Kod mene su visinski cikloni u velikom procentu padavinski izdašniji od ovih običnih. Najslabije padavine dobijam od Sredozemnih ciklona, a odmah do njih tu su i Đenovski.
Hm, a Đenovski zaliv beše u Sredozemlju?
Pretpostavljam da misliš na ciklone pod kojih prvi imaju centar u Jonskom moru, a drugi u Ligurskom moru (Đenovskom zalivu). Takvo razlučivanje bi mi već bilo jasnije.
Ima dosta položaja ciklona koji utiču na vreme kod nas. Čest gost ume da bude ciklon sa centrom nad Jadranom, sevrnim ili južnim. Leti ume da prođe i ciklon sa centrom nad Panonskom nizijom, tako da nas doslovno pregazi. Sve su to cikloni koji idu na nas prednjom stranom. Takvi su često izdašni u pogledu padavina, mada ponekad nijanse odlučuju.
Visinski cikloni, međutim, ostavljaju ciklon na visini, dok u prizemlju jača greben visokog pritiska. To daje tmurno vreme sa vetrom iz severnih smerova, dok su padavine slabo izražene, a ponekad i izostanu.
Danas, nešto ne primećujem da smo pod uticajem visinskog ciklona, već je polje niskog vazdušnog pritiska iznad nas na svim visinama. Padavina će biti, tj. ima ih.
Freeze, ako pominješ procente, daj nam malo tu statistiku. U običnom govoru kakvim se, verujem, ipak služiš u ovom postu, molio bih te da izbegavaš procente, jer možda će ti neko tražiti statističke podatke (kao ja, na primer
), te da iza toga stoji naučni rad, a ne puko zapažanje.