Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2011.  (Pročitano 59980 puta)

Van mreže zaraza

• *
Odg: Jul 2011.
« Odgovor #140 poslato: 14. Jul 2011. u 21:56 »
Ih, kad bi zakasnilo jedno pola sata, taman da se malo jace smrkne :)
Al dobro, videcu da napravim nesto...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #141 poslato: 14. Jul 2011. u 22:43 »
Sutra dvojka za Vojvodinu, danas su promašili za više od 100km

Citat
A level 2 was issued for parts of Serbia and Montenegro mainly for significant hail and severe to damaging downbursts/wind gusts

DISCUSSION

... Belarus to Serbia and Montenegro to Italy ...

Gradually eastward moving cold front remains progressive from Belarus to Hungary, but slows down further south. Ahead of this baroclinic zone, a moist and unstable air mass is present with high BL mixing ratios and steep mid-level lapse rates. In general, MLCAPE in the order of 500 - 1000 J/kg is expected with up to 2000 J/kg over parts of Serbia and Montenegro. 0-6 km bulk shear of 20 m/s and augmented storm relative helicity along that boundary favor well organized multicells/isolated supercells with large to isolated very large hail. A more widespread significant hail risk may evolve over Serbia and Montenegro wit expected thermodynamic profiles. Next to that, severe downbursts occur with a few damaging events possible again over Serbia and Montenegro. This area was upgraded to a level 2 due to the augmented risk of significant severe events.
During the evening hours, in addition to large hail and strong to severe wind gusts, an isolated tornado risk and a more widespread heavy rain risk may evolve over Belarus in conjunction with a gradually evolving surface wave. Uncertainties in exact deepening rate and placement preclude an upgrade for now. Thunderstorms keep going all night long along that boundary.

Over N-Italy, modest CAPE/shear assist in a few better organized thunderstorms, posing an isolated large hail risk. Thunderstorms gradually decay during the first part of the night.

Van mreže Kikindjanka

• *
« Odgovor #142 poslato: 14. Jul 2011. u 22:52 »
A, sta tacno znaci ta dvojka za Vojvodinu?  :o

Van mreže laky

« Odgovor #143 poslato: 14. Jul 2011. u 22:58 »
Za danas su ga bas dobro promasili...
Tesko je reci sta ce biti sutra, ni modeli ne znaju kada ce tacno front zahvatiti Vojvodinu u svakom izlazu je drugacije. Uslovi su dobri u vecini predela ali vreme dolaska fronta ce odluciti sta ce biti...
« Poslednja izmena: 14. Jul 2011. u 23:10 laky »

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #144 poslato: 14. Jul 2011. u 23:00 »
A, sta tacno znaci ta dvojka za Vojvodinu?  :o
To znaci da postoji velika mogucnost pojave vremenskih nepogoda sa gradom i vetrom olujne jacine... Kimi ce se verovatno razocarati u ovu estofex prognozu, jer je po njoj cak i grmljavina pod znakom pitanja u centralnoj Srbiji...

Van mreže Kikindjanka

• *
« Odgovor #145 poslato: 14. Jul 2011. u 23:02 »
To znaci da postoji velika mogucnost pojave vremenskih nepogoda sa gradom i vetrom olujne jacine... Kimi ce se verovatno razocarati u ovu estofex prognozu, jer je po njoj cak i grmljavina pod znakom pitanja u centralnoj Srbiji...
Dobro, onda neka Kimi uzme ovu dvojku, meni to ne treba. :)

Van mreže lazar

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #146 poslato: 14. Jul 2011. u 23:09 »
Dobro, onda neka Kimi uzme ovu dvojku, meni to ne treba. :)

Podelicemo tu dvojku Kimi i ja i imacemo  po jedinicu svako za svoj kraj i bicemo zadovoljni...  :P
Siguran sam da bi se Kimi slozio sa tim...ne bi se bunio.  :lmao: :rofl: ???

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #147 poslato: 14. Jul 2011. u 23:13 »
Znaci da ce biti pucnjave :)

Van mreže Kikindjanka

• *
« Odgovor #148 poslato: 14. Jul 2011. u 23:17 »
Lazare, samo je uzmite i delite, ja ne volim ni jedinice, a kamoli dvojke! :)
Volim samo obicnu kisu bez dodataka (munje, gromovi, grad, vetar........ uh!:)
Nego, sto se karta na ovom sajtu razlikuje od ove gde su meni dodelili dvojku?
Ovde vidim Vojvodinu u narandzastoj boji, a sve ispod je crveno?

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #149 poslato: 14. Jul 2011. u 23:18 »
Ja ne verujem ni u sta dok sutra popodne i uvece vidim nebo,evo kako su nam komsije veceras prosle,ni kap kise nisu videli a najavljivalo se cak jace nevreme za njihovo podrucje...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #150 poslato: 14. Jul 2011. u 23:21 »
Lazare, samo je uzmite i delite, ja ne volim ni jedinice, a kamoli dvojke! :)
Volim samo obicnu kisu bez dodataka (munje, gromovi, grad, vetar........ uh!:)
Nego, sto se karta na ovom sajtu razlikuje od ove gde su meni dodelili dvojku?
Ovde vidim Vojvodinu u narandzastoj boji, a sve ispod je crveno?
Bela boja predstavlja oblast u kojoj nema velikih mogućnosti za grmljavine.

Žuta boja predstavlja mogućnost za izolovane kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom.

Narandžasta boja predstavlja mogućnost za lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom, gradom i pojačanim vetrom.

Crvena boja predstavlja mogućnost za jače vremenske nepogode uz obilne pljuskove, jak vetar i grad na širem području.

Tamno crvena boja, najviši stepen upozorenja, daje mogućnost za vrlo razvijene superćelijske oblake, elementarne nepogode, olujan vetar, krupan grad, trombe, tornado i slične ekstremne pojave.

Prognozu rade članovi Serbianmeteo foruma na osnovu prognostičkog materijala i aktuelnih radarskih i satelitskih snimaka.

Van mreže laky

« Odgovor #151 poslato: 14. Jul 2011. u 23:26 »
EC je ovaj put bolji, GFS je za danas napravio veliku gresku da li ce to ispraviti u sledecem izlazu videcemo...

Zbog toga ovaj put cu staviti kartu od EC, sto znaci jos sutra vrlo toplo...

Van mreže Kikindjanka

• *
« Odgovor #152 poslato: 14. Jul 2011. u 23:27 »

Žuta boja predstavlja mogućnost za izolovane kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom.

Narandžasta boja predstavlja mogućnost za lokalno obilne pljuskove sa grmljavinom, gradom i pojačanim vetrom.

Crvena boja predstavlja mogućnost za jače vremenske nepogode uz obilne pljuskove, jak vetar i grad na širem području.

Tamno crvena boja, najviši stepen upozorenja, daje mogućnost za vrlo razvijene superćelijske oblake, elementarne nepogode, olujan vetar, krupan grad, trombe, tornado i slične ekstremne pojave.

Prognozu rade članovi Serbianmeteo foruma na osnovu prognostičkog materijala i aktuelnih radarskih i satelitskih snimaka.
Da, ali to nije odgovor na moje pitanje. :) To sam do sad naucila. :)
Ja pitam zasto je estofex Vojvodini dao dvojku, a centralnoj Srbiji cak ni jedinicu, a na ovom sajtu je Vojvodina dobila jedinicu a delovi juznije dvojku, ako dobro kontam po slikama?
Btw, morate imati razumevanja za nas koji smo laici u ovoj oblasti, a ovde smo dosli da naucimo nesto. :)

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #153 poslato: 14. Jul 2011. u 23:41 »
Jednostavno Kikindjanka, mi koji izradujemo ovo upozorenje timski, mislimo da ce se konvektivna situacija drugacije razvijati i da ce jace oluje i celije zahvatiti drugo podrucje nego sto misli estofex.Eto vidis i za danas smo dali drugcije upozorenje i stavili smo eto samo za sever Vojvodine zuto mada i to samo iz sigurnosti, a estofex je stavio 1-icu za veliko podrucje u nasoj zemlji.

Ovakvu situaciju izracunati ne moze niko, zato ovaj sutrasnji dan treba svatiti ovako.
Mogucnost za jaca nevremena uz obilne pljuskove,grad, olujni vetar u svim oblastima koje su obojene u narandzasto i crveno. Eto tako je to jednostavno. I da, nemoj ostavljati sutra kola na otvorenom ako ga imas:)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #154 poslato: 14. Jul 2011. u 23:55 »
Ne razumem zasto se ovde dosta cesto "Estofex" spominje maltene kao neki "reper". Taj, dosta cesto spominjani Estofex ima "tradiciju" manju nego Forum na ovom sajtu (Estofex je sa "probabilistic thunderstorm forecasts" poceo 2009., znam kompanije koje su mnogo, mnogo ranije pocele sa tim), verification za Estofex ne pokazuje nikakve "impresivne" rezultate i kao covek koji dosta prati vremenske prilike (ne samo u Srbiji) mogu da kazem da mi Estofex ne uliva neku veliku sigurnost (ne govorim to samo zbog njihove danasnje, uglavnom, lose prognoze) - bolje prognoze i upozorenja sam vidjao na ovom forumu i deluje mi da tim entuzijasta koji izradjuje upozorenja taj posao radi dosta dobro. Naravno, greske su sastavni deo posla ali bar u svoje ime upucujem cestitike ljudima (koje doduse ne poznajem) "odgovornim" za dosta dobre prognoze i najave "opasnih vremenskih prilika". Keep up the good work!  :super:

Van mreže Kikindjanka

• *
« Odgovor #155 poslato: 15. Jul 2011. u 00:14 »
Jednostavno Kikindjanka, mi koji izradujemo ovo upozorenje timski, mislimo da ce se konvektivna situacija drugacije razvijati i da ce jace oluje i celije zahvatiti drugo podrucje nego sto misli estofex.Eto vidis i za danas smo dali drugcije upozorenje i stavili smo eto samo za sever Vojvodine zuto mada i to samo iz sigurnosti, a estofex je stavio 1-icu za veliko podrucje u nasoj zemlji.

Ovakvu situaciju izracunati ne moze niko, zato ovaj sutrasnji dan treba svatiti ovako.
Mogucnost za jaca nevremena uz obilne pljuskove,grad, olujni vetar u svim oblastima koje su obojene u narandzasto i crveno. Eto tako je to jednostavno. I da, nemoj ostavljati sutra kola na otvorenom ako ga imas:)
Hvala ti na stpljenju i detaljnom objasnjenju!
Auto ide u garazu, obavezno!
:)

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #156 poslato: 15. Jul 2011. u 01:50 »
sutra mi je godisnjica :) vecera je zakazana u 21h u letnjoj basti jednog lepog restorana... ja se ipak nadam da nece biti kise i da cemo pod vedrim nebom uzivati u spanskoj kuhinji... :)

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #157 poslato: 15. Jul 2011. u 09:11 »

Crno bi, dakle, bio smak sveta!

sutra mi je godisnjica :) vecera je zakazana u 21h u letnjoj basti jednog lepog restorana... ja se ipak nadam da nece biti kise i da cemo pod vedrim nebom uzivati u spanskoj kuhinji... :)

Ne garantujem vedro nebo. Zvezde je ionako 'pojelo' svetlosno zagađenje grada, tako da ti je svejedno.
Što se kiše tiče, verujem da će dotle pasti šta je bilo na rasporedu.
A što se zvezda tiče, ti ćeš ionako gledati samo dve, za istim stolom, kako sijaju samo za tebe. Gde ćeš lepše od toga...
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #158 poslato: 15. Jul 2011. u 15:14 »
Od sutra pauza od vrućina koje smo imali od 7 jula do danas! temerature uglavnom oko 30 u Vojvodiini možda čak i niže...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #159 poslato: 15. Jul 2011. u 20:51 »
Mesecna prognoza RHMZ-a. Suša se izgleda nastavlja.

Samo da dodam da prethodna njihova prognoza za ovih prvih 15 dana nije bila uopste losa, nisu predvideli tako visoke temperature ali jesu trend porasta i povremena slaba zahladjenja i malu kolicinu padavina.