Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Avgust 2011  (Pročitano 45718 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Avgust 2011
« Odgovor #20 poslato: 04. Avgust 2011. u 00:32 »
ESTOFEX-identično mom mišljenju i prognozi na portalu  :) :)

Citat
Italy and the Balkans

Westerly winds will advect a humid air mass into Italy and the Balkans that will destabilize due to diurnal heating. CAPE values are expected to exceed 1000 J/kg near the base of an eastward moving short-wave trough, where mid-level lapse rates are relatively steep. Upslope flow and low-level convergence along sea-breeze fronts will assist initiation and thunderstorms are forecast. The large-scale vertical wind shear will be weak and most convection is forecast to be unorganized and short-lived. However, stronger pulse storms are not ruled out to produce large hail and excessive precipitation. Convective activity is forecast to decay in the evening hours.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #21 poslato: 04. Avgust 2011. u 10:03 »
Sumnjam da ce danas biti nesto jace, nisu neki uslovi.

Van mreže MM007

• Starost: 45
    • tt-group.net/
« Odgovor #22 poslato: 04. Avgust 2011. u 11:20 »
Hm, po mojim procenama, tek od 15. krecu vrucine.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #23 poslato: 04. Avgust 2011. u 11:29 »

Zanimljivo... Imas neku prognozu(model) za koji mi ne znamo ili procenjujes sam?

Na mreži Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #24 poslato: 04. Avgust 2011. u 11:37 »

Odakle ti podatak da od 15og stizu vrucine,nama jedino sto sledi za sada je zahladjenje od utorka..
A za kasnije,to je vec mnogo daleko da bi se prognoziralo vreme.Msm daj boze da tad bude malo vrucina red je malo...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #25 poslato: 04. Avgust 2011. u 12:15 »
Po mom misljenju, neminovno je da cemo imati jos jedan period sa dosta toplim vremenom, slican ili malo slabiji od onog sto smo imali sredinom jula. Tesko da ce se leto zavrsiti na ovome. Za to mi ne treba nikakav model, vec samo pogled u klimatoloske godisnjake.

Van mreže MM007

• Starost: 45
    • tt-group.net/
« Odgovor #26 poslato: 04. Avgust 2011. u 13:07 »
Pa bice serija zahladjenja ... a nakon njih, avgust je, mora da se nešto promeni.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #27 poslato: 04. Avgust 2011. u 14:09 »
za vikend toplo ali promena vremena bi mogla vec od utorka da nastupi,a kako ce biti 15-tog to niko ne zna...

Van mreže ciklon

« Odgovor #28 poslato: 04. Avgust 2011. u 14:25 »
Za 28. avgust predvidjam kisu, taj dan je seoska slava u selu Kucura koje se nalazi nadomak Vrbasa a visegodisnje iskustvo koje u ovom slucaju moze da posluzi kao godisnjak(jer modeli ne vide 28.) kaze da tog datuma obicno pada kisni pa eto ja ovom prilikom prognoziram kisu.
Ako  vrucine krecu od 15. onda je realno i da kisa "krece" 28.

Malo kvalitetne prognoze ne moze da skodi!

Van mreže Darko_9

« Odgovor #29 poslato: 04. Avgust 2011. u 17:10 »
Za sada je siguran kratak topli talas od 6 do 8 avgusta sa temperaturama oko 35 stepeni , posle toga sta ce biti tesko je prognozirati!

Van mreže skopski

• **
  • Starost: 31
« Odgovor #30 poslato: 05. Avgust 2011. u 00:03 »
ESTOFEX za sutra:

Objašnjenje:

... SW Balkan peninsula ...

Another day of rather robust and widespread convective activity for the Balkans. While shear remains low, high PBL moisture and warm/hot airmass provides moderate instability. Once the weak capping in eroded, storms will initiate by early afternoon hours. Multicells will be the primary mode. Given then expected slow storm motion vectors, the main threat will be the flash flooding and locally some strong winds. Some marginal hail will also be possible, but less likely than other threats. Storms will diminish soon after sunset when instability rapidly vanishes.

Van mreže ciklon

« Odgovor #31 poslato: 05. Avgust 2011. u 10:42 »
Letnje temperature se vraceju na kratko. U subotu i nedelju ce posle duzeg vemena temperatura preci 30C stepeni, to vazi narocito za nedelju kada bi u vecem delu zemlje imali tropski dan. U ponedeljak i dalje veoma toplo a vec u noci na utorak stize zahladjenje prvo na severozapadu a u utorak ce se siriti i na ostatak zemlje.
Sto se padavina tice za sada je rano govoriti o njima ali izvesno je da ce ih biti od ponedeljka opet.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #32 poslato: 05. Avgust 2011. u 15:57 »
Sagledavsi sve prognoze i tendencije u modelima, mogu reci da je vrhunac leta prosao. On ima za najvecu verovatnocu da se desi krajem jula i pocetkom avgusta, a kako to vreme polako ali sigurno odmice, a orijentaciona prognoza do 15 og nam je manje vise poznata, imam pravo da to zakljucim.

Kada kazem vrhunac leta, ono nasta mislim je verovatno 10 dana uzastopno vruceg vremena, vedrog i sa toplim nocima, koje je ili neprekinuto ili povremeno prekinuto kojim pljuscicem bez znacajnijih osvezenja. Tako nesto smo imali do 20 og jula.

Opet, moguce je da i u narednom periodu dobijemo i vise temperature nego u dosadasnjem toku leta, ali ne ocekujem uspostavljanje bilo kakve dugotrajne sinopticke situacije kao sto je bila ona u julu kada smo imali konstantno doticanje pregrejanog vazduha iz Afrike i po 10 dana. Dokaz za to je i naredni prodor toplog vazduha, koji ce vrlo brzo biti brutalno ugusen, prelaskom doline/fronta preko nasih krajeva oko utorka. Modeli zasad vide suv front, ali i dosta nize temperature posle njegovog prolaska.

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #33 poslato: 05. Avgust 2011. u 16:24 »
Za 28. avgust predvidjam kisu, taj dan je seoska slava u selu Kucura koje se nalazi nadomak Vrbasa a visegodisnje iskustvo koje u ovom slucaju moze da posluzi kao godisnjak(jer modeli ne vide 28.) kaze da tog datuma obicno pada kisni pa eto ja ovom prilikom prognoziram kisu.
Ako  vrucine krecu od 15. onda je realno i da kisa "krece" 28.

Malo kvalitetne prognoze ne moze da skodi!

Aha, ha, ha, ha :histerija: :lmao:.Ako ti prognoziraš kišu tek 28-og, onda bi' ovo leto bilo jedno od najgorih i najglupljih u mom kraju.Samo mi fali da bude avgust kao i prošle godine, da od 8-og do 28-og bude gotovo bez kapi kiše, a da 28-og dodje sumerkiller bez grmljavine.Za razliku od ove, prošle sam imao maj, jun i jul sa obilnim padavinama, tako da je avgust malo odmorio zemlju od ogromne vlage, a ove godine sam imao seriju nestabilnih dana samo u maju i tri dana u julu, a velike padavine ovog leta sam dobio samo 29-og jula, a u Vojvodini su one bile i mnogo veće.Ako se ta tvoja prognoza ostvari, bolje mi je da napustim forum, jer neću imati o čemu da vas obaveštavam.Ma koliko prošla godina bila meteorološki zanimljivija od ove u mom kraju, serija od 12-og avgusta do 9-og septembra prošle godine, koja je prošla bez grmljavine, pogotovo ne bi' voleo da se ponovi i ove godine.Sve u svemu 28. avgust je isuviše daleko, a koliko vidim da sledeći front koji bi' do nas stigao negde oko utorka, a u Vojvodinu u ponedeljak uveče, opet će Vojvodina najbolje proći, što je tipično za avgust.Ni jedan od modela ne crta gotovo nikakve padavine, a i kad je za juče crtao nestabilnosti, prošao sam više nego katastrofalno, a ni danas neću proći ništa bolje, siguran sam u to.Što se tiče prognoze, ajde da i ja malo pronoziram.Pošto je prognoza za naredne dve nedelje jako loša za moj kraj, ja se nadam padavinama oko 20-og i posle.Do tad se ničemu ne nadam, a voleo bi' da nisam u pravu.Evo dugoročne prognoze, a voleo bi' da se ovo ne ostvari.

http://www.meteoprog.rs/sr/review/Beograd/

Ne želim da verujem mnogo u dugoročne prognoze, ali ova godina je toliko laka za prognoziranje, da sam gotovo sve pogodio izuzev druge sedmice juna.
« Poslednja izmena: 05. Avgust 2011. u 16:34 Stefan Valjevo »

Na mreži Raja

• **
    • Pancevo
« Odgovor #34 poslato: 05. Avgust 2011. u 16:32 »
 ^^ ^^  ^^ Uff daj boze kad bi ovako bilo od 16og tad idem na more! :D

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #35 poslato: 05. Avgust 2011. u 16:39 »
^^ ^^  ^^ Uff daj boze kad bi ovako bilo od 16og tad idem na more! :D
Ne moraš da ideš na more, možeš da dodješ kod mene na Gradac.Pre će kiša pasti na moru nego u Valjevu ;D.

Van mreže ciklon

« Odgovor #36 poslato: 05. Avgust 2011. u 16:47 »
@stefan valjevo
To sto sam napisao da ce 28. avgust kod mene biti kisovit je sala(nisam ozbiljno mislio) na racun jedne prognoze da od 15. avgusta krecu vrucine kao da nam dolazi 15. jul a ne avgust a pogotovo zbog toga sto do tog datuma ima toliko koliko ima.

Na mreži Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #37 poslato: 05. Avgust 2011. u 17:08 »
velike padavine ovog leta sam dobio samo 29-og jula, a u Vojvodini su one bile i mnogo veće.

U toj Vojvodini je ponegde palo tek 236mm kiše. Ti imaš duplo više i opet ti nije dobro. Zbog tebe ova tema više liči na chat nego na prognoze.

Ništa se nije promenilo od mog poslednje pisanja u ovoj temi, osveženje, ali najverovatnije samo temperaturno stiže u utorak, a zatim ponovo sledi porast temperature.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #38 poslato: 05. Avgust 2011. u 17:46 »
Pa šta će nam to zahladjenje 9 avgusta kad posle toga ponovo porast temperature oko 15 avgusta! bolje da i ne dolazi to kratko zahladjenje ne treba nam  :lmao:

Van mreže Stefan Valjevo

• **
« Odgovor #39 poslato: 05. Avgust 2011. u 23:01 »
U toj Vojvodini je ponegde palo tek 236mm kiše. Ti imaš duplo više i opet ti nije dobro. Zbog tebe ova tema više liči na chat nego na prognoze.

Ništa se nije promenilo od mog poslednje pisanja u ovoj temi, osveženje, ali najverovatnije samo temperaturno stiže u utorak, a zatim ponovo sledi porast temperature.

Ako misliš na godišnjem nivou, onda verovatno imam, ali to je zbog maja.Napravio sam lapsus, nisam mislio u celoj Vojvodini, već negde u Vojvodini.Napravio sam grešku, jer vidim da je krajnji sever prošao mnogo loše sa padavinama ove godine.Što se mog kraja tiče, od 45 letnjih dana, prava kiša je bila samo 4 dana, a ostalih 40 dana je bilo suvo ili relativno suvo uz neke slabe padavine.To što ti vidiš sajt RHMZ-a, znaj da nije tačno kada je u pitanju grad Valjevo.Meteorološka mi je na 30 m od kuće gde često odem da preuzmem podatke o dnevnoj i mesečnoj količini padavina, pa prosledim ih ovde.Ne znam po kojim parametrima je RHMZ došao do podatka da je u julu napadalo 101 mm vodenog taloga, kada je glavna stanica merila 65 mm vodenog taloga.Samo je 5-og jula napadalo 22 mm, a 29-og jula 37 mm.Medjutim, koliko se meni čini da RHMZ sabira padavine i iz ostalih (lokalnih) stanica.Kakvih 101 mm.Ipak je ovo tema za klimu.Mada ja i ne želim veliku i dugotrajnu kišu, već par nestabilnih dana sa lokalnim pljuskovima u čemu Vojvodina prednjači ovog leta.

Ni GFS ne crta gotovo nikakve nestabilnosti, samo glupi suvi front koji možda stiže u utorak.Nema čak ni termičkih uslova za jače nestabilnosti, naročito posle utorka, kada temperatura bude značajno opala.
« Poslednja izmena: 05. Avgust 2011. u 23:20 Stefan Valjevo »