Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2011  (Pročitano 83761 puta)

Van mreže Srbin

• Starost: 33
Odg: Decembar 2011
« Odgovor #80 poslato: 05. Decembar 2011. u 17:16 »
Evo ja sam pogledao na na rhmz-u karte wrf nmm modela tj njihovu prognozu, i  za vreme najjachih padavina na jugozapadu temperatura na 2 m visine pada na 0 C na 850 hPa je -4 sve u istom terminu se poklopilo :D

Pa ja mislim da po ovome(ako se ostvari) postoje realne shanse da ugledam prve pahulje u tom terminu,ali bih voleo da chujem vashe mishljejne,mislim struchno...

evo karata : http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/tpr_nmm/sfc_tpr_27.gif  - padavine

http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/t2m_nmm/sfc_t2m_27.gif - temp. 2m

http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/850_nmm/prs_850_27.gif - temp. 850hPa

Mislim shta vi progonozirate za moj kraj,i kolike su shanse za pahulje po vama... ?

« Poslednja izmena: 05. Decembar 2011. u 17:35 Srbin »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #81 poslato: 05. Decembar 2011. u 18:07 »
Pa, za kratkotrajnu susnježicu ili snijeg postoje šanse, ali o eventualnom sniježnom pokrivaču nema ni govora.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #82 poslato: 05. Decembar 2011. u 18:10 »
РХМЗС даје у упозорењима снежни покривач за целу земљу.
ПОНЕДЕЉАК, 05. 12. 2011. 13.30
...у четвртак и у нижим пределима на целој територији Србије формирање снежног покривача

Ja očekujem kišu u nižim krajevima, u noći između srede i četvrtka kao i u četvrtak ujutru (ponegde i u prvom delu dana) ali sneg u nižim krajevima ne očekujem, tačnije u BGu bih ga potpuno isključio a tek ponegde (mislim na niže predele) je možda uz pojačan vetar moguće da proleti po koja pahulja ali formiranje snežnog pokrivača u nižim krajevima u četvrtak bih isključio kao mogućnost -iako u prognozi vremena ne treba biti isključiv, iznenađenja se (ponekad) dešavaju...

Van mreže Srbin

« Odgovor #83 poslato: 05. Decembar 2011. u 18:18 »
Pa, za kratkotrajnu susnježicu ili snijeg postoje šanse, ali o eventualnom sniježnom pokrivaču nema ni govora.

Na snezni pokrivach nisam ni mislio :D Kako je krenula ova zima moram biti zadovoljan i sa pahuljama :) haha. Ustvari ni da se zaustavim samo na kishi kao shto ce biti u vecini krajeva,bio bih zadovoljan, kako je padavinski krenula ova jesen-zima(tj samo produzila sa leta-jeseni da se malo sluzim modno-dizajnerskim jezikom :D) i to je super xD

Van mreže Srbin

« Odgovor #84 poslato: 05. Decembar 2011. u 22:45 »
Pogledao sam najnoviji wrf-nmm koji je produzio padavine i daje solidne padavine na jugozapadu u 06 UTC terminu...

Vec u 00 UTC terminu nula na 2 m ulazi polako u jugozapadnu Srbiju,dok je u 06 UTC terminu vec jako dobro rasprostranjena...

A vidim da Kimi javlja da je u Banjaluci susnezica... tako da verujem da ce taj najhladniji Vazduh stici ovde josh dok traju padavine

Kao shto je Milosh rekao postoje shanse a mislim da su sada josh vece... :D

03 utc                                                                                             
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/tpr_nmm/sfc_tpr_15.gif    -Padavine           
http://www.hidmet.gov.rs/ciril/prognoza/produkt.php?num=4&pro=sfc_t2m -Temp. 2m

O6 UTC
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/tpr_nmm/sfc_tpr_18.gif -Padavine
http://www.hidmet.gov.rs/podaci/numerika/t2m_nmm/sfc_t2m_18.gif -Temp. 2m

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #85 poslato: 05. Decembar 2011. u 22:52 »
^^ ^^ Bez brige kolega,sneg ćeš ugledati :) ...a ako budu nastavile padavine ovim tempom u paketu sa hladnim vazduhom moglo bi ga biti i ovde.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Darko_9

« Odgovor #86 poslato: 05. Decembar 2011. u 22:54 »
Ko pravi ovaj EC(yr.no) neki letoljubac očigledno?  :nelupaj:

Van mreže Srbin

« Odgovor #87 poslato: 05. Decembar 2011. u 23:06 »
^^ ^^ Bez brige kolega,sneg ćeš ugledati :)

Nzm kolega kako je krenulo nishta nije sigurno,tek slaba kisha kod mene i sitna...

Valjda ce jachati kako se bude priblizavao termin :D

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #88 poslato: 05. Decembar 2011. u 23:29 »
Ma šta se brinete,zar je bitno da li će biti snega u toku noći ili ne,EC crta proleće za sledeći vikend...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #89 poslato: 05. Decembar 2011. u 23:35 »
Ma šta se brinete,zar je bitno da li će biti snega u toku noći ili ne,EC crta proleće za sledeći vikend...
Baš zato sam i rekao "Ko pravi ovaj EC(yr.no) neki letoljubac očigledno? " stvarno daje mnogo visoke temperature 11 i 12 decembra 17 i 16 stepeni za Beograd , videćemo...uostalom iako ne bude snega u nižim predelima nema mesta panici!

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #90 poslato: 06. Decembar 2011. u 03:05 »
Pa dobro gefs daje sneg i zimu od 12. pa nikom nista :)

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #91 poslato: 06. Decembar 2011. u 10:06 »
^^ ^^ Ja je spuštam još niže,mislim da ima uslova za susnežicu ili sneg skroz do nizija,tj. do kotlina (pogotovo u ovom mom kraju-Kraljevo,Čačak,Požega)...samo da padavine ne podbace.

Planine na jugozapadu iznad 500m snežni pokrivač verovatno.

;D ??? :D

Sad nam ostaje pitanje šta će to padati u četvrtak ujutru ?

Ponovo bi ključan element mogla da bude jačina padavina.

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #92 poslato: 06. Decembar 2011. u 15:29 »
A u subotu bi moglo biti jos zanimljivije u nizim predelima...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #93 poslato: 06. Decembar 2011. u 16:21 »
Za četvrtak modeli vide prilično više temperature (pogotovo na visini) za vrijeme padavina, nego što je to bio slučaj u toku prethodne noći, pa će ovoga puta i na planinama snijeg biti pod znakom pitanja.
Period od narednih nekoliko dana obilježiće nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama i čestim skokovima i padovima temperature. Takoreći, sušta suprotnost vremenu koje je obilježilo prethodni novembar.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #94 poslato: 06. Decembar 2011. u 16:29 »
Period od narednih nekoliko dana obilježiće nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama i čestim skokovima i padovima temperature. Takoreći, sušta suprotnost vremenu koje je obilježilo prethodni novembar.
^^ Sad će da krenu one druge prognoze o snežnoj i strašnoj zimi ... setimo se samo kakve su prognoze stizale tokom novembra ...
Baš malo pre gledam yr.no sajt ... od 10 dana, daju padavine na svih deset ... od 0,3 do 3,4mm po danu! :o

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #95 poslato: 06. Decembar 2011. u 16:32 »
Kako to misliš   Miloše ?Jutros smo imali -4 na visini,a nešto slično se crta i u četvrtak

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #96 poslato: 06. Decembar 2011. u 17:12 »
Kimi, obrati pažnju na zadnji izlaz WRF-a (modela koji je možda i najbolje od svih predvidio prethodnu noć). I uporedi temperature koje je crtao jutros za vrijeme padavina i koje crta u četvrtak za vrijeme padavina, konkretno za tvoj kraj:

Složićeš se da su i po visini i u prizemlju temperature previsoke čak i za eventualnu susnježicu. Moguće je da globalni model GFS crta slične temperature po visini kao što je crtao i za prethodnu noć, ali u ovakvim situacijama se moramo osloniti na modele boljih rezolucija. Ko zna, možda večerašnji izlaz WRF-a nešto bitnije promijeni.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #97 poslato: 06. Decembar 2011. u 17:22 »
Razlike izmedju rhmz i meteos za narednih 5 dana su izuzetno drugačije...zna li neko koji model meteos koristi? znam da rhmz ima svoj a za meteos ne znam?

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #98 poslato: 06. Decembar 2011. u 17:48 »
Samo ja sam gledao WRF za kraljevo juce i prekjuce i koliko se ja dobro sjecam nije davao ni malo plave boje... a bilo je...

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #99 poslato: 06. Decembar 2011. u 17:51 »
^^ ^^ Upravo tako Fraka...NMM juče nije ni naslućivao mogućnost susnežice/snega,nego se jutros ''opametio'' pa je nacrtao sneg.