Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2011/2012!  (Pročitano 243119 puta)

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
Odg: Zima 2011/2012!
« Odgovor #180 poslato: 03. Decembar 2011. u 20:29 »
Ako je po svabama a dosad su zaista sve uboli,ni s od snega za taj 11,daj boze da grese ;) http://at.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tagesvorhersage/?id=RS0VO0009

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #181 poslato: 03. Decembar 2011. u 21:42 »
 ^^
Da, u pravu si -u toj prognozi nema nikakvih padavina za period 11.-15.12. (u kojem GFS12z daje vrlo hladno uz čestu pojavu snega) ali to je i očekivano jer kompanija wetter.com na svom sajtu daje automatsku prognozu koja je mix ECMWF i GME (DWD) modela a ovi modeli trenutno za taj period daju suvo vreme: GME daje baš dosta hladno i suvo, a ECMWF daje topliju varijantu (naročito za 12.12.) sa košavom. Ali taj 11. i 12. decembar su trenutno 8-9 dana "daleko", videćemo šta će modeli davati za par dana... ako bude bitnih promena u bar jednom od modela (ECMWF ili GME) to će se odmah odraziti na prognozu na sajtu koji si spomenuo (naročito na prvih 7 dana prognoze, za period nakon 7. dana uticaj novih "run"-ova modela je umanjen -barem su tako ranije radili)...
Off: ove večeri Vršac i Beograd najtopliji, trenutno oko 13C u oba grada

Van mreže laky

« Odgovor #182 poslato: 03. Decembar 2011. u 23:05 »
 ^^
Bas sam hteo danas da citiram jedan deo poruke koju je napisao ciklon.
ne treba kukati ali se ni lazno nadati.

Tesko je prognozirati sneg i za dva, tri dana a neki clanovi ocekuju sneg za 8-9 dana iako znaju da su sanse male i da ce se prognoza menjati. A nazalost ima ih dosta i sa glupim ispadima. (nikoga necu da citiram)

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #183 poslato: 03. Decembar 2011. u 23:48 »
 ^^ Pa ne mogu da budu pametni svi, kao neki...

gfs 18z i dalje nastavak istog scenarija, od 11 decembra prava zima u Srbiji....

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #184 poslato: 04. Decembar 2011. u 00:10 »
 ^^
GFS18UTC daje bitno manje padavina (u odnosu na izlaz od 12z) za period od 11.-15.decembra (ne bih rekao da je "isti scenario").
Mozda termin "prava zima od 11. decembra" (koji se spominje u gornjem postu) može da se primeni ako samo gledamo kakve temperature (dosta niske) daje GFS, ali količina padavina je veoma mala (osim na krajnjem jugu-jugoistoku, ali ni tamo ništa posebno) -za tri dana u većini mesta Srbije ukupna količina padavina do 1mm (dakle to više liči, po GFSu, na "suvomrazicu" nego na pravu zimu sa snegom).
Ali, kao što sam više puta rekao -to je period za 8-9 dana unapred i verovatno (naravno ne znači da to mora da se desi) će još par puta modeli "menjati prognozu" tj. očekivanu sinoptičku situaciju.
Pa mi imamo situaciju u poslednjih nekoliko dana da i prognoze za samo dan unapred nisu tačne, evo najsvežijeg primera: za sutra tj. za danas jer je već počeo novi dan (nedelja) Weather2Umbrella, AccuWeather i Weather.com za BG daju Tmax 15C, MeteoGroup i Foreca 16C, Wetter.com i Meteos 17C, Wunderground i RHMZ 18C, Meteo.it (EpsonMeteo) 19C, a ovaj portal 20C... Za nas je možda najzanimljivije šta daju "naše" firme jer W2U, Meteos i RHMZ za medije ipak ne daju automatsku prognozu kao ostali sajtovi koje sam naveo, pa bi njihove prognoze trebalo da budu pouzdanije... Prethodnih dana je bilo još drastičnijih razlika, u jednom postu sam ostavio dve prognoze naših meteo-firmi koje su davale +10C kada je bila celodnevna magla (koja čak nije ni bila neko veliko iznenađenje) i Tmax -1 ili 0C... Dakle, prognoze i za 24h unapred umaju da budu problematične, a kamoli kada su u pitanju termini za 200h unapred... Naravno, uopšte ne mislim da ne treba komentarisati nove izlaze različitih modela -naprotiv, interesantno je čuti mišljenje svakoga ko redovno prati meteo-situaciju i svakako da ovaj forum i služi za razmenu različitih mišljenja (bilo bi grozno kada bi svi isto mislili da ne kažem kada bi na forumu vladalo "jednoumlje") ali mislim da sve to (kada su u pitanju prognoze za 7-10 dana unapred) treba uzeti sa dosta "rezerve" i ne treba biti ni veliki optimista ni pesimista ako na aktuelnim meteo-kartama za npr. termin +192h ne vidimo ono čemu se nadamo. Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije i izvinjavam se na malo dužem komentaru!
« Poslednja izmena: 04. Decembar 2011. u 00:34 Profiamater »

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #185 poslato: 04. Decembar 2011. u 20:57 »
Odlično ! Stiže strašna zima,pripremimo se :D Još da pocrvene i one ostale sezonske prognoze za naše područje,i to je to  :D

To je to...ma ljudi moji kakav se smak sveta sprema nama  :pop: :pop:  :jupi: :jupi:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

« Odgovor #186 poslato: 04. Decembar 2011. u 21:22 »
Toliko puta se ta prognoza promenila ove jeseni da mi nije jasno odakle im hrabrosti da je uopste i objavljuju.
Prosle zime se desavalo nesto slicno samo sto su onda isli u drugu krajnost a to je prognoza izuzetno hladne i duuuge zime za koju znamo kako je prosla.

Van mreže ciklon

« Odgovor #187 poslato: 05. Decembar 2011. u 15:43 »
Prvo veliko razilazenje modela ove zime imamo s poslednjim izlazima GFS-a i EC-a za period 11.-12. decembar, cak i koji dan pre toga.

Posto je dati period usao u prognozu od nedelju dana malo bi ga prokomentarisao cisto da vidimo ko ce se kome prikloniti ili ce se mozda naci na pola puta.
GFS gura ovaj scenario vec neko vreme ali je juce u dva izlaza promenio pricu i priklonio se EC koji je takodje uporan u svom predvidjanju vec nekoliko dana. Medjutim u najnovijem izlazu 6Z GFS vraca zimsku pricu za sledeci vikend i mogucnost sneznih padavina u gotovo citavoj zemlji.
Ja cu okaciti sinopticku situaciji za nedelju na ponedeljak koju prognoziraju oba modela, razlika naravno ogromna.
Karte sa prognoziranom temperaturom necu kaciti ali cu napomenuti da GFS predvidja tmax oko 0C a EC izmedju 10C i 14C stepeni.

GFS:

EC:

Nisam pogledao druge modele za sad i ne znam koji ce od ova dva model biti blizi da pogodi situaciju pocetkom sledece nedelje ali svakako ce biti zanimljivo.

Van mreže ciklon

« Odgovor #188 poslato: 05. Decembar 2011. u 23:54 »
Nisam pogledao druge modele za sad i ne znam koji ce od ova dva model biti blizi da pogodi situaciju pocetkom sledece nedelje ali svakako ce biti zanimljivo.
Sam sebe da citiram i da odgovorim.

Brzo se resila ova dilema, scenario koji je predvidjao EC ce se verovatno i ostvarit, GFS promenio pricu....

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #189 poslato: 06. Decembar 2011. u 00:02 »
Ja ovaj GFS više neću ni da pratim,nikad nije u pravu! Sada se samo držim EC i to je to,pa nek crta i plus 25 za N.G.pre ću njemu verovati nego ovom da ne imenujem sad.

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #190 poslato: 06. Decembar 2011. u 01:41 »
http://sportal.rs/news.php?id=64012 U Banjaluci veceras prvi sneg ;)) Mi tako nesto mozemo samo da sanjamo za sada :)))))

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #191 poslato: 06. Decembar 2011. u 02:25 »
Kod mene je pocheo sad da pada bash lepo krupan umeren :D Tako da ja ne moram da sanjam :)

Van mreže ciklon

« Odgovor #192 poslato: 09. Decembar 2011. u 00:55 »
Tri dana se nista nije napisalo u ovoj temi, jasno je kakve su karte.
Gotovo sigurno snega i ledenih dana nece biti do trece dekade decembra a onda je moguca sinopticka promena nad Evropom.
Naravno da je sad isuvise rano analizirati bilo koji izlaz za taj period ali zimski scenario je svakako moguc i u nasoj zemlji.
Do tada kisa i "mlako vreme"...

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #193 poslato: 09. Decembar 2011. u 10:21 »
Retko kad se sećam da do Sv Nikole uopšte ne padne sneg,ovo baš i nije normalno.  :nelupaj:

Van mreže Aleksa

« Odgovor #194 poslato: 09. Decembar 2011. u 10:32 »
Da,da to si u pravu,ja ne pamtim da nije bilo snega pre Sv.Nikole.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #195 poslato: 09. Decembar 2011. u 13:57 »
Retko kad se sećam da do Sv Nikole uopšte ne padne sneg,ovo baš i nije normalno.  :nelupaj:
Da,da to si u pravu,ja ne pamtim da nije bilo snega pre Sv.Nikole.
Čekajte, jel' to prošao Sveti Nikola?  ;D Pa imamo još 10 dana!
Polako, nemojte da gubite nadu ... setite se samo koliko smo čekali ovu kišu i kako su pesimisti već videli kako će i decembar biti kao novembar! Bitno je da su padavine krenule i to sasvim solidno. Evo, baš sam sada gledao ... GFS daje za narednih nedelju dana preko 30 mm padavina za moje mesto. Samo treba da budemo strpljivi ...  :kafa: :popcorn:
« Poslednja izmena: 09. Decembar 2011. u 14:42 Ljubiša »

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #196 poslato: 09. Decembar 2011. u 14:00 »
Od 17-og se nazire promena vremena po svim modelima, sad videcemo. jos je to daleko, ali vreme je da konacno udari prava zima sa snegom...

Van mreže Aleksandar

• *
« Odgovor #197 poslato: 09. Decembar 2011. u 14:33 »
accuweather crta od 20-og skoro za sve gradove sneg za 4dana sad koliko je verovati njima, jer bas dosta mase prognozu

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #198 poslato: 09. Decembar 2011. u 14:40 »
Jao ljudi polak bice zime, strpite se. Dokle god ima ''azdaja'' od ciklona na Atlantiku ne ocekujte zimu i sneg.

Meni je jos uvek u secanju zima 2004/2005 i snezni pokrivac od kraja januara do polovine marta. Tako da za zimu ima puno vremena. Jos nije ni kalendarski pocela.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #199 poslato: 09. Decembar 2011. u 14:46 »
Jao ljudi polak bice zime, strpite se. Jos nije ni kalendarski pocela.
Da, do kalendarske zime 12 a do Svetog Nikole 10 dana ... ma bitno je da su padavine krenule ... eto nama i snega, samo da budemo strpljivi. Na kraju, kada smo dočekali kišu posle ovoliko vremena, dočekaćemo i taj sneg!  :D