Evo te dugo čekane sondaže iz Beograda od 14h. Dakle, nestabilnosti u atmosferi ipak ima.
Jedan sloj koji samo označio crvenom bojom je kritičan. Tu imamo izotermiju ili blagu inverziju na visini, što je do sada sprečavalo ozbiljnije razvoje. Vidimo da od prizemlja do tog sloja imamo apsolutnu nestabilnost, dok se iznad pomenutog sloja, pa sve do tropopauze prostire pojas uslovne nestabilnosti.
Tako je, Miloše. Nadadijabatski gradijenti u samom prizemlju su posledica celodnevnog sunčanog vremena. Međutim, pričali smo već o tome kako nema tog sunca koje će ugrejati taj sloj toliko da probije inverziju / izotermiju koja je očigledno sastavni deo frontalne površine. Dakle, ozbiljnijih razvoja neće ni biti. Sunce već polako obara svoju elevaciju, spušta koplja i čini mi se da se i Cu hum proređuju. Obrati pažnju na suve adijabate koje idu od prizemlja uvis - predaleko je čak i za onu iznad inverzije. To su ti kapaciteti razvoja, teorijski. Praktični, kapaciteti su prazni.
Džaba ste navijali. Ni BiH vam neće pomoći.
Ruku na srce, i meni bi prijao neki pljuščić, uguših se u prašinčini. Tako da znate da nisam baksuz koji kontrira vašim željama, već samo neko ko se iole razume u meteorološku situaciju.
Kiša bi prijala mnogima, naročito usevima i rastinju. Ako grešim, izvinite na mom neznanju (i javite mi, da ne bih dalje lupetao).