Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2011  (Pročitano 49790 puta)

Van mreže Srbin

• Starost: 33
Odg: Septembar 2011
« Odgovor #120 poslato: 15. Septembar 2011. u 17:51 »
A zaboravio si da između ljeta i zime ima još jedno godišnje doba, koje obično (barem kalendarski), dolazi krajem septembra i traje do kraja decembra. Doduše, prethodne godine su nas navikle na previše nagle prelaske iz ljeta u zimu i obrnuto

Ja se secam da kao klinac dobro pamtim novembar kao snezni mesec,uvek je novembar mom kraju donosio dobar sneg ,ako se desi da prodje sredina novembra i da do tada nije pao ozbiljan sneg onda je to bilo iznenadjujuce nekako i smatralo se da zima kasni,ja sam novembar uvek smatrao prvim zimskim mesecom(koliko lepih i velikih novembarskih snegova pamtim,nekima znam i tachan datum al ne i godinu,jedno otprilike),medjutim ove poslednje zime strashno kasne,prava zima dodje tek negde tamo u decembru i ta zima shto dodje nije onakva na kakvu sam ja kao klinac navikao,secam se proshle godine kad je neki prijatelj kucni prisecajuci se ranijih zima rekao:''Pa pre do nove godine pola drva ode a ovo sad nishta''(misleci na proshlu zimu) ako i ova zima bude nikakva onda stvarno ja mogu da kazem da se u mom kraju deshava nekakva promena klime,i gencic je proshle zime govorio da jugozapadna Srbija poslednjih 4,5 godina kuburi sa snegom.A i ovo shto si ti rekao da su nas poslednje godine navikle na nagli prelazak iz leta u zimu i obrnuto ide tome u prilog,jel mi smo umereno-kontinentalna klima sa jasno izrazena sva 4 godishnja doba,bar bi tako trebalo da bude i tako sam uchuio u shkoli...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #121 poslato: 15. Septembar 2011. u 18:00 »
S obzirom da je leto zakasnilo i odužilo se u septembru , to se retko kad dešava desilo se 1994 i 2008 možda se ponovi neka od tih godina!

1994 smo postepeno ulazili u jesen septembar je ceo bio topao pravi letnji kao ove godine sa par manjih zahladjenja! oktobar je bio oko proseka bilo je par jačih zahladjenja!

2008 je prva polovina septembra bila veoma topla a druga veoma hladna! posle je oktobar ipak bio topao!

Ja sam bio mali 1994 ne sećam se tog septembra ali me ovaj septembar 2011 znatno podseća na taj septembar barem po podacima sa sajta tutiempo.net

Zanimljivo je da je 1994 isto osvežilo kao danas 15 septembra , a zahladnilo 18 kao što se najavljuje ove godine  :o izgleda da će ovaj septembar biti mnogo sličan kao taj iz 1994 godine! prvih 15 dana za sada su mnogo slični videćemo dalje... evo linka za septembar 1994 u Beogradu http://www.tutiempo.net/en/Climate/BEOGRAD/09-1994/132740.htm

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #122 poslato: 15. Septembar 2011. u 18:01 »
P
Milose moj post se ni najmanje nije odnosio na tebe i na to sto si napisao pre mene. Dobro znam tvoje misljenje i odnos(ozbiljnost) prema ovom hobiju (u tvom slucaju nije hobi). Summerkiller je pominjan ovde jos pre vise od mesec dana.
Malo je onih kojima je stalo do jeseni na nasem forumu. Vecina koja ceka da se leto zavrsi ustvari ceka da stigne zima.
Jedini pravi problem koji imamo je susa.
Mislim da ce se visoke temperature vratiti i da ce septembar biti dosta iznad proseka sto se tice Tmax.
Naravno da vise ne ocekujem tropske dane a pogotovo teperature oko 35c.
Pa za mene se bar zna da sam osvedoceni ljubitelj zime,snega,hladnoce,itd... a da sam daleko od nekog kome je leto na prvom mestu(tek na cetvrtom!) samo pokusavam da sagledam stvari sto realnije.

Poštovani Kolega, mislim da smo na forumu "rasčistili" da DUGOROČNA prognoza RHMZ-a nije baš pouzdana isto kao i ostale dugoročne prognoze.
Izvesno je da nam u ponedeljak i utorak dolazi jača promena vremena, s tim da će se modeli do "zadnjeg momenta premišljati", ali su po mom mišljenju posle toga moguće razne varijante razvoja situacije.
Cenim vaše iskustvo na forumu i ne želim da vam kontriram nego samo da izrazim malu razliku u mišljenju.

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #123 poslato: 15. Septembar 2011. u 18:27 »
Kad smo već u diskusiji o septembru, ja vam drage kolege mogu reći da ozbiljnije pratim vremenske pojave  skoro 4 decenije (što nikako ne znači da sam stručan po pitanju meteorologije), ali znam da je klimatološki septembar jesenji mesec i u skorijem sjećanju mi je 11.09.2003. kada je kod mene padao sneg, pokrio travnjake, krovove i vozila sa oko 5cm. Naknadno sam na vestima čuo da se to u POSAVINI (područje na kom ja živim) nije najverovatnije nikad desilo od kako se vrše stručna merenja i zapažanja.
Isto tako iz osnovne škole (70-te godine) pamtim vrlo hladne početke škole, kada sam se u teksas jakni i debelom džemperu smrzavao "do kosti".
Još da dodam da kako prolaze godine sve manje obožavam sneg i zimu (kad sam bio mlađi bilo je skroz suprotno), ali ovako strašnu sušu i tako dugotrajne visoke temperature lično nisam zapamtio i stvarno mi je to i te kako dosadilo.

Van mreže Srbin

« Odgovor #124 poslato: 15. Septembar 2011. u 20:52 »
Da se vratim na ove padavine  koje nam dolaze :D w2u sajt prema gfs-u za Ivanjicu prognozira veoma dobrih 81,2 mm padavina za ponedeljak na utorak,utorak i sredu uz temperature oko 10 C ... e sad.. :D

http://www.weather2umbrella.com/sr/vremenska-prognoza-ivanjica/gfs/11/1928745/0/meteogram

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #125 poslato: 15. Septembar 2011. u 21:39 »
Ja cesto postavim mesecnu prognozu RHMZ-a pa kome se svidja neka gleda a kome ne nek preskoci taj post. Okacio sam tu kao jednu varijantu eto cisto za pracenje, tu nema niceg loseg.
Pocele su prognoze za sledecu zimu pa u tom delu foruma imate dobar razlog da kritikujete dugorocne prognoze,ovde ta kritika nije na mestu.
Jos da dodam da imam mesecne prognoze RHMZ-a od poslednje dve godine i da u njima ima dosta onih koje su mogle da posluze i budu od koristi. Jedino ako pratite i kasnije se na njih vratite mozete da znate koliko su precizne bile.

Van mreže Zeli

• **
« Odgovor #126 poslato: 15. Septembar 2011. u 23:21 »
Kod mene EC za ponedeljak daje 4,2 a za utorak čak 36 litara, ali ne daje neko značajno zahlađenje tj. da najviša dnevna neće ići ispod 19 a najniža ispod 15.
Što se tiče dugoročnih prognoza i dalje tvrdim da su nepouzdane, pogotovo one preko 15 dana, kada po meni, prognoza postaje maltene čisto nagađanje.
Na forum o prognoziranju za dolazeću zimu neću ni da idem, niti da dajem bilo kakav komentar za nešto tako besmisleno.
Ponavljam, ni na kraj pameti mi nije da bilo koga na forumu kritikujem, a pogotovo da preskačem postove, za mene je svaki član OK i svaki post rado pogledam bez obzira na svoje mišljenje o istom.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #127 poslato: 16. Septembar 2011. u 00:44 »
Sada je vec izvesno da u nedelju i ponedeljak imamo prvu djenovsku ciklogenezu u ovoj ''sezoni''. To bi se opet odnosilo na Mediteran, to jest ovo bi bila prva ozbiljnija promena vremena u podrucju juznije od 40 stepeni geografske sirine. Sve to je posledica hladjenja polova, cime je intenzitet meridionalnog gradijenta pol-ekvator postao neodrziv.
Kao i uvek, prodorom prilicno hladnog vazduha u sklopu frontalne zone, koja se premesta preko centralne Evrope, u oblast Alpa i Sredozemlja nastaje sekundarni ciklon, koji se do neke mere produbljuje, a kako nema mnogo raspolozive energije jos uvek (pritom se i sama hladna vazdusna masa donekle transformisala ), ti cikloni nisu izraziti.
Temperatura vazdusnih masa su i dalje srazmerno visoke, pa samim tim mogu da sadrze mnogo vise vodene pare u sebi, nego recimo oni zimski cikloni. Po gfs-u Alpi ce dobiti svoj prvi sneg, koji ce pritom padati u pristojnim kolicinama.

Imamo znatan gradijent temperature u oblasti hladnog fronta. Prilicno zanimljiva slika, ali nije nista neverovatno.

Van mreže Srbin

« Odgovor #128 poslato: 16. Septembar 2011. u 02:08 »

Imamo znatan gradijent temperature u oblasti hladnog fronta. Prilicno zanimljiva slika, ali nije nista neverovatno.

Mozesh li da mi objasnish shta znachi graditelj temperatre stvarno nznm shta je to :D ?

Van mreže rade

• AMS Beograd-Karaburma
    • AMS Beograd-Karaburma
« Odgovor #129 poslato: 16. Septembar 2011. u 06:16 »
Mozesh li da mi objasnish shta znachi graditelj temperatre stvarno nznm shta je to :D ?

Nije graditelj nego gradijent temperature.
Mislim da je gradijent promena neke velicine u odnosu na drugu. Recimo promena temperature sa vremenom ili promena temperature sa visinom itd.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #130 poslato: 16. Septembar 2011. u 10:33 »
Da da, gradijent. To mu dodje slicno ovome sto je napisao rade, samo sto nema vremenskog gradijenta, vec samo prostorni. Sustina je da se posmatra promena neke velicine (pritisak, temperatura, vlaznost...). Njena promena na nekom rastojanju, pa jos podeljena sa tim rastojanjem naziva se gradijentom u tom pravcu.
Tako sam ja stavio kartu kako ce izgledati temperatura na 2m po celoj srednjoj Evropi, pa u tom slucaju imam gradijent temperature na 2m u horizontalnom pravcu.
Gradijent je po svojoj prirodi vektor, jer on ima tri komponente (ko se seca fizike), jer on ima zadatak da nam kaze kakva je promena u sva tri pravca u 3d prosotoru.
Primer: na karti se vidi razlika izmedju istocne Bosne i zapadne Austrije u temperaturi oko 30c. Rastojanje izmedju njih je priblizno 500km. Dakle, gradijent temperature je u toj oblasti 30c/500km, sto znaci oko 6c/100km. Tako imamo jasnu predstavu o intenzitetu hladnog fronta i jos mnoge druge stvari.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #131 poslato: 16. Septembar 2011. u 10:42 »
To sada vec nije pitanje dali ce doci do promene vremena u ponedeljak kao sto je puno puta napisano u postovima iznad do toga ce doci. Pitanje je kolicina padavina koje ce pasti u ponedeljak i utorak, a za mene licno najvece pitanje je da posle ovog zahladenja dali ce temperature dostici 30-ti podeok ili mozda i preci? Sanse su tu ako doge do ovih temperatura po visini
http://img.meteogroup.com/meteo/ecmwf/Balkan/2011091600/1084fce2ca0b10e3e27ce50589fb9917/Balkan_2011091600_thgt850_228.png
Sledecih dana mene ce ovo interesovati ponajvise

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #132 poslato: 16. Septembar 2011. u 10:56 »
Pa bogami, ako bude vise 15c i vise na 850 hpa, pri vedrom vremenu, velike su sanse za 30c. Ali, o tom potom.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #133 poslato: 16. Septembar 2011. u 12:35 »
Opet ...  :nelupaj: ... kako se približavamo danu sa padavinama, količina se smanjuje! >:( Smanjiše za još 2mm!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
« Odgovor #134 poslato: 16. Septembar 2011. u 12:47 »
Ne znam, ja mislim da cemo dobiti padavina i vise nego sto nam treba. Pogotovu, sto je za skoro sve kulture vec kasno.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #135 poslato: 16. Septembar 2011. u 13:05 »
GFS malo posandrcao sa izlazima. Mada kad bolje razmislim nista me ne bi zacudilo da se posle ovako dugog suvog perioda desi i nesto ovako.

Meteogram za paracin po 06Z GFS:

Mislim da je u ovoj situaciji najbolje pratiti WRF-NMM model.

Van mreže engadin

• *
« Odgovor #136 poslato: 16. Septembar 2011. u 13:09 »
e zdravo ljudi,sta ima.
sto se tice vremena u sarajevu,kišu ja opšte nisam vidio cini mi se od 10 avgusta mozda i ranije.zemlja je presusila na dubini od gotovo 30cm.katasrofalno.
evo upravo ovih dana pratim vremnsku prognozu,na costomweather,i mogu reci da je dosta tacan i pouzdan,cak su i avgustu najavili ovakav septembar.ali sada se nesto cudno desava.sa gotovo30mm kise prognoziranih za ponedeljak oni sad ssve vise smanjuju pa je sad samo 5mm,a i za utorak su drasticno smanjili na samo 7mm.kad sam gledo prognoze uocio sam da kad su stavljali do 5mm,opste kise nije ni bili.dali je moguce da i ovaj ciklon prodje,samo u grmljavinskom nevremenu i vjetru,bez kiše?

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #137 poslato: 16. Septembar 2011. u 13:21 »
GFS se takodje uopste ne sali sa padavinama u Beograd. Moze se ovde lako skupiti preko 20mm u ponedeljak, takodje iako je jos daleko, za desetak dana, gfs naslucuje isto ovo za ponedeljak samo jos izrazenije u svakom pogledu....

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #138 poslato: 16. Septembar 2011. u 15:16 »
Evo da i ja okacim meteogram za Vrbas posle mnogo vremena.
GFS daje dosta vise padavina od EC-a a i nize temperature, videcemo sta ce na kraju biti ali vec kod prve ciklonske aktivnosti ove jeseni imamo prilicno mimoilazenje kod ova dva modela.

Van mreže Srbin

« Odgovor #139 poslato: 16. Septembar 2011. u 16:02 »
Da da, gradijent. To mu dodje slicno ovome sto je napisao rade, samo sto nema vremenskog gradijenta, vec samo prostorni. Sustina je da se posmatra promena neke velicine (pritisak, temperatura, vlaznost...). Njena promena na nekom rastojanju, pa jos podeljena sa tim rastojanjem naziva se gradijentom u tom pravcu.
Tako sam ja stavio kartu kako ce izgledati temperatura na 2m po celoj srednjoj Evropi, pa u tom slucaju imam gradijent temperature na 2m u horizontalnom pravcu.
Gradijent je po svojoj prirodi vektor, jer on ima tri komponente (ko se seca fizike), jer on ima zadatak da nam kaze kakva je promena u sva tri pravca u 3d prosotoru.
Primer: na karti se vidi razlika izmedju istocne Bosne i zapadne Austrije u temperaturi oko 30c. Rastojanje izmedju njih je priblizno 500km. Dakle, gradijent temperature je u toj oblasti 30c/500km, sto znaci oko 6c/100km. Tako imamo jasnu predstavu o intenzitetu hladnog fronta i jos mnoge druge stvari.

e,hvala na pojashnjenju,sad mi je jasnije mnogo :D