Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2011/2012!  (Pročitano 243284 puta)

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
Odg: Zima 2011/2012!
« Odgovor #500 poslato: 28. Januar 2012. u 12:20 »
 ^^
U pitanju je 30.1.1999. kada je sneg (u Beogradu) počeo da pada ujutru oko 06h na temperaturi od -7C (vazd. pritisak sveden na nivo mora 1015hPa) uz severozapadni vetar 5-14m/s i potom je ceo dan padao umeren i jak sneg na konstantnih -7C (vazd. prit. u porastu na 1022hPa kasno uveče), u 19h je izmereno 26cm na Vračaru, sneg je nastavio da pada i tokom noći (temp. je i dalje bila -7C) i 31.1. u 7h je izmereno 33cm a potom je oslabio a u19h je zvanično izmereno 34cm na Vračaru a u pojedinim delovima grada je bilo i više (u šumi na Zvezdari lično sam izmerio visinu snega od 45cm a RHMZ je saopštio da je najviša visina snega na području Beograda 49cm).
Tog 31.1. ujutru, Beograd je (ne računajući planine) sa 33cm imao najviši snežni pokrivač a BG-aerodrom je imao drastično manje snega.

31.1.1999. 07h
Brezovica(Šar-planina, 1750m) 90cm
Žabljak 70
Kopaonik 58
Zlatibor 39
BG-Vračar 33
Loznica 28
Crni vrh 25
Valjevo 22
Kraljevo 19
Ćuprija, Sm.Pal., Sjenica 16
Pljevlja 15
Leskovac 14
BG-Surčin 12
Priština, Kruševac 8
Vršac 5
Prizren, Novi Sad 4
Kikinda 3
Sombor, Zrenjanin 2
Sr.Mitrovica 1cm

Padao je izuzetno suv, lagan sneg i ovih 34cm, tačnije 31cm "novog" snega (jer je pre obilnih padavina bilo zaostalih 3cm "starog" snega) je "dobijeno" od svega 7.4mm padavina. Taj suv sneg se potom dosta brzo "slegao" (topljenja nije bilo jer je i naredna 2 dana temp. bila stalno u minusu, a podloga je od ranije bila dovoljno hladna) i 3. februara ujutru je visina bila 20cm a potom je temp. otišla u "plus" i 3.2. uveče je padala i kiša.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #501 poslato: 28. Januar 2012. u 12:25 »
 :first: svaka cast na tim podacima,de ih iskopa  :) meni ostalo u secanju  :D mislim da je tada cela srbija bila zavejana,a smetova je bilo kolko hoces jer je bio jak severni vetar
neverujem nesto u te visine snega u srbiji,recimo novi sad su tad prikazivali na vestima,putevi su jedva ocistili od smetova

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
« Odgovor #502 poslato: 28. Januar 2012. u 12:32 »
Ima jos jedno ovde je u Vrscu 2005 godine 28-29 januara na -9 padao obilan sneg,slobodno neko moze da iskopa za taj period...;) znaci moguce je naravno da na niskim temperaturama pada obilan sneg ;)

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #503 poslato: 28. Januar 2012. u 12:32 »
U principu, ono sto je kolega Milos pisao, osim istorijskih razloga, meni je ovaj scenario slabo fizicki moguc. Naime, zna se da vazduh moze da primi odredjenu kolicinu vodene pare (vlage). Za tako hladan vazduh kolicina vodene pare je jako mala. Zato me bune obilne padavine sa niskim temperaturama.
Ђоле, о збуњивањима боље да не причамо....Сетимо се оне вечери када си ти био пред можданим ударом, а ја на ивици нерава...Тада си ми лепо написао, не знам ни шта каже, не знам ни шта не каже...ето, нових неизвесности, али за тебе и мене и нама сличнима, ове неизвесности су много слађе јер је све огрнуто у прави зимски плашт :)
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže zec

« Odgovor #504 poslato: 28. Januar 2012. u 12:36 »
NARAVNO DA JE MOGUCE,KAKO PADA U SVEDSKOJ,NORVESKOJ KANADI,RUSIJI,ZAŠTO NE I OVDE.

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #505 poslato: 28. Januar 2012. u 12:37 »
Ako ova kolicina snega bude za Vrsac oprastam zimi,sto mi u ovom talasu od pre neki dan nije dala sneg http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Pavli%C5%A1/long.html ;)

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #506 poslato: 28. Januar 2012. u 12:38 »
Mozda zato sto su 20-30 stepeni sjevernije od nas, al ko zna, mozda ima i drugih razloga?  :nelupaj:

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #507 poslato: 28. Januar 2012. u 12:40 »
da, bilo je situacija sa obilnim snegom i niskim temp, ali je u svim tim situacijama ipak na visini temp bila znatno visa nego sto je sad u izgledima.npr. recimo na severu vojvodine od 2 ciklona u prvoj dekadi januara 2003. godine palo je na temp od -9 stepeni bezmalo pola metra snega(dejo i gabesz ce znati detalje, tada je u subotici koliko se secam i vojska bila angazovana).u beceju je tada bilo oko 30cm snega, ali je sredinom dana 07.01.2003. god, na t2m od -7c padala i ledena kisa, jer je po visini bilo oko 0c. ja bih bio zadovoljan i sa 10cm u vojvodini, kako god da bude, do nas na severu ce pahulje opet najteze stici

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #508 poslato: 28. Januar 2012. u 12:42 »
Ono sto je zasad sigurno ledari se ne vidi kraj do 12 februara stoji debela ladovina a svi modeli potvrdjuju od cetvrtka sneg,pa gospodo uzivajmo u tome...;)

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #509 poslato: 28. Januar 2012. u 12:44 »
Ako ova kolicina snega bude za Vrsac oprastam zimi,sto mi u ovom talasu od pre neki dan nije dala sneg http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Pavli%C5%A1/long.html ;)

Tih 50-ak mm padavina su zaista izuzetno teško ostvarljivi na tako niskim temperaturama ali bi zato bilo dovoljno i 7-10mm padavina veoma suvog snega pa da snežni pokrivač bude veliki (kao u primeru od 30./31.1.1999. koji sam spomenuo da bih odgovorio članu iz Grocke, ali ne u kontekstu toga da će sada biti ista situacija jer tada je celokupna sinoptička situacija ipak bila drugačija).

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #510 poslato: 28. Januar 2012. u 12:47 »
NARAVNO DA JE MOGUCE,KAKO PADA U SVEDSKOJ,NORVESKOJ KANADI,RUSIJI,ZAŠTO NE I OVDE.

Pada i tamo, ali obilan sneg pada uglavnom u priobalnim podrucjima, dok u kontinentalnim padne dosta manje. Negde sam procitao podatak da je max visina snega (koji je pao u jednom talasu) u Moskvi tek 60cm, a znamo koje su temp po visini i na 2m tamo... Cak i u Bg moze da padne vise...

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #511 poslato: 28. Januar 2012. u 12:50 »
Ali je moguce naravno sve,jednostavno i tih 10-ak mm na suvoj i hladnoj podlozi cini cuda i pokrivac raste,jer se lepi svaka pahulja tako da je sve duplo...;)

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #512 poslato: 28. Januar 2012. u 12:58 »
Sve u svemu,nesecam se kad smo imali ovakve najave vremena za naredni period,debeli minusi,i najava nekih znacajnih padavina na tako niskim temperaturama,T ocito tad napokon nece biti probelm,a padavine su za sad jos daleko na 4 dana  :D sad vidim da svi modeli vide taj sneg i crtaju neke poprilicne mm..kad dodje utorak tada cemo znati na cemu smo sa tim obilnim snegom
UGLAVNOM zimoljupcima sve ide po planu hehehehehe   :zima1

Van mreže laky

« Odgovor #513 poslato: 28. Januar 2012. u 13:06 »
Pada i tamo, ali obilan sneg pada uglavnom u priobalnim podrucjima, dok u kontinentalnim padne dosta manje. Negde sam procitao podatak da je max visina snega (koji je pao u jednom talasu) u Moskvi tek 60cm, a znamo koje su temp po visini i na 2m tamo... Cak i u Bg moze da padne vise...
Ne mozes uporedjivati Moskvu sa Beogradom i celoj Srbijom. Moskva je jako daleko od mora ili okeana vlaga teze stize do takvih mesta, pa je logicno da ima manje padavine i snega ali ni to nije pravilo...

Ja sam napisao zbog cega mislim da obilan sneg moze da pada na vrlo niskim temperaturama jer to mi je to najlogicniji odgovor...

Van mreže freeze

• **
« Odgovor #514 poslato: 28. Januar 2012. u 13:06 »
Polako ljudi euforije nakon "Vojvođanskog debakla" tokom ovog prošlog ciklona stvarno nisu potrebne.. To dokazuje i poslednji GFS-ov izlaz.., u kome su padavine skoro pa ukinute.

Nešto sve mislim da će ih i EC večeras ukinuti ili drastično smanjiti, ako ne večeras onda uveren sam u nekim od narednih izlaza.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #515 poslato: 28. Januar 2012. u 13:12 »
Polako ljudi euforije nakon "Vojvođanskog debakla" tokom ovog prošlog ciklona stvarno nisu potrebne.. To dokazuje i poslednji GFS-ov izlaz.., u kome su padavine skoro pa ukinute.

Nešto sve mislim da će ih i EC večeras ukinuti ili drastično smanjiti, ako ne večeras onda uveren sam u nekim od narednih izlaza.
Моže vrlo lako da se desi da ukine , znamo svi koliko košava može da poremeti sve što se crta!

Van mreže Profiamater

• Moderator
« Odgovor #516 poslato: 28. Januar 2012. u 13:15 »
Videćemo šta će modeli dati u naredna dva dana, trenutno nisu baš svi modeli složni oko velikih padavina već od četvrtka.
Kao što sam spomenuo, GFS-06z je veoma "utanjio" sa padavinama i za četvrtak maltene ne daje padavine u Srbiji (tj. daje sasvim malo padavina uveče u južnom delu zemlje), potom u petak i subotu daje relativno male padavine a znatno više ih daje tek oko 7. februara (što je trenutno veoma nepouzdano tj. "dosta daleko"). Biće još "lutanja", čim jedan model u razmaku od samo 6 sati ima značajne promene (bar što se tiče padavina, a što se tiče temperature tu je stabilna "ledara")...
Nemački GME(DWD) takodje daje veoma male padavine za četvrtak-petak, bar za sada... a mala "povoljnost" za sneg je što GFS i EC uglavnom "ukidaju" košavu nakon srede...
Već sam pisao o visini snega koja na ovakvim temperaturama može da se "dobije" od 7-8mm padavina, pa više neću o tome.

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #517 poslato: 28. Januar 2012. u 13:17 »
Da kosava moze da sve sredi,al kosava prestaje u sredu prepodne tako da moze da se desi da scenaraio zaista bude snezan a opet...Videcemo...;)

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #518 poslato: 28. Januar 2012. u 13:26 »

Ne mozes uporedjivati Moskvu sa Beogradom i celoj Srbijom. Moskva je jako daleko od mora ili okeana vlaga teze stize do takvih mesta, pa je logicno da ima manje padavine i snega ali ni to nije pravilo...

Ja sam napisao zbog cega mislim da obilan sneg moze da pada na vrlo niskim temperaturama jer to mi je to najlogicniji odgovor...

Naravno Laky, ali sam hteo samo da ukazem na to da je Rusija, Kanada, Svedska sirok pojam, da i tamo ima kontinentalnih predela gde vlaga tesko dopire, tako da i nisu bas neki reprezent velikih sneznih padavina pri velikim minusima, sem priobalnih podrucja naravno... Ipak su te zemlje liga za sebe  :)
A sto se tice nase zemlje, pa i kod nas je otrpilike situacija takva da sto je neko mesto kontinentalnije, to vlaga teze dopire do njega, ali i tu postoje izuzeci... Mislim da smo sada razjasnili sta sam hteo da kazem  ;)

Van mreže milija73

• *
« Odgovor #519 poslato: 28. Januar 2012. u 13:28 »
Tesko da se od 7.4mm moze dobiti 31cm snega pre ce biti da zbog jakog vetra kolicina padavina nije mogla biti pravilno izmerena.Mislim da je maksimalno za tu situaciju bilo moguce izmedju 11-15cm