Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2011- III dekada  (Pročitano 108885 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Odg: Jun 2011- III dekada
« Odgovor #140 poslato: 24. Jun 2011. u 12:56 »
Aha, vreme je. Sad će Stef da kaže:
Citat
Beograd T=27 C Suncano i vedro...
... a mi se u Meteo Alarmu prepiremo oko kumulus humilisa. :blahblah:
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #141 poslato: 24. Jun 2011. u 13:06 »
Jao, tornjići! Kako je to lepo! Okači neku sliku, Kimi. To nemamo na forumu, a vredno je, jer ukazuje na intenzivnu turbulenciju na visini, neposredno pred frontalnom površinom.
Slabo poznajem nazive oblaka ... jesu li to ovi? Ovo je slikano pred prolazak prethodnog fronta!
Na ovoj slici se ne vide najbolje ... ovde su bili već u nekoj fazi raspadanja ... pre toga su bili malo kompaktniji!

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #142 poslato: 24. Jun 2011. u 13:14 »
U sredini kadra da, to je to. Nisu baš savršen primer, ali to je to.
Iznad njih je Altocumulus floccus, 'božje ovčice', oblaci koji imaju isto to značenje.

U dnu se lepo vide Cumulus humilis u varijanti početka konvekcije sa, prema slici, još nepoznatim ishodom - hoće li narasti u visinu, u širinu ili nestati u suvoću vazduha?

Današnji tip je onaj drugonavedeni.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #143 poslato: 24. Jun 2011. u 13:23 »
U sredini kadra da, to je to. Nisu baš savršen primer, ali to je to.
Da, mnogo su lepši! Nisam znao da smo "kratki" sa ovim oblačićima. Sledeći put ću da ih slikam u "punom sjaju"!  :D

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #144 poslato: 24. Jun 2011. u 13:28 »
. Mađarska je zemlja oluja, mi smo potpuno drugi svet...

Ma kakva Madjarska,Rumunija je zemlja oluja.

Rumunu su meteo sero**e prve klase  :first: :first:

A danasnji tip kumulusa koji preovladava je kumulus raspaditis  ;D :lmao:  ..cas ih ima,a zacas jos brze nestanu.

Bolje da ni ne pokusavaju da se pojavljuju ovako,da gledam ovu bruku...  ::)

Malo i ja preterujem,ali samo zelim da malo teram inat ovim oblacima,u nadi da ce se konacno nesto konkretnije razviti  ;) ;)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #145 poslato: 24. Jun 2011. u 13:41 »
Rumunija bas ima srece, front uvek stigne kada treba, a u Madjarskoj se oluje formiraju i kada nema uslova...

Vetar jos oslabio, temperatura presla 25C, pretezno vedro...

Posle ovoga verovatno stize i zahladjenje na visini i jaci vetar, ali samo da se dovuce.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #146 poslato: 24. Jun 2011. u 13:45 »
Nista od kise ljudi, poceo vetar da duva i za sada jos nije toliko osvezilo ali i do toga ce doci  krajem dana :bang: Temperatura 28C ali sparno je..

u nadi da ce se konacno nesto konkretnije razviti  ;) ;)
Hoce sigurno, u narednih 10 dana ce se sigurno nesto razviti.. :kafa: :nelupaj:

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #147 poslato: 24. Jun 2011. u 13:52 »
Ja vala nista ne razumem ovde neki pricaju da ce doci do suvog zahladjenja a prognoza na forumu kaze suprotno kome verovati :neznam:

Van mreže gabesz20

• Počasni član
  • Starost: 39
« Odgovor #148 poslato: 24. Jun 2011. u 14:13 »
Ja vala nista ne razumem ovde neki pricaju da ce doci do suvog zahladjenja a prognoza na forumu kaze suprotno kome verovati :neznam:
Svojim ocima je najbolje verovati:) Polako ce zahladenje i po visini...
Ovaj dan traje do ponoci tako da...
Polako bi trebalo da se aktivira Bosna

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #149 poslato: 24. Jun 2011. u 14:14 »
To su ti oblaci za nevreme :)  :D :) ???  Trenutna temperatura 27.8'C
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #150 poslato: 24. Jun 2011. u 14:33 »
Ihhh, kad pljusne iz ovog crnog desnog, ima potop da bude :)

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #151 poslato: 24. Jun 2011. u 14:37 »
Svojim ocima je najbolje verovati:) Polako ce zahladenje i po visini...
Ovaj dan traje do ponoci tako da...
Polako bi trebalo da se aktivira Bosna
Ja svojim ocima mogu videti samo cisto plavetnilo bez ijednog oblacka na nebu...trenutno 27C

Van mreže gabesz20

• Počasni član
« Odgovor #152 poslato: 24. Jun 2011. u 14:40 »
Ja svojim ocima mogu videti samo cisto plavetnilo bez ijednog oblacka na nebu...trenutno 27C
To znaci da onda jos nema opasnosti na vidiku:) Inace aktivira se Bosna polako, sto je dobro za zapad, jugozapad zemlje
http://img51.imageshack.us/img51/2562/bradary.gif

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #153 poslato: 24. Jun 2011. u 14:52 »
Svaki put kad posle vrucine stigne suvo zahldjenje, osecam se kao da mi je neko opalio samar i nekako nepotpuno i nedoreceno... :evil: :-\

Toplo je 28 stepeni na nebu ima nesto malo belih oblacaka koji koriste tek toliko da s vremena na vreme na kratko zaklone Sunce koje je bas pripeklo...

Iskreno se nadam da ovo zahladjenje nece biti toliko suvo kao proslo...ima jos vremena do kraja dana, mozda kane na prozor neka kapljica...  ::)  Ovo me podseca na onu situaciju zimi tipa mozda ugledam neku pahulju u letu... ???

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #154 poslato: 24. Jun 2011. u 14:58 »
Jugoistocno od mene prema Knjazevci ima lepog vertikalnog razvoja, a polako se pojavljuju i kule na jugozapadu. Temperatura 31.8C

I da dodam pritisak je u laganom padu ..

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #155 poslato: 24. Jun 2011. u 15:37 »
U Bijeljini opet prigrijalo dobro,na jugozapadu se lijep plave oblaci..
Temperaura 29C!!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #156 poslato: 24. Jun 2011. u 15:51 »
Evo te dugo čekane sondaže iz Beograda od 14h. Dakle, nestabilnosti u atmosferi ipak ima.
Jedan sloj koji samo označio crvenom bojom je kritičan. Tu imamo izotermiju ili blagu inverziju na visini, što je do sada sprečavalo ozbiljnije razvoje. Vidimo da od prizemlja do tog sloja imamo apsolutnu nestabilnost, dok se iznad pomenutog sloja, pa sve do tropopauze prostire pojas uslovne nestabilnosti.

U međuvremenu, u Bosni se razvija oblačnost koja će za par sati donijeti lokalne pljuskove sa grmljavinom i Srbiji. Doduše, znatno slabije nego što smo očekivali, ali šta je tu je...

U Beogradu pretežno vedro uz umjeren NW vjetar, T 28°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #157 poslato: 24. Jun 2011. u 16:01 »
Evo te dugo čekane sondaže iz Beograda od 14h. Dakle, nestabilnosti u atmosferi ipak ima.
Jedan sloj koji samo označio crvenom bojom je kritičan. Tu imamo izotermiju ili blagu inverziju na visini, što je do sada sprečavalo ozbiljnije razvoje. Vidimo da od prizemlja do tog sloja imamo apsolutnu nestabilnost, dok se iznad pomenutog sloja, pa sve do tropopauze prostire pojas uslovne nestabilnosti.

Tako je, Miloše. Nadadijabatski gradijenti u samom prizemlju su posledica celodnevnog sunčanog vremena. Međutim, pričali smo već o tome kako nema tog sunca koje će ugrejati taj sloj toliko da probije inverziju / izotermiju koja je očigledno sastavni deo frontalne površine. Dakle, ozbiljnijih razvoja neće ni biti. Sunce već polako obara svoju elevaciju, spušta koplja i čini mi se da se i Cu hum proređuju. Obrati pažnju na suve adijabate koje idu od prizemlja uvis - predaleko je čak i za onu iznad inverzije. To su ti kapaciteti razvoja, teorijski. Praktični, kapaciteti su prazni.

Džaba ste navijali. Ni BiH vam neće pomoći.

Ruku na srce, i meni bi prijao neki pljuščić, uguših se u prašinčini. Tako da znate da nisam baksuz koji kontrira vašim željama, već samo neko ko se iole razume u meteorološku situaciju.
Kiša bi prijala mnogima, naročito usevima i rastinju. Ako grešim, izvinite na mom neznanju (i javite mi, da ne bih dalje lupetao).

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #158 poslato: 24. Jun 2011. u 16:10 »
Vide sa nakovnji Cb-ova ka jugozapadu...pratimo situaciju :)

Sjenica u potencijalnom dejstvu.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #159 poslato: 24. Jun 2011. u 16:16 »
Ruku na srce, i meni bi prijao neki pljuščić, uguših se u prašinčini. Tako da znate da nisam baksuz koji kontrira vašim željama, već samo neko ko se iole razume u meteorološku situaciju.
Kiša bi prijala mnogima, naročito usevima i rastinju. Ako grešim, izvinite na mom neznanju (i javite mi, da ne bih dalje lupetao).

Tvrditi da danas nigdje u Srbiji neće biti pljuskova i nestabilnosti u trenutnoj situaciji zaista nema realnih osnova. Prvo, što se radari uveliko popunjavaju i to ne samo u Bosni, već i u jugozapadnoj Srbiji, Slavoniji. Onda, temperature i dalje rastu, vlage ima dovoljno, sparno je. Da ne pominjemo još da je smicanje izraženo, kao i još neki parametri.
Sad ćeš reći da sam još mlad i neiskusan, ali vjerujem svojim očima, radarskim snimcima i modelima. Možda neće nijedan pljusak zakačiti Beograd, ali negdje na teritoriji Srbije će ih biti i to je sigurno.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 43.4mm
prosek (Vračar) - 49.6mm