Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012  (Pročitano 101443 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Januar 2012
« Odgovor #420 poslato: 23. Januar 2012. u 20:25 »
i NMM smanjio padavine...sad jedino ovaj potez juzno i istocno od Kragujevca ima ozbiljnije padavine.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #421 poslato: 23. Januar 2012. u 20:28 »
i NMM smanjio padavine...sad jedino ovaj potez juzno i istocno od Kragujevca ima ozbiljnije padavine.

Eto nam milimetara.... :bang:

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #422 poslato: 23. Januar 2012. u 20:37 »
Dosta vise s tim modelima, sad pratite satelit, radar i prozor.

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #423 poslato: 23. Januar 2012. u 20:37 »
Meni nije losh nmm  Poshto  ja stalno pratim nmm-wrf na kartama tachno znam da odredim gde mi se nalazi Ivanjica  Kako podelim granicu Crne gore na pola pa josh malo istochnije pa malo na sever u liniji sa Pribojom na onom ispupchenju na karti e i tako odredjujem, obichno se pogodi dobro :)

Padavine po toj karti kod mene pochinju oko 12 po podne sutra,nula na 2 m se probija oko 15 a jache padavine pochinju tek oko 00 u noci na sredu  i ova linija jachih padavina koja se pruza ka Jugozapadu me hvata u gotovo svakom terminu,e sada ja mislim da ni modeli visoke rezolucije ne mogu da pogode te linije padavina tako prezizno pa cemo videti koliko sutra,ne treba da se opterecujemo vishe modelima  Jsh malo pa radarska slika,samo da ne zakochi :D

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #424 poslato: 23. Januar 2012. u 20:39 »
 Pazite ovo:

Jutros je NMM sutra do noci na sredu crtao 26mm....a sad crta tek par mm..

Kakav epic fall !

Sto kaze Dikile,dosta vise modela :) Nemaju oni pojma o nicemu  :vidiga:

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Palmark

• **
« Odgovor #425 poslato: 23. Januar 2012. u 20:53 »
Palmark,znam da ti je zao sto nemamo klimu kao Libija ili Tunis zbog toga sto se bavis uzgajanjem takvih biljaka. Ali sta je, tu je.
Isto ko i tebi sto nemamo kao Rusija i Kanada,haha...salim se. Daleko bilo i jedno i drugo,ja volim sto imamo sva godisnja doba,jer kako bih cenio prolece i leto da ne znam sta je zima. Kako bih nosio kapute,dzempere,saleve...milion stvari. Mrzim Novu godinu bez snega...eto,odoh u off u ovoj temi gde tenzija raste,izvinjavam se..
Haha yr.no ukinuo susnežicu za Vrbovski sutra uveče , stavio samo kišudraču! Da čovek ne poveruje!
Bas sad gledam,svaki izlaz smanjuje padavine i ublazava minus,sad svega do -7C i prvi ledeni dan mozda tek u nedelju. A padavine za moje mesto daje svega 0.8mm i to sutra uvece,kao kishu. p.s. ja mislim da nas samo shuma i Dunav dele,a tu smo,gotovo prekoputa.

Van mreže Darko_9

« Odgovor #426 poslato: 23. Januar 2012. u 20:56 »
Što se ovog januara tiče stvar je jasna za Beograd i Vojvodinu , malo kiše sutra popodne i uveče a u sredu ujtru prestanak padavina! To bi bilo to što se tiče januara za Beograd i Vojvodinu  sve u svemu najgori januar od 2007 godine!

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #427 poslato: 23. Januar 2012. u 21:03 »
Nista nije jasno Darko.. ni najmanje nije jasno

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #428 poslato: 23. Januar 2012. u 22:25 »
Sic crta 35 mm snijega, ne cm.. 35 mm moze bit 20 cm a isto tako i 70 cm, pa cak  vise.. pogotov kad je T kao sto ce i biti ispod -2 u Ivanjici
Pa najpre ce biti 35 cm a ne 70 niti 20...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #429 poslato: 23. Januar 2012. u 22:49 »
Večerašnji EC, pa samim tim i NMM drastično smanjio padavine i povećao temperature. Rekao sam da će obilni snijeg biti izvjestan samo ukoliko i večerašnji WRF-NMM ponovi ono što su crtala prethodna dva, što se nažalost nije desilo. Većina padavina je pomjerena prije zahlađenja sutra tokom dana, pa je čak i sniježni pokrivač (za koji sam rekao da je gotovo siguran) sada pod znakom pitanja u Beogradu, a za Vojvodinu gotovo i otpisan. Za predjele južnije od Beograda smanjena količina padavina i povećane temperature, pa ne bi ni tuda bilo nekog ozbiljnog snijega.
Sad je i GFS 18Z krenuo putem EC-a, i sve je manje nade da će noćašnji izlazi nešto promijeniti.
Šta da se radi, ko voli snijeg, a ima i vremena, nek ide u planine.  :) A ovu sutrašnju kišetinu ćemo nekako preživjeti. Jedva čekam proljeće.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #430 poslato: 23. Januar 2012. u 22:51 »
Milose jedva cekas prolece , znaci otpisujes februar i nemas nadu u njega?

Van mreže Fraka

• **
« Odgovor #431 poslato: 23. Januar 2012. u 22:57 »
Ne, nego kao i ja jedva ceka proljece, jer mu je dosta glupavog perioda koji je samo tako bezveze nosio ime Zima. A milose ja nesto ne vidim da je GFS 18z odustao  :?:

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #432 poslato: 23. Januar 2012. u 23:00 »
Милоше, нисам толико искусан у прогнозирању као ти, али зар гфс 18з није управо наставио тврдо путем својих претходника да снежне падавине помера северније и даје их више и трају дуже? Чини ми се да је гфс једина сламка за коју се хватамо ми снегољупци...Београд по овоме сигурно има солидне снежне падавине током среде, а оно што је лепо и добра део Војводине добија у среду пристојније снежне падавине. Једино ми није јасно зашто на само пар сати пред падавине је оволика разлика у виђењу ствари...Тотална конфузија!
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže Kimi

• Moderator
« Odgovor #433 poslato: 23. Januar 2012. u 23:01 »

Sad je i GFS 18Z krenuo putem EC-a, i sve je manje nade da će noćašnji izlazi nešto promijeniti.

Nope,ne ide GFS nigde....a nema ni gde,skoro sve preturbacije (u 12izlazu) nude isto kao i glavni sem možda 1-2.

Na kraju će biti neka sredina...ni previše severno kao što daje GFS,ni previše južno kao što daju EC i NMM.

EDIT:Izašao i NMM na meteoadriatic:100x bolji оd našeg.I realno gledajući skoro sve moguće modele koji postoje za padavine,odnos je pola-pola za GFS i EC scenario.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #434 poslato: 23. Januar 2012. u 23:01 »
Pa ne znam kakav snijeg da padne u februaru, neće popraviti utisak ove zime. Volim svako godišnje doba i mislim da svako godišnje doba ima neke svoje čari kad je vrijeme u pitanju. Ova zima nije pokazala svoje čari, i dosadila je više, zato sam rekao da jedva čekam proljeće i ljepše vrijeme, kao i prve konvektivne nestabilnosti.

Inače, GFS 18Z se ipak nije ništa promijenio u odnosu na prethodni izlaz (možda za nijansu povećao i temperature i padavine). Mrka kapa, kad nam je GFS poslednja nada. Ali on je makar karakter, drži se svoje priče već 5-6 izlaza, a ne kao EC koji sinoć crtao zatrpavanje, a večeras kišetinu. Niđe veze. :) Veliko razočarenje u taj model.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #435 poslato: 23. Januar 2012. u 23:01 »
GFS 18z daje solidnu situaciju za sneg u sredu u većem delu zemlje, razlikuje se od ECMWF 12z...
Doduše, pre dva dana GFS je davao vrlo malo snega za područja za koja danas daje sneg (a tada je, pa sve do sinoć, ECMWF davao mnogo više snega).

Evo dve karte GFS-a za sredu:

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #436 poslato: 23. Januar 2012. u 23:14 »
EC - wc , tako ja kažem za njega.

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #437 poslato: 23. Januar 2012. u 23:24 »
Čak i da se ne ostvari ništa od ovoga to GFS crta, neću više reći riječ protiv tog modela, jer čak i kad se dešavaju promjene u njegovim izlazima, dešavaju se postepeno, a ne kao kod EC-a. A sa EC-om se nikad ne zna, 50% su šanse da sutrašnji izlaz bude kao današnji ili još gori (ako je to uopšte i moguće), a 50% su šanse da se vrati priča koju je crtao do danas.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srbin

• Starost: 33
« Odgovor #438 poslato: 23. Januar 2012. u 23:26 »
hahahhahaha kakvi ste vi carevi :D Do pre pola meseca svi redom ste kritokovali gfs a nekako stidljivo hvalili ec

A sada je ec-wc :D a gfs je poprimio ljudske osobine i postao karakter :D hahah

Ovo kazem chisto shale radi,da vas opustim malo  -) Ma svaki izlaz ce malo pomeriti padavine na jednu stranu,modeli sluze po mom mishljenju 2-4 dana do padavina a sada slobodno prochitajte prognozu rhmz-a ili porchitajte upozorenje,ipak mislim da oni ipak imaju pristup detaljima koje mi ne vidimo tako da je to najbolje trenutno :) A i sutra po podne uveche radarska slika i to je to....

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #439 poslato: 23. Januar 2012. u 23:37 »
Naravno da sam i ja u šali rekao za wc. Potrebna nam je veceras. Ec je dokumentovano bolji i to statistickim velicinama. To sto nam veceras on zadaje boli to je druga stvar.