Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2011  (Pročitano 83634 puta)

Van mreže laky

Odg: Decembar 2011
« Odgovor #360 poslato: 25. Decembar 2011. u 18:11 »
Za pravu zimu nam je potreban AC nad Skandinavijom a tamo ga jos nije bilo.

Imali smo nekoliko puta prosle zime anticiklon iznad Skandinavije pa jedino sto smo dobili je mraz i suvo vreme. Za sneg je potrebniji blok iznad Atlantika (negativna faza NAO index-a) koji bi usmerio hladan vazduh ka Sredozemlji a tada bi doslo do formiranja ciklona... I dok je kao sto kaze freeze AO index u dobrom plusu, tesko da cemo videti onu pravu zimu jer ni jedan ciklon ne srece sa puta. Zbog jakog vortex-a jaki cikloni i vetrovi vec neko vreme pogadjaju severnu i severozapadnu Evropu od kojih su vec dva klasifikovana kao Windstorm ili Evropski uragan...

Vec je sve receno sta nas ocekuje do kraja godine, od sutra pa narednih par dana magla, u pojedinim predelima a narocito u Vojvodini moguce zadrzavanje i tokom dana, 30. ili 31. se ocekuje hladan front da li ce doneti padavine videcemo, mada ja sumnjam...

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #361 poslato: 25. Decembar 2011. u 19:14 »
Sto se tice bloking situacija, mislim da je kljucno da se blok postavi dovoljno zapadno ili severozapadno da ne odgura ciklone preistocno, a isto tako i da ne bude predaleko da budemo u toplom sektoru ciklona (redje situacije). Isto tako je bitno da se anticiklon koji blokira zonalnu struju sto vise razvije u visinu (sto veci pritisak u prizemlju je dobar pokazatelj, ali ne i presudan- npr. Sibirski anticiklon je razvijen do 2-3 km visine, a izuzetno je jak po pritisku u prizemlju). Za to je neophodna jaka topla advekcija u njegovom zadnjem delu, a i da sa prednje strane ucestvuje sto hladnija vazdusna masa.
Tada anticiklon jako brzo jaca i preusmerava ciklone da se krecu meridionalno i proces se ponavlja lancano.

Dakle, moze i iznad Skandinavije i iznad Britanije.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #362 poslato: 25. Decembar 2011. u 19:47 »
 ^^
Gencicu svaka chast na lako razumljivom objashnjenju tih bloking situacja o kojima stalno slusham...  :first:

EDIT: YR.NO vraca nekih 11 mm u obliku snega 31.12.2011 do 01.01.2012 :D
« Poslednja izmena: 25. Decembar 2011. u 20:08 Srbin »

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #363 poslato: 25. Decembar 2011. u 20:58 »
EC daje ponovo spustanje doline sa severa usled pravilno postavljenog bloka nad Azorima i nastanak brzo potezne ciklone na kraju godine.Potencijal postoji ali onih 960 hPa nad Islandom ponovo vraca zonalno strujanje i AC nad ovaj deo Evrope.Iako daleko od pravog sneznog scenarija situacija mirise na promenu ili bar na iscekivanje narednih izlaza.Treba napomenuti da EC ali i UKMO vec neko vreme imaju slican scenario dok GFS to i dalje ne vidi.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #364 poslato: 25. Decembar 2011. u 21:13 »
Veceras u dnevniku na rts,voditeljka kaze,da nas prava zima sa obilnijim snegom i hladnim vremenom ocekuje u prvoj nedelji nove godine.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #365 poslato: 25. Decembar 2011. u 21:55 »
Veceras u dnevniku na rts,voditeljka kaze,da nas prava zima sa obilnijim snegom i hladnim vremenom ocekuje u prvoj nedelji nove godine.
Mozda nismo gledali isti Dnevnik jer ja to nisam cuo...
Ova vest svakako ne spada u ovu temu.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #366 poslato: 25. Decembar 2011. u 22:01 »
Vreme do kraja godine:

Do petka nas ocekuje tmurno i maglovito vreme uz mogucnost povremenih slabih padavina iz magle ( zrnast sneg ili rosulja). Temperatura u vecini mesta oko 0C. Na planinama uglavnom suncano. U noci izmedju cetvrtka i petka razbijanje magle uz pojacanje vetra. Poslednjeg dana ove godine uz prodor hladnog vazduha sa severozapada bice uslova za slabe padavine, a u kom obliku videcemo narednih dana.

Van mreže Aleksa

« Odgovor #367 poslato: 25. Decembar 2011. u 22:02 »
Na pinku :nelupaj:

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #368 poslato: 25. Decembar 2011. u 22:32 »
Sta kaze neki voditelj sa TV-a davno je prestalo da bude nesto o cemu treba misliti i pricati.I narednih dana imamo jacanje polja visokog vazdusnog pritika iznad Balkana ali i veceg dela Evrope.Kao posledicu toga imamo tem. inverziju i nize tem. na manjim visinama,malglu i moguc znasti sneg u zanemarljivim kolicinama.Krajem nedelje postoji mogucnost jacanja AC nad Azorima i Britanijom tako da bi mogla dolina vlaznog vazduha da se spusti u Sredozemlje.Mogucnost nekog ciklona ne treba iskljuciti ali u situaciji daljeg zonalnog strujanja sa Atlantika ni nesto previse ocekivati.Nesto slicno imali smo i pre poslednjeg ciklona koji je delu Balkana doneo prvi sneg a kasnijim sekundarnim ciklonom i juznijim delovima(Bugarska).Dok nam sa Atlantika dolaze takvi sistemi(duboki i prostran)ne postoji mogucnost za zimsko vreme(sneg)Zamena za zimu koju ocekujemo u narednim danima najvise ce se demaskirati na planinama koje ce biti najtopliji delovi nase zemlje.Da li ce u januaru biti drugacije postavljeni sistemi tesko je govoriti.Tendencije o kojima je Gencic pisao u prethodnom postu postoje i nisu malo verovatne ali kada ce se desiti i kako ce to uticati na vreme kod nas tesko je govoriti.Ko voli maglu neka uziva ako voli sunce i tem. u plusu neka trkne do planina narednih dana.

Van mreže martin

• *
« Odgovor #369 poslato: 26. Decembar 2011. u 11:20 »
Sve je jasnije da zadnji dan ove godine bicemo pod uticaj na prodor hladnog vazduha sa severozapada.Za moj kraj EC daje neke padavine za 31 ali sve je to preslabo,ako bude sneg bice verovatno slab,dok GFS ne vidi padavine,videcemo sad sta ce a kaze GFS06z.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #370 poslato: 26. Decembar 2011. u 11:32 »
Očekujem da bude padavina 30./31. dec. i makar bi u brdovitim i planinskim krajevima trebalo da bude (novog) snega ali uslova za sneg će verovatno biti i u nižim krajevima (ali to će možda u nekim mestima više biti susnežica i mokar sneg nego pravi zimski sneg)... ali sve se to brzo odvija i padavine bi "brzo došle i relativno brzo prošle"... Svakako, treba videti da li će sutrašnji modeli "potvrdi" padavine koje sam spomenuo ili...

Van mreže Srbin

« Odgovor #371 poslato: 26. Decembar 2011. u 18:47 »
Mene zanima do koje n.m.v. vi prognozirate inverziju,tj hoce li biti nisko ili ce npr kao shto se deshavalo proshle godine ona ici visoko,deshavalo se  da bude i preko 700 800 mnv pa tako da je i kod  mene bila niska oblachnost i inverzija... I hoce li se menjati visina inverzije iduci od severa prema jugu... ? Jednostavno nznm shta da ochekujem kod mene na 470 m.. Mogao sam da postavim pitanje i u zahtevnu prognozu ali,bolje ovde, zanima me kakvo ce biti stanje i kako ce se menjati od severa prema jugu u celokupnoj Srbiji,tj shta vi ochekujete :D ?

Onako uopshteno mislim,ne u metar :D
« Poslednja izmena: 26. Decembar 2011. u 19:38 Srbin »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #372 poslato: 26. Decembar 2011. u 20:34 »
Sutra i preksutra, a naročito preksutra će biti veoma izražena temperaturna inverzija. Teško je predvidjeti koliko će tačno biti debeo sloj inverzije, ali recimo da bi sutra mogao biti do 300-400m, a preksutra i preko 700m. To kažem na osnovu prognozirane relativne vlažnosti u nižim i višim slojevima atmosfere. Modeli za četvrtak vide probijanje južnog vjetra i razbijanje inverzije, ali to je još pod znakom pitanja.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #373 poslato: 26. Decembar 2011. u 20:43 »
Miloše a šta je sa frontićem 31 decembra?! Hoće li biti šta od njega?!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #374 poslato: 26. Decembar 2011. u 20:49 »
Velike su šanse da bude malo snijega u noći između petka i subote u većem dijelu zemlje, ali ništa što bi zimoljupcima popravilo utisak kad je ovaj decembar u pitanju.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

« Odgovor #375 poslato: 26. Decembar 2011. u 22:26 »
Hvala Miloshe na odgovoru na pitanje vezano za inverziju....

Van mreže martin

• *
« Odgovor #376 poslato: 28. Decembar 2011. u 20:57 »
U petak dolazi nam prodor hladnog vazduha sa severozapada,pa tako da bicu i padavine.Kod meni moguc je jos jedan sneg za kraj ove godine,prema trenutni izlaza modela u petak ocekujem u nizine susnezica,a naravno na povisoke mesta i planine sneg uz povecanje sneznog pokrivaca.Subota ujutru i prijepodne sneg niz veci dio Makedonije,popodne razvedruvanje,i za NOVOGODISNA NOC vedro i hladno bez padavine.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #377 poslato: 28. Decembar 2011. u 21:02 »

Kod mene najverovatnije kiša 30 decembra!

Van mreže martin

• *
« Odgovor #378 poslato: 30. Decembar 2011. u 11:26 »
Jutros,skoro svi modela ukinuli su padavine za kod meni za nocas i sutra prijepodne,do sinoc davali su konstantno nesto ali evo jutros skoro pa nista,jedino jugoistocna i jugozapadna Makedonija dobicu sneg nocas.Za kod meni stvarno ne znam ako bude to verovatno bice preslabo.