Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012  (Pročitano 101480 puta)

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
Odg: Januar 2012
« Odgovor #340 poslato: 22. Januar 2012. u 21:41 »
Za moje područje EC daje u utorak 20 i sredu 5 litara, ako se samo pola od toga ostvari prezadovoljan sam, mada sumnjam da će doći do ozbiljnijeg formiranja snežnog pokrivača!

Van mreže Stefoo

• **
  • Starost: 29
« Odgovor #341 poslato: 22. Januar 2012. u 21:53 »
yr.no za NEgotin u petak pokazuje najnizu -23 :-[ :pop:
ISPRAVKA! u sledeci utorak :blahblah:
« Poslednja izmena: 22. Januar 2012. u 22:21 Stefoo »
„ Vjetrovi su moji prijatelji, oluje moje radosti, sunceva zega moja naslada, mukla studena jutra moji najsvecaniji casovi.”
I. A.

http://www.youtube.com/watch?v=GhLZRizkZ_M&sns=fb

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #342 poslato: 22. Januar 2012. u 21:55 »
Palmark obrati vise paznju na prognozu za Beograd jer si veoma blizu njega. Za tebe "ne vazi" prognoza za Vojvodinu.
Hm,pratim,ali i za Beograd modeli razlicito vide situaciju,a i ovde se svasta pisalo,od toga da i beograd moze ostati bez padavina do nekih 30cm...
Palmark da li verujes u ovo http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Stari_Banovci~785541/long.html
Ja iskreno nisam imao tako niske Tmax (ispod -5C) ni u hladnijim zimama sa puno snega. Prosle godine najnize je bilo -13C jedno jutro,ali je taj dan bilo oko 0C,jer kad je noc vedra bude jak mraz,ali ako i dan bude vedar prosto sumnjam da ce ostati tako niska Tmax. Valjda to zavisi i od snezne podloge ako je bude,a i od magle,daleko je bilo.

Van mreže zec

« Odgovor #343 poslato: 22. Januar 2012. u 22:01 »
Koliko ce snega pasti ovde,s obzirom da sam 50km jugoistocno od Beograda,treba mi hitno!

Van mreže Darko_9

« Odgovor #344 poslato: 22. Januar 2012. u 22:10 »
yr.no za NEgotin u petak pokazuje najnizu -23 :-[

Neće u petak nego 1 februara u sredu , zato što se spušta leden vazduh sa severoistoka!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #345 poslato: 22. Januar 2012. u 22:11 »
Koliko ce snega pasti ovde,s obzirom da sam 50km jugoistocno od Beograda,treba mi hitno!
A sto hitno? Da nisi sef zimske sluzbe?

Ne znam da li si citao prethodne postove ali se tu moze videti da se jos ne zna i pitanje da li ce se znati dok padavine ne pocnu kako ce ko proci sa snegom. Moje misljenje je da ce tvoje mesto dobiti sigurno snezni pokrivac ali ne znam koliko to iznosi u cm.

Neće u petak nego 1 februara u sredu , zato što se spušta leden vazduh sa severoistoka!
Pustite sad nesto sto se nagadja za deset dana, pogotovo u temi za januar mesec.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #346 poslato: 22. Januar 2012. u 22:14 »
Ciklon šta ovo crta yr.no za tebe za Vrbas , sutra popodne i uveče malo susnežice i to je!? Šta misliš ima li šanse  da se sutra ujtru Ec popravi?!

Palmark ja mislim da ćeš dobiti snega kao i ja , nismo mi mnogo udaljeni , Vrbovski i Stari Banovci!

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #347 poslato: 22. Januar 2012. u 22:20 »
Ciklon šta ovo crta yr.no za tebe za Vrbas , sutra popodne i uveče malo susnežice i to je!? Šta misliš ima li šanse  da se sutra ujtru Ec popravi?!
Kod mene ne crta nista za sutra, tek za utorak rano ujutru. Za mene se sigurno nece popraviti, ja se snegu ne nadam odavno.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #348 poslato: 23. Januar 2012. u 01:31 »
Je l moze neko da mi kaze,bez navijanja i prizeljkivanja molim,samo onako strogo realno,kolike minuse je realno ocekivati u Beogradu u periodu do kraja januara? Svaki stepen gore dole mnogim ljudima menja situaciju,pa bi mi bilo bitno da znam,za sneg me ne zanima mnogo da li ce ga biti i koliko,mada se nadam da hoce,jer ne bi bilo dobro uopste da bude debelih minusa na golu zemlju.

Bez ikakvog preterivanja, ono sto je moguce ukoliko se formira snezni pokrivac iznad 10 cm su mrazevi jaci od -10c. Ukoliko ga ne bude ili ga bude relativno malo, tesko da moze ispod -10c.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #349 poslato: 23. Januar 2012. u 07:47 »
GFS 00Z je prvi koji je pomjerio granicu jačih padavina malo ka sjeveru, tako da bi u Beogradu bilo solidnog snijega i u srijedu tokom dana. Sada su već izlazi GFS-a i EC-a veoma slični. Čekamo još WRF-NMM da vidimo hoće li nacrtati išta slično sinoćnom izlazu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #350 poslato: 23. Januar 2012. u 08:13 »
EC jutros los za moj kraj, padavine pocinju ranije u utorak ujutru i vecina padavina bila bi u obliku kise. Prelazak kise u sneg tek sutra uvece i tokom noci a onda bi padavine bile vec slabe. Razocaran sam ovakvom prognozom, kad 18mm padne u obliku kise na samo 1c, covek da poludi nista drugo. Gfs drugaciji on vidi skoro sve padavine u obliku snega, ali vise verujem EC jer je ove zime sve pogodio sto se tice temperature tokom padavina.
EDIT: eta model takodje los ni prici jucerasnjim izlazima, wrf-nmm jos nije izasao ali mislim da nece nista promeniti. Sad mi je jasno zasto su meteorolozi bili toliko uzdrzani i oprezni tokom vikenda i nisu najavljivali sneg kao sto umeju. Sve cestitke procenili su dobro situaciju, mada bi mogli da izdaju upozorenje za planinske krajeve jer ce gore biti ponovo zatrpavanje.
« Poslednja izmena: 23. Januar 2012. u 08:28 ljubostinja »

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #351 poslato: 23. Januar 2012. u 08:27 »
WRF i dalje dobar za Beograd, po običaju crta više padavina od globalnih modela. Prema njemu bi u srijedu tokom većeg dijela dana linija padavina bila otprilike Valjevo-Beograd-Vršac. U Vojvodini bi sve padavine prestale u jutarnjim satima, a južnije snijega ko u bajci. Evo meteograma za BG:

Brine me samo što su temperature povećane, pa bi u utorak dobar dio padavina otišao i na kišu i susnježicu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #352 poslato: 23. Januar 2012. u 08:31 »
Brini se Miloše, da li će biti 5cm ili 10cm snega :P Mi nemamo takvih problema :(

Da pridodam jednu kartu snega  :-:

« Poslednja izmena: 23. Januar 2012. u 10:10 Dejo »

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #353 poslato: 23. Januar 2012. u 10:58 »
EC jutros zabrazdio, ali GFS sve bolji... po njemu bi i u Kotor mozda bilo snijega  :P
No to su ekstremi, tako da ne vjerujem u tako nesto  ;)

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #354 poslato: 23. Januar 2012. u 11:23 »
Po 6z ako u Zrenjaninu ne bude snega a hocu da ga vidim  dovoljno je da izadjem na terasu i pogledam ka jugu.Granica padavina dosta severnije nego po 00z.Centralna i juzna Srbija ZATRPAVANJE!

Van mreže Miki-NS

• **
« Odgovor #355 poslato: 23. Januar 2012. u 11:28 »
Znaci Dusane mrka kapa za nas? Pratim poslednjih nekoliko izlaza i sve se to vuce po toj vecitoj granici padavina u ovakvim slucajevima, NS-ZR. Mislim da globalni modeli nece reci vise nista pametno za utorak/sredu, a wrf nam utanjio padavine (u obliku snega) maksimalno...

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #356 poslato: 23. Januar 2012. u 12:24 »
GFS svakim izlazom daje sve više padavina za Beograd u srijedu, ali EC je jutros presušio. Potpuno se obrnula situacija u odnosu na jučerašnje izlaze, kad je EC crtao znatno više padavina. Da ako se večeras konačno dogovore.  :) U svakom slučaju u Beogradu je sve izvjesniji snijeg od minimum 5-10cm. A koliko tačno, znaćemo tek kad se bude mjerio.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #357 poslato: 23. Januar 2012. u 12:36 »
А реците нам искуснији...гледао сам прогностичке карте ВРФ ННМ модела и како видим што се тиче темп.на 2м за Београд ситуација је доста гранична...мање више је за време снега темп.стално у малом плусу, а у неким сегментима и преко +1. Како ће се то одразити на формирање снежног покривача при прогнозираном интезитету падавина од око 1-1,5мм на сат? Да ли је у таквим ситуацијама темп при тлу благо негативна? Хвала.
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #358 poslato: 23. Januar 2012. u 13:21 »
Evo sta kaze GFS za moj grad:

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #359 poslato: 23. Januar 2012. u 13:47 »
А реците нам искуснији...гледао сам прогностичке карте ВРФ ННМ модела и како видим што се тиче темп.на 2м за Београд ситуација је доста гранична...мање више је за време снега темп.стално у малом плусу, а у неким сегментима и преко +1. Како ће се то одразити на формирање снежног покривача при прогнозираном интезитету падавина од око 1-1,5мм на сат? Да ли је у таквим ситуацијама темп при тлу благо негативна? Хвала.
Pa nista od formiranja pokrivaca dok je temperatura u +, narucito u centralnim delovima grada... Na periferiji, tipa kod mene na Vidikovcu, obicno vrlo brzo u ovakvim slucajevima temperatura padne na nulu, pa se tako ja sa kosutnjakom uvek prvi zabelim... Al s obzirom na pouzdanost modela ove zime, preostaje samo da od sutra ujutro pratis radar i automatske stanice...