Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2011  (Pročitano 83637 puta)

Van mreže Aleksa

Odg: Decembar 2011
« Odgovor #260 poslato: 17. Decembar 2011. u 23:21 »
Da,za Bogatic.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #261 poslato: 17. Decembar 2011. u 23:58 »
Aleksa, za sada je nezahvalno prognozirati gdje može i koliko pasti snijega, jer kao što vidiš ni modeli se još nisu složili. Prati šta se piše ovdje i sutra tokom dana, i iznesi zaključke. :)
Zadnji izlaz GFS-a, za razliku od prethodnog crta 4-5mm padavina u Beogradu na dovoljno niskoj temperaturi za snijeg. Evo meteograma:

Modeli su se makar konačno složili oko "tajminga" padavina, ali oko količina su još uvijek nesigurni. Konkretno za Beograd variraju od 2mm do 15mm.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #262 poslato: 18. Decembar 2011. u 09:42 »
Kako mrzim kada se ciklon ovako postavi  da nam padavine idu sa jugoistoka....taman gledaš kako napreduju padavine iz Crne Gore,i umesto kod nas odu u Bosnu.  ;D

I uopšte taj prvi deo ponedeljka deluje vrlo čudno..padavine u Bosni,Hrvatskoj,Makedoniji,Albaniji,Bugarskoj a mi u rupi  :-\

Ipak,na jugozapadu zemlje biće malo snega već u drugom delu noći....ali ono glavno dolazi naravno sutra uveče:

Međutim upravo to jugoistočno strujanje bi moglo mojim krajevima doneti novi sneg u četvrtak  :)
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #263 poslato: 18. Decembar 2011. u 10:23 »
Kako mrzim kada se ciklon ovako postavi  da nam padavine idu sa jugoistoka....taman gledaš kako napreduju padavine iz Crne Gore,i umesto kod nas odu u Bosnu.  ;D

Da, i to je glavni razlog što u toku naredne noći i sutra tokom dana kod nas neće biti značajnijih padavina. Jednostavno, jugoistočno strujanje, košava, situacija koja nikad ne donosi padavine kod nas.
Međutim, već u toku naredne noći, centar ciklona se pomjera ka jugoistoku. Samim tim i izobare se poređale tako da se na visini uspostavlja jugozapadno strujanje. U prizemlju prolazi oslabljeni hladni front, vjetar okreće na sjeverozapadni i eto padavina u većem dijelu Srbije, uglavnom u obliku snijega:

Inače, modeli ne crtaju danas bitnije razlike u odnosu na juče, kad su padavine u pitanju.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #264 poslato: 18. Decembar 2011. u 10:37 »
Moram da korigujem ovo što sam napisao da modeli ne crtaju bitnije razlike u padavinama u odnosu na juče. Evo, sad bacih pogled na one modele HMZCG-a, što sam kačio sinoć, i primjećuje se značajno povećanje padavina, naročito za Vojvodinu.
Evo 24h padavina modela WRF od ponedjeljka ujutru do utorka ujutru:

A evo i 12h padavina modela NMM za dva termina, do 00UTC u utorak i do 12UTC u utorak:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #265 poslato: 18. Decembar 2011. u 11:23 »
Ja nisam baš optimista po pitanju snega. Padavina će biti to je sigurno, zahladiće to je sigurno, ali formiranje snežnog pokrivača je malo pod znakom pitanja. Mislim da temperature pri tlu neće biti dovoljno niske u početku, a kada postanu padavine će biti previše slabe. Još je i tlo zagrejano posle ovog toplog perioda i teško da će prihvatiti sneg. Čak i ako padne i temperatura ostane koji stepen ispod nule, brzo će se otopiti na travnatim površinama.  :-\

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #266 poslato: 18. Decembar 2011. u 13:07 »
Modeli lutaju sa tim padavinama za sutra i prekosutra kao da su one daleko 7-8 dana...videćemo šta će ispasti na kraju.   :-\

Biće zanimljivo i hoće li biti padavina od ovog ciklona u četvrtak....00Z GFS je davao sneg,a sada 06Z GFS ga je ukinuo..mada,dosta preturbacija daje nekakve padavine.

Interesantno je da se otopljenje po GFS svi više odgađa,i sada je izvan 8 dana.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #267 poslato: 18. Decembar 2011. u 13:18 »
Odlicne stvari se crtaju za Suboticu sutra, realno ocekujem 3-5cm snega do utorka jutra. Posle kad budem imao vremena proanaliziracu i ja situaciju ozbiljnije.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #268 poslato: 18. Decembar 2011. u 13:21 »
Mene samo zanima koliko će koji deo Srbije dobiti snega od 19 decembra uveče do 20 decembra tokom dana! jedva čekam da vidim! Primetio sam da skoro svake godine za Svetog Nikolu pada sneg , sigurno je neki znak od Boga!

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #269 poslato: 18. Decembar 2011. u 13:24 »
Mora da je to..  :kafa:

Kad se vec udje u 48 sati od dolaska padavina treba se bazirat na finorezolucijske modele jer generalni krenu da lutaju.. standardna pojava.. ja sam optimistican.

Van mreže laky

« Odgovor #270 poslato: 18. Decembar 2011. u 13:29 »
E darko to ces verovatno znati u utorak jer i sam vidis kako je tesko prognozirati gde ce i koliko padavina biti...
Treba sacekati jos veceras da vidimo sta ce modeli reci...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #271 poslato: 18. Decembar 2011. u 14:07 »
Prilicno cudna situacija za sutra. Modeli se dosta kolebaju i ni sami ne znaju gde ce biti najvise padavina i sta ce padati.
Modeli vece rezolucije konkretno WRF i ETA isto sareni.

WRF najbolje sanse za sutra daje severu zemlje gde bi uglavnom padao sneg na temperaturi oko 0C. Sto se ide juznije manja sansa bi bila za sneg zbog visoke temperature, ali zato bi delovi juzno od BG-a imali snezne padavine tokom veceg dela dana u utorak. Opet je problem temperatura jer bi bila malo iznad nule.
ETA vidi dosta drugaciju situaciju, po tom modelu minus i ledeni dani u Vojvodini od sutra do cetvrtka pa ne bi bilo problema sa stvaranjem sneznog pokrivaca. U centralnoj i juznoj Srbiji bi minus dosao u utorak a vecina padavina pre toga pa se snezni pokrivac dovodi u pitanje. Problem bi bio i jugoistocni vetar, to vide oba modela.
Mislim da ETA daje neke nerealno niske temperature, mislim da su male sanse za ostvarenje takve prognoze.

Sacekacemo vecerasnje izlaze ali ne ocekujem da ce se tu mnogo toga promeniti. Najbolju sliku dace nam radar sutra...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #272 poslato: 18. Decembar 2011. u 14:11 »
Odlicne stvari se crtaju za Suboticu sutra, realno ocekujem 3-5cm snega do utorka jutra.

I ja u Beogradu očekujem 3-5cm do utorka sredinom dana, a potajno se nadam i 7-10cm. :) Uglavnom, sve više sam ubijeđen u sniježni pokrivač, makar simbolični.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Aleksa

« Odgovor #273 poslato: 18. Decembar 2011. u 14:16 »
Ma samo neka pada,ja se nadam da ce biti bar 3-4cm...trenutno sever najbolje prolazi.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #274 poslato: 18. Decembar 2011. u 14:27 »
I ja u Beogradu očekujem 3-5cm do utorka sredinom dana, a potajno se nadam i 7-10cm. :) Uglavnom, sve više sam ubijeđen u sniježni pokrivač, makar simbolični.
I ja sam ubeden zbog toga sto bi dobar deo pao vec tokom veceri i noci barem u Subotici kada ce i td biti nizi, ako bi se padavine crtale samo tokom dana onda vec nebi bio siguran, ovako da

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #275 poslato: 18. Decembar 2011. u 14:28 »
Narucito u visim delovima Beograda... Gledajuci wrf, vrlo je moguce da ce u kosutnjaku vrlo brzo kisa preci u sneg...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #276 poslato: 18. Decembar 2011. u 14:31 »
Taman sam pomislio da neće biti snega ovog decembra ali kao što kažu "strpljen spašen" gde li će prvo početi da pada sutra popodne i uveče videćemo ali pretpostavljam da prvi treba da se spreme: Subotica...Sombor...Kikinda...

Van mreže marko79

• *
  • Starost: 45
  • carpe diem
« Odgovor #277 poslato: 18. Decembar 2011. u 14:51 »
nikako mi ne ide SE vetar sa takvim snegom i padom temperature koja danas ide svugde preko 5c. lici mi da bi na severu, a imajući u vidu položaj ciklona, vetar bio pravca E-NE, bar severnije od Novog Sada.onda bi imali tu "rupu" u padavinama koju njuše modeli u centralnoj srbiji, a na severu vojvodine čist sneg uz umeren istočni vetar.sve to naravno do kasno uveče, kada bi se centar ciklona pomerio istočnije.

Van mreže draksenic23

• *
« Odgovor #278 poslato: 18. Decembar 2011. u 15:03 »
Kako ce sjeverozapad bosne proci sutra

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #279 poslato: 18. Decembar 2011. u 15:04 »
nikako mi ne ide SE vetar sa takvim snegom i padom temperature koja danas ide svugde preko 5c. lici mi da bi na severu, a imajući u vidu položaj ciklona, vetar bio pravca E-NE, bar severnije od Novog Sada.onda bi imali tu "rupu" u padavinama koju njuše modeli u centralnoj srbiji, a na severu vojvodine čist sneg uz umeren istočni vetar.sve to naravno do kasno uveče, kada bi se centar ciklona pomerio istočnije.
To si dobro primetio, tako na situaciju gledaju WRF i ETA. Na krajnjem severu sutra ne bi uopste bilo JI vetra vec samo I-SI.