jer su modeli ukazivali na jako velike šanse za nestabilnosti, vjerovatno i najveće u dosadašnjem dijelu godine.
Dan je tako i počeo. Prvi jak pljusak oko 15.30h zahvatio veći dio Beograda. Gotovo u cijelom Beogradu je bilo i grada, naročito u istočnim dijelovima. Na Vračaru je pljusak za kratko vrijeme donio 13mm padavina.
Uveče je takođe bilo dobrih uslova za nestabilnosti. I počelo je nešto da se formira zapadnije, ali sam mislio da će sve proći dalje od Beograda.
Pavlovic i Stefano su već bili na Kališu, kad sam ja vidio ovu radarsku sliku i odlučio da im se pridružim:
Međutim, zakasnio sam. Dok sam ja stigao munje su već počele da se udaljavaju, a kod nas je počinjao pljusak iz oblaka iz kog još uvijek nije grmilo.
Pljusak nije dugo trajao i donio je jako malo kiše. Vidjeli smo da je nastavilo da sijeva ka istoku i potražili lokaciju sa dobrim pogledom na tu stranu. I počinje, prva ulijeće:
Dvije slike sijevanja u oblaku:
Primijetio sam da mi munje ne ispadaju baš najbolje i znao sam da neka podešavanja na fotoaparatu moram da promijenim.
Većina je ispadala ovako:
Kad sam konačno podesio fotoaparat, oblak se već bio prilično udaljio i sve rjeđe je sijevalo. Ipak je jedna, ali vredna, konačno uletjela u kadar:
Mislio sam da je to to, da sam namjestio sve ali prekasno, da ovo definitivno nije moje veče.
Ali, dok smo još uvijek slikali munje ka istoku primijetio sam da počinje da sijeva ponovo ka zapadu.
Znali smo da dolazi nova tura i uputili smo se na tu stranu:
A onda kreće šou, sedmostruka munja! :o
Još par sličnih:
Počinje da sijeva i ka jugozapadu, bilo je jasno da nam dolazi linijska nestabilnost, ali je srećom izostao jači vjetar.
Onda su krenule bliže, siguran sam da ćete uživati u nekoliko koje slijede:
Moj favorit
Onda su krenule da pucaju previše blizu, već su se vidjele kišne zavjese u zapadnoj polovini grada.
Na vrijeme smo se sklonili na sigurno. Kreće jak, ali srećom kratkotrajan pljusak, koji je donio možda 2mm na Kalemegdanu, za razliku od prvog koji nije ni toliko. Radarski snimak u tom trenutku:
Kako je pljusak kratko trajao, a nastavilo da sijeva i grmi, ponovo smo se zaputili ka lokaciji sa pogledom ka istoku.
I ovoga puta sam uhvatio sasvim fine munje, uz travke i kamenje koji su krasili (ili možda kvarili
) nekoliko predstojećih slika:
Radarski snimak u tom trenutku:
Doviđenja dragi oblače, bilo nam je zadovoljstvo družiti se sa tobom.
Tvoja braća su kod nas uvijek dobrodošla, a sad odosmo, došlo vrijeme da se ide kući.
I tako je prošao moj najuspješniji munjolov u karijeri, nadam se da nije i poslednji ovoga ljeta.
Čekamo i Pavlovićeve slike, koje će vas, siguran sam, oduševiti više nego moje.