Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2011.  (Pročitano 60000 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Jul 2011.
« Odgovor #20 poslato: 01. Jul 2011. u 11:33 »
Princ je dao odgovor umesto mene, slazem se do poslednje reci sa tim sto je napisao!

Dikile je uocio jedan detalj koji je meni promakao, taj visinski ciklon severoistocno od nas. Ako bi se malo spustio imao bi uticaj na vreme kod nas sredinom sledece nedelje. S njim se nikad ne zna...

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #21 poslato: 01. Jul 2011. u 12:05 »
Bogami, ipak je leto, hteo to ili ne. Nekima je malo kljakavo, dok meni deluje skroz na mestu, sa sve zahlađenjima, vrućinama i omorinama, olujama i ovakvim pauzama. Ali ne brini, pravo leto je uvek u julu i avgustu, naročito poslednja dekada jula i prva dekada avgusta. Ljubitelji vrućina su se razmazili raznim 40icama protekle decenije, pa se stiče (pogrešan) utisak da je to normalno. E pa, dragi moji, dobrodošli u okvire normale.
Ako ti kažeš, onda neka bude tako! Ako smatraš da je normalno trenutnih 16°C, onda ok. Ako smatraš da je normalno da nosimo duks u julu ...  :nelupaj:
...ali sad je vreme da temperature idu preko 30°C i to je normalno!!!
Niko nije spomenuo 40!
Ja ni jednom rečju nisam navijao niti navijam za leto a ni za zimu! Jedno je, šta kome prija, a drugo šta kada treba da bude! Ne kažem da ovakvih situacija nije bilo i ranije, ali je činjenica da nas ove godine prate jača zahlađenja nego prethodnih godina.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #22 poslato: 01. Jul 2011. u 12:48 »
^^ ^^ Da,složili su se skoro svi modeli da će biti obilnijih padavina u nedelju južno od Beograda (posebno na jugozapadu zemlje)..e sad ostaje da se modeli slože i oko tajminga tih obilnih padavina,hoće li one startovati već u noći između subote i nedelje ili će startovati  od prepodnevnih sati u nedelju.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #23 poslato: 01. Jul 2011. u 13:11 »
Ako smatraš da je normalno da nosimo duks u julu ... 

Normalno je kao nositi kratke rukave o Božiću. I to se dešavalo, pa zašto ne bi bilo u julu ceo dan ispod 20 stepeni? Nije normalno, ali nije neuobičajeno.

Niko nije spomenuo 40!

Paušalna priča, samo ilustracije radi. Ništa lično.

Eh, svako čudo za tri dana. Tako će biti i sa ovim zahlađenjem.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #24 poslato: 01. Jul 2011. u 14:03 »
Primjećujem da se odavno nije crtalo ovoliko padavina iz slojaste oblačnosti. Gotovo sve što je palo u prethodnih mjesec-dva je bilo iz konvektivne oblačnosti. Što je i logično kad je u pitanju topliji dio godine. Doduše, sjećam se da je makar ljeta 2009. bilo i dužih perioda sa čestim i obilnim padavinama iz nimbostratusa. To su obično bili periodi ciklonske aktivnosti, uz niže temperature i bez puno sunčanih intervala.
Da ne dužim više, evo šta kaže poslednji izlaz WRF-NMM-a. Beograd na samoj granici. Prema ovim kartama, nije isključeno da padne 0mm, a ni preko 20mm. Još će se ta granica pomjerati gore-dolje:

Čini se da makar u južnoj polovini Srbije prekid suše (koji je otpočeo juče), dolazi u pravom trenutku.  :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #25 poslato: 01. Jul 2011. u 16:16 »
Slažem se sa Princom 20 stepeni je skoro moguće videti i u januaru i u julu , to je najnormalnije , stalno se smenjuju topli i hladni talasi tokom čitave godine! a 40-ice nismo videli od 2007 godine! bilo je blizu 40 ranijih godina ali 40 nije bilo! što se tiče ovog leta za sada je bio samo jedan manji kratki topli talas u junu! dok ne vidimo kakav će biti jul i avgust ne možemo tvrditi kakvo će biti leto...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #26 poslato: 01. Jul 2011. u 18:25 »
Sutrasnji dan moram priznati nisam toliko pratio predhodnih dana, tek danas ujutru mi onako vise privuklo paznju. No sanse prema jutrosnjem izlazima su bile kod severnih komsija (ako i ne preterane ali su sanse), da bi se modeli menjali tokom dana. Ajde prvo da vidimo karte, pa posle i da iznesem ono sto mislim.

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #27 poslato: 01. Jul 2011. u 18:33 »

Znaci ozbiljniji modeli se mrdaju za sever Vojvodine to je ocigledno. Na sta mislim? Naravno mislim na pojavu supercelije na severu Vojvodine, sanse nisu preterane prvenstveno zbog nedovoljnog cape-a, ali ostali parametri su tu i tamo tu od smicanja do vrtloznosti pa nadalje. Ako bude veci cape od ovog sto ocekuje GFS onda se naravno sansa samo povecava. Naravno mozda ce se sve rastrgnuti pa nece biti nasta, ali ja ne bih iskljucio mogucnost. Pored mene ce biti sutra aparat za slikanje to je sigurno.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #28 poslato: 01. Jul 2011. u 18:38 »
Znaci i sutra ima sanse za obilnije padavine, a tek u nedelju :o. Ima da nadoknadimo sve ovo sto nije padala kisa za tri dana.. :popcorn:  

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #29 poslato: 01. Jul 2011. u 18:45 »
Ma ne Boki to nije za celu zemlju, nego za sever Vojvodine... Mada ni tu se ne crtaju obilne padavine, samo kao neka mogucnost za pojavu interesantnih oblaka  :D (pa iz toga sta pukne pukne). U ostalim delovima nema puno sansi, jedino jos na jugozapadu-zapadu  zemlje moguci pljuskovi

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #30 poslato: 01. Jul 2011. u 18:50 »
Sto se tice nedelje na to mozes da racunas, i to obilniju kisu iz slojaste oblacnosti (znaci ne konvektiva)

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #31 poslato: 01. Jul 2011. u 19:09 »
Jao nisam ni obratio paznju da je to samo za sever Vojvodine, izvini.. ;D
Znaci u nedelju juznije od Beograda obilnija kisa i jesen u pravom izdanju... :kisa :kisurdaca

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #32 poslato: 01. Jul 2011. u 19:33 »
Ja neću o ovom vikendu nego o sledećoj nedelji. Postepen porast temperature, ali bi se mogla zadržati na 30-ak stepeni sledećeg vikenda. Vide se tu i svakodnevne nestabilnosti, ali to su lokalni popodnevni pljuskovi, koje je teško predvideti, posebno na ovakvoj vremenskoj udaljenosti.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #33 poslato: 01. Jul 2011. u 23:57 »
Da li sam u pravu kada kazem da je poslednji izlaz WRF-NMM smanjio dosta padavine, pa bi po njemu kise bilo samo u noci izmedju subote i nedelje i to samo na jugu.... :neznam: ::)

E sad ne znam da gledam ec i gfs, ali trudim se da nesto naucim. Ali mi opet nista nije jasno za nedelju.
Ne znam kako ec i gfs stoje padavinski po novim izlazima za nedelju..

Po gfs-u i dalje stoji potop juznije od glavnog grada, valjda sam u pravu....

« Poslednja izmena: 02. Jul 2011. u 00:19 Boki »

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #34 poslato: 02. Jul 2011. u 00:13 »
meni ovo leto koliko god bio letoljubac bas prija... par dana sa preko 30 C... sasvim dovoljno... bitno je da nema puno kise, da je uglavnom lepo vreme i da su prijatne temperature... nadam se da ce takvo vreme potrajati i u julu i avgustu...

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #35 poslato: 02. Jul 2011. u 00:24 »
Videcemo Boki, GFS drzi tu prognozu iz izlaza u izlaz, dok EC i WRF-NMM ima padavina-nema padavina.
Jutro je pametnije od veceri.

Van mreže beli

• **
  • Starost: 35
« Odgovor #36 poslato: 02. Jul 2011. u 00:37 »
Stefanoo!!! Zar nebi bilo pretjerano da bude ljeto kao ovaj predhodni dan ili vec kako se najavljuje nedjelja :) mislim po temperaturama.... Ja sad za sad neznam ni da je pocelo ljeto,nema ljeta bez bar 5-6 dana preko tridesetpetice :)))..
Izvinjavam se na odudaranju od teme...

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #37 poslato: 02. Jul 2011. u 01:39 »
^^ da svakako si upravu, to nije leto... ali sam mislio na one dane do 30 stepeni kad je lepo vreme i da, 5-6 dana preko 35 C... dovoljno za osecaj leta i bez nekih velikih zahladnjena, a da se temperature od 25 C produze do sredine oktobra i ja zadovoljan :) :) :)

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #38 poslato: 02. Jul 2011. u 11:15 »
 ^^ Podržavam! :super:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #39 poslato: 02. Jul 2011. u 11:28 »
I dalje su modeli nesložni za sutra. EC (WRF-NMM) već dva izlaza za redom drži padavine južnije od zapadne Morave, dok GFS padavine crta u većem dijelu Srbije (osim na krajnjem sjeveru i sjeverozapadu). Ne znam šta će biti na kraju, ali činjenica je da će na jugu i jugistoku zemlje siurno biti dobrih padavina.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm