Ups, preći ću na 'Vi'. Izvinjavam se zbog svoje neuljudnosti. Na forumu smo svi obično na 'ti', pa molim da ne zamerite.
Ne, nije to moja struka, mada sam donekle upoznat sa problematikom.
Prvo, moramo da razgraničimo jedno stvar. Vetar na glavnom trgu u Nišu (kod hotela 'Ambasador', ako se ne varam) i vetar u niškoj Tvrđavi (gde je meteorološka stanica) mogu znatno da se razlikuju ukoliko su slabi. Treba razmatrati samo vetrove koji imaju srednju brzinu veću od nekih 4 m/s, jer tada je meteorološka stanica zaista reprezentativna za šire područje, ne samo Niša, već i nekoliko kilometara unaokolo.
Gotove ruže vetra ne mogu da pruže ovakvu informaciju. Neophodno je uzeti sve podatke o vetru i odabrati samo one odgovarajuće brzine. U Godišnjacima ima i tih podataka, u segmentu dnevnih vrednosti. Primera radi, u Godišnjaku za 2010. godinu, ti podaci se nalaze na stranama numerisanim sa 101-112 (u pdf dokumentu, to su stranice 107-118). Premalo je jedna godina za to, mora se raditi sa tih 10 godina, kako bi se uopšte došlo do dovoljne količine podataka. Naravno, mogu se tražiti i od RHMZa, sa sve obrazloženjem, prema kojem će biti određena cena koju naplaćuje RHMZ. Podaci iz Godišnjaka su, naravno, besplatni, i sasvim dovoljni za probu.
Oznaka za jak vetar u toku dana (minimalno jedan udar vetra brzine 10.8 m/s ili više) nalazi se takođe u dnevnim podacima, obeleženi simbolom 'metlice' za vetar (nalik slovu F sa tri bočne crtice, ali sa druge strane). To može da pomogne u traženju jačih vetrova. Ali avaj, tih dana je u Nišu zaista malo.
Iz iskustva govoreći, treba obratiti pažnju na vetrove NW-NNW pravaca. Oni umeju da budu prilično jaki. Južni vetrovi su znatno ređe jaki.
Ipak, savetujem Vam da odaberete vetrove prema njihovoj brzini, a ne prema njihovom pravcu. I sami ćete videti da će se grupisati oko jednog segmenta pravaca, eventualno dva segmenta.
Što se same turbulencije tiče, za takvo izračunavanje je potrebno mnogo više podataka o samom trgu nego o vetru. Numerički model koji bi to radio bio bi jako komplikovan, a meteorolozi bi jako voleli da ga imaju.
Eto, toliko od mene za ovaj put. Srećan rad, st_george. Ubijte aždahu!