Hvala svima na više nego dobrim odgovorima!
Sećam se dobro natpisa u novinama (naravno i online izdanja) od aprila/maja 2009 gde se tvrdilo da nas čeka "pakleni jun" sa prosekom od 40*C. Naravno, panikuje najlakše uneti među narod! Novine mnogi čitaju, svima su dostupne. Kao što se i dalo očekivati jun ne samo da nije bio vreo, već je bio svežiji od maja iste godine! Baš kao i prošle, i ove, godine!
Meni su rekli u RHMZ da Nedeljko Todorović ima neki svoj sistem rada i praćenja vremena, koji nije klasičan! Potpuno je jasno da u svakoj proceni može biti greške, a nekada je greška apsolutna!
Primera radi, pre (proleće) i tokom samog leta (do polovine jula) 2007 god., niko nije ni pominjao vrelo i sprano leto. Danas, kada se to stalno pominje, greška grešku stiže.
Gledajući neke prognoze na par sajtova, primetio sam da od vikenda temp. osetno opada! To se upravo uklapa u ono što sam napisao gore (kao amater naravno) - da posle tropskog talasa vreme postaje sve prijatnije i svežije!
Prošle godine, nakon vrućina od 15 do 25 jula (BGD) nastupio je period osvežnja, a tokom samog avgusta koliko se sećam su bila 2 do 3 tropska dana! Što je zanemarljivo u odnosu na 31 dan! Većina ljudi kaže, i neki meteorolozi, da avgust retko bude topliji i sušniji od jula!
Meni se čini da če 2011 biti dosta slična prošloj (2010). Naišao je talas, koji traje do vikenda (16.jula), vreme je bilo teško, ali posle toga nastupa svežije vreme!
Primetio sam da su 2008 i 2009 godina bile dosta slične! Tropskih talasa nije bilo već se vreme često menjalo! Nedelju-dve dana prijatno pa onda par dana vrlo toplo. Obe godine je najduži i najosetniji talas vrućina bio je početkom septembra! Sećam se da je 2009 godine 5.09 bilo osetno preko 30*C!
Izlgeda mi, onako amaterski, kao da postoje dva tipa leta! Ili naizmenično nagle promene vremena ili jedan duži period vrućina, kao sada, nakon čega dolazi do stabilizacije umerno toplog vremena!
Oni što mi je frapantno jeste da se godinama stvara neka psihoza kako su nama leta sve toplija i duža! Kada se pogleda statiskita vidi se da je vrućina bilo i pre 20, 50 ili 100 godina! Juče su mi u RHMZ kazali da je ovako topao jul bio i 2010 ali i 1988 (ili '89) godine. Dakle, ne shvatam čemu ti senzacionalistički naslovi i plašenje naroda! Ja se slažem da su ova leta toplija od ranijih, ali verovatno samo po broju dana! Jer i 2000 godine je nekoliko dana bilo vrlo, vrlo toplo! Zatim i 1999 godine je posle vrlo kišnog i svežeg leta, sepmtembar bio osetno topliji! Izlgeda da smo dostupnošću informacija, većim broj prognoza, samo zapali u neku vrstu meto histerije, bez potrebe!
Znate za onu foru kako je jedan amateru ustanovio da nam je klima izrazito tropska i da nije kao ranije! Našao sam kao komentar na nekom portalu, na vremensku prognozu!
Zove on kolegu sa posla pa kaže:
- Ovo leto je natoplije od kada se meri temperatura! Ja mislim da napolju ima jedno 50*C ali niko to ne sme javno reći!
Kolega zbunjeno kaže:
- Odakle ti takva ideja! Pa i poršle godine je bilo toplo!
- Ne, ti grešiš! Sada je najtoplija godina koja će biti izmerena! Pa meni se na poslu računar ugadsio od pregrevanja posle samo 2h rada! Gde ćeš bolji dokazi! Sada je toplije nego 2001! A prošlo je samo 10 godina!
Ironično kolega dodade za kraj:
- Računar ti je mlak i zimi. Sve što radi greje! A da, sve si upravu, samo si jedno zaboravio - nisi ni imao računar 2001! Pa nisi ni znao koliko je toplo!