Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2011.  (Pročitano 59972 puta)

Van mreže Kikindjanka

• *
Odg: Jul 2011.
« Odgovor #200 poslato: 20. Jul 2011. u 23:47 »
Uživajte u prijatnim temperaturama sutra. Već u petak će u pojedinim delovima zemlje temperatura dostizati 30C, a za vikend i preko 30C. Uz to nas očekuje i povećana vlažnost vazduha pa u narednih sedam dana računajte na sparinu i popodnevne svakodnevne pljuskove sa grmljavinom.
7 dana?! uzas.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #201 poslato: 21. Jul 2011. u 09:30 »
Ja ipak mislim da ćemo se malo načekati 30ice, tako da ne očekujem toliku sparinu.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #202 poslato: 21. Jul 2011. u 21:36 »
Bice tridesetice za vikend sigurno, a za narednu nedelju ke vidime..

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #203 poslato: 21. Jul 2011. u 22:33 »
Po GFS-u vracaju nam se vrucine od srede, ali to je daleko pa ce valjda da se promeni.. ::) Za vikend i u ponedeljak bi trebalo da bude nestabilno

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #204 poslato: 21. Jul 2011. u 23:49 »
Bice tridesetice za vikend sigurno, a za narednu nedelju ke vidime..
U Vojvodini gotovo sigurno da nece.

Leto nije otislo nigde tu je ono, i ovo je letnje vreme isto koliko i onih 37-38 stepeni od pre neki dan.  :sun  :kisa

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #205 poslato: 22. Jul 2011. u 00:38 »
Naravno da nije otislo za mene je i ovo toplo,a pocetkom avgusta prema gfs trebali bi ponovo da ocekujemo visoke temp.mada je to daleko.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #206 poslato: 22. Jul 2011. u 19:11 »
Do kraja meseca u Beogradu do 28 stepeni ne vise! a za početak avgusta kakvo će biti vreme to je još daleko! možda se ukinu do tada vrućine ako Bog da! mada i da dodju već smo se navikli na tropske talase , ne bi se dizala panika! pretpostavljam da će biti jedan tropski talas u avgustu i gotovo što se tiče vrućina! kao i svake godine!

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #207 poslato: 22. Jul 2011. u 19:20 »
Kakvu bombu crta GFS za sledeći vikend, naročito u mom kraju :P.

Eh, kad bi izdržalo do tad, a da se ništa ne menja, a ako se bude menjalo sigurno će do tad presušiti ili sve odvući u  Vojvodinu i Madjarsku, a nas čekaju pakleni dani u glupom avgustu, a zatim sumer killer i dolazak jeseni, tako da nam nema više ništa do sledećeg maja :glavomozid :cry:.
« Poslednja izmena: 22. Jul 2011. u 21:17 dikile »

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #208 poslato: 22. Jul 2011. u 19:45 »
Kakvu bombu crta GFS za sledeći vikend, naročito u mom kraju :P.

Padavine nisu sigurne 24h unapred, a ne 7 dana...

« Poslednja izmena: 22. Jul 2011. u 21:19 dikile »

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #209 poslato: 22. Jul 2011. u 19:46 »

Ta bomba će već sutra biti ublažena.. Budemo videli.
« Poslednja izmena: 22. Jul 2011. u 21:20 dikile »

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #210 poslato: 22. Jul 2011. u 21:24 »
Izvinjavam se svima na prepravljenim ili izbrisanim porukama ali tema je otisla u pogresnom smeru. Nadam se da ovakvih ispada vise nece biti u suprotnom bicemo primorani na brisanje istih!

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #211 poslato: 23. Jul 2011. u 02:04 »
Padavine nisu sigurne 24h unapred, a ne 7 dana...

Znam :(.
Izvinjavam se svima na prepravljenim ili izbrisanim porukama ali tema je otisla u pogresnom smeru. Nadam se da ovakvih ispada vise nece biti u suprotnom bicemo primorani na brisanje istih!
Nisam mislio bukvalno prokleta.Imao sam raspravu kući pa sam malo nervozan, a Vojvodjani, Madjari i što je još gore, Užičani su po ko zna koji put ovog leta imali akciju, a mene je zaobišao oblak ispred kuće i skrenuo namerno prema Užicu da mi bude u vidnom polju i da mi vadi mast >:( :bang:.Koliko me puta zaobišlo nevreme, ove godine, da sam postao zavidan Vojvodjanima, Madjarima i Erama.Kad god je bilo jugozapadno strujanje, sve je otišlo na
Šabac i u Vojvodinu, a kad je bilo severozapadno strujanje (koje meni po običaju donosi redovno neku oluju ili jaku kišu) sve je otišlo na Užice.Sutra nas čeka jugozapadno strujanje, tako da će najverovatnije opet Šabac imati akciju, a ja biti samo nemi posmatrač :(.U nedelju se opet vraća severozapadno strujanje, ali ovde se baš za taj dan ne crtaju neke padavine, a ako slučajno bude nekog razvoja, bojim se da ću opet biti primoran da po ko zna koji put posmatram Cb-e kako me ne milosrdno obilaze i opet idu pravo na Užice, kao danas i juče i 24-og juna, 8-og juna, 25-og maja...

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #212 poslato: 23. Jul 2011. u 10:09 »
Stefane koliko se meni cini Valjevo po pitanju godisnje sume padavina uopste ne stoji lose u odnosu na veci deo Srbije, odnosno mozda je i rekorder po kolicini padavina od pocetka ove godine, te stoga mi nije bas jasno kako to Valjevo obilazi kisa, pre bi se moglo reci da veci deo Srbije obilazi kisa ali ne Valjevo i podrucje grada Beograda.
« Poslednja izmena: 23. Jul 2011. u 10:12 gabesz20 »

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #213 poslato: 23. Jul 2011. u 10:24 »
Stefane, prvo, Valjevo ima finu ukupnu količinu padavina ove godine.

Drugo, padavine tokom leta najčešće su lokalnog karaktera, a to je nešto poput lutrije, i sam to znaš.

A treće, ne sviđa mi se što prizivaš nevremena, jer ona najčešće ne donose ništa dobro, što se najbolje videlo 25. maja, i tih ostalih datuma koje si naveo u prethodnom postu.

Svi mi ovde leti priželjkujemo kišu, i kada se najave nestabilnosti, potajno se nadamo da one neće doneti štetu koja bi nastala uz jak, orkanski vetar i krupan grad.

Jednostavno, ove godine je tako kako je, i kao i svake godine leti, neka područija dobiju dosta kiše, neka mnogo manje, a neka dobju i štetu zbog tih oluja koje ti priželjkuješ, pa mnoge porodice grcaju u dugovima jer im je rod podbacio ili kuća oštećena, ili čak i razrušena..

Sa vremenom, nikada nisi načisto siguran, tako je sada tako će biti i u nekoj budućnosti.

Dogodine ili već do kraja ove godine možda će baš tvoj kraj biti konvektivno "najzanimljiviji"..

No, ajmo videti šta kažu ENSI za moj kraj.

Lepo to izgleda, naredna 2-3 dana tsr ispod proseka uz mogućnost kiše, potom mala pauza pa ponovo toplije, ali ne kao u poslednjem toplotnom talasu, a nakon toga fino i promenljivo tj. nestabilno uz temperature oko proseka.
« Poslednja izmena: 23. Jul 2011. u 10:35 freeze »

Van mreže laky

« Odgovor #214 poslato: 23. Jul 2011. u 13:56 »
Veceras i sutra moze biti jaceg razvoja.
Ciklon koji je donosio padavine u sredu i cetvrtak krece se prema severozapada i ponovo salje hladniji vazduh prema Sredozemlju zbog cega ce se opet formirati ciklon iznad severne Italije i premestati se preko Hrvatske, Vojvodine i dalje prema severoistoku...

Vec danas kasno posle podne nestabilan vazduh, koji je trenutno iznad Hrvatske, stici ce do zapada Srbije pa ce biti uslova za pljuskove sa grmljavinom i kisu u vecini predela Srbije osim na krajnjem jugu i jugoistoku.
Nestabilnost nije jaka ali ponegde moze biti jaceg razvoja, narocito na zapadu Srbije, u Sremu i Backoj:

Ponegde na zapadu Srbije, u Sremu i Backoj pljuskovi mogu biti obilniji, dok se grada i jakog vetar ne bi trebalo biti ali slabih uslova ima.

Za sutra je vec malo teza prognoza. Ciklon ce prelaziti preko Vojvodine, zbog cega je moguc jaci razvoj oblacnosti. Na jugu i jugoistoku je nesto suvlji vazduh pa mislim da ce ostati suvo.
Sredinom dana sa jugozapada vlazan i nestabilan vazduh premestace se prema severoistoku pa ce u vecini predela biti uslova za pljuskove sa grmljavinom.
Severnije od Kragujevca, na zapadu i istoku Srbije ce zbog nesto jace nestabilnosti moze biti obilnijih pljuskova, a bice i uslova za grad kao i jak vetar.

Smicanje do 15m/s pa su moguci jaki visecelijski a mozda bude i supercelijakih oblaka.
Krajem dana sa severozapada stize hladniji vazduh, pa ce u ponedeljak temperatura biti niza:

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #215 poslato: 23. Jul 2011. u 14:27 »
Lepo objasnjeno, ali steta sto je retko kada tacna prognoza ovakvog tipa za padavine lokalnog karaktera.. Na kraju se uvek ispostavi suprotno, pa tih obilnijih padavina bude na jugu, a Backa i Srem izvise. Gotovo uvek napaominjes jace razvoje u Backoj a oni budu skroz na suprotnu stranu. Izvini ali meni se ovakve prognoze uopste ne svidjaju.
Najbolje je da se kaze pljuskovi sa grmljavinom u svim krajevima, a gde bude bilo jaceg razvoja bice, jer se sa tim nikad ne zna.

Van mreže laky

« Odgovor #216 poslato: 23. Jul 2011. u 15:17 »
Lepo objasnjeno, ali steta sto je retko kada tacna prognoza ovakvog tipa za padavine lokalnog karaktera.. Na kraju se uvek ispostavi suprotno, pa tih obilnijih padavina bude na jugu, a Backa i Srem izvise. Gotovo uvek napaominjes jace razvoje u Backoj a oni budu skroz na suprotnu stranu. Izvini ali meni se ovakve prognoze uopste ne svidjaju.
Najbolje je da se kaze pljuskovi sa grmljavinom u svim krajevima, a gde bude bilo jaceg razvoja bice, jer se sa tim nikad ne zna.

Jeste ali kakva bi to prognoza bila, skoro uvek: "Sutra pljuskovi sa grmljavinom i kisa u svim predelima".
Da, ja uglavnom pisem prognoze kada je nestabilno barem u jednom delu Vojvodine, a u poslednju nedelju, dve cesto je nestabilno pa eto zasto napiminjem Backu i Srem. Jaceg razvoja bude nekada malo dalje od najavljenog ali po meni to nije nista strasno, najjgore je kada uopste ne bude razvoja a nazalost bilo je i toga.

Izvini ali meni se ovakve prognoze uopste ne svidjaju.

Tu ti ne mogu nikako pomoci...

Da ne bude opet cela poruka off, WRF vidi dobre padavina veceras na krajnjem severu:

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #217 poslato: 23. Jul 2011. u 15:28 »
wrf -nmm je u sinocnjem izlazu davao tu bombu u dobrom delu Sumadije, Beogradu i juznom Bantu. Danas nacrta na severu, a na kraju ce biti da dobra kisa padne na jugu... ??? Slaba vajda sto se tice karata kada su konvetivne padavine u pitanju. Mlad sam dosta ali ipak znam nesto osnovno za svoje godine..

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #218 poslato: 23. Jul 2011. u 18:28 »
Stefane koliko se meni cini Valjevo po pitanju godisnje sume padavina uopste ne stoji lose u odnosu na veci deo Srbije, odnosno mozda je i rekorder po kolicini padavina od pocetka ove godine, te stoga mi nije bas jasno kako to Valjevo obilazi kisa, pre bi se moglo reci da veci deo Srbije obilazi kisa ali ne Valjevo i podrucje grada Beograda.
Valjevo dobro stoji sa padavinama na godišnjem nivou sa padavinama, samo zbog maja koji je na mesečnom nivou bio vlažniji mesec od proseka (kada je moj kraj u pitanju).Prvu i drugu dekadu karakterisalo nestabilno vreme uz prodore hladnih fronti uz obilne padavine, a treću dekadu je pratilo nestabilno i sparno vreme uz lokalne pljuskove sa jakim električnim pražnjenjima, tako da baš ne mogu da se žlim za taj period, jer sam u tom periodu imao dve jake luje 22-og maja i 23-eg maja, tako da mi 25-og maja nije bila potrebna kiša, mada taj dan nisam imao ni grmljavinu.28-og maja kada je strhovito nevreme pogodilo Ljig, imao sam poprilično padavina.Što se tiče juna, tokom celog meseca sam imao samo dva puta pravu kišu u ranim jutarnjim satima 9-og juna i 30-og juna.5-og jula je poslednji put pala ozbiljna kiša.Možda zapadna Srbija prednjači kada su padavine na godišnjem nivou u pitanju, ali Užice i Šabac.Valjevo sigurno nije.No, bilo kako bilo, sledeće sedmice modeli crtaju lepe nestabilnosti, tako da se nadam popravnom za ova dva meseca deficita sa padavinama.
Stefane, prvo, Valjevo ima finu ukupnu količinu padavina ove godine.

Drugo, padavine tokom leta najčešće su lokalnog karaktera, a to je nešto poput lutrije, i sam to znaš.

A treće, ne sviđa mi se što prizivaš nevremena, jer ona najčešće ne donose ništa dobro, što se najbolje videlo 25. maja, i tih ostalih datuma koje si naveo u prethodnom postu.

Svi mi ovde leti priželjkujemo kišu, i kada se najave nestabilnosti, potajno se nadamo da one neće doneti štetu koja bi nastala uz jak, orkanski vetar i krupan grad.

Jednostavno, ove godine je tako kako je, i kao i svake godine leti, neka područija dobiju dosta kiše, neka mnogo manje, a neka dobju i štetu zbog tih oluja koje ti priželjkuješ, pa mnoge porodice grcaju u dugovima jer im je rod podbacio ili kuća oštećena, ili čak i razrušena..

Sa vremenom, nikada nisi načisto siguran, tako je sada tako će biti i u nekoj budućnosti.

Dogodine ili već do kraja ove godine možda će baš tvoj kraj biti konvektivno "najzanimljiviji"..

No, ajmo videti šta kažu ENSI za moj kraj.

Lepo to izgleda, naredna 2-3 dana tsr ispod proseka uz mogućnost kiše, potom mala pauza pa ponovo toplije, ali ne kao u poslednjem toplotnom talasu, a nakon toga fino i promenljivo tj. nestabilno uz temperature oko proseka.
Nije tačno da priželjkujem oluje, grad i druge vremenske nepogode, ali pošto živim u gradu, žalije mi je da grad pogodi okolna sela nego grad.Što se tiče juga Srbije, sigurno sam bolje prošao.Meteogram je dobar i obećavajući, tako da se nadam da će se nešto ostvariti od toga.

Van mreže laky

« Odgovor #219 poslato: 24. Jul 2011. u 10:09 »

Citat
A level 1 was issued for most parts of E / SE Europe mainly for large hail and severe wind gusts and to a lesser extent for excessive precipitation and tornadoes.

...Romania, Bulgaria, W Black Sea and Aegean Sea / Bosporus region...

Ahead of the upper low pressure system, hot and moist air is advected towards Romania. ECMWF predicts CAPE in order of 1000 - 2000 J/kg for some places in Romania and the W Black Sea / Aegean Sea. 0-6 km deep layer shear in order of 15 m/s is forecast and the development of well-organized storm systems with large hail and severe wind gusts can be expected. High CIN should preclude widespread initiation, but a few isolated storms could produce severe weather. Tornadoes are not completely ruled out but less likely than any other type of severe weather in the whole LVL1 region.

...Other parts of E / SE Europe...

All other parts of E / SE Europe which are included in the LVL1 region may get isolated large hail and excessive precipitation as main threat. The precip maximum predicted by GFS is centered around Croatia.