Ne znam da li sam vec i pisao, ali ajmo da steknemo jednu lepu naviku u vezi meteorologije. Treba znati da se temperatura u fizici (pa i u meteorologiji) oblezava sa T. Medjutim, osnovna jedinica za temperaturu u fizici (pa i meteorologiji) je K (Kelvin) i to je mera termodinamicke (apsolutne) temperature tela. Jedinica koju mi koristimo u svakodnevnoj prepisci i sporazumevanju (ovde) je stepen Celzijusa. Za ovakvu skalu i njom izrazenu temperaturu u meteorologiji se koristi slovo t (malo slovo).
Dakle, za Kelvine koristimo veliko T, a za stepene Celzijusa malo.
Tehnički ispravno, ali šta ako shvatimo to ovako...
Umjerena rosulja kod mene, već je pala mjerljiva količina kiše. T 293K.
...uz duhovitu opsaku ovog tipa...
Sad će gencic da ti prigovori ;D
.. i obrazloženja koje je rivijalno, ali efikasno u ovoj prilici...
Hoću makar na ovom forumu da malo odmorim od matematike i fizike.
... e, onda dolazimo do suštinske reakcije...
ma otkud super: navike se tesko menjaju...
/ali ako bismo samo zadrzali veliko C - svima bi bilo jasno da ne merimo telesnu temperaturu/
Navike koje su ukorenjene se tesko menjaju. Ja to dobro znam. Naravno da je od svega bitna sustina, ali ne vidim sta fali pisati malo t, umesto udarati SHIFT+t.
'Navika je teška muka, teško se i stvara...'
... ali tehnički je ovo tačno:
Malo "t" je u fizici vrijeme, a veliko "T" temperatura.
U meteorološkoj praksi (dakle, obaška diferencijalnih jednačina kojima se akamo na faxu), apsolutno je dozvoljena upotreba i malog i velikog slova 'T', odnosno 't' za označavanje temperature. Ogroman pomak je učinjen od neznabožački amaterskog 'Takt' to samo 'T' i To pozdravljam. Takt je, ustvari, ritam, a ne aktualna temperatura (namerno je tako napisano, obzirom prema 'podrijetlu' oznake). Čak i ako se napiše Temp nije greda (lično i ja koristim 'Temp' ili 'temp' u 'komercijalne svrhe', jer ljudi onda razumeju o čemu se priča.
Istina je da sam veliki borac za tačnosti i preciznost izraza i znanje. Međutim, mi smo ovde na javnom mestu i treba svi da nas razumeju. Ja se, takođe, zalažem za širenje tog znanja, ali nikako ne insistiram da svi postanemo meteorolozi (ju, naopako). Dakle, ne treba da se stežemo do takvih detalja. Opušteno... pa toliko ima malih slova umesto velikih u pisanju, a beket je još tu, među nama, i čita li čita (sad da li joj se diže kosa na glavi od nepismenosti, ne znam).
Sa meteorološke strane, moram da podsetim valjano vrednu studentariju da se za neke temperature koriste i druge oznake (sa ili bez sufiksa, indeksa i ostalih dodatnih oznaka), odnosno simbolička slova kao što je, recimo, Θ ('teta', odnosno 'theta') za potencijalnu temperaturu. Kakva bi zbrka nastala da uvedemo sve što primenjujemo u 'teoriji' meteorologije na forum!
U svakom slučaju, dopala mi se ova prepiska.
Ontopic: Vreme je lepo. Zaista. Znao sam da će se leto vratiti. Pa ono nikuda nije ni odlazilo od nas poslednjih nekoliko dana.