Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2011.  (Pročitano 60008 puta)

Van mreže laky

Jul 2011.
« poslato: 25. Jun 2011. u 11:30 »
Blizi se jul i vreme je vec za prvi tropski talas ali izgleda cemo jos malo sacekati...
Vec 1. jula modeli vide hladan front sa severozapada koji bi spustio temperaturu ispod 25C. Po EC-u front je dosta jaci nego sto to vidi GFS pa bi i padavina bilo vise.
Pa da vidimo sta ce biti od ovoga...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Jul 2011.
« Odgovor #1 poslato: 26. Jun 2011. u 11:42 »
Prema trenutnoj prognozi EC-a, početak jula bi nam donio kišovito i prohladno vrijeme. GFS vidi scenario sa nešto manje padavina, ali temperature slične kao što su ovih dana.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #2 poslato: 26. Jun 2011. u 13:05 »
Modeli za sada najavljuju svezije vreme pocetkom jula, tako da bi svi koji vole nesto umerenije temperature u najtoplijem mesecu mogli da uzivaju.
Ne bi se puno vezao za prognoziranu kolicinu padavina koju predvidja EC jer je vec u par navrata u ovom mesecu lose predvidjao. Jeste da je red da dobijemo dobru kisu koja bi se posteno ispadala ali ne treba se puno uzdati u ono sto EC crta tek tamo za petak.
Bitno je da se stvorila realna sinopticka situacija za tako nesto, da je Azorski AC prostire daleko od nas i da se ciklonalna aktivnost pojacava.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #3 poslato: 26. Jun 2011. u 14:49 »
Pa mozda jeste red za kisu, ali sad vec ona nece biti mnogo pozeljna sto se tice zetve psenice. Ako i bude bilo bi zgodno da se javi u malim kolicinama povremeno, da ne bi psenica polegla.

Van mreže ciklon

« Odgovor #4 poslato: 26. Jun 2011. u 16:20 »
Pa mozda jeste red za kisu
Ma kakvi, tonemo u blatu od silnih padavina.  :)

Pa mozda jeste red za kisu, ali sad vec ona nece biti mnogo pozeljna sto se tice zetve psenice. Ako i bude bilo bi zgodno da se javi u malim kolicinama povremeno, da ne bi psenica polegla.

Psenica je vec negde pocela da se skida, nece joj smetati kisa koja bi pala eventualno u sredu-cetvrtak. I tako ne verujem u neku obilnu kisu koja bi padala danima, vec kako si ti napisao povremeno i ne u velikim kolicinama.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #5 poslato: 26. Jun 2011. u 16:41 »
ENSI 06Z GFS....izgledaju vrlo dobro temperaturno,a i padavinski  :)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #6 poslato: 26. Jun 2011. u 18:15 »
Sta je tu vrlo dobro Kimi! Bas nam trebaju tako niske temperature u julu. Padavine itekako trebaju ali tako niska temperatura nikako...

Pocetkom jula verovatno cemo biti pod uticajem ciklona, ali da li ce biti i koliko padavina jos uvek nije sigurno. EC vidi preko 30mm prvih nekoliko dana jula, daj boze da padne toliko ali sumnjam...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #7 poslato: 28. Jun 2011. u 19:31 »
Odmah na početku meseca (petak) velike nesuglasice među modelima...

GFS glavni i dalje slab sa padavinama.

EC je nekako između,a UKMO je baš baš izdašan.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #8 poslato: 28. Jun 2011. u 19:56 »
Nista novo kada padavine donosi visinski ciklon, modeli ce menjati kolicinu i u narednim izlazima sigurno.
Ali padavina ce biti...

Na mreži Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #9 poslato: 28. Jun 2011. u 19:59 »
Kod mene neće biti više od 10mm :(

Van mreže laky

« Odgovor #10 poslato: 28. Jun 2011. u 20:35 »
Bice padavina u petak ali ne verujem da ce biti obilne, tako da ni ne treba ocekivati iznad 10mm, tako je za sada. U Vojvodini barem skoro uvek bude padavina od visinskog ciklona tako da ovaj put necu bas toliko da verujem modelima...
Ovo je za petak.

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #11 poslato: 28. Jun 2011. u 21:29 »
 ^^Baš tako. Kod mene su visinski cikloni u velikom procentu padavinski izdašniji od ovih običnih. Najslabije padavine dobijam od Sredozemnih ciklona, a odmah do njih tu su i Đenovski.. Tako da, i ovog puta, očekujem do petka uveče oko 20mm.

Van mreže laky

« Odgovor #12 poslato: 29. Jun 2011. u 00:07 »
Najslabije padavine dobijam od Sredozemnih ciklona, a odmah do njih tu su i Đenovski...

Za Sredozemne ciklone se slazem bas znaju da budu slabi sa padavinama ali Djenovski nikako.
Djenovski cikloni najcesce donose obilne padavine Vojvodini. Naravno sve zavisi od putanje ciklona, nekada se desava da krenu prema jugoistoku i jugu pa bude jako malo padavina ali najcesca putanja prema severoistoku donosi obilne padavine Srbiji (narocito Vojvodini), Hrvatskoj i Madjarskoj...
Ima i drugih ciklona koji donose obilne padavine Vojvodini ali vec je previse off...

Da ne bude bas sve off, EC malo smanjio dok je nov izlaz GFS-a povecao padavine za petak...

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #13 poslato: 29. Jun 2011. u 09:24 »
Kod mene su visinski cikloni u velikom procentu padavinski izdašniji od ovih običnih. Najslabije padavine dobijam od Sredozemnih ciklona, a odmah do njih tu su i Đenovski.

Hm, a Đenovski zaliv beše u Sredozemlju?

Pretpostavljam da misliš na ciklone pod kojih prvi imaju centar u Jonskom moru, a drugi u Ligurskom moru (Đenovskom zalivu). Takvo razlučivanje bi mi već bilo jasnije.

Ima dosta položaja ciklona koji utiču na vreme kod nas. Čest gost ume da bude ciklon sa centrom nad Jadranom, sevrnim ili južnim. Leti ume da prođe i ciklon sa centrom nad Panonskom nizijom, tako da nas doslovno pregazi. Sve su to cikloni koji idu na nas prednjom stranom. Takvi su često izdašni u pogledu padavina, mada ponekad nijanse odlučuju.

Visinski cikloni, međutim, ostavljaju ciklon na visini, dok u prizemlju jača greben visokog pritiska. To daje tmurno vreme sa vetrom iz severnih smerova, dok su padavine slabo izražene, a ponekad i izostanu.

Danas, nešto ne primećujem da smo pod uticajem visinskog ciklona, već je polje niskog vazdušnog pritiska iznad nas na svim visinama. Padavina će biti, tj. ima ih.

Freeze, ako pominješ procente, daj nam malo tu statistiku. U običnom govoru kakvim se, verujem, ipak služiš u ovom postu, molio bih te da izbegavaš procente, jer možda će ti neko tražiti statističke podatke (kao ja, na primer :D), te da iza toga stoji naučni rad, a ne puko zapažanje.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Na mreži Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #14 poslato: 29. Jun 2011. u 10:01 »
Petak sredina dana

GFS - kiša

EC - suvo u većem delu zemlje

Van mreže ciklon

« Odgovor #15 poslato: 01. Jul 2011. u 00:00 »
Ajde da malo analiziramo pocetak jula.
Sutra i u subotu osetno hladnije vreme, bice i kise ali mislim da vecih padavina bar u Vojvodini nece biti. Od nedelje postepeno toplije sa sve manjom sansom za padavine a od srede i veoma toplo. Period posle toga je dosta daleko ali naslucuju se prave tropske temperature u citavoj zemlji.
Da li ce ih biti i koliko ce potrajati videcemo, nesto detaljnije za vikend.
U svakom slucaju ljubitelji leta imaju cemu da se nadaju posle male pauze.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #16 poslato: 01. Jul 2011. u 00:24 »
GFS vec u nekoliko izlaza forsira obilnije padavine u nedelju pre podne juzno od Beograda. Videcemo sta ce biti od toga. Od utorka opet jace nestabilnosti. Za nesto duze mislim da je tesko predvideti. Pitanje je koliko ce imati uticaja na nas visinski ciklon na zapadu Ukrajine, mala pomeranja ka nama i eto komplikacije.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #17 poslato: 01. Jul 2011. u 09:20 »
U svakom slucaju ljubitelji leta imaju cemu da se nadaju posle male pauze.
Od čega pauza? Po meni, leta još nije bilo ... ako misliš na onih nekoliko toplih dana ... to nije leto! Može neko da voli ovo ili ono, ali sad je vreme da temperature idu preko 30 i to je normalno!!!
Činjenica je da ove godine imamo (do sada) velike oscilacije u temperaturi. Zahlađenja su baš "moćna" i vuku se još od zime ... ako se ovaj trend nastavi, nećemo se mi ogrejati puno ovog leta!
Ajde da malo analiziramo pocetak jula.
Sutra i u subotu osetno hladnije vreme, bice i kise ali mislim da vecih padavina bar u Vojvodini nece biti. Od nedelje postepeno toplije sa sve manjom sansom za padavine a od srede i veoma toplo. Period posle toga je dosta daleko ali naslucuju se prave tropske temperature u citavoj zemlji.
Videćemo za te tropske temperature ... one se više najavljuju (kao što rekoh) više zbog toga što im je vreme nego zbog nekakvih konkretnih podataka. Kao što si napisao, još je to relativno daleko za precizniju prognozu.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #18 poslato: 01. Jul 2011. u 10:55 »
Slozili se i EC i GFS. U nedelju juzno od Beograda obilne padavine i preko 20mm.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #19 poslato: 01. Jul 2011. u 11:13 »
Od čega pauza? Po meni, leta još nije bilo ... ako misliš na onih nekoliko toplih dana ... to nije leto! Može neko da voli ovo ili ono, ali sad je vreme da temperature idu preko 30 i to je normalno!!!

Bogami, ipak je leto, hteo to ili ne. Nekima je malo kljakavo, dok meni deluje skroz na mestu, sa sve zahlađenjima, vrućinama i omorinama, olujama i ovakvim pauzama. Ali ne brini, pravo leto je uvek u julu i avgustu, naročito poslednja dekada jula i prva dekada avgusta. Ljubitelji vrućina su se razmazili raznim 40icama protekle decenije, pa se stiče (pogrešan) utisak da je to normalno. E pa, dragi moji, dobrodošli u okvire normale.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...