Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2011  (Pročitano 49806 puta)

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
Odg: Septembar 2011
« Odgovor #40 poslato: 01. Septembar 2011. u 17:47 »
Prošao je glupi avgust bez i jednog jedinog dana sa kišom, a što je još gore ni jedan jedini dan nije bilo ni grmljavine.Čekao sam da prodje, pa da se vratim ponovo na forum.Samo je 4-og i 15-og bilo udaljeno sevanje i to veoma daleko.Najgori i najmonotoniji avgust u mom životu je napokon prošao.Poslednja kiša i grmljavina je bila u noći izmedju 28/29. jula i više ni jednom.Ali ne, imao sam čak tri puta u avgustu po pet kapljica 5-og, 9-og i preksinoć me iznenadila iznenadna slaba kiša, tek da me podseti šta to beše kiša.Poslednje ozbiljnije zahladjenje je bilo 9-og avgusta, a od 10-og avgusta je gotovo svaki dan isti, evo već duže od tri nedelje.Koliko vidim da ni početak septembra ne obećava neke bogzna kakve padavine :nelupaj: :rofl:.

Van mreže Stefano

• Administrator
« Odgovor #41 poslato: 01. Septembar 2011. u 19:47 »
^^ da u pravu si, stvarno je smor vreme, umesto da lepo uživamo napolju po kiši i vetru, mi smo se svi zavukli u kuće kad je ovako monotono, suvo i toplo vreme...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #42 poslato: 02. Septembar 2011. u 09:36 »
EC i GFS prilično složni oko ozbiljnije promjene vremena već u noći između ponedjeljka i utorka.
U ponedjeljak bi bilo uslova i za solidne nestabilnosti, dok bi u utorak došlo do značajnijeg pada temperature.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže astrogodra

• **
« Odgovor #43 poslato: 02. Septembar 2011. u 09:48 »
 ^^
Dakle,summerkiller :kafa:
Astronomsko društvo Aristarh - Kragujevac

http://aristarh.rs/

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #44 poslato: 02. Septembar 2011. u 16:09 »
Recimo da u ponedjeljak može da dogura čak do 33°C, dok bi u utorak cijelog dana moglo ostati ispod 25°C. Modeli trenutno crtaju takav intenzitet zahlađenja, ali nije isključeno da će se malo ublažiti.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Boki

• **
« Odgovor #45 poslato: 02. Septembar 2011. u 21:34 »
Sto se tice vecerasnjih izlaza mogu samo da kazem da je stanje katastrofalno sto se kise i zahladjenja tice... :-[ :deda: Stanje sto se tice suse postaje alarmantno i ja ne znam do kada misli sve ovo da traje.. :-X :o Leto se nastavlja.. Voleo bih da nisam u pravu.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #46 poslato: 02. Septembar 2011. u 21:42 »
Što se tiče večerašnjih izlaza u pravu si,crvenilo samo takvo nas zahvata...

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #47 poslato: 02. Septembar 2011. u 22:40 »
Dokle god bude prisutan azorski AC, a ciklonska aktivnost bude izmedju Britanije i Islanda tesko da ce biti neke znacajnije promene. AC ne dozvoljava da se vlazan i hladniji vazduh sa severozapada spusti u Mediteran, a samim tim nema ni formiranja ciklona ni jacih padavina. Stvari ce se promeniti onog trenutka kada AC zagospodari Britanijom ili Skandinavijom, samim tim bice otvoren put hladnijem vazduhu sa severa u Mediteran i eto ciklona i padavina.

A dotle leto i malo kise.

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #48 poslato: 03. Septembar 2011. u 09:28 »
Kad sam video sinoć AC po ECu pao mi je mrak na oči.

Jutros je to samo potvrđeno. Posle kratkotrajne promene vremena ponedeljak na utorak (sve slabije i slabije što se tiče padavina), do sledećeg vikenda će ponovo ugrejati na 30 stepeni. Za ovogodišnju vegetaciju je kasno za bilo kakve padavine, pitanje je kako će se pripremiti za sledeću usled nedostatka vlage.

Promena sinoptičke situacije oko 15 septembra, stavićemo tu znak upitnika, daleko je još...

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #49 poslato: 03. Septembar 2011. u 12:48 »
EC je ekstra optimista sto se tiče utorka za moj kraj,crta čak 32mm na meteogramu.  :o

Da padne i pola od toga biće puna kapa..

BTW vezano za Dejov post iznad,GFS 00Z jutros stvarno video ''more'' crvenila iznad južne Evrope usled jakog anticiklona,međutim već 06Z GFS uklanja to crvenlo i uvodi nekakav ciklon u Biskajskom zalivu.  :-\

Ko će ga znati šta će od ovoga biti  ???
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #50 poslato: 03. Septembar 2011. u 20:37 »
a 12z izlazi prave priličan zaokret što se tiče 9.9.

EC

GFS - ensi se razlikuju i do 15 stepeni na T850hPa

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #51 poslato: 04. Septembar 2011. u 11:09 »
Kod mene svi modeli daju kišu za ponedeljak popodne, odnosno utorak, neki manje neki više, ali EC daje lepu količinu za četvrtak (10mm), a ETA2 za petak (6mm), na ovu užasnu sušu to i nije nešto, ali daj Bože da se i to ostvari. Već sam sit najavljenih padavina koje izostanu ili padnu u mizernim količinama.

Van mreže laky

« Odgovor #52 poslato: 04. Septembar 2011. u 20:12 »
Jos sutra toplo a onda pauza. Sutra ce jos pre podne biti toplo i vedro a kasno posle podne se ocekuje hladan front koji ce prvo zahvatiti severozapad Vojvodine i doneti konacno nesto jace padavine.
Vec posle podne ce biti uslova za pljuskove sa grmljavinom. Grad (ne krupan) i jaki udari vetra su moguci ponegde jer nestabilnost nije jaka...

Uz jugozapadno strujanje stizace i dosta vlazan vazduh.

Hladan front se ocekuje uvece, bice dosta vlage narocito severnije od Beograda, Kragujevca pa se u tim predelima ocekuje i vise padavina.

Tokom dana ce duvati jugoistocni vetar, a po prolasku fronta severozapadni u Vojvodini umeren dok ce u ostalim predelima biti slab.
I u utorak ce biti uslova za pljuskova, a zatim postepena stabilizacija.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #53 poslato: 04. Septembar 2011. u 20:19 »
Ne secam se ovog leta na ovakve dobre parametre sto se vlage tice prolazkom fronta, tako da bi trebao ovaj front da da dobre padavine

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #54 poslato: 04. Septembar 2011. u 20:20 »
Jel mogu da se nadam bar 20mm..:DD

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #55 poslato: 04. Septembar 2011. u 21:18 »
Ne znam jesam li ja nešto pobrkao, ali GFS 12z meteorogram ne daje nikakve padavine za naredni period, dok EC za sutra daje samo 0,9 mm. Molim vas cenjene kolege proverite jesam li u pravu i ispravite me ako grešim. Neću se naljutiti ni na kratko pojašnjenje od par rečenica.
GFS sam gledao za koordinate 45 / 19

Van mreže Darko_9

« Odgovor #56 poslato: 04. Septembar 2011. u 21:44 »
Ne znam jesam li ja nešto pobrkao, ali GFS 12z meteorogram ne daje nikakve padavine za naredni period, dok EC za sutra daje samo 0,9 mm. Molim vas cenjene kolege proverite jesam li u pravu i ispravite me ako grešim. Neću se naljutiti ni na kratko pojašnjenje od par rečenica.
GFS sam gledao za koordinate 45 / 19

Na kojem sajtu si gledao?

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #57 poslato: 04. Septembar 2011. u 22:01 »

Van mreže Dejo

• Moderator
    • Sumeteo
« Odgovor #58 poslato: 04. Septembar 2011. u 22:11 »
http://ready.arl.noaa.gov/READYcmet.php 
koordinate 45/19 za 192 časa

Tu kad se sve uredno pređe, nacrta 8.8mm. Možeš koristiti i približnije koordinate 44.87°N 18.81°E

Ja se ne bih kladio na padavine sutra, crta se svašta i ne bih mogao da kažem da li će pasti 2mm ili 10mm. Najverovatnije će biti padavine lokalnog karaktera, a to je lutrija...

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #59 poslato: 04. Septembar 2011. u 22:25 »
Hvala Dejo,
znam da je to lutrija, ipak nešto nisam verziran sa GFS-om a retko  ga i gledam i barem kad ja pokušam da ukucam koord. koje znam sa Google-a neće da mi prihvati drugačije nego cele stepene. Osim toga, mislim, da ćeš se složiti više verujem EC-u nego GFS-u.
Hvala još jednom!