Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2011  (Pročitano 83664 puta)

Van mreže danijel

• **
  • Starost: 40
Odg: Decembar 2011
« Odgovor #200 poslato: 15. Decembar 2011. u 10:46 »
Moja intuicija mi kaze da se sve menja u subotu navece,cak stavise mislim da ce padavine biti u ponedeljak-utorak pomerice se,svabe sa wetter.com opet mi vratile sneg za Vrsac i to ja ponedeljak navece i utorak ceo dan i to pise starker, sto znaci jake,i sreda debeo minus tako da sve je moguce,sacekajmo subotu a tad se sve menja...:D

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #201 poslato: 15. Decembar 2011. u 11:23 »
Moja intuicija mi kaze da se sve menja u subotu navece
:D Pa i modeli vide da temperature od subote idu dole ... dakle, nema dvocifrenih maksimalnih dnevnih a i temperatura na visini ide dole.  :D :D :D
Po GFS-u ja prvu pahulju ove godine možda ugledam u subotu pre podne ... mada nisam baš siguran, i dalje će temperature biti prilično visoke a padavine pri kraju. E u ponedeljak uveče već mnogo bolja prilika za prvi sneg kod mene. Videćemo kako će se situacija dalje razvijati. :o

Van mreže draksenic23

• *
« Odgovor #202 poslato: 15. Decembar 2011. u 11:39 »
Sta sjeverozapad bosne moze ocekivati u subotu

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #203 poslato: 15. Decembar 2011. u 11:43 »
Sta sjeverozapad bosne moze ocekivati u subotu

Bljuzgavicu u jutarnjim satima i topljenje do kraja dana

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #204 poslato: 15. Decembar 2011. u 12:20 »
Sam si odgovorio na pitanje.
To nisu vise tako obilne padavina kakve su bile najavljivane u nekoliko navrata. Jeste da jos ne znamo u kom delu dana ce padavine stici ali temperatura  na 2m ce po meni biti visoka za zadrzavanje snega u vecoj meri.
Ako stignu u ponedeljak na utorak formirace se manji snezni pokrivac ali ce se to brzo topiti jer se najavljuju tmax malo iznad nule a u ovom slucaju je to dovoljno da sneg nestane.
Kod jakih padavina je druga prica ali kako stvari stoje te padavine nece biti obilnije.

брате, слажем се, али било је ситуација када на малом плусу напада добар снег, онај влажни, тешки, што ломи грање...
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #205 poslato: 15. Decembar 2011. u 17:47 »
Mislim da nakon par današnjih izlaza definitivno dobijamo prvi sneg od ponedeljka pa nadalje. Najverovatnije će doći i do formiranja snežnog pokrivača. O količini snega odlučivaće naredni izlazi.

GFS12Z je poprilično ekstreman po pitanju padavina i crta cele naredne nedelje sneg, mada je to prvi takav izlaz ja bih rekao. Svi prethodni su se držali samo snega u ponedeljak i utorak.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #206 poslato: 15. Decembar 2011. u 17:48 »
Šta da očekujemo vlažan sneg ili običan suvi?

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #207 poslato: 15. Decembar 2011. u 18:00 »
Mislim da nakon par današnjih izlaza definitivno dobijamo prvi sneg od ponedeljka pa nadalje. .

Ili neko dobija treci sneg :D malo shale,ali definitivno je bilo i u ponedeljak da ce juznije od Bg-a biti sneznog pokrivacha u subotu,pa sad,mrka kapa... Valjda nece 05 sve da nestane,polako ali sigurno prolazi i decembar...

EDIT: Po ovoj kart sa meteoadriatica,krajnji sever zemlje bi mogao dobiti sneg josh u subotu ujutru...

http://maps.meteoadriatic.net/images/gfs/12z/snowfall/snowfall_42_th.png

Van mreže Darko_9

« Odgovor #208 poslato: 15. Decembar 2011. u 18:04 »
Ostade nam još pola decembra a snega je bilo samo na planinama i u nižim predelima koja se mogu nabrojati na prste(Srbinova ivanjica , Sjenica , Kraljevo i planine naravno) ostali gradovi željno iščekuju prvi sneg , evo je voditeljka pre dva sata na tv pink nosi bundu na +15 stepeni i srećno najavljuje sneg početkom sledeće nedelje! Sad Branko Meteos koji model koristi nemam pojma ali tu vremensku prognozu gleda skoro milion ljudi , trebali bi da se trude da daju tačne podatke!

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #209 poslato: 15. Decembar 2011. u 18:07 »
Ostade nam još pola decembra a snega je bilo samo na planinama i u nižim predelima koja se mogu nabrojati na prste(Srbinova ivanjica , Sjenica , Kraljevo i planine naravno) ostali gradovi željno iščekuju prvi sneg , evo je voditeljka pre dva sata na tv pink nosi bundu na +15 stepeni i srećno najavljuje sneg početkom sledeće nedelje! Sad Branko Meteos koji model koristi nemam pojma ali tu vremensku prognozu gleda skoro milion ljudi , trebali bi da se trude da daju tačne podatke!
Sjenica je bas nizija, da nije depresija? haha
A ko gleda prognozu na pink, taj i ne zasluzuje da zna kakvo ce vrijeme bit..
No da se vratimo na temu.. GFS, kao GFS, lijep, bajkovit, krasan. Sad ce to ec da stese na 2-3 mm

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #210 poslato: 15. Decembar 2011. u 18:09 »
Pa nema puno filozofije bice snega od ponedeljka,ja sam rekao da ce sve doci na svoje mesto ;) a moj Vrsac ne mora da brine,uvek smo specificni i prosto se lepi sneg za nas hehe :D ;)

Van mreže ciklon

« Odgovor #211 poslato: 15. Decembar 2011. u 18:22 »
брате, слажем се, али било је ситуација када на малом плусу напада добар снег, онај влажни, тешки, што ломи грање...
Pa napisao sam u poslednjoj recenici, tako nesto je moguce kod obilnih padavina, mislim da to sada nece biti slucaj...

Svaki model drzi temperaturu u sigurnom plusu, ne nadam s nekom snegu za sad.
Ima jos puno izlaza do tada, videcemo na kraju sta ce biti...

Van mreže weathor

• *

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #213 poslato: 15. Decembar 2011. u 19:10 »
Gledajući na brzinu najnovije izlaze ECMWF-a i GME(DWD) modela (oba od 12z) primećuje se (gledajući prosečnu vrednost oba modela) povećanje padavina i više snega nego u prethodnim izlazima.
Uzimajući samo "prosek" padavina (mix ECMWF+GME) za Beograd to izgleda ovako:

po modelima od 00UTC davano je:
- ponedeljak popodne i uveče do ponoći 2.0mm, u 19h +1C
(prosek je "vadio" GME, EC je davao samo 0.6-0.8mm)
- utorak za 24h  4.0mm, Tmin 0, Tmax +2.5C (opet je GME davao puno padavina a EC samo 0.2-0.4mm)
- sreda za 24h 2.0mm, Tmin -1, Tmax +2C
- četvrtak za 24h 2.0mm. Tmin -1, Tmax +1.5C

po novim modelima od 12UTC daje se (dakle ovo je samo prosek brojki iz modela):

- ponedeljak popodne i uveče do ponoći 7.0mm, u 19h +1C
- utorak za 24h  8.5mm, Tmin -1, Tmax +1C
- sreda za 24h 4.5mm, Tmin -1.5, Tmax +0.5C
- četvrtak za 24h 6.5mm, Tmin -2C, Tmax 0C

Mislim da je ipak ostalo još relativno puno vremena do tada i svakako su moguće promene... i npr. smanjivanje ovih "brojki" za padavine...

Van mreže Aleksa

« Odgovor #214 poslato: 15. Decembar 2011. u 19:19 »
Svi o snegu,a o kisi niko:DDDKod mene potop,jel zna neko kada se ocekuje ponovo kisa?

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #215 poslato: 15. Decembar 2011. u 19:24 »
Hvala Profiameter na lepo prezentovanim podacima za padavine i temperaturu. Meni se gfs 12z uopste ne svidja, za moj kraj nije nesto podigao padavine ali je zato temperatura u debelom plusu od 24.decembra. Gledao sam i ense a oni se razilaze od 23.12, to je vec bezveze ukoliko i padne malo snega sve ce se to brzo otopiti.

Van mreže ERCI

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #216 poslato: 15. Decembar 2011. u 19:53 »
Polako ljudi ima do 31og jos puno,ko zna sta ce da bude do tad,ne treba da budete pesimisticni po pitanju snega
E R C I

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #217 poslato: 15. Decembar 2011. u 20:12 »
Večeras modeli prilično složni oko sniježnog ciklona od ponedjeljka.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #218 poslato: 15. Decembar 2011. u 20:16 »
Evo snega već 19 decembra:

Beograd:

Vrbovski:

Uglavnom je slično , samo što kod mene 21 ne bi bilo snega!

Van mreže December_m

• *
« Odgovor #219 poslato: 15. Decembar 2011. u 20:43 »
Darko,koji je to sajt?