Slažem se sa Ljubišom, naročito sa rečenicom "Da se razumemo, ne šalim se ... ozbiljan sam ... koliko i novinari koji su napisali ovaj članak!"
Mali dodatak, bez ikakve želje da "branim" ili "napadam" nekoga (niti radim u bilo kojoj našoj "meteo-firmi" niti imam bilo kakvu poslovnu saradnju sa njima) :
Branka Sparavala (EPS&Meteos) poznajem veoma dugo i znam da čovek ne bi nikada upotrebio termine "ne postoji mogućnost" i "sasvim je izvesno..." kada se priča o dugoročnoj tačnije sezonskoj prognozi vremena (za 3 meseca unapred). Kada sam ga pozvao i rekao mu šta su "Novosti" objavile, on se samo nasmejao i rekao da je navikao da novinari sami "iskonstruišu priču" na osnovu veoma kratkog telefonskog razgovora.
Pretpostavljam da ni g-din Bijelić nije baš decidno tvrdio ni da će sneg padati od 10.-13. decembra niti kakav će biti januar... već su to novinari "ubacili" da bi tekst bio "interesantniji".
Kao što znamo ponekad je teško dati dobru prognozu i za dan unapred a kamoli nešto "tvrditi" i govoriti da je "izvesno" za par meseci unapred (kao što reče "martin" to je sve "lutrija" -teško da će se dugoročna prog. ostvariti ali može da se "ubode" kao i dobitak na lutriji).
Primer: i za juče i za danas su prognoze na raznim sajtovima davale za deo jugoistočne Srbije (Niš, Leskovac), temperature koje su drastično više od stvarne; ako je za juče magla u tim krajevima možda i bila malo iznenađenje (pa je bilo Tmax -2C umesto najavljivanih +10 ili čak +14C), onda je bar za danas (kada se već videlo kakva je juče bila situacija) mogla da se očekuje magla/niska oblačnost ali ni u novim prognozama (radjenim "juče za danas") toga uopšte nije bilo... a danas u podne Niš ima -3C, Leskovac -4C...