GFS18UTC daje bitno manje padavina (u odnosu na izlaz od 12z) za period od 11.-15.decembra (ne bih rekao da je "isti scenario").
Mozda termin "prava zima od 11. decembra" (koji se spominje u gornjem postu) može da se primeni ako samo gledamo kakve temperature (dosta niske) daje GFS, ali količina padavina je veoma mala (osim na krajnjem jugu-jugoistoku, ali ni tamo ništa posebno) -za tri dana u većini mesta Srbije ukupna količina padavina do 1mm (dakle to više liči, po GFSu, na "suvomrazicu" nego na pravu zimu sa snegom).
Ali, kao što sam više puta rekao -to je period za 8-9 dana unapred i verovatno (naravno ne znači da to mora da se desi) će još par puta modeli "menjati prognozu" tj. očekivanu sinoptičku situaciju.
Pa mi imamo situaciju u poslednjih nekoliko dana da i prognoze za samo dan unapred nisu tačne, evo najsvežijeg primera: za sutra tj. za danas jer je već počeo novi dan (nedelja) Weather2Umbrella, AccuWeather i Weather.com za BG daju Tmax 15C, MeteoGroup i Foreca 16C, Wetter.com i Meteos 17C, Wunderground i RHMZ 18C, Meteo.it (EpsonMeteo) 19C, a ovaj portal 20C... Za nas je možda najzanimljivije šta daju "naše" firme jer W2U, Meteos i RHMZ za medije ipak ne daju automatsku prognozu kao ostali sajtovi koje sam naveo, pa bi njihove prognoze trebalo da budu pouzdanije... Prethodnih dana je bilo još drastičnijih razlika, u jednom postu sam ostavio dve prognoze naših meteo-firmi koje su davale +10C kada je bila celodnevna magla (koja čak nije ni bila neko veliko iznenađenje) i Tmax -1 ili 0C... Dakle, prognoze i za 24h unapred umaju da budu problematične, a kamoli kada su u pitanju termini za 200h unapred... Naravno, uopšte ne mislim da ne treba komentarisati nove izlaze različitih modela -naprotiv, interesantno je čuti mišljenje svakoga ko redovno prati meteo-situaciju i svakako da ovaj forum i služi za razmenu različitih mišljenja (bilo bi grozno kada bi svi isto mislili da ne kažem kada bi na forumu vladalo "jednoumlje") ali mislim da sve to (kada su u pitanju prognoze za 7-10 dana unapred) treba uzeti sa dosta "rezerve" i ne treba biti ni veliki optimista ni pesimista ako na aktuelnim meteo-kartama za npr. termin +192h ne vidimo ono čemu se nadamo. Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije i izvinjavam se na malo dužem komentaru!