Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jul 2011.  (Pročitano 59988 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Jul 2011.
« Odgovor #180 poslato: 18. Jul 2011. u 23:15 »
Na samoj granici jedinice i dvojke sam. :) Na osnovu karata što sam okačio par poruka gore i očekivao sam taj stepen upozorenja. Jedva čekam narednu noć i nadam se dobrom nevremenu na primorju.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #181 poslato: 19. Jul 2011. u 01:58 »
Al ce biti talasa na primorju,jednom sam bio u Crnoj Gori u Rafajlovicima kada je bila neka oluja u Hrvatskoj videlo se i sevanje u daljini,talasi su bili neverovatni,najveci koje sam u zivotu video! Inache ja obozavam velike talase :D :D

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #182 poslato: 19. Jul 2011. u 04:15 »
@laky

koliko vidim, biće uslova i kod nas na istoku, a ne samo u vojvodini.. još i istočno strujanje

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #183 poslato: 19. Jul 2011. u 07:46 »
Nema šanse osim Vojvodine (25% šanse), da do srede ujutru drugde bude bilo kakve kiše... Čim su oni toliku teritoriju označili, vidi se da nisu gledali detaljno. Mogli su obeležiti celu Evropu i eto prognoze... Prognoza na ovom sajtu je puno bliža onome što karte pokazuju...

DODATAK: Vrhunac leta  :selam:

Povratak u prosek

« Poslednja izmena: 19. Jul 2011. u 09:23 Dejo »

Van mreže laky

« Odgovor #184 poslato: 19. Jul 2011. u 10:27 »
@laky

koliko vidim, biće uslova i kod nas na istoku, a ne samo u vojvodini.. još i istočno strujanje

Verovatno mislis na CAPE, da bice ali nema dovoljno vlage za razvoj zbog cega mislim da ce jedino u Vojvodini biti razvoja...

^^
Eto konacno jedan ciklon i kisa narednih dana u Srbiji, narocito u Vojvodini, ali ove temperature mi se uopste ne svidjaju...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #185 poslato: 19. Jul 2011. u 10:40 »
Al ce biti talasa na primorju,jednom sam bio u Crnoj Gori u Rafajlovicima kada je bila neka oluja u Hrvatskoj videlo se i sevanje u daljini,talasi su bili neverovatni,najveci koje sam u zivotu video! Inache ja obozavam velike talase :D :D

Pogledao sam prognozu mora i ne bi trebalo da budu veliki talasi, što me začudilo.
Ja sam se u prethodnih nedjelju dana iskupao, i sad može do kraja ljeta da pada kiša, što se mene tiče. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #186 poslato: 19. Jul 2011. u 14:01 »
Nema šanse osim Vojvodine (25% šanse), da do srede ujutru drugde bude bilo kakve kiše... Čim su oni toliku teritoriju označili, vidi se da nisu gledali detaljno. Mogli su obeležiti celu Evropu i eto prognoze... Prognoza na ovom sajtu je puno bliža onome što karte pokazuju...

DODATAK: Vrhunac leta  :selam:

Povratak u prosek

Ovo mi se jako svidja :D.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #187 poslato: 19. Jul 2011. u 19:21 »
Ajaoj :)

Sutra popodne -  Aladin

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #188 poslato: 19. Jul 2011. u 19:33 »
Vidim ja da ce kod tebe sutra biti veselo,a ovde kod mene sem malo grmljavine nijedna dobra akcija ovog leta,svake godine zakaci me bar jedna a ove sve neki promasaji...

Van mreže ocelot

« Odgovor #189 poslato: 19. Jul 2011. u 20:27 »
Verovatno mislis na CAPE, da bice ali nema dovoljno vlage za razvoj zbog cega mislim da ce jedino u Vojvodini biti razvoja...

da, na CAPE, ali nisam obratio pažnju da će izostati ostalo

Van mreže laky

« Odgovor #190 poslato: 19. Jul 2011. u 22:07 »
 ^^
Eto ni u Vojvodini nije bilo dovoljno vlage za razvoj iako je bio jak CAPE...
Iako u Vojvodini nije bilo razvoja na jugoistoku i jugu Madjarske je bilo cak tri supercelije...

Tokom noci ce duvati kosava, pa se temperatura nece puno opasti.
Sutra pre podne ciklon koji se formirao iznad severne Italije stici ce do Slavonije zbog cega ce razvoja biti vec pre podne. Sredinom dana sa zapada i severozapada stize hladan front pa ce u Vojvodini, na zapadu Srbije i Beogradu a mozda i na istoku Srbije biti jaceg razvoja dok ce juznije od Kragujevca verovatno ostati suvo...
Nestbilnost nije bas jaka ali s obzirom da ce se ciklon premestati preko juga Madjarske i Vojvodine bice uslova za grad i jak vetar tokom pljuskova.

CAPE nije jak ali uz hladan front nije lose, smicanje oko 20m/s u Vojvodini:

Supercelije moguce u Vojvodini:

Ne znam sta znaci plava boja ali moguce da odredjuje right i left moving supercelije...

Moguce su i obilnije padavina, grad kao i jak vetar...
U Rumuniji i na jugoistoku i istoku Madjarske jake oluje jer ce front stici kasno posle podne. Steta ako sutra prodje dan a da samo ponegde bude pljuskova jer je ovaj put u pitalju ciklon, zbog cega sumnjam da ce tako biti...

U cetvrtak hladnije u celoj Srbiji, u Vojvodini povremeno kisa ili pljuskovi sa grmljavinom, juznije od Beograda moguci pljuskovi sa ili bez grmljavine. U petak slicno ali sa jos manjom sansom za pljuskove juznije...
Ciklon ce kruziti iznad centralne Evorpe sve do pocetka naredne nedelje, u Vojvodini ce biti skoro svaki dan povremene kise ili pljuskova dok se juznije od Kragujevca ocekuje manje padavina a na jugoistoku i jugu Srbije skoro bez padavina...

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #191 poslato: 19. Jul 2011. u 22:09 »
Ona prethodna slika je bila greška ;D

Sutra, ESTOFEX za Vojvodinu verovatno dvojka za lokalno moguć grad, jak vetar i veliku količinu padavina... Ono što me plaši je reč lokalno, jer moje područje upadne u taj prostor jednom u 2 meseca...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #192 poslato: 19. Jul 2011. u 22:16 »
Ako sutra ne budemo uslikali supercelijy u Vojvodini onda necemo nikada:)

Van mreže gabesz20

• Moderator
« Odgovor #193 poslato: 19. Jul 2011. u 22:20 »
Inace ja odkad pratim modele, a to nije od juce, ja ovako nisam video na Aladinu za sever Backe

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #194 poslato: 19. Jul 2011. u 23:18 »
Stize zahladjenjeeeeeeeeee :jupi: :jupi: :jupi: :selam: :selam: :selam: Leto ide na malo duzi godisnji odmor.. :-* :kafa:

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #195 poslato: 19. Jul 2011. u 23:40 »
Stize zahladjenjeeeeeeeeee :jupi: :jupi: :jupi: :selam: :selam: :selam: Leto ide na malo duzi godisnji odmor.. :-* :kafa:

Boki malo si požurio, leto se vraca vec za vikend sa temperaturama preko 30C, ali ce biti i uslova za kratkotrajne pljuskove sa grmljavinom.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #196 poslato: 20. Jul 2011. u 10:35 »
ESTOFEX

Pošto je na zapadu već osvežilo, manje su šanse za jake nestabilnosti, zato istok i susedne zemlje u dvojci

Citat
A level 2 was issued for Southeastern Hungary, Eastern Serbia, Western Romania and Northwestern Bulgaria mainly for large to very large hail, severe wind gusts, excessive precipitation and tornadoes.

... Southern Hungary, Balkans ...

Moderate to strong instability is forecast by GFS and ECMWF, with values of MLCAPE likely exceeding 1000 J/kg. Moreover, region is under a favorable, left exit region of a mid-level jet, providing external forcing to support storm initiation. Very deep, unstable boundary layers are forecast with steep mid-level lapse rates, especially from Southern Hungary to Eastern Serbia, Western Romania and Northwestern Bulgaria. Combined with moderate to strong wind shear and enhanced SREH, well organised, strong storms will likely pose threats of large to very large hail and severe wind gusts. The first development might be series of isolated storms, some of them likely supercells, with more widespread initiation towards late afternoon and evening hours. By that time, one or more large MCS might form moving northeastwards with threats of damaging wind gusts and later on mostly excessive precipiation. In the late evening hours, low-level shear is forecast to increase so that an isolated tornado can not be ruled out. Level 2 delineates the region with the highest degree of threat during the afternoon and evening hours.

To the west and south of Level 2, more isolated development is forecast, but any developing cell will have a potential to produce large hail and severe wind gusts thanks to the strong wind shear over the region.

Van mreže ocelot

« Odgovor #197 poslato: 20. Jul 2011. u 15:05 »
čini mi se da prvi put vidim da sam u dvojci

da budem iskren, za danas nisam očekivao ništa posebno,ali se stvari trenutno odvijaju kao što su napisali tako da sada nisam skeptičan za večeras budući da je još uvek vruće i ima dosta razvoja u okolini

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #198 poslato: 20. Jul 2011. u 22:00 »
Uživajte u prijatnim temperaturama sutra. Već u petak će u pojedinim delovima zemlje temperatura dostizati 30C, a za vikend i preko 30C. Uz to nas očekuje i povećana vlažnost vazduha pa u narednih sedam dana računajte na sparinu i popodnevne svakodnevne pljuskove sa grmljavinom.

Van mreže 10C-25C

• *
« Odgovor #199 poslato: 20. Jul 2011. u 22:13 »
Uživajte u prijatnim temperaturama sutra. Već u petak će u pojedinim delovima zemlje temperatura dostizati 30C, a za vikend i preko 30C. Uz to nas očekuje i povećana vlažnost vazduha pa u narednih sedam dana računajte na sparinu i popodnevne svakodnevne pljuskove sa grmljavinom.
To sve nije nista kako je bilo ovih dana.
-3C...32C