Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Najtoplije i najhladnije mesto u mom kraju jednog letnjeg dana  (Pročitano 5010 puta)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
Uvek me je pomalo nerviralo to što se po medijima kaže 'temperatura u Beogradu je...', kao da postoji jedna temperatura u Beogradu ili već gde. E, pa, dragi moji, postoji mnoštvo temperatura, samo treba odabrati onu koju želiš. Da, znam, obično se misli na temperaturu vazduha. Kao što znamo, to je najniža prirodna temperatura koju doživljavamo, jer je sve ostalo zagrejanije od vazduha. Vazduh ima najslabiji toplotni kapacitet i toplotnu provodljivost, te je odličan izolator. Kada se i vazduh ugreje, stvarno je vruće.

Pođimo u jedan kratak obilazak mesta, u istraživanju temperature na raznim mestima. U ovu 'šetnju' sam poveo i svog novog drugara, temperaturnu sondu.

Počeo sam od svog auta koji je do nešto posle podneva dreždao na Suncu. To sam uradio namenski, da bih postigao najvišu temoperaturu u kolima, i onda je izmerio. I, evo rezultata.

Hmm... ko bi rekao da u autu, na suncu, sa zatvorenim staklima, temperatura može dostići skoro 60 stepeni? Sonda je bila na suvozačkom sedištu, u hladu od krova auta. Ali, nije sve u efektu staklene bašte, gde se suncem pregrejani vazduh zadržava staklom. Uhvativši upravljač da preparkiram auto u hlad, skoro sam se opekao. To mi je dalo ideju da izmerim temperaturu upravljača. Merenje je bilo pomalo mučno, jer nisam mogao da oslonim ruku, a morao sam da držim sam vrh sonde u istom položaju bar dva-tri minuta. Kako je u kolima bilo 60 stepeni, to nije bio nimalo lak zadatak. Ipak, uspeo sam. Evo displeja sa rezultatom maksimalne temperature.

Vau, čak 90 stepeni!

Poznato je da čovek može da drži predmete u rukama ako su temperature do 70-80 stepeni, a da može da izdrži. Dakle, upravljač je zaista bio nemoguć za držanje.
Onako oznojen, pređoh rukama preko čela, da ih malo nakvasim i da mogu da uhvatim upravljač i preparkiram auto u hlad. Naravno, otvorio sam ga da se malo ohladi.

Čekajući da se auto ohladi, izmerio sam stvarnu temperaturu vazduha u hladu drveta pod kojim sam potražio hlad.

Kad ono, temperatura je sasvim pristojna.

Evo i potvrde da je moja temperatura u hladu sasvim odgovarajuća.

Zvanično, po klasičnim termometrima, u tom trenutku je bilo 32.4 stepena.
Već posle 5-6 mnuta, u kolima je bilo relativno prijatno...

... a posle deset minuta još malo prijatnije.

A sad malo egzibicija. Hajde da proverim temperaturu asfalta. deluje dosta vruće, ali može se staviti dlan na kolovoz. Međutim, kako je kolovoz malo hrapav, sondu je trebalo držati svo to vreme vrhom zabodenim u šupljine.

Tako zabodena, temperaturna sonda je ostala neko vreme...

... izmerivši prilično visoku temperaturu.

Vrste tla su različite, a samim tim i njihove temperature. Hajde malo u prirodu, na kratko podšišanu travu, ali na suncu.

Sonda je zabodena plitko u tlo...

... da bi se došlo do rezultata merenja.

Geotermometri su u tom trenutku pokazivali na 2 cm dubine 34.1, a na 10 cm 26.9 stepeni. Odličan primer za prikazivanje raspodele temperature u tlu, te potkrepljivanje tvrdnje da je najzagrejaniji sloj tla veoma plitak.

Posle pola sata na suncu, treba potražiti osveženje. Prvo sam oprao sondu pod slavinom u zgardi, a temperatura vodovodske vode je bila 21 stepen. Umivši se, poželeh da popijem nešto i da se osvežim. I tada mi pade na pamet gde da potražim najnižu temperaturu koju danas realno mogu da izmerim.

Prošavši kroz kancelariju u kojoj je bilo 26.5 stepeni, uputih se na zasluženu pauzu. Naravno, poveo sam i 'drugara' na piće. Da je mogao da mi kaže, rekao bi mi da je ideja za pet. Ali, to je učinio na sledeći način:

Nije prošlo ni pet minuta, a osveženje :cheers: se surduknulo u ždrelo i utrobu, dajući tako željen osećaj blaženstva i svežine!

Na vama je da odaberete gde ćete biti. Moja preporuka je: možete biti bilo gde, ali samo da je opušteno. ;)
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Tihomir

• **
  • Starost: 61
    • https://www.weatherlink.com/embeddablePage/show/aad18abb1a6c4cafb7acc82d7cb68eb5/fullscreen
Odg: Najtoplije i najhladnije mesto u mom kraju jednog letnjeg dana
« Odgovor #1 poslato: 22. Jun 2011. u 15:46 »
Baš lijepo si to opisao u slici i riječi, bravo majstore.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #2 poslato: 22. Jun 2011. u 16:22 »
Fenomenalno :)

I kod mene temperatura peska u vrelim letnjim danima prelazi bez problema 60 stepeni, a kad se trava isuši i ne bude više zelena, onda se cela okolina ugreje i eto meni polupustinjske klime, sa vrelim danima, a ipak svežim noćima ;D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #3 poslato: 23. Jun 2011. u 09:21 »
Tačno tako, Dejo.
U neka pradavna vremena, na Meteorološkoj Opservatoriji u Beogradu se merila temperatura zemljišta, ali različitih tipova: pesak, kamen, travnata površina zemlje, gola (bez trave) zemlja...
Nekad se mnogo više radilo na istraživanju, empiriji... danas su se svi bacili u modele i ne pitaju se čime ih hrane. Ovde mislim i na podatke i na metodologiju koja je zasnovana na pustim jednačinama sa malom milijardom parametrisanih veličina koje jednostavno ne žele da slušaju teoriju. Meteorološka merenja su svojevrsna 'laboratorijska' merenja, gde je 'laboratorija' čitava atmosfera, a ponajviše najkomplikovaniji, prizemni sloj.

Ali ne treba sada kukati nad sudbinom. Opustite se i uživajte! To je ono što uvek možete uiraditi za sebe. Kada vam vide osmeh na licu, onda ste nešto lepo učinili i za druge, one koji taj osmeh vide.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #4 poslato: 23. Jun 2011. u 12:04 »
Svaka chast,predobra ideja :D

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #5 poslato: 25. Jun 2011. u 09:08 »
Veoma zanimljivo!

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #6 poslato: 25. Jun 2011. u 09:14 »
Sad tek videh ovo. Odlično ptprince, vrlo interesantna tema.

Van mreže COJA

• **
  • Starost: 36
« Odgovor #7 poslato: 09. Jul 2011. u 18:47 »
ptprince bilo bi dobro da sad napraviš experiment dok su ove velike vručine.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #8 poslato: 09. Jul 2011. u 19:31 »
Bolje da ne znamo šta preživljavamo, meni je i ono prvi put bilo previše ;D

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #9 poslato: 11. Jul 2011. u 12:37 »
ptprince bilo bi dobro da sad napraviš experiment dok su ove velike vručine.

Nisam siguran da bi bilo uspešno. Nebo se zamusavilo, izbledelo, jačina sunčevog zračenja je manja, tako da ne verujem da bi dobio bolje rezultate. Ali, mogu da probam u četvrtak, kada može biti najtoplije ove sedmice. Ali, ponoviću, ne očekujem više temperature ni tada, bez obzira što su više temperature u atmosferi. Jednostavno, sunčevo zračenje je glavni igrač, dok mu 'dodaju loptu' prozračnost atmosfere i vlaga u atmosferi, što je sada manje povoljno.

Pre podne sam išao nešto do grada, pa sam poneo sondu 'u šetnju'. Međutim, u prevozu nije bilo nešto ekstra visoke temperature. U polupraznom autobusu sa otvorenim prozorima, bilo je jedva pet stepeni više nego napolju. Pomalo nezanimljivo.

U svakom slučaju, hvala na sugestiji, Coja. Imao sam sličnu ideju za vikend, ali nisam bio u poziciji da je ostvarujem, kao ni danas.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #10 poslato: 14. Jul 2011. u 16:00 »
Ccc koji je ovo pakao,a oni samo objavljuju temp.u debeloj hladovini a najveci br ljudi je izlozen upravo ovim 50ticama na asfaltu,dobro mi ovo i podnosimo!  :o :o :o :o :o :o :o

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Le Petit Prince
« Odgovor #11 poslato: 15. Jul 2011. u 09:06 »
Jutros 'mrtva trka': napolju 29.9, a u kancelariji 31.3.
Do popodne još nekako, ali od popodne kancelarija dobija sunce.

Još danas moram u grad... (i ja sam se razmazio, a 2/3 ljudi ide kroz ceo grad na posao i s posla, dok ja radim i živim u istom kraju)