Ok, a ostaje pitanje da l se moze osmotriti nekim prirucnim uredjajem.
Temperatura se može osmotriti nekim priručnim uređajem nalik onom koji sam koristio za merenje temperature svega i svačega, polovinom juna ove godine (ima tema o tome).
Postoji i daljinski termometar koji bih jako voleo da imam, sa prijemnikom na osnovu merenja efektivne temperature / talasne dužine zračenja nekog tela na dometu od koje desetine metara. To može da demistifikuje temperature podloge ili okolnih objekata, što bi bila ekstra informacija. Srećom, taj uređaj nije ni skup (mislim da je oko 1000 dinara), samo ga treba nabaviti.
Ostali pruirućni uređaji? Hm, vetar je mnogo osetljiva stavka. Potreban je anemometar sa velikom osetljivošću, odnosno ne onaj klasični sa kuglama na vetrulji, već onaj na principu hlađenja žice. Učiš merenja, pa ćeš znati o čemu pričam.
Citat iz prognoza
Tokom prepodneva i bude najtoplije u Vojvodini, da li zato što sunce izađe koji minut ranije ili zato što nema brda koje bi zaklonilo jutarnje sunce, tek presek temperatura u 10:30 sa sajta RHMZ
Palić 31.1
S. Mitrovica 30.5
Kuršumlija 30.1
Sombor 29.8
Beograd 29.7
Zrenjanin 29.4
...
Palić je i juče bio tako topliji od drugih tokom pre podneva. Međutim, nijanse su u pitanju, i bilo kakva ocena uticaja bi bila pomalo smela, naročito kada se ima u vidu da senori nisu prošli verifikaciju uporednim merenjima (dug i užasno mučan posao u koji ću morati silom da se upuštam). Vreme izlaska i zalaska Sunca je irelevantno, jer mnogo veći uticaj na najranije jutro ima prizemna zamućenost atmosfere, preciznije količina sunčevog zračenja koje dostiže do tla (meri se i to).
Po meni, ako postoje neki relevantni uzorci, među njima može da bude i sastav tla (peščara, iako je stanica blizu obale jezera). Ipak, mislim da je razlika više tehnička nego meteorološki bitna.