Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2011  (Pročitano 49786 puta)

Van mreže ocelot

• Starost: 35
Odg: Septembar 2011
« Odgovor #100 poslato: 11. Septembar 2011. u 16:13 »
''Panika'' je zbog pozara koji kucaju na vrata.

požari su već krenuli, juče su ceo dan leteli helikopteri iznad grada
danas se sva sreća nakon tri dana ne vidi dim, ali je i dalje kritično do prve kiše što se toga tiče
« Poslednja izmena: 11. Septembar 2011. u 16:35 ocelot »

Van mreže Darko_9

« Odgovor #101 poslato: 11. Septembar 2011. u 21:50 »

Šta reći a ne zaplakati?  neka stoji ovo za uspomenu , ako se ne ostvari ovo više nikad ne gledam prognoze timeanddate(customweather)!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #102 poslato: 12. Septembar 2011. u 23:47 »
Sada poslednji izlazi i GFS-a i EC-a crtaju ozbiljnije zahlađenje za nedjelju dana, 19. septembra. Vidjećemo hoće li se nastaviti takva tendencija...

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #103 poslato: 13. Septembar 2011. u 01:16 »
Sada poslednji izlazi i GFS-a i EC-a crtaju ozbiljnije zahlađenje za nedjelju dana, 19. septembra. Vidjećemo hoće li se nastaviti takva tendencija...

A uz to se crta i mogucnost lepe kise, tesko da bi u ovom periodu doslo do tako izrazenog zahladjenja a da ne bude praceno padavinama, manjim ili vecim.

Van mreže stratus

• *
« Odgovor #104 poslato: 13. Septembar 2011. u 02:45 »
kako vidim ponedeljak samo sa kisom,od utorka suvo ali sveze,mozda se izlazi promene to je vise od 8 dana pa i nastavi ciklon i u utorak

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #105 poslato: 13. Septembar 2011. u 10:51 »
Drže se modeli i jutros takvog scenarija, s tim što je EC izdašniji sa padavinama.
Svjesni smo svi toga da će se to još sto puta promijeniti do ponedjeljka, ali promjena vremena koja se trenutno crta je previše izražena da bi mogla u potpunosti da ispari. Može samo da se ublaži.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže meteozon

« Odgovor #106 poslato: 13. Septembar 2011. u 17:29 »
kod mene je bas vruce ovih dana oce li ovo leto vec jednom da prodje

Van mreže Darko_9

« Odgovor #107 poslato: 13. Septembar 2011. u 18:27 »
Ove vrućine u septembru su opravdane s obzirom da u junu nije bilo vrućina pa je leto zakasnilo , u to zahladjenje 19 septembra ne verujem dok ne budem 100% siguran da će ga biti! menjaće se još dosta do 19 septemnbra!

U Vojvodini od prekosutra svežije oko 30 stepeni u ostalim delovima Srbije nažalost i dalje vrućine do 19 septembra!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #108 poslato: 13. Septembar 2011. u 19:19 »
^^

Ima istine u tome.

Van mreže Zelimir a

• **
  • Starost: 60
  • Najteže je naučiti nenaučenog učitelja
« Odgovor #109 poslato: 14. Septembar 2011. u 09:30 »
Ove vrućine u septembru su opravdane s obzirom da u junu nije bilo vrućina pa je leto zakasnilo , u to zahladjenje 19 septembra ne verujem dok ne budem 100% siguran da će ga biti! menjaće se još dosta do 19 septemnbra!

U Vojvodini od prekosutra svežije oko 30 stepeni u ostalim delovima Srbije nažalost i dalje vrućine do 19 septembra!

Slažem se jutros se modeli drastično razilaze povodom ovog zahladjenja i količine padavina koje će doneti..

Van mreže Stefan Valjevo

• **
  • Starost: 37
« Odgovor #110 poslato: 14. Septembar 2011. u 14:55 »
Valjda što nemam nešto mnogo godina, od 1994 nisam doživeo ovako topao septembar sa tropskim temperaturama, a tad sam bio prvi razred osnovne škole.Samo je 2008 bilo tropskih temperatura u prvih dvanaest dana, a onda stravičan presek.Koliko vidim dugoročne prognoze, taj nagli presek se ovog septembra pomera za sam kraj ili će potpuno izostati.Mislim da je ovaj septembar nadmašio onaj iz 1994 u prvoj polovini, a po dugoročnim prognozama veoma nalikuje na taj septembar.Da li će se ostvariti najavljene temperature u naredne dve nedelje, pitanje je sad.Što je još zanimljivije, isti je i raspored dana septembra 1994 i 2011.

Svidja mi se prognoza u narednih 15. dana, ali ovakav pad temperature su crtatali još pre dve nedelje za sutra i prekosutra, a već sutradan je bio drastično ublažen, ako ne i obrisan.Po ovom izlazu sumerkiller 19-og, a jesen 25-og.

http://www.meteoprog.rs/sr/review/Beograd/

Van mreže Darko_9

« Odgovor #111 poslato: 14. Septembar 2011. u 16:34 »
Što se tiče Vojvodine sutra u tom delu Srbije ispod 30 stepeni! u ostalim delovima Srbije južnije od Beograda iznad 30 stepeni do kraja vikenda!

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #112 poslato: 14. Septembar 2011. u 20:41 »
GFS bas se nameracio na jako zahladjenje u ponedeljak popodne, interesantno mi je to da za moj kraj crtkara u ponedeljk 30C, a u toku veceri, noci i u utorak samo oko 10C uz to idu i obilne padavine. Da vidimo sta ce reci EC, koji je pre dva dana davao isti scenario kao GFS sada, medjutim promenio je pricu jutos zahladjenje ublazeno, a padavina nema.

Ove izasao i EC vratio padavine tako da se sad EC i GFS poklapaju, uz padavine oko 30mm i kod EC-a i kod GFS-a.
Po EC-u zahladjenje u moje krajeve stize u noci izmedju ponedeljka i utorka, a po GFS-u u ponedeljk popodne i uvece.
« Poslednja izmena: 14. Septembar 2011. u 21:18 dikile »

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #113 poslato: 15. Septembar 2011. u 01:08 »
Uz takvo zahladjenje i 10 C u nizim predelima moguca je i susnezica pa i sneg na visokim planianama

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #114 poslato: 15. Septembar 2011. u 13:28 »
^^ Relativno nedavno si pitao šta je to summerkiller. Evo ti i tipičnog primjera: :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #115 poslato: 15. Septembar 2011. u 13:42 »
Znachi posle ovoga max temp. vishe nece prelaziti 30 C

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #116 poslato: 15. Septembar 2011. u 14:07 »
Znachi posle ovoga max temp. vishe nece prelaziti 30 C

E to niko ne moze da ti sa sigurnoscu potvrdi.

Van mreže ciklon

« Odgovor #117 poslato: 15. Septembar 2011. u 16:04 »
Da bacimo pogled na mesecnu prognozu RHMZ-a.
Daleko smo jos od summerkillera bar prema ovoj prognozi a ne znam ni cemu zurba.

Leto ce "umreti" kada ono bude htelo, ni pre ni kasnije, a zima nece stici pre nego sto joj je vreme zato uzivajmo.
Kada bi sad krenuo kisni period i niske temperature siguran sam da bi se veliki broj nasih clanova zalilo na takvo vreme i prizeljkivali bi stabilniji period posle tri kisna i tmurna dana...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #118 poslato: 15. Septembar 2011. u 16:48 »
Leto ce "umreti" kada ono bude htelo, ni pre ni kasnije, a zima nece stici pre nego sto joj je vreme zato uzivajmo.

A zaboravio si da između ljeta i zime ima još jedno godišnje doba, koje obično (barem kalendarski), dolazi krajem septembra i traje do kraja decembra. Doduše, prethodne godine su nas navikle na previše nagle prelaske iz ljeta u zimu i obrnuto, pa nije ni čudo što se jesen i proljeće toliko rijetko pominju na forumu.

Inače, niko ne kaže da se poslije ovog jačeg zahlađenja u utorak neće vratiti nikako ljeto i ljetnje temperature, makar u još jednom periodu do kraja septembra ili u oktobru. Ali nepodnošljivim vrućinama koje su obilježile prethodne dane (sa Tmax od preko 34°C ili čak 36°C) može se reći da je došao kraj za ovu godinu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

« Odgovor #119 poslato: 15. Septembar 2011. u 17:35 »
Milose moj post se ni najmanje nije odnosio na tebe i na to sto si napisao pre mene. Dobro znam tvoje misljenje i odnos(ozbiljnost) prema ovom hobiju (u tvom slucaju nije hobi). Summerkiller je pominjan ovde jos pre vise od mesec dana.

A zaboravio si da između ljeta i zime ima još jedno godišnje doba, koje obično (barem kalendarski), dolazi krajem septembra i traje do kraja decembra.
Malo je onih kojima je stalo do jeseni na nasem forumu. Vecina koja ceka da se leto zavrsi ustvari ceka da stigne zima.
Jedini pravi problem koji imamo je susa.

Inače, niko ne kaže da se poslije ovog jačeg zahlađenja u utorak neće vratiti nikako ljeto i ljetnje temperature, makar u još jednom periodu do kraja septembra ili u oktobru. Ali nepodnošljivim vrućinama koje su obilježile prethodne dane (sa Tmax od preko 34°C ili čak 36°C) može se reći da je došao kraj za ovu godinu.
Mislim da ce se visoke temperature vratiti i da ce septembar biti dosta iznad proseka sto se tice Tmax.
Naravno da vise ne ocekujem tropske dane a pogotovo teperature oko 35c.
Pa za mene se bar zna da sam osvedoceni ljubitelj zime,snega,hladnoce,itd... a da sam daleko od nekog kome je leto na prvom mestu(tek na cetvrtom!) samo pokusavam da sagledam stvari sto realnije.