Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2011.  (Pročitano 59999 puta)

Van mreže Darko_9

Odg: Jul 2011.
« Odgovor #120 poslato: 12. Jul 2011. u 21:49 »
Da li neko zna po kojem modelu radi sajt timeandate , ako se ostvari ovo od 19 do 24 jula biće sveže i kišovito

A letoljubci se taman navikli na tropske vrućine , šta da vam kažem pauza! :joy: :bump: :hii :lol: :lol: :sastanak

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #121 poslato: 12. Jul 2011. u 23:57 »
 ^^ Koriste prognoze kompanije Custom Weather. Nisam najbolje upoznat sa detaljima rada Custom Weather ali mislim da za podrucje Amerike (mozda i za ostale kontinente) koriste uglavnom GFS i NDFD (od NOAA) na koji primenjuju "sopstvene metode" unapredjenja (npr. MOS). Prosle godine CW je otvorio predstavnistvo u Londonu, radi "proboja" za trziste Evrope ali mislim da se, do sada, nisu proslavili. Generalno Custom weather, bar prema posecenosti sajta, nije medju vodecim meteo-kompanijama. Napominjem, da je sve ovo moja procena a nikako neka 100% pouzdana informacija.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #122 poslato: 13. Jul 2011. u 14:04 »
Petak ce biti veoma zanimljiv dana ali i potencijalno opasan sto se tice vremenskih prilika.

Parametri se poklapaju tako da se stvaraju uslovi za jaku superceliju u petak popodne, mozda bude reprize 24. juna kako je i  Kimi napisao. 

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #123 poslato: 13. Jul 2011. u 15:28 »
Očekivano, oluje čekaju samo da ja odem iz Beograda. :(

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #124 poslato: 13. Jul 2011. u 18:26 »
Ovaj put ne ocekujem da ce pasti jedna u vecem delu Vojvodine, osim na jugu Banata. Kao i obicno front ce preko Vojvodine proci tokom noci i rano ujutru a posle podne preko ostalih predela...
Susa se nastavlja u Vojvodini!
Kad vec nece biti kise, nadam se da ce temperatura barem brzo preci 30C posle fronta...
« Poslednja izmena: 13. Jul 2011. u 18:37 laky »

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #125 poslato: 13. Jul 2011. u 18:44 »
Tako nekako vidim i ja situaciju, lovci na supercelije ce imati dobru priliku za slikanje na vec dobro poznatim lokacijama, zapadni susedi, zapad Madarske, Slovenija u cetvrtak. A u petak juzni Banat, glavni grad, zapadna Srbija, centralni delovi zemlje. Ista sema kao i uvek kod frontova...

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #126 poslato: 13. Jul 2011. u 18:47 »
Znam da je daleko i da će se menjati .Da li se ovo vidi u kartama?

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #127 poslato: 13. Jul 2011. u 19:48 »
 ^^ ^^ Šta je to Kiraj,meni otvara nešto sasvim levo od nečega što ima veze sa prognozom ...  ???  ;D

BTW  i današnji modeli potvrđuju jake superećije za petak.

Najveće šanse za nastanak superćlije su ponovo negde kod planine Tare.Međutim ovog puta ćemo verovatno imati još superćelijskih oblaka,jer je oblast u kojoj je moguća pojava superećije baš baš velika (cela zapadna,centralna Srbija,Beograd i južni banat do Vršca)

Strujanje oblačnosti je vrlo slično kao za vreme prošle superćelije,dakle jugozapadno u Vojvodini i na zapadu Srbije a kako se ide sve više na istok/jugoistok strujanje ima sve jaču zapadnu komponentu (što znači da će se superećije uglavnom kreteti od zapada/severozapada)

Petak 18Z termin:

P.S tako to izgleda danas,ali za konačnu prognozu za petak valja sačekati i sutrašnje izlaze GFS-a  ;)

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #128 poslato: 13. Jul 2011. u 21:04 »
Bas nemamo srece mi u Vojvodini sa frontovima ovo leto.  :( Ne znam da li je jedan prosao tokom dana, svi nocu ili pre podne a od njih ne bude ni par kapi kise a ne oluje...  >:(
Po EC-u bez padavina u celoj Srbiji...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #129 poslato: 13. Jul 2011. u 21:14 »
Bas nemamo srece mi u Vojvodini sa frontovima ovo leto.  :( Ne znam da li je jedan prosao tokom dana, svi nocu ili pre podne a od njih ne bude ni par kapi kise a ne oluje...  >:(
Po EC-u bez padavina u celoj Srbiji...
Ne vredi sada vec gledati globalne za padavine, i po ecm-u vise nego odlican cape na ranije pomenutim mestima tako da ja skoro da nemogu da zamislim taj dan bez supercelija na teritoriji nase zemlje. Samo nek sto vise ljudi citaju ove nase reci, i gledaju upozorenja pa onda barem neke stvari koje se mogu skloniti na primer automobilisklone u petak na sigurno mesto.

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #130 poslato: 13. Jul 2011. u 22:22 »

Znam da je daleko i da će se menjati .

Trebalo je ova slika da se pojavi.

Izvinjavam se zbog greške.
« Poslednja izmena: 13. Jul 2011. u 22:54 gabesz20 »

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #131 poslato: 13. Jul 2011. u 22:35 »
Kiraj daleko je utorak, setaju se te padavine iz izlaza u izlaz.  Evo poslednji GFS skoro presusio za taj dan. Sta mozemo da ocekujemo znace se tek za vikend.

Van mreže Kiraj

• *
« Odgovor #132 poslato: 13. Jul 2011. u 22:37 »
Primetio sam ta šetanja a baš bi dobrodošla takva kiša.

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #133 poslato: 14. Jul 2011. u 01:24 »
Estofex za danas nije los za vas u Vojvodini, stavljeni ste u level 1. Valjda ce da bude nekih pljuskova gore, trebalo bi po ovome.
Zapad Hrvatske i Slovenija u level 2... :o :pop:

Kako je krenulo i mi cemo imati zrelu 2 u petak. Malo me plase ove najave jakih supercelija kod nas..

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #134 poslato: 14. Jul 2011. u 03:29 »
po estofexu izgleda da više ima šanse da iz slavonije nešto dođe u vojvodinu, a južnije manje-više, ali videćemo..

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #135 poslato: 14. Jul 2011. u 07:37 »
U jugozapadnoj struji ako se nešto i zadesi kod zapadnih suseda otiće sve u Mađarsku, ja danas apsolutno ništa ne očekujem...

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #136 poslato: 14. Jul 2011. u 07:41 »
Ne bi trebalo da bude danas bilo sta u Vojvodini, tako da je vrlo verovatno preterao estofex. No stavio je i nas tim u zuto zapadne delove Vojvodine cisto iz neke sigurnosti, jer nikad se ne zna... Ostaje da vidimio tokom poslepodneva. Bice danas zanimljivih radarskih slika to je sigruno, ali kod komsija. Sutra je nasa zemlja sa Bosnom u centru paznje...

Van mreže laky

« Odgovor #137 poslato: 14. Jul 2011. u 12:55 »
Preterao je ESTOFEX za Vojvodinu...

Ovo je jedna od najjacih nestabilnosti (bilo ih je vec u Madjarskoj) blizu Srbije odkad pratim modele...
CAPE skoro 5000j/kg, najveca mogucnost za supercelije i dosta velika mogucnost za tornado... Moglo bi biti bas gadno kasno posle podne na zapadu Hrvatske i Madjarske...

Modeli su sinoc pomerili front, cekao sam i sledece izlaze da vidim hoce li ostati tako i jeste, ali i dalje nedovoljno. Iako sada modeli vide mogucnost za oluje i u Vojvodini sumnjam da ce se nesto formirati...

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #138 poslato: 14. Jul 2011. u 20:38 »
Za nas sa jeftinijim ulaznicama...
Da li mogu da ocekujem neki munjolov u Bg sutra uvece? Moram da pitam, jer moram sve unapred da planiram...(bem ti poso)....

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #139 poslato: 14. Jul 2011. u 21:09 »
Možeš da očekuješ munjolov (taman da ima ko da nas odmijeni :D). Doduše, najveće šanse za nevrijeme su ranije nego prošli put, već oko 20-21h.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm