Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012  (Pročitano 101435 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Januar 2012
« Odgovor #180 poslato: 16. Januar 2012. u 00:31 »
18z PSSSSSSSSS....TAJAC!!!!!!!!!  :bang:
Kako za koga.

Dogodilo se ono sto sam napisao za 12Z izlaz. Cini se da ce za veci deo zemlje biti pretoplo za snezne padavine a novi izlaz je bas to i pokazao.
Ciklon je dubok, donosi toplotu i previse je severno postavljen.
Temperatura je problem i na 2m i na visini pa bi moglo biti svih vrsta padavina.
Kod ovakve situacije Vojvodina bi prosla najbolje, kao i nasi zapadni susedi i juzni delovi Madjarske.
Medjutim ovo je samo jedan izlaz i svako pomeranje ciklona u bilo kojem pravcu davace drugaciju sliku za sve krajeve zemlje.
Da dodam da GFS u novom izlazu za moj kraj daje 53mm na temperaturi malo ispod ili iznad nule.
Najveci sneg pada upravo u takvim situacijama ali se i najveca razocarenja dozivljavaju tada kada umesto snega padne velika kolicina kise.

Van mreže Danijel-Daca

• *
  • Starost: 37
« Odgovor #181 poslato: 16. Januar 2012. u 00:43 »
Kako za koga.

Dogodilo se ono sto sam napisao za 12Z izlaz. Cini se da ce za veci deo zemlje biti pretoplo za snezne padavine a novi izlaz je bas to i pokazao.
Ciklon je dubok, donosi toplotu i previse je severno postavljen.
Temperatura je problem i na 2m i na visini pa bi moglo biti svih vrsta padavina.
Kod ovakve situacije Vojvodina bi prosla najbolje, kao i nasi zapadni susedi i juzni delovi Madjarske.
Medjutim ovo je samo jedan izlaz i svako pomeranje ciklona u bilo kojem pravcu davace drugaciju sliku za sve krajeve zemlje.
Da dodam da GFS u novom izlazu za moj kraj daje 53mm na temperaturi malo ispod ili iznad nule.
Najveci sneg pada upravo u takvim situacijama ali se i najveca razocarenja dozivljavaju tada kada umesto snega padne velika kolicina kise.

Upravo tako,nemam sta da dodam!!! Po ovom izlazu nasi susedi,prvenstveno BIH i Hrvatska imaju pola metra snega a mi kisu(uglavnom). Po ovom izlazu je pretoplo za sneg! Naravno,Vojvodina prolazi malo bolje od ostatka zemlje,ali nije to nesto bog zna nesto bolje u odnosu na ostatak zemlje,uglavnom bi to bila kisa,dok juzni i jugoistocni delovi zemlje dobijaju sigurnu kisu!!! Ali,to je ipak GFS i jedan od ovakvih izlaza. Moze to mnogo bolje ??? Videcemo sutra sta ce biti,mada,smatram da pre srede,eventualno cetvrtak ujutru,necemo biti pametniji nego sada!!!

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #182 poslato: 16. Januar 2012. u 02:58 »
Prijatelji moji, da se ne zavaravamo, petak je još jako, jako daleko i možda ćemo više znati u četvrtak ujutro. Ja bih bio presrećan da padne velika količina padavina u bilo kom obliku, ali bojim se da će modeli u zadnjem momentu drastično smanjiti količinu padavina. To nam se u zadnjih 6 meseci redovno dešava.  :-\

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #183 poslato: 16. Januar 2012. u 07:08 »
Na početku ove nedelje, snega nema u većem delu Evrope, a evo kako bi to moglo izgledati na kraju nedelje...

Van mreže SSJ5

• *
« Odgovor #184 poslato: 16. Januar 2012. u 07:19 »
Na početku ove nedelje, snega nema u većem delu Evrope, a evo kako bi to moglo izgledati na kraju nedelje...

Da, GFS vidi trpanje u subotu. Jos nije to dovoljno blizu, ali se nadam da nece presusiti totalno.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #185 poslato: 16. Januar 2012. u 08:30 »
Na osnovu jutrosnjih modela sneg mozemo ocekivati u noci utorak na sredu i stvaranje pokrivaca do 10cm, u sredu i cetvrtak toplije a u petak nas ocekuje kisa koja ce u toku noci preci u sneg ali ce  padavine oslabiti tako da se ne ocekuje stvaranje veceg sneznog pokrivaca. Pocetkom iduce nedelje postoje velike sanse za stvaranje sneznog pokrivaca i u nizim predelima.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #186 poslato: 16. Januar 2012. u 09:26 »
Sviđa mi se ovaj meteogram, 9mm padavina u obilku čistog snijega:

Što se tiče perioda od četvrtka pa nadalje, jedino što je izvjesno je da ćemo biti pod uticajem ciklona. Jutros modeli vide izrazito otopljenje koje će trajati od četvrtka do subote i nažalost kišu u tom periodu. U subotu bi stiglo zahlađenje. E sad tu se opet modeli razilaze, GFS crta zatrpavanje od nedjelje, a EC suvu hladnoću.
Čim su se modeli složili oko otopljenja, bojim se da je izvjesno... Al eto, makar ćemo u naredna dva dana uživati u snijegu u gotovo cijeloj Srbiji. S obzirom kakva je zima, i ovo će dobro doći.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #187 poslato: 16. Januar 2012. u 10:06 »
Moze da mi neko kaze kakva je situacija kod mene za utorak ... Hocu li dobiti prvi CM snega ove zime ... Ali da cekam do Bozica sledece godine ... ;)
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže laky

« Odgovor #188 poslato: 16. Januar 2012. u 11:05 »
Svi delici se polako slazu u jedan scenario a to je ciklon za vikend. Anticiklon se pomera zapadnije i spusta hladniji vazduh u toplo podrucje gde odma nastaje ciklon. Vec ste rekli, polozaj ciklon ce odluciti ovaj put gde ce padati sneg ili kisa ali mislim da je najbitnije da nesto pada. Za sada vece sanse za sneg imaju Vojvodina i zapad Srbije dok bi u ostalim predelima bio mix padavina a na istoku kisa. Ciklon ne uvlaci previse hladan vazduh ali zbog jacine padavina Vojvodina i zapad Srbije ne bi imali problema.
EC je topliji pa daje obilnu kisu a kada zahladjenje stigne padavine prestaju.

Upravo izlazi GFS 06z pa cemo videti da li ce biti promena...

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #189 poslato: 16. Januar 2012. u 11:29 »
Novi GFS crta pravu trpacinu. Nadam se da ce EC veceras vidjeti isti, ili slican polozaj ciklone.

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #190 poslato: 16. Januar 2012. u 12:14 »
Ovaj EC nas ubija u pojam načisto od samog početka zime,setite se samo još od kada je on najavio ovo otopljenje od četvrtka do subote i evo to se ostvaruje,a GFS ne bi komentarisao,jer je puno puta razočarao,ublažiće on tu "trpačinu".Samo se plašim da od svega ovoga ne dobijemo kišu,a posle suvo zahlađenje.

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #191 poslato: 16. Januar 2012. u 12:48 »
To je potpuno realan scenario Ivke.. no mi zanemarujemo sjutra vece kad po meteogramu imamo 9 mm cistog snijega na negativnoj temperaturi u Beogradu. To bi mogo biti lijep zimski ugodjaj.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #192 poslato: 16. Januar 2012. u 13:05 »
Tresla se gora rodio se mis.Tako bi ukratko izgledala pronoza za vikend.Sa dolaskom padavina i tem. idu gore pa se bojim da snega,odnosno ocekivanog pokrivaca nece ni biti. 

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #193 poslato: 16. Januar 2012. u 14:56 »
Ljudi kad se kod mene moze ocekivati pocetak padavina veceras ili sutra..?
To nemogu nikako da vidim..? :/
Hvala..

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #194 poslato: 16. Januar 2012. u 15:12 »
^^ Sutra sredinom dana, aman. :)

06Z sniježan, 12Z...će vidimo. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #195 poslato: 16. Januar 2012. u 15:38 »
To je potpuno realan scenario Ivke.. no mi zanemarujemo sjutra vece kad po meteogramu imamo 9 mm cistog snijega na negativnoj temperaturi u Beogradu. To bi mogo biti lijep zimski ugodjaj.

Da, malo smo zanemarili sutrasnji sneg. WRF daje pristojne padavine za sever, izmedju 6-8mm u obliku snega ali ta radost ce biti kratkog daha posto ce u sredu tmax biti u dobrom plusu pa od snega ne verujem da ce preteci puno. ETA je dosta "skrtija" sa padavinama za sutra vece, ona vidi padavine za vikend ali i visoku temperaturu.
Ostaje nam da cekamo sutra i uzivamo u zimskim uslovima, nekima ce to biti prvi sneg ove zime.

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #196 poslato: 16. Januar 2012. u 16:17 »
Da, izvesna je solidna količina padavina sutra naveče, samo je po meni diskutabilno formiranje snežnog pokrivača. Prvo ne očekujem baš nešto puno cm, a i koliko god padne u sredu je gotov! Što se tiče padavina za petak iako je još uvek malo prerano decidnije govoriti od tome, možda pri kraju samog padavinskog perioda vidimo malo najverovatnije susnežice i eventualno snega, a o formiranju snežnog pokrivača nema ni govora. Opet napominjem petak je daleko!

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #197 poslato: 16. Januar 2012. u 19:57 »
Dakle i ovaj prodor ce zavrsiti kao i prethodni.Sada je vec gotovo izvesno da od snega za vikend nece biti nista a ako je po EC-u nece ni u skorijoj buducnosti.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #198 poslato: 16. Januar 2012. u 19:59 »
Ma to mi daj EC  :o :D Da se ja natezem dal ce ciklon da bude tamo il ovamo,dal ce da bude ovo-ono..

Dosta mi je vise nerviranja.

Kad nece zima,nek rokne prolece i to je to :jupi: :jupi:

Nije snegu sudjeno ove sezone i to je to...
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Darko_9

« Odgovor #199 poslato: 16. Januar 2012. u 20:01 »
Koga briga za niže predele , bitno je da planine imaju par metara! Ova zima je "planinska zima 2012" niži predeli nemaju vajde!