Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012  (Pročitano 101431 puta)

Van mreže laky

Odg: Januar 2012
« Odgovor #520 poslato: 26. Januar 2012. u 19:47 »
A ja sam mislio da kada padne sneg temperatura ne moze toliko da se spusti...  ???
GFS 12z extremno hladan za sledecu nedelju, sanse su velike da nas ocekuje jedna ledena nedelja a i kosava koju ste vec pomenuli... Da ima snega i u Vojvodini tako niske temperature mi ne bi uopste smetale ali ovako bez i 1mm snega ne zelim ni da ode 1C ispod nule...

Narednih sati vazdusni pritisak ce biti u porastu i jaca ogroman anticiklona sa severoistoka Evrope koji usmerava hladan vazduh ka jugu. Temperatura ce iz dana u dan biti sve niza pa od nedelje a mozda i od subote u celoj Srbiji ocekuju se ledeni dani. Sa istocne strane Karpata ce se nagomilavati hladan vazduh zbog kojeg ce od nedelje u kosavskom podrucju poceti da duva hladna kosava. Za sada ne bi trebalo da bude jaka, osim naravno na jugu Banata. Hladno i suvo vreme uz kosavu ce se zadrzati sve do kraja januara a posle u novoj temu...

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #521 poslato: 26. Januar 2012. u 22:01 »
Preterano brutalan ECM ens

Sve u svemu jos kako sam i rekao pre ovih sneznih padavina da ce mene ponajvise interesovati sledeca nedelja dali ce biti sansi za manje snezne padavine iz konvengencija, to ce zavisiti koliko ce biti ili ti dali ce biti u vazduha samo malo vlage...ovde sto je na ENsu daje nadu
« Poslednja izmena: 26. Januar 2012. u 22:11 Boce »

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #522 poslato: 29. Januar 2012. u 00:11 »
U temi februar spomenuh koliko globalni modeli "lutaju" u prognozi za 5-8 dana unapred, a ovde bih spomenuo kako model visoke rezolucije (WRF-NMM, koji je bio dosta dobar tokom prethodnih padavina u BGu i južnije od BGa) na bočnim graničnim podacima ECMWF-a  sada slabo uzima u uticaj hladnu varijantu istočnog-jugoistočnog vetra u za BG i za ovu noć ne daje Tmin ispod -4C a za sutra (nedelja) daje Tmax +1C (što nije realno). Sam EC daje čak i nižu Tmin od realne (daje -10C, a verovatno neće ići bitno ispod -7C koliko je bilo već u 22h) ali WRF ne spušta ispod -4C koje daje i za 19h, 22h, 01h...).