Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Avgust 2011  (Pročitano 45699 puta)

Van mreže Sic

• **
Odg: Avgust 2011
« Odgovor #120 poslato: 21. Avgust 2011. u 19:00 »
Ugradi klimu :P

Van mreže zaraza

• *
« Odgovor #121 poslato: 21. Avgust 2011. u 19:53 »
Imam klimu, mrzim klimu

Van mreže Darko_9

« Odgovor #122 poslato: 21. Avgust 2011. u 20:01 »
Imam klimu, mrzim klimu

Videću te kad bude bilo 38 stepeni u četvrtak da li ćeš da je upališ  :lmao:

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #123 poslato: 21. Avgust 2011. u 20:43 »
41 početkom septembra? to si ti nešto pobrko nije bilo to ranijih godina ako ne veruješ pogledaj ogimet! bilo je 37 početkom 2008 godine u septembru!
stoposto znam,ja sam tad imao digitalni termometar,a posto smo tog dana isli i u svadbu,i u kolima je pokazivalo 41C ...i secam se te nesnosne vrucincine...Ako se ne varam,bio je to 7.septembar,da sad ne trazim svesku,a inace cela dekada,ili cak cela prva polovina meseca imala je tropske temperature. A kako stvari stoje,tropskih dana bice i ovog septembra!

Van mreže December_m

• *
« Odgovor #124 poslato: 21. Avgust 2011. u 22:46 »
Последњи трзаји лета.Још две,три недеље можемо имати неке врућине.   :-*

Van mreže Darko_9

« Odgovor #125 poslato: 21. Avgust 2011. u 23:20 »
Последњи трзаји лета.Још две,три недеље можемо имати неке врућине.   :-*

Ma vrućine popuštaju već početkom septembra! možda u prvoj dekada septembra bude još malo vrućina pa posle ćemo osetiti polako jesenje temperautre!

Van mreže Sneško_Belić

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #126 poslato: 22. Avgust 2011. u 07:30 »
Te jesenje temperature smo mogli osetiti i u junu, pa čak i u julu kad smo se vratili sa mora  ::), tako da mi jesen u opšte ne nedostaje!
Volim i sneg, ali ipak više volim mooooreeeee :D

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #127 poslato: 22. Avgust 2011. u 09:12 »
Moram da vam skrenem pažnju da je ovo tema u kojoj se isključivo piše o prognozama vremena za ovaj mjesec. Nekoliko offtopic poruka se mogu tolerisati, ali ne i da svaka poruka bude takva.

EC je uveo osvježenje sa malo padavina za kraj mjeseca, tačnije 29. avgusta. GFS još uvijek ne vidi ništa konkretnije, ali ima tendenciju ka zahlađenju baš u tom periodu.
Ono što je činjenica je da će nam narednih nedjelju dana donijeti velike vrućine.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #128 poslato: 22. Avgust 2011. u 09:40 »
EC je uveo osvježenje sa malo padavina za kraj mjeseca, tačnije 29. avgusta.

Malo li je više padavina nego za prethodne 4 nedelje avgusta :P

Ova nedelja će znatno povećati oštećenja nastala na biljkama u prethodnom sušnom periodu, voće i ostale kulture će dobiti opekotine i oštećenja od jakog sunca, kao i nedostatka vlage... Sve će biti lošeg kvaliteta, a samim tim i cena će biti veća.

Prvi izlaz koji crta konkretnije osveženje u Vojvodini, pa ćemo videti, bar imamo šta da pratimo...

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #129 poslato: 22. Avgust 2011. u 10:59 »
Iako je EC pouzdaniji od GFS-a ja sam dosta skeptičan prema osveženju koje najavljuje za nedelju, a to je i svakako i te kako daleko, a i prema ostalim materijalima kojima ja raspolažem ne daju se nikakve padavine u avgustu. U svakom slučaju kako reče kolega Gabesz, ova suša uz vrelinu i povremen umeren vetar biće pogubna po kompletnu poljoprivredu!

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #130 poslato: 22. Avgust 2011. u 12:18 »
stoposto znam,ja sam tad imao digitalni termometar,a posto smo tog dana isli i u svadbu,i u kolima je pokazivalo 41C ...i secam se te nesnosne vrucincine...Ako se ne varam,bio je to 7.septembar,da sad ne trazim svesku,a inace cela dekada,ili cak cela prva polovina meseca imala je tropske temperature. A kako stvari stoje,tropskih dana bice i ovog septembra!
Ma vrućine popuštaju već početkom septembra! možda u prvoj dekada septembra bude još malo vrućina pa posle ćemo osetiti polako jesenje temperautre!
Sto bi trebalo da znaci da je juce bilo 54  u Kotoru jer je toliko pokazao termometar u autu... gluposti.. termometar u autu kupi uzeren vazduh sa povrsine asfalta i apsolutno je netacan

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #131 poslato: 23. Avgust 2011. u 00:20 »
Jos jedna zanimljivost. Nas wrf-nmm iz RHMZ daje u narednim danima maksimalne temperature koje ce biti najvise na samom severu, tj. Backa i severni Banat. Neverovatno je videti kako daje 37c za Palic, a za Beograd izracunava oko 34c istovremeno. Meni je to cudno, obzirom da za to ne vidim da postoje neki prirodni razlozi. U okolini nema nekih brda ili planina koji bi dali fenski efekat, niti bih rekao da ce se generalno topliji vazduh nalaziti ka severu.

Isto tako, imamo lep primer regeneracije ciklona nakon faze okludiranja u Severnom moru. Dati ciklon se ocekuje da se popunjava, a zatim kada u njegovu cirkulaciju pocne da pritice izrazito zagrejan vazduh sa Africkog kontinenta, dolazi do njegovog naglog produbljivanja. Tempo kojim bi se produbljivao bi imao razmere bliske onim sto se naziva u Americi - bomba.

Dakle, za 24 h oko 20 mb. Ovako nesto mozda ne bi ni bilo cudno da nije u pitanju avgust mesec. Zimi se intenzitet gradijenta usmerenog u meridionalnom pravcu se prosecno duplira u odnosu na leto. Samim tim i intenzitet ciklona i njihovog produbljivanja ima na zalihama znatno vece kolicine energije.

Van mreže ptprince

• Počasni član
  • Starost: 59
  • Le Petit Prince
« Odgovor #132 poslato: 23. Avgust 2011. u 00:25 »
Zanimljivo opažanje, kolega, o WRFu. Izneću ga tamo gde je neophodno, jer je ovaj model moguće dalje razvijati.
Uzgred, WRF se nalupetao prošle zime onoliko, tako da ovaj 'gaf' i nije toliko strašan. Kao što i sam znaš, nema tog junačkog modela koji će 'usvojiti' sve tripove graničnog sloja. Iznad graničnog sloja nema mnogo mudrosti i tu često postoji 'koncenzus' među modelima.

ptprinceza ima jedan zanimljiv stav o vručinama, a to je da pukim zagrevanjem tla od strane Sunca, temperatura u prizemlju ne može da prevali 33 stepena. Sve preko toga ide na račun tople advekcije koja je manje ili više prisutna. U ovom smislu, tvoja opservacija je jednako mudra i ja tu mogu samo da se saglasim.
Ne žurite, zastanite malo ispod same zvezde! Ako vam tada priđe neki dečak, ako se smeje, ako ima zlatnu kosicu, ako ne odgovara kada ga pitate, odmah ćete se setiti ko je on. Budite tada ljubazni! Ne ostavljajte me ovako tužnog: odmah mi napišite da se vratio...

Van mreže stratus

• *
« Odgovor #133 poslato: 23. Avgust 2011. u 02:30 »
Od ponedeljka 29 formira se anticiklon na atlantikom i pruza djelovanje ciklona sa sjevera evrope u srbiju,pa bi od utorka trebali da ocekujemo kisu

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #134 poslato: 23. Avgust 2011. u 11:27 »
Setio sam se da bi razlog mogao da bude i eventualno najniza nadmorska visina u tom delu modela?

Van mreže laky

« Odgovor #135 poslato: 23. Avgust 2011. u 23:06 »
Nigde kise u prognozama do kraja avgusta samo  :sun
U cetvrtak krajem dana zbog pada pritiska iznad zapadne Evrope i Mediterana i anticiklona iznad istocne Evrope pocece da duva kosava. Kako ciklon bude jacao jacace i vetar.

Kosava ce najjace duvati u petak bice umerena povrmeno sa jakim udarima a prestace da duva u nedelju...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #136 poslato: 24. Avgust 2011. u 00:37 »
Sledecih par dana pakleno, na srecu noci su pijatnije nego u julu pa se moze spavati ali treba obratiti paznju na petak ujutru kada ce tmin biti veoma visoka. Jos to da se pregura i...

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #137 poslato: 24. Avgust 2011. u 08:22 »
Dobro jutro, ovde prošla noć više nije bila prijatna , posle dužeg vremena tropskih Tmin 22.3C i to zabeleženih u 01 30h.Sa Takt 28.9C ubedljivo smo najtopliji u Srbiji ,košava najavljuje paklen dan , a trenutna temperatura je veća za 7 stepeni nego juče u isto vreme..

Izvinjenje omasio sam mesto za ovu temu , ne treba pre jutarnje kafe slati mail-ove
« Poslednja izmena: 24. Avgust 2011. u 08:58 Zelimir a »

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #138 poslato: 24. Avgust 2011. u 08:33 »
GFS deluje konkretnije od EC-a za kakvo-takvo osveženje od subote, EC je sinoć crtao preko 30 i sledećih 10 dana, no čine se jutros da je i on malo popustio...

Ali pre toga 3 dana velikog pakla

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #139 poslato: 24. Avgust 2011. u 09:07 »
Definitivno nema ništa od ikakvog ozbiljnijeg zahlađenja do kraja mjeseca. Ali, kao što je Dejo primijetio, postoji tendencija ka postepenom zahlađenju već od subote, kada bi se vratile koliko-toliko podnošljivije temperature.
Mnogo me više brine to što su šanse za padavine do kraja mjeseca svedene na minimum, pa bi ovo mogao da bude jedan od sušnijih mjeseci u regionu u zadnjih par godina...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm