Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2011/2012!  (Pročitano 243246 puta)

Van mreže zec

Odg: Zima 2011/2012!
« Odgovor #480 poslato: 27. Januar 2012. u 17:40 »
Ne mogu izdržati zeljaste biljke tako niske temperature,a pogotovo ne psenica zato što se nisu navikle i nikada nisu iskusile hladnocu (posadjene 2011)Ali ne treba dramiti,kada prezivi psenica u rusiji,može i ovde.

Na mreži Aleksa

« Odgovor #481 poslato: 27. Januar 2012. u 18:34 »
Zec je sve objasnio...ne treba dramiti,nije ni prvi ni poslednji put da bude jakih mrazeva bez sneznog pokrivaca.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #482 poslato: 27. Januar 2012. u 19:36 »
ECMWF-12z potvrdjuje prethodne nagoveštaje o snegu od 3. februara uz vrlo niske temperature.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #483 poslato: 27. Januar 2012. u 19:36 »
Modeli se uopšte ne šale, i zanimljivo je koliko su EC i GFS složni za sledeću sedmicu. Ovo što crta EC bi bio snijeg u cijeloj zemlji na ekstremno niskim temperaturama već u četvrtak:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #484 poslato: 27. Januar 2012. u 20:06 »
Modeli pravi zimski!!!
Osim GFS-a i EC-a i ostali modeli vide ciklon u kombinaciji sa vrlo hladnim vazduhom pocetkom februara...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #485 poslato: 27. Januar 2012. u 20:34 »
Odmah zaboravite na taj sneg. Ja se u te ljubavne avanture sa modelima ne upustam, pa ni necu posle biti povredjen.  :D

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #486 poslato: 27. Januar 2012. u 20:37 »
Odmah zaboravite na taj sneg. Ja se u te ljubavne avanture sa modelima ne upustam, pa ni necu posle biti povredjen.  :D
:lmao:

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #487 poslato: 27. Januar 2012. u 20:42 »
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže laky

« Odgovor #488 poslato: 27. Januar 2012. u 20:57 »

:lmao:
Ja vise necu ni da ocekujem neki veliki sneg dok se period ne priblizi a ni tada nije sigurno ali eto svi modeli su se dogovorili oko ovog ciklona pocetkom februara, ne secam se da je to bio slucaj do sada ove zime...

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #489 poslato: 27. Januar 2012. u 21:01 »
Karte jesu zastrasujuce ali ipak i realne.Sredozemlje mora odgovoriti na ovako hladan vazduh koji se spusta ka njemu a samo je pretoplo i pod stalnom AC zadnja tri meseca,celu zimu.Kratkotrajni prodori i neka ciklona koja je donela bas mnogo snega jugu nase zemlje nisu prave sredozemne ciklone,to su bile Genovske ili Jadranske ciklone koje su se produbljivale u Jonskom a zavrsavale u Egejskom moru.Ovo sto se sada crta jesu sredozemne koje sigurno mogu biti i dublje i prostranije.Da li ce i kada eksplodirati to je pitanje a da hoce ukazuju svi moguci zakoni koje je covek razjasnio.

Na mreži Aleksa

« Odgovor #490 poslato: 27. Januar 2012. u 21:07 »
Ovo deluje potpuno nestvarno,yr.no daje 33mm pri temperaturi od -8 :o

Van mreže Darko_9

« Odgovor #491 poslato: 27. Januar 2012. u 21:08 »
Treba imati na umu da košava može sve da uporapsti što se crta!

Van mreže laky

« Odgovor #492 poslato: 27. Januar 2012. u 21:10 »
Kratkotrajni prodori i neka ciklona koja je donela bas mnogo snega jugu nase zemlje nisu prave sredozemne ciklone,to su bile Genovske ili Jadranske ciklone koje su se produbljivale u Jonskom a zavrsavale u Egejskom moru.

::) Verovatno si mislio da su cikloni dosta slabi ove zime. Nemoj molim te pisati da cikloni iznad Jonskog i Egejskog mora nisu sredozemni...

Karte jesu zastrasujuce ali ipak i realne.Sredozemlje mora odgovoriti na ovako hladan vazduh koji se spusta ka njemu a samo je pretoplo i pod stalnom AC zadnja tri meseca,celu zimu.

Bas tako...

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #493 poslato: 27. Januar 2012. u 22:00 »
Izvinjavam se jer sam pisao u poluvremenu rukometa.Naravno da jesu Sredozemni i da su se malo produbili bilo bi radosti i severnije.Dosadasnji cikloni nastajali su kao posledica prodora i dolina sa severa gde su nastajali sekundarni cikloni koji su brzo potezno preleteli preko Srbije,kao prvi ili su bili plitki kao drugi.Ciklone koje nastaju na nacin kako se crtaju sledece nedelje   mogu doneti sneg i severnije a samim tim i bolje za mene tj. Vojvodjane to je istina.
Dosta radosti danas pa su mi misli malo odlutale. :first: :first: :first:
« Poslednja izmena: 27. Januar 2012. u 22:13 dusan »

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #494 poslato: 28. Januar 2012. u 00:00 »
GFS-12z je malo pomerio početak padavina na 4. februar kasno uveče i to prvo na jugu-jugozapadu Srbije (prethodni izlaz je davao čak 15mm padavina 4.2. u BGu a sada daje potpuno bez padavina 4.2 i 0.7mm 3.2) a ukupnu količinu padavina u danima nakon 4.2. je takodje drastično smanjio (za BG manje od 5mm)... Bilo bi mi čudno da svaki izlaz GFSa daje obilne padavine na vrlo niskim temperaturama, padavine su moguće ali to svakako nije toliko sigurno da bi svaki izlaz "morao" da ih vidi 7 dana ranije.
Uzgred, temperatura površine Sredozemnog mora po regijama: Ligursko more prosečno 14C, Tirensko 15C, Jonsko 15C.
Koa što je Dušan spomenuo, kada na to područje prodre dosta hladan vazduh, mora doći do reakcije -videćemo gde će doći doći do ciklogeneze i kako će sve to izgledati, ali za sada bar možemo da budemo sigurni da će hladnog vazduha u našim područjima biti u izobilju a padavine ćemo nestrpljivo očekivati...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #495 poslato: 28. Januar 2012. u 02:49 »

Ciklogeneza u Sredozemlju ipak nastaje primarno zbog mehanickog efekta, tj. planinske prepreke (Alpi) na koju nailazi hladni vazduh u vidu fronta. Verovatno i da more nije iza imali bi ciklogenezu, ali manje efikasnu. Drugi primer, Bajkalsko jezero i Altaj-Sajen planinski masiv.

Van mreže laky

« Odgovor #496 poslato: 28. Januar 2012. u 10:33 »
Mislim da je bolje da ovde pisemo o mogucem scenariju sledeceg vikenda jer jo jos nije sigurno iako ulazi u period od 7 dana.
Ili su modeli poludeli ili nas stvarno ocekuje pravi zimski i snezni ciklon.
Nije nemoguce da obilniji sneg pada na tako niskim temperaturama ali za to je potrebno jako strujanje na visini. Znamo da hladan vazduh ne moze da primi veliku kolicinu vlage pa su i padavine slabije iz takve atmosfere ali ako jako strujanje koje proizvodi ciklon stalno usmerava puno vlage sa mora u hladno podrucje mislim da tada ne bi bilo problema za obilan sneg...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #497 poslato: 28. Januar 2012. u 11:25 »
Od kada pratim modele jos nisam video slicne prognoze. Po meni bi bilo pravo cudo da dobijemo toliki sneg na toj temperaturi iako je kolega laky objasnio u kom slucaju bi to moglo da se desi.
Modeli slozni za dosta dugacak period, retkost, narocito kad je u pitanju stvaranje ciklona jer znamo da se tada obicno "svadjaju" do kraja, tako je bilo i kod ovog poslednjeg snega mada je tada situacija bila dosta teza za prognozu.

Jos jedna stvar, ove tmax koje se predvidjaju su veoma opasne i retke.
Tesko mi je da poverujem da ce se ostvariti sledece nedelje takav scenario da temperatura u najtoplijm delu dana ne predje -10C??? U nekim delovima zemlje i dosta nize bi isle, a o jutarnjim da ne govorim!

Medjutim posle dva-tri dana organizam se navikne na to pa cemo nekako preziveti.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #498 poslato: 28. Januar 2012. u 11:40 »
U principu, ono sto je kolega Milos pisao, osim istorijskih razloga, meni je ovaj scenario slabo fizicki moguc. Naime, zna se da vazduh moze da primi odredjenu kolicinu vodene pare (vlage). Za tako hladan vazduh kolicina vodene pare je jako mala. Zato me bune obilne padavine sa niskim temperaturama.

Van mreže risbo gr

« Odgovor #499 poslato: 28. Januar 2012. u 12:04 »
Neznam da li se neko seca zime 1998-1999,doduse i ja sma tad bio klinac al mozda ce se neko setiti,radi se o periodu slicnom ovom,kraj januara  :D
Tada se T  spustila na -10 tokom noci i naiso je ciklon,taj dan je istovremeno bilo -8 i jak sneg,pola metra je napadalo za taj dan( to je najveci sneg koji pamtim,na kraju je iznosio 56 cm)
Nepovezujem ovaj naredni period sa tim,jer je prava retkost da na tako niskoj temperaturi pada obilan sneg,al tad se desio.a poznato je da najcesce pada od 0c do -4,-5 mislim najaci inteziteti padavina,al navijamo da se pogodi slican scenario  :super: