Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012  (Pročitano 101474 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Januar 2012
« Odgovor #40 poslato: 03. Januar 2012. u 12:02 »
Sad sam gledao arhivu slika ... kod mene od Božića 2008-me, samo 2010-a je bila bez snega na Badnje veče i Božić.
Po svemu sudeći i ove godine će biti bez snega. GFS smanjio padavine a i temperature nisu povoljne! EC još lošiji kada je u pitanju sneg!
2008. je pocela kisa na Badnje vece i to ja padala jako, sneg je poceo da se topi bas tog dana i vise ga nije bilo. Bozic beo ali se sve topilo.
2009. je bilo veoma hladno ako se secam dobro ali snega jedva dekorativno .
2010. kisa je padala iz neba i zemlje na 0C stepeni. Bio sam mokar kao mis. Juznije je bilo dosta toplije.
2011. topljenje manjeg sneznog pokrivaca pocelo opet na Badnji dan, Bozic takodje u plusu uz topljenje snega.

Mogu jedino da kazem da je beo Bozic bio 2009. jer je bila ona inverzija i temperatura daleko u minusu ali snega tek 1-2cm. Ostalo samo kisa, bljuzgavica i temperatura u plusu.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #41 poslato: 03. Januar 2012. u 12:25 »
2008. je pocela kisa na Badnje vece i to ja padala jako, sneg je poceo da se topi bas tog dana i vise ga nije bilo. Bozic beo ali se sve topilo.
2009. je bilo veoma hladno ako se secam dobro ali snega jedva dekorativno .
2010. kisa je padala iz neba i zemlje na 0C stepeni. Bio sam mokar kao mis. Juznije je bilo dosta toplije.
2011. topljenje manjeg sneznog pokrivaca pocelo opet na Badnji dan, Bozic takodje u plusu uz topljenje snega.

Mogu jedino da kazem da je beo Bozic bio 2009. jer je bila ona inverzija i temperatura daleko u minusu ali snega tek 1-2cm. Ostalo samo kisa, bljuzgavica i temperatura u plusu.
Ja onda mogu da budem zadovoljan ... kod mene je bila dosta bolja situacija ... 2008-me jeste padala kiša, ali je bilo solidno snega, tako da se bez obzira na sve može reći da je kod mene bilo i tada snežnog pokrivača! :)
Novi GFS izlaz za nijansu povećao padavine i malo spustio temperaturu ... međutim, daleko je to od snega!
« Poslednja izmena: 03. Januar 2012. u 12:52 Ljubiša »

Van mreže Aleksandar

• *
« Odgovor #42 poslato: 03. Januar 2012. u 12:41 »
jesu malo manje padavine, ali centralni i juzni predeli ce dobiti sneg barem 3-4cm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #43 poslato: 03. Januar 2012. u 12:43 »
Mogao bi sneg u petak pred jutro ovde,samo da padavine ne podbace.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže laky

« Odgovor #44 poslato: 03. Januar 2012. u 12:44 »
Do skoro modeli su crtali ciklon koji bi Srbiji doneo sneg i formiranje sneznog pokrivaca a sada je ostao obican hladan front koji ce projurutu preko Srbije.
Sutra posle podne rub hladnog fronta (ciklon koji se trenutno nalazi iznad Britanije) ce preci preko Srbije i doneti slabe padavine na planinama moguc slab sneg. Po prolasku fronta ocekuje se mali pad temperature i umeren severozapadni vetar u Vojvodini u ostalim predelima slab.
Posle tog fronta nov ciklon ce se formirati kod Islanda i brzo premestati prema istoku i jugoistoku i vec u cetvrtak uticati na vreme u Srbiji jer ce vetar promeniti smer u jugozapadni, slab do umeren u Vojvodini u ostalim predelima slab.

U cetvrtak uvece hladan front ce zahvatiti Vojvodinu a do jutra ce stici i do juga Srbije donoseci padavine i zahladjenje a vetar ce promeniti smer u severozapadni.
Severnije od Kragujevca ce biti kise, na zapadu, jugozapadnu i jugu Srbije kisa ce brzo precu u sneg pa je moguce formiranje sneznog pokrivaca, na istoku je takodje moguc sneg ali pri kraju padavina. Obilnije padavina moguce su na jugozapadu i jugu Srbije.

Kada front stigne do Grcke pocece da se formira ciklon ali nece uticati na vreme u Srbiji osim mozda na jugoistok. U Vojvodini vetar ce jacati pa su petak uvece moguci i jaci udari.

Van mreže zimoljubac

• *
« Odgovor #45 poslato: 03. Januar 2012. u 12:47 »
 :hitna:gledam i ne verujem.snezne padavine se non-stop odlazu i beze od nas.ovoj nasoj maloj,slatkoj zimici preti fijasko!samo ako ovako nastavi.  :neznam:

Van mreže Darko_9

« Odgovor #46 poslato: 03. Januar 2012. u 12:47 »
Ako i padne nešto brzo će se otopiti zato što će biti visoke temperature!

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #47 poslato: 03. Januar 2012. u 16:05 »
Ljudi, za sad nema mesta za snegopesimizam. Iako je ceo decembar prosao bez ozbiljnijeg snega, sadasnje karte daju naznake promene situacije i mogucnosti za bloking situaciju koja bi bila povoljna za sneg kod nas. Stvaranje i jacanje blokirajuceg anticiklona je sasvim izvesno, tamo zapadno od britanskih ostrva. Ukoliko on uspe da se odrzi malo duze, zima izgledno stize.

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #48 poslato: 03. Januar 2012. u 17:39 »
Јој,братац, ти нас снегољупце стално тешиш овим метео оптимизмом. Ако се сећам тако си и после Св.Николе помињао да ће крајем децембра бити блокинг ситуације и снега...Знам да си то основано говорио, али реалност се другачије остварила...постајем заиста снегоскептик иако сам заклети животни оптимиста!
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #49 poslato: 03. Januar 2012. u 18:38 »
Potrebno je da se anticiklon pomeri malo ka zapadu ili severu. Ovako smo kako da kazem istovremeno na rubu anticiklona i ciklona. Hladan vazduh se sjuri preko Balkana pa se ciklogeneza desi juznije i jugoistocno od nas sto nama daje malo padavina. Potrebno je da se hladan vazduh spusti preko Italije ili Jadrana pa da se tamo stvori neki ciklon koji ce imati dobar uticaj na nas. Ovako je sve lupanje u prazno.

Evo malo slikovito prikazano. Trenutna situacija.

Ovo bi bila pozeljna situacija u ovom trenutko ako AC ode zapadnije.

Mozda nisam bas najbolje nacrtao ali moze da posluzi.

Van mreže mladen

• *
« Odgovor #50 poslato: 03. Januar 2012. u 19:42 »
Pozdrav snegoljupci!
Lepo je to Dikile objasnio.
Ima još jedan problemčić, a to je što u našim krajevima brzo dolazi do jačanja anticiklonalnog grebena kada se javi ciklogeneza na hladnom frontu primarnog ciklona. Taj greben je posledica nagomilavanja hladnog vazduha sa severne strane Dinarida, specifičnost reljefa. (ovo sam citirao komšiju Genčića, setio sam se jednog njegovog posta od prošle godine)
Nadam se da sam dobro protumačio ovu sinoptičku situaciju  ;)

Vratiće se magle u London!

Van mreže laky

« Odgovor #51 poslato: 03. Januar 2012. u 19:51 »
Ima tu malo vise od samog polozaja anticiklona. Dok je topao vazduh iznad severne Evrope koji "hrani" ciklone a vrlo jak vortex iznad Grenlanda i Islanda nema mi da vidimo zimu. Sve dok se anticiklon ne smesti kod Islanda i Grenlanda a severna Evropa ne ohladi ja ne ocekujem da se cikloni aktiviraju iznad Sredozemlja.
Evo sta radi vortex kod Grenlanda savrseno da formiranje vrlo jakih ciklona. Stujanja su slicna kao na dugoj slici sto si postavio dikile ali ciklon severozapadno je ipak jaci...

Sada vec skrecemo sa teme ali kada se mora...

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #52 poslato: 04. Januar 2012. u 08:04 »
Potrebno je da se anticiklon pomeri malo ka zapadu ili severu. Ovako smo kako da kazem istovremeno na rubu anticiklona i ciklona. Hladan vazduh se sjuri preko Balkana pa se ciklogeneza desi juznije i jugoistocno od nas sto nama daje malo padavina. Potrebno je da se hladan vazduh spusti preko Italije ili Jadrana pa da se tamo stvori neki ciklon koji ce imati dobar uticaj na nas. Ovako je sve lupanje u prazno.

Bravo dikile :)

Slikoviti prikaz možete pogledati na ECMWF jutros, 72h vs 240h.

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #53 poslato: 04. Januar 2012. u 10:14 »
Od kratkotrajnih novembarskih prodora do ranog proleca sve u par dana.Prosto je neverovatno da se cele zime nije zaustavilo dominantno zapadno strujanje severom Evrope.Ciklone samo lete preko Grnlanda i Skandinavije.U tom slucaju hladan vazduh nikako ni tamo ne moze da se spusti pa kratkotrajno zatisce i prodori sa severa uzrokovani nekim atlantskim blokom su vise novembarski nego zimski.prosto i jednostavno,nema hladnoce koja bi se tada spustila pa ciklone koje nastaju donose uglavnom kisu ili sneg uz brzo otopljenje.Modeli su do juce videli nastanak blokinga u prvim danima druge dekade ali to ni najmanje nije sigurno.Skoro cele zime negde u 240 satu imamo potencijal za zimu a kada udje u 150 sati on nestane.Karta EC-a jutros u famoznom 240 satu ima potenciala.AC na pravom mestu hladnoce ima na severu i cikloni nastaju u Jadranu,ali ...

ovaj prodor je posledica bloka

koji u istom satu i puca te ni ovo nije previse obecavajuce!Nazalost

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #54 poslato: 04. Januar 2012. u 11:16 »
Modeli od sinoć ponovo pojačali padavine za petak,posebno za jutro.Potez najintenzivnijih padavina se crta od jugozapada i juga Srbije pa do  područja malo severnijeg od Zapadne Morave (10-20mm u 6-atnom terminu po GFS).

Kasnije tokom dana padavine slabe i najjače  su na kranjem jugu i jugoistoku.

Uveče mi deluje da bi moglo biti pljuskova snega,posebno na zapadu zemlje.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #55 poslato: 04. Januar 2012. u 12:04 »
Dikile, lepo si prikazao sto se tice djenovske ciklogeneze. Upravo severoapadni prodori preko Alpa imaju naveci uspeh u formiranju ciklona.
Sto se tice grebena koji se formira sa severne strane Alpa (pa i Dinarida, kasnije), ukoliko se formira dovoljno jak ciklon u Sredozemlju, on ce savladati taj greben dovodom toplog vazduha. Cikloni koji prolaze brzo ili slabi cikloni '' u sirokom luku'' zaobilaze hladni kontinent.
Ono sto meni daje mesto za optimizam u nasem slucaju je to sto se po kartama (ne bas blizu), provlace razni simpaticni scenariji i postoji opsta tendencija premestanja anticiklona nad Atlantski okean i Skandinaviju, a kod nas se desava koliki toliki pad temperature.

Van mreže martin

• *
« Odgovor #56 poslato: 04. Januar 2012. u 18:35 »
Jedno sam siguran da sigurno dobicu konacno jedan poseriozan sneg kod meni za ovo zimo.Cetvrtak prema petak u noc najprvo kisa u nize predele,a na povisoke mesta i planine sneg.Petak ujutro prelazak kise u sneg skoro niz citava Makedonije osvim jugoistok i to bi trebalo da budu dosta obilne padavine( spored GFS 10-15mm za 6 satnom terminu),EC daje za kod meni 17mm za petak,bice zanimljivo samo da se ispuni :)

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #57 poslato: 04. Januar 2012. u 18:53 »
Novi izlaz GFS-a produbio ciklon do 985mb, tako da ce obilnijih padavina biti u vecem delu zemlje od 10 do 35mm. Sta meni upada u oci, temperatura na 2m posle ponoci pada na oko 2C na visini oko -2C sto u kombinaciji sa jakim padavinama moze da prouzrokuje sneg i u nizim predelima ,a temperatura vrlo lako moze da bude i 0C. Ovo vazi za centralne i juzne predele.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #58 poslato: 04. Januar 2012. u 19:15 »
Po tom izlazu GFS-a, kod mene temperature nisu povoljne, a i padavine nisu neke ... 8mm. Temperatura na 2m je oko nekih 5°C, a na visini oko 0°C. :-\ Tako da se ne nadam ni malo! :o

E da, interesantno je da GFS već duže vreme drži slabe padavine (verovatno u obliku snega) od sedmog do jedanaestog januara. Temperatura na visini ne bi bila problem, međutim, na 2m bi bila između 2 i 5°C. >:(

Van mreže Darko_9

« Odgovor #59 poslato: 04. Januar 2012. u 19:26 »
Koga briga za GFS koji ne zna da ubode tačnu temperaturu svih 365 dana u godini!