Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012  (Pročitano 101442 puta)

Van mreže Srbin

• Starost: 33
Odg: Januar 2012
« Odgovor #320 poslato: 22. Januar 2012. u 19:08 »
Ma svaki novi izlaz malo pomeri taj ciklon gore dole,ja cu pogledati sutra uveche onako sa paznjom.. a do tada znam da ce se menjati...

Na mreži Aleksa

« Odgovor #321 poslato: 22. Januar 2012. u 19:13 »
Menjace se to jos xxx puta...nego kakve su sanse da ja dobijem malo snega?

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #322 poslato: 22. Januar 2012. u 19:14 »
Profiamater na kom sajtu gledas padavne DWD/GME modela? Postoji na http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgmeeur.html ali nema karta padavina. I jel si mislio na EC 0z, jer 12z jos nije poceo da izlazi?

Ne gledam na "free" website, ne postoji link koji mogu da ti dam jer na sajtovima koji su "javno dostupni" postoje limitirani podaci.
Što se tiče ECMWFa, mislio sam na onaj od 12UTC (koji je u Reading-u svakako "obradjen i izračunat" dosta pre nego što delove tih podataka objave npr. wetterzentrale.de ili yr.no) ali možda u brzini nisam dobro video sve parametre (delovalo mi je da negde do 45 stepeni daje fine padavine)

Evo ECMWF-12UTC "meteo-karte" sa Wetterzentrale:

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #323 poslato: 22. Januar 2012. u 19:46 »
Iako sam u poslednje vreme procitao i cuo dosta optimistcnih prognoza po pitanju snega u Bg, kada pogledam karte, ne mogu da sakrijem pesimizam, jednostavno, ozbiljan sneg sa ciklonom u Egeju je u principu do Kragujevca.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #324 poslato: 22. Januar 2012. u 20:04 »
Genčiću, slažem se sa tobom da pogled na karte ne uliva veliki optimizam što se tiče snega u severnoj polovini zemlje. Ipak bilo je situacija (retkih doduše) kada je ECMWF davao veoma sličan položaj i putanju ciklona i kada se to ostvarilo a ipak je u Beogradu (i možda 30-ak km severnije) bilo finog snega.
EC od 12UTC uz ciklon relativno daleko od nas ipak daje oko 14mm padavina (za BG) nakon utorka u 19h...
Videćemo šta će stvarno biti i da li će sutra EC to još smanjiti... a bilo bi lepo da kakav-takav sneg padne jer nakon tih padavina (ako ih bude) najverovatnije dolaze velike hladnoće i eventualni snežni pokrivač bi se dugo održao čak i u centru Beograda...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #325 poslato: 22. Januar 2012. u 20:12 »
Što se tiče EC/yr.no za Beograd , utorak veče i sredu ujtru bi imali najviše padavina , bilo bi tu i kiše i susnežice i snega , za moj Vrbovski je malo topliji pa bi bilo više kiše i susnežice u utorak uveče!

Postoji nada da bi moglo i u Vojvodini u utorak uveče da padne barem 1 cm snega!

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #326 poslato: 22. Januar 2012. u 20:25 »
Postoji nada da bi moglo i u Vojvodini u utorak uveče da padne barem 1 cm snega!
Meni lično nije potreban ni taj jedan cm snega ... GFS prepolovio padavine, temperaturu ostavio istu, dakle nekakav miks padavina ... yr no za moje mesto malo podigao temperaturu i izbrisao sneg i susnežicu, samo KIŠA ... i to preko 13mm.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #327 poslato: 22. Januar 2012. u 20:30 »
Izašao taj dugo čekani WRF-NMM. Obilan snijeg u Beogradu je sve izvjesniji. Dovoljno je reći - 25mm do srijede sredinom dana. Inače, ovaj model drži granicu jačih padavina možda i najsjevernije od svih modela što sam pogledao:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #328 poslato: 22. Januar 2012. u 20:42 »
Evo i za Kraljevo...za razliku od Beograda,ovde prvo kišurdača samo takva u utorak sredinom dana i popodne.

Ta kišurdača rezultira i osetno nižom temperaturom u utorak tokom dana...sneg tek uveče.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže sabac

• **
  • Starost: 35
  • 2024
« Odgovor #329 poslato: 22. Januar 2012. u 20:53 »
Jel moze neko za moj kraj da mi kaze za utorak noc i sredu, ne mora precizno jer se jos ne zna, ali za sada hoce li biti sta snega ....
Svak je rođen da po jednom umre,
čast i bruka žive dovijeka.

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #330 poslato: 22. Januar 2012. u 20:57 »
Je l moze neko da mi kaze,bez navijanja i prizeljkivanja molim,samo onako strogo realno,kolike minuse je realno ocekivati u Beogradu u periodu do kraja januara? Svaki stepen gore dole mnogim ljudima menja situaciju,pa bi mi bilo bitno da znam,za sneg me ne zanima mnogo da li ce ga biti i koliko,mada se nadam da hoce,jer ne bi bilo dobro uopste da bude debelih minusa na golu zemlju.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #331 poslato: 22. Januar 2012. u 20:59 »
Kimi, razlika je u tome što bi kod tebe bilo dosta padavina prije nailaska hladnog fronta, dok bi strujanje u prizemlju još uvijek bilo južno. U Beogradu bi jače padavine došle praktično istovremeno sa frontom, pa bi se temperatura začas spustila na 0°C, koliko god bila prije.

@sabac, tvoj grad će biti otprilike na istoj padavinskoj liniji kao Beograd, tako da prati šta se ovdje piše. Prema poslednjim izlazima ovog modela što smo komentarisali, trebalo bi da bude dobrog snijega kod tebe, ali ne može se ništa sa sigurnošću reći.

@Palmark, teško je precizirati koliki će biti minusi do kraja januara, ali ako se uspostavi jak anticiklon i inverzija, nisu isključene temperature i do -10°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže laky

« Odgovor #332 poslato: 22. Januar 2012. u 21:03 »
Ne gledam na "free" website, ne postoji link koji mogu da ti dam jer na sajtovima koji su "javno dostupni" postoje limitirani podaci.
Što se tiče ECMWFa, mislio sam na onaj od 12UTC (koji je u Reading-u svakako "obradjen i izračunat" dosta pre nego što delove tih podataka objave npr. wetterzentrale.de ili yr.no) ali možda u brzini nisam dobro video sve parametre (delovalo mi je da negde do 45 stepeni daje fine padavine)
A ima i toga...  :D

Vojvodina ce se nalaziti u suvom sektoru ciklona pa me ne bi cudilo da u sredu bude i vedro. Padavina u Vojvodini ce biti u utorak ali od hladnog fronta koji ce biti vrlo slican ovom poslednjem sa malo vecom sansom za susnezicu pred prestanak padavina. Cim front stigne do Jadranskog mora pocece formiranje ciklona koji ce se brzo premestati prema istoku i jugoristoku i tada krece sneg u centralnim i juznim predelima dok u Vojvodini, vec sam napisao u prvoj recenici...

Toliko od mene za ovaj ciklon dok se nesto ne promeni  :) ali mislim da nece...  :(

Na mreži Aleksa

« Odgovor #333 poslato: 22. Januar 2012. u 21:05 »
Miloshe,znaci ja prolazim odprilike kao Beograd i Sabac?

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #334 poslato: 22. Januar 2012. u 21:08 »
Je l moze neko da mi kaze,bez navijanja i prizeljkivanja molim,samo onako strogo realno,kolike minuse je realno ocekivati u Beogradu u periodu do kraja januara? Svaki stepen gore dole mnogim ljudima menja situaciju,pa bi mi bilo bitno da znam,za sneg me ne zanima mnogo da li ce ga biti i koliko,mada se nadam da hoce,jer ne bi bilo dobro uopste da bude debelih minusa na golu zemlju.
Pa nije jos sigurno ali sve su prilike da ce biti umerenih mrazeva pred kraj nedelje. Moze to ici do -10C ali ne bi isao ispod toga bar za tvoj kraj.
GFS daje tmin u centralnim i juznim predelima i do -15C tako da nista nije nemoguce.
Verovatno ces dobiti snezni pokrivac pa ce vegetacija imati zastitu.

Van mreže milija73

• *
« Odgovor #335 poslato: 22. Januar 2012. u 21:15 »
Najavise u dnevniku rts da ce biti sneznih padavina u noci ponedeljak na utorak...

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #336 poslato: 22. Januar 2012. u 21:20 »
Pa nije jos sigurno ali sve su prilike da ce biti umerenih mrazeva pred kraj nedelje. Moze to ici do -10C ali ne bi isao ispod toga bar za tvoj kraj.
GFS daje tmin u centralnim i juznim predelima i do -15C tako da nista nije nemoguce.
Verovatno ces dobiti snezni pokrivac pa ce vegetacija imati zastitu.
Ja se nadam da nece ici ispod -10C,ili bar da padne 20cm snega,mada sumnjam da je to moguce kod mene,svi pominjete da Vojvodina ostaje uglavnom suva,ali golomrazica je najgora solucija,verujem za sve. Onda da se nadamo da ce ipak pasti sto vise snega i u Vojvodini,ali...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #337 poslato: 22. Januar 2012. u 21:27 »
Ja se nadam da nece ici ispod -10C,ili bar da padne 20cm snega,mada sumnjam da je to moguce kod mene,svi pominjete da Vojvodina ostaje uglavnom suva,ali golomrazica je najgora solucija,verujem za sve. Onda da se nadamo da ce ipak pasti sto vise snega i u Vojvodini,ali...
Palmark obrati vise paznju na prognozu za Beograd jer si veoma blizu njega. Za tebe "ne vazi" prognoza za Vojvodinu.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #338 poslato: 22. Januar 2012. u 21:31 »

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #339 poslato: 22. Januar 2012. u 21:38 »
Stvarno pametno shto se josh uvek niko ne izlece sa decidnim prognozama,jel gfs daje najjache padavine juznije od Kg-a Ec malo severnije,ali o5 je najvishe padavina juznije od Kg-a a wrf-nmm najpouzdaniji model visoke rezolucije,daje prvo kishu juznije od Kg-a pa tek posle sneg i vrlo lako bi se chak moglo desiti da  Bg prodje bolje sa snegom nego ja...Shto meni i ne bi smetalo ja sam vec imao jedan od 30 cm voleo bih da malo i drugi zimoljubci uzivaju  -) ,a planine u mom kraju ce proci veoma dobro to je sigurno,a to je meni najvaznije :)

Napomena: Ja komentarishem gfs prema kartama sa meteo-adriatica, ec-gotove prognoze sa yr-no a i wrf-nmm uz pomoc karata sa rhmz-a

Krajnje amaterski pa da se ne ljutite ako neshto greshim :)