Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2011/2012!  (Pročitano 243241 puta)

Van mreže dragankralj

• *
Odg: Zima 2011/2012!
« Odgovor #340 poslato: 11. Januar 2012. u 21:59 »
Malo toplije,ali i dalje u minusu,padavine od 19.1 uvece.Samo do tada da bude suvo,da se ovo prosusi i onda kad padne,da lepo napada,a ne da se pola otopi.
http://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf.php
Tu imas sve.
Jel moze jedno pitanje..?Kako da znam temperaturu po ovim modelima to jest bojama..?Zelena boja je oko nule jel da?

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #341 poslato: 12. Januar 2012. u 09:34 »
Stvarno izgleda nemamo srece ove zime, taman kad sam se ponadao da moze da se ponovi 2004/2005 zima tako me je razocarao jutrosnji ec. Nadam se da jos nije sve izgubljeno ali ja polako gubim nadu za ovu zimu, mada jako zelim da se ponovi scenario iz 2005 :pop:. Voleo bih da iskusniji clanovi prokomentarisu jutrosnji ec i da daju svoje vidjenje nastavka zime ako je tako mozemo zvati za sad. Pozdrav svima. :

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #342 poslato: 12. Januar 2012. u 09:39 »
Ec jutros vidi jugozapadno strujanje od 20.1, medjutim ensi ec-a su dobri tako da bi vecerasnji izlaz trebalo da stavi sve na svoje mesto.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #343 poslato: 12. Januar 2012. u 10:13 »
Meni je jutrosnji EC odlican.To sto se dolina spusta malo zapadnije nije apsolutno bitno 10 dana unapred.Cak sta vise presek EC-a je potpuno zimski,sa hladnocom ali i mogucnoscu stvaranja prave ciklone.Dakle ako hocemo gledati 10 dana unapred neko ce videti casu do pola puno a neko do pola praznu.Evo ga presek EC za taj "problematicni" period

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #344 poslato: 12. Januar 2012. u 10:32 »
Tako je Dušane ! :D Nema mesta nikakvom razočarenju...

Generalno i jutros je stanje na kartama odlično !Ima hladnoće koliko hoćeš...još da ulete neke padavine kao što se crtaju  za utorak i super smo ! :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Darko_9

« Odgovor #345 poslato: 12. Januar 2012. u 13:15 »
E šteta što je ec na yr.no sajtu uveo to otopljenje 20 januara , ja sam mislio da će ledeni dani potrajati duže a ne samo par dana , ali dobro možda ukine to otopljenje još je rano videćemo!

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #346 poslato: 12. Januar 2012. u 14:48 »
^^ ^^ Batalite ljudi vise taj Yr.no...da mogu ukinuo bih taj sajt !

VIdecemo sta ce nam modeli ponuditi veceras.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #347 poslato: 12. Januar 2012. u 15:17 »
E šteta što je ec na yr.no sajtu uveo to otopljenje 20 januara , ja sam mislio da će ledeni dani potrajati duže a ne samo par dana , ali dobro možda ukine to otopljenje još je rano videćemo!

Jako je daleko taj period i moze se svasta izdesavati do tada, GFS daje u istom terminu -5C i prostran AC iznad Atlantika!
Nebo i zemlja su razlike dva modela.

EC

GFS

Valjalo bi prvo ispratiti ono sto nas ceka u narednih nedelju dana jer ima potencijala za prave zimske uslove, pravac tema "Januar 2012."

^^ ^^ Batalite ljudi vise taj Yr.no...da mogu ukinuo bih taj sajt !

Kimi, taj sajt kao sto je poznato samo servira ono cime ga EC posluzi i nema tu neke filozofije. On za navedeni period vidi porast temperature zato sto EC vidi snazan ciklon u Severnom moru koji bi uvukao topao vazduh,prosto.
Ne mozemo mi da krivimo yr.no zbog toga, zasto ga ne batalimo za 17. ili 19. kada crta sneg i ledene dane?
Njegova prognoza kolicine padavina nije nista bolja ili losija od NOAA koji koristi ulazne podatke GFS-a, cak se po meni i za moj kraj pokazala kao bolja.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #348 poslato: 12. Januar 2012. u 15:19 »
Kimi norvežani sve što stavljaju na taj sajt valjda stavljaju po EC modelu , svi sajtovi rade po nekim modelima , volim ponekad da pogledam wunderground , accweather , ali najčešće yr.no ne zato što tamo ima moje naselje nego što pogode za par dana prognoze često , za duži period im ne treba verovati kao ni accweather-u i recimo msn weather-u! Ali ova tema i jeste da se komentarišu dugoročne prognoze , naravno da yr.no na svom sajtu menja prognozu 730 puta godišnje ali i drugi sajtovi su slični! Ja modele priznajem ne znam da gledam pa volim da pogledam te sajtove čisto da vidim šta kažu iako znam da su tačni 50% za duže periode!

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #349 poslato: 12. Januar 2012. u 15:48 »
Kimi, sa onakvom ciklončinom preko pola Evrope, a mi u toplijem sektoru i realno je takvo otopljenje, no ipak se nadam da će na drugi način doći do ciklonalne aktivnosti u našim krajevima. Dobro je da prvo dolazi zahlađenje, a posle ćemo videti za padavine.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #350 poslato: 12. Januar 2012. u 15:50 »
Ma ja nista nisam rekao za otopljenje,nego mi nervira to gledanje progoza koje se samu serviraju na gotovo   >:(

Pratimo tendencije modela,pustimo se kompjuterskih proracuna  :deda: :deda:

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #351 poslato: 12. Januar 2012. u 15:52 »
Upravo tako  :D

Van mreže laky

« Odgovor #352 poslato: 12. Januar 2012. u 19:53 »
Ne mozemo mi da krivimo yr.no zbog toga, zasto ga ne batalimo za 17. ili 19. kada crta sneg i ledene dane?

??? Kako zasto, pa tada je ledara!!! A cim predje u plus, model ne valja...  ???

nego mi nervira to gledanje progoza koje se samu serviraju na gotovo   >:(

Kimi pa ne znaju svi da citaju sa karata i to je normlano zato postoje takve prognoze i tu nema nista lose...

Meni ovo zahladjene uopste nije nesto, jeste hladno ali atmosfera bi bila stabilna pa bi sve proslo mirno, temperatura bi opala za jedan dan, malo sneg i to je to. Cak bi vise voleo da nas zahvati ciklon koji daje EC iako bi bilo kise...

EC

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #353 poslato: 12. Januar 2012. u 20:04 »
  :D

Van mreže laky

« Odgovor #354 poslato: 12. Januar 2012. u 20:14 »
^^
E to bi vec bilo zanimljivo! Ne samo zato sto bi ciklon presao preko Srbije vec bi se cikloni formirali jedni za drugim pa bi bilo puno padavina verovatno u obliku snega...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #355 poslato: 12. Januar 2012. u 20:17 »
I onda kad krene proklinjanje toplog sektora sa jugoistočne strane ciklona :D

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #356 poslato: 12. Januar 2012. u 20:22 »
I onda kad krene proklinjanje toplog sektora sa jugoistočne strane ciklona :D
Bas tako, slicna situacija bila je 24 decembra 2010. Hrvatska je bila zatrpana snegom a kod nas kisa, jer smo bili u toplom sektoru ciklona.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #357 poslato: 12. Januar 2012. u 21:01 »
Bas tako, slicna situacija bila je 24 decembra 2010. Hrvatska je bila zatrpana snegom a kod nas kisa, jer smo bili u toplom sektoru ciklona.

da samo sto do tada ima 10 dana a pomeranje od jutros do sada za isti period je 500 km istocnije.Dodje li kada bude vreme jos 50-100 kisu mi necemo videti.

Van mreže tamnavac

• *
« Odgovor #358 poslato: 12. Januar 2012. u 22:03 »
Dusane slazem se u potpunosti sa tobom, al sto pojedini su ovde cudo, jos nije ni zahladjenje nastupilo, oni vec unapred 10 dana o otopljenu pricaju, a i ovo zahladjenje je nesto klimavo, jer istini za volju modeli ne mogu da se sloze ni 3 dana unapred-od ledenih dana do dana u pozitivi do 4 C. Onda se postavlja pitanje, kako mogu sa preciznoscu da pogode sta ce biti tek za 10 dana.Svako vreme je lepo i jedinstveno, ova zima nije izuzetak od pravila i dalje, kroz istoriju bilo je i pre zima bez snega u ravnicarskim delovima Srbije, a nije bilo globalnog otopljenja, znaci samo je takva ova zima, vise srece iduce zime:) .
Pojedini sto pre prihvate vreme kao jednu neuhvatjlivu i neukrotivu silu, koja ima neke svoje zakonitisti koje mi ljudi jos nismo dokucili, lepse ce uzivati u ovoj nasoj lepoj umereno-kontinentalnoj klimi.Savet od profesora fizike.Pozzz....

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #359 poslato: 12. Januar 2012. u 22:29 »
Lepo se razvila ova konverzacija o vremenskoj situaciji koja treba da nastupi za desetak dana.  :D
Sve je to normalno, pojedini clanovi su se jako uzeleli zime i sad svaki izlaz ima neku pozebnu tezinu i znacaj, kao da je svaki sledeci izlaz presudan. Ali neka, dobro je to da forum malo ozivi, nije bio posteno aktivan ove zime a i jeseni.

Malo mi cudno svi, komentarisu EC koji je relativno los(ako se moze tako reci) za tu trecu dekadu a niko GFS koji je prava ledara pa je recimo razlika u Tmax za pomenuti perod 15-ak C stepeni izmedju prognoze dva modela.
Ono sto se ponavlja iz izlaza u izlaz je izrazena ciklonalna aktivnost nad citavom Evropom pa ce verovatno biti zanimljivo(mada meni uopste nece ako bude bilo kise). ;D