Pozdrav svima!
Iako pratim vremenske prilike dugo godina po prvi put sam na ovom forumu. Upravo da podelim sa vama informacije o ovoj izuzetnoj suši. Po struci sam dipl.inž.šumarstva i stalno sam na terenu i mogu da vam kažem da je ove godine situacija u topličkom kraju gotovo neviđena do sada. Na Radan planini na kojoj ja radim su sada u decembru suvi potoci koji godinama nisu nikada, pa ni u toku najtoplijih leta presušivali. Kiša koja je pala u decembru nije dala nikakav efekat, uopšte nije došlo ni do naznaka da će potoci ponovo krenuti, odnosno kako mi to na terenu kažemo "krenuli potoci da se pune"- još uvek nisu! Ni one tople 2007. godine nije se desila situacija kao sada.
Bresiničko jezero sa koga se Prokuplje snabdeva vodom za piće je gotovo potpuno prazno. Ista situacija je bila u jesen i zimu 2000/2001, to je isto bio jako sušan period i u februaru 2001 je celo Prokuplje ostalo bez vode, čitava 2 meseca, do velikih kiša u aprilu 2001. Međutim ni tada nisu presušili ovi potoci koji su sada bez vode. Ove godine smo po prvi put imali požare početkom decembra, a šuma je gorela kao luda, ni letos po onoj vrućini vatra se nije širila tako brzo...
Interesuje me da li je pravilo da nakon sušnih jeseni i zima obavezno dolaze jako kišna proleća? Barem sam tako načuo od više ljudi mada još uvek pamtim onaj april 2001 kada je nakon sušne jeseni i zime kiša padala bez prestanka danima...