Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2011/2012!  (Pročitano 243253 puta)

Van mreže freeze

• **
Odg: Zima 2011/2012!
« Odgovor #520 poslato: 28. Januar 2012. u 13:31 »
Tesko da se od 7.4mm moze dobiti 31cm snega pre ce biti da zbog jakog vetra kolicina padavina nije mogla biti pravilno izmerena.Mislim da je maksimalno za tu situaciju bilo moguce izmedju 11-15cm

Vrlo lako, kraj prošlog februara je primer za to. Bačka Palanka je od čini mi se 8,3mm dobila 36cm pokrivača. To se ubrzo sleglo usled velike suvoće snega i ogromne količine vazduha u samom pokrivaču pa je za jednu mraznu noć taj pokrivač bivao skoro pa prepolovljen, i iznosio je 23cm..

Van mreže laky

« Odgovor #521 poslato: 28. Januar 2012. u 13:37 »
Naravno Laky, ali sam hteo samo da ukazem na to da je Rusija, Kanada, Svedska sirok pojam, da i tamo ima kontinentalnih predela gde vlaga tesko dopire, tako da i nisu bas neki reprezent velikih sneznih padavina pri velikim minusima, sem priobalnih podrucja naravno... Ipak su te zemlje liga za sebe  :)
A sto se tice nase zemlje, pa i kod nas je otrpilike situacija takva da sto je neko mesto kontinentalnije, to vlaga teze dopire do njega, ali i tu postoje izuzeci... Mislim da smo sada razjasnili sta sam hteo da kazem  ;)

Za Rusiju ne znam odakle toliko vlage jer tamo uvek ima puno snega iako je extremno hladno. Pratim cesto vreme u Severnoj Americi i u Kanadi sneg moze da pada skoro u bilo kom delu bilo da je blizu ili daleko od obale jer su u Severnoj Americi cikloni cesto vrlo jaki i uvlace vlagu daleko sa juga koji stize do jako hladnog podrucja severnije tj. Kanade. Ne znam ni zasto uporedjujemo druge drzave jer svaka ima drugaciju klimu...  ???

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #522 poslato: 28. Januar 2012. u 13:51 »
Rusija ima konstantan minus i ukupan akumulirani sneg bude oko pola metra na kraju zime, koliko je onda to mesecno padavina?

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #523 poslato: 28. Januar 2012. u 13:56 »
Što se tiče "lutanja" modela koje sam spomenuo, "iskopah" i moj komentar od pre 2 godine u vezi najave snega za 1. i 2. februar 2010.:

"Ne dešava se baš često da ECMWF u dva susedna izlaza daje toliko veliku razliku kao što se to desilo danas. Model od 00z je za naredni ponedeljak i utorak davao čak 42mm padavina za područje Beograda (pri veoma niskim temperaturama koje je model davao ne smem ni da pokušam da predvidim koliko bi to cm snega moglo da bude) a nov izlaz od 12z daje čistu nulu za pon. i ut.! Moje je mišljenje da kao što nije trebalo "uzimati zdravo za gotovo" da će pri veoma niskim temperaturama u Beogradu pasti 42mm padavina za 2 dana, tako mislim da ne treba ni ovaj izlaz ECMWF-a od 12UTC uzimati kao nešto sasvim sigurno i biti uveren da će sneg izostati."

Tada je ECMWF na samo 2 dana pre "očekivanog početka" padavina u dva susedna "izlaza" davao drastično drugačiju situaciju (koja doduše nije bila kao ova koju očekujemo za 6-7 dana) i sa 42mm to bukvalno "obrisao" i dao 0mm (na kraju je bilo 3mm padavina od 31.1.-2.2.). Videćemo da li će naredni GFS izlazi povećati padavine a ECMWF smanjiti... ima još dosta vremena...

Van mreže dragankralj

• *
« Odgovor #524 poslato: 28. Januar 2012. u 22:44 »
Ljudi moji pa po ovim modelima cele sledece nedelje debeli minusi kod nas..:)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #525 poslato: 28. Januar 2012. u 22:47 »
^^ To je jedino što je za sada izvjesno. A šta će biti od petka, narednih dana će se razjasniti.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #526 poslato: 29. Januar 2012. u 15:13 »
Smanjena kolicina snega,ali vracena ledara za vreme trajanja sneznih padavina!Cak najhladnije upravo tada.
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
« Odgovor #527 poslato: 29. Januar 2012. u 15:18 »
Za moj grad povecali kolicinu snijega.  :jupi: All 100% ce opet do veceras smanjiti.  :nelupaj:
„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #528 poslato: 29. Januar 2012. u 20:54 »
JA NE VIDIM SMANJENJE PADAVINA,VIDIM OD 3 DO 7 FEBRUARA,PREKO 20 MM SNEGA NA YR.NO  :jupi:I ТЕMPERATURU -10 ZA ODZAKE.
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #529 poslato: 29. Januar 2012. u 21:19 »

Padao je izuzetno suv, lagan sneg i ovih 34cm, tačnije 31cm "novog" snega (jer je pre obilnih padavina bilo zaostalih 3cm "starog" snega) je "dobijeno" od svega 7.4mm padavina. Taj suv sneg se potom dosta brzo "slegao" (topljenja nije bilo jer je i naredna 2 dana temp. bila stalno u minusu, a podloga je od ranije bila dovoljno hladna)
profiamater je naso ovo  :) i moglo bi opet slicno da se desi

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #530 poslato: 30. Januar 2012. u 07:52 »
Strašne karte snega na osnovu GFS 18z.

Mađari prenose ovog jutra kako očekuju 30-40cm snega.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #531 poslato: 30. Januar 2012. u 09:48 »
Karta je vise nego dobra ali GFS 18Z je bio jedinstveni izlaz po kolicini padavina. Ipak ja do vikenda ocekujem svakako 25-30 cm snega, a posle vikenda ko zna mozda  jos koji cm snega, postoji takva mogucnost.

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #532 poslato: 30. Januar 2012. u 12:10 »
Europe Winter Forecast 2011/2012 by Accuweather

First the temperature departure...

And now the precipitation...

Ostvarili se prognoza za sledeći vikend, onda ovo deluje sasvim ok  :deda:

Van mreže laky

« Odgovor #533 poslato: 30. Januar 2012. u 12:15 »
Bas sam se setio te karte. Sad sam je trazio da postavim!  :D

Van mreže ciklon

« Odgovor #534 poslato: 30. Januar 2012. u 12:51 »
Uopste nije losa karta sto se tice temperatura a za sneg jedino da se "isece" centralna Evropa i naravno sever nase zemlje.

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #535 poslato: 30. Januar 2012. u 14:15 »
Evo sta Hrvati najavljuju kod njih http://danas.net.hr/hrvatska/page/2012/01/30/0095006.html Snijeg će ponegdje početi padati već u utorak, a od srijede će se proširiti na cijelu zemlju. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, temperature zraka krajem tjedna spustit će se ispod -20 Celzijevih stupnjeva.

FOTOGALERIJA
Snijeg u Zagrebu
Prognoza
Prava zima očito je tek pred nama. Naime, iako su u nekoliko posljednjih dana zabilježene hladnije temperature, a u kopnenom dijelu lepršale su pahulje, od sredine tjedna dolazi novo pogoršanje diljem zemlje.

Tako će, prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg u utorak početi padati na zadarskom području, a od srijede će se pogoršanje proširiti i na ostatak Hrvatske.

EUROPA OKOVANA ZIMOM
Od hladnoće umrlo 8 ljudi, temperature ispod -17°C
Prognostičari ujedno najavljuju i veće količine snijega nego u ranijim prognozama, a najviše bi ga trebalo biti u gorskom dijelu Hrvatske te u središnjoj Dalmaciji. Oborine bi u većem dijelu zemlje trebale prestati u noći sa subote na nedjelju.

Temperature će nakon srijede nastaviti padati iz dana u dan, a najhladnije će biti krajem tjedna, kad će se živa u termometru spustiti i ispod -23 Celzijeva stupnja.

U nedjelju je za Zagreb najavljeno buđenje na -20, za Karlovac na -23 te Ogulin -22 Celzijevih stupnjeva.

Danas.hr
30.01.2012.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #536 poslato: 30. Januar 2012. u 19:49 »
Pogledajte vi ovu količinu ledenog vazduha,pa ovo će napraviti posledice  :-[

Van mreže ocelot

• Starost: 35
« Odgovor #537 poslato: 01. Februar 2012. u 15:19 »
eto, veićina se žalila celog januara da je ova zima propala, ali sam lepo rekao da moj februar neće da razočara :D

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #538 poslato: 01. Februar 2012. u 17:32 »

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #539 poslato: 02. Februar 2012. u 12:50 »
Sibirska zima - Meteorolozi najavljuju nove snežne padavine
U Srbiji još šest ledenih dana

U Srbiji će i danas biti veoma hladno, sa jutarnjim temperaturama od minus 18, saopštio je Hidrometeorološki zavod Srbije
Ekstremno niske temperature trajaće do 9. februara, kada se očekuju prestanak padavina i toplije vreme.

- Povećanje snežnog pokrivača očekuje se na zapadu i jugozapadu zemlje, dok će na severu Vojvodine biti uglavnom suvo. Vetar će biti slab i umeren, u Podunavlju, Pomoravlju i na planinama povremeno jak, jugoistočni, a krajem dana će biti u slabljenju. Najviša dnevna temperatura biće minus 10 do minus dva - navodi se u saopštenju.

Na Pešteru su i juče izmerene temperature ispod minus 30.

- Najmanje polovina sela na Pešteru sa 10.000 stanovnika je već desetak dana u snežnoj blokadi. Nemamo dovoljno goriva za mašine koje raščišćavaju sneg. Molimo državu da nam pomogne u gorivu, jer je ovde situacija teška. U nekoliko seoskih sredina deca ne mogu da dođu do škola - kaže Muriz Turković, predsednik opštine Sjenica.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije spasli su šest osoba iz smetova u Rasinskom okrugu i evakuisali stare i bolesne.

- U čajetinskom selu Šljivovica šest vatrogasaca se juče probilo do kuće jednog starijeg bolesnika. Tim za vanredne situacije je dobio poziv čoveka iz Novog Sada čija supruga boravi u selu Ribnica na Zlatiboru. Ostala je bez pijaće vode, pa su joj vatrogasci probijajući se kilometar i po kroz duboki sneg donela 160 litara vode. Vatrogasci su u požeškim selima razvozili bubrežne bolesnike na dijalizu.

Kako Press saznaje, zbog snežnih padavina u Podgorici, sinoć je prekinut aviosaobraćaj do daljnjeg, a zato su otkazana i tri leta iz Beograda ka ovom gradu. izvor Press
Znači po njima od 9 februara topljenje snegaa... :zzz: