Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2012  (Pročitano 101419 puta)

Van mreže Sic

• **
Odg: Januar 2012
« Odgovor #120 poslato: 12. Januar 2012. u 18:39 »
Pa za Bg daje vec tad dubok minus, sumnjam da ce biti plusa u zemlji u tom periodu...

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #121 poslato: 12. Januar 2012. u 19:06 »
Pa za Bg daje vec tad dubok minus, sumnjam da ce biti plusa u zemlji u tom periodu...

I ja mislim da ce biti minusa u tom periodu ali GFS ne misli za sad...

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #122 poslato: 13. Januar 2012. u 09:20 »
Ovo je trenutak koji će odlučivati o daljem razvoju

GFS vidi ovako

EC ovako

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #123 poslato: 13. Januar 2012. u 09:52 »
Ne može se opisati riječima koliko se GFS i EC razlikuju za period nakon srijede. Pa čak ni za utorak više nisu isti. GFS i dalje drži dobre padavine, a EC ih je uglavnom izbrisao.
Evo mogućih razvoja situacije nakon srijede. GFS crta izražen visinski ciklon, ledara, snijeg u cijeloj zemlji:

EC crta produbljivanje ciklona u Đenovskom zalivu, nešto više padavina, ali i znatno topliju varijantu od GFS-a, sa kišom u većini krajeva:

Snjegoljupcima bi najviše odgovarala neka srednja varijanta. :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.1mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže dusan

• **
  • Starost: 47
« Odgovor #124 poslato: 13. Januar 2012. u 12:29 »
Modeli jesu dosta razliciti ali ja tu i kod GFS-a i kod EC-a vidim dosta zanimljivu situaciju.EC je jutros mnogo otisao na zapad ali presek opet mnogo istocniji.GFS sa druge strane(bar 06z)dosta realniji po pitanju padavina.Nema visinskog ciklona krajem naredne nedelje ali hladnoce,doduse nesto manje ipak ima.U razmaku od 5 dana  modeli mnodo drugciji ali spustanje doline sa severa koja u kombinaciji sa bocnim AC i na istoku i zapadu je izvesna jer su i oni izvesni.Momenat odnosno mesto spustanja je jos uvek mnogo daleko da bi bili sigurni.Tek za dva tri dana ocekujem da se modeli usaglase i tacno vide sta ce se desiti.Najgora varijanta je da ostanemo sa prednje strane i da dobijemo kisu kao po EC-u ali ne verujem u toliko visoke temperature jer ocekujem da se ta dolina pomeri istocnije jos u vecerasnjem izlazu.Jos nije vreme za svodjenje racuna jer ce se situacija u narednim danima dosta menjati.Tendencije i preduslovi za zimski prodor su tu a da li ce doneti sneg  i hladnocu ili kisu i blagi plus zbog 50 -100 km postavljanja zapadnije to niko ne moze danas reci.

Van mreže gencic

• Moderator
  • **
  • Starost: 36
« Odgovor #125 poslato: 13. Januar 2012. u 12:39 »
Ukoliko treba da dodje prava zima, onda ce sneg pasti svuda. Nema tu 100km istocno - zapadno, ja to ne priznajem.
Kada se razvije dugacki talas i na njemu ciklonska serija, onda sneg ima veliko podrucje razmera i po par hiljada kilometara, u nizu ciklona koji se tako podese da svaki sledeci ide malo juznije (oko 5 stepeni geografske sirine) i tako sneg dobiju svi.
Na razdoblju od 7 dana opet vidim da se zonalna struja uspostavlja i da nikakve meridionalne razmene nema. Lepse se vidi na kartama severne hemisfere. Kao sto rekoh prethodno, nisam optimist.

Van mreže Zeli

• **
  • Starost: 62
« Odgovor #126 poslato: 13. Januar 2012. u 13:14 »
Odlučio sam da malo zavirim i u GFS, mada zadnjih dana to i ne praktikujem, u mom području za 06Z 192 časa daje tričavih 8mm padavina, a prve "prave" padavine daje tek posle 130-og sata. Tradicionalno GFS u zadnjim momentima smanji i predviđenu količinu padavina, naravno, do tada su mogući i "pozitivni" obrti. Mislim da će hladnoće biti zasigurno i više nego što pokazuje. Meni je bitno da padne što više padavina da bi se ublažila hronična nestašica vlage, ali to nikako već mesecima da dočekam

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #127 poslato: 13. Januar 2012. u 17:50 »
Pogledajte ovu najavu sa Wetter com za Vrsac udarnicki ledeno i snega ima pogledajte,do sad su sve uboli svabe http://at.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tagesvorhersage/?id=RS0VO0009 :D ;)

Van mreže Darko_9

« Odgovor #128 poslato: 13. Januar 2012. u 17:53 »
Pogledajte ovu najavu sa Wetter com za Vrsac udarnicki ledeno i snega ima pogledajte,do sad su sve uboli svabe http://at.wetter.com/wetter_aktuell/wettervorhersage/16_tagesvorhersage/?id=RS0VO0009 :D ;)

Ako nije tajna koji model švabe sa tog sajta o kojem često govore koriste model?!

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #129 poslato: 13. Januar 2012. u 17:55 »
Gfs se priklonio ec-u, sve je jasno od 19.1 znatno toplije vreme i zbogom zimi za ovu godinu. Moze da bude sta hoce u februaru ne moze popraviti utisak. Ne treba ocekivati da ce  vecerasnji ec doneti nesto novo.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #130 poslato: 13. Januar 2012. u 17:59 »
Potpuno očekivano....GFS navlači,navlači i ispali.

Treba naravno sačekati još malo,ali po meni situacija može da bude samo još gora.

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže danijel

• **
« Odgovor #131 poslato: 13. Januar 2012. u 18:05 »
Nema nista od toplote od srede,videcete svabe su juce crtale to blago otopljenje i ukinule ga pre 1h vremena,i sad gledam na ARD 1 kazu da se polarni vazduh spusta i dugo zadrzva na Evropom iz Sibira i Kanade a najaci udari bice od Poljske gde se spusta preko Srbije do Grcke,i time blokira topli zrak i ne da mu da struji dalje,tako su pricali pre 10min ....videcemo ipak...;)))) :D

Van mreže ciklon

« Odgovor #132 poslato: 13. Januar 2012. u 18:37 »
Nista ne obicno od GFS-a.
Samo sto je EC prvi poceo da crta hladnocu i prvi je izbrisao, GFS njegovim stopama samo mnogo ekstremniji ali sa malim zakasnjenjem.
Ove zime nismo imali neka veca razocarenja u modele jer zime nije ni bilo a ovo se i ne racuna u neki promasaj, bilo je mnogo gorih situacija prethodnih zima kada su modeli sto bi se reklo u pet do dvanaest totalno menjali prognozu.
Bolje ovako 4-5 dana ranije oni nam saopste da se ne nadamo puno i mirna Backa.

Nema nista od toplote od srede,videcete svabe su juce crtale to blago otopljenje i ukinule ga pre 1h vremena,i sad gledam na ARD 1 kazu da se polarni vazduh spusta i dugo zadrzva na Evropom iz Sibira i Kanade a najaci udari bice od Poljske gde se spusta preko Srbije do Grcke,i time blokira topli zrak i ne da mu da struji dalje,tako su pricali pre 10min ....videcemo ipak...;)))) :D
Sve moze biti ali gde nadjose Kanadu?

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #133 poslato: 13. Januar 2012. u 19:15 »
Ono sto AC na Atlantiku i prostrana Ruska AC cine modelima kada se ode nadju u isto vreme to je neverovatno.Ni jednog momenta ja ni jedan ovaj izlaz gledam kao konacni.Kako i kada ce se dolina spustiti,da li imamo i aktivaciju Sredozemlja pre toga,Sekundarne ciklone nad Ukrajinom,visinski nad Bugarskom i sta jos  za poslednja dva dana,govori da ce do srede biti jos mnogo iznanedjenja.Bez preteranog pesimizma ili optimizma ljubiteljima zime.     

Van mreže laky

« Odgovor #134 poslato: 13. Januar 2012. u 19:50 »
Ja necu o tom zahladjenju jer prognoza ne bi ninasta licila...
Od veceras pa naredna dva dana u Srbiji a narocito u Vojvdini ce duvati hladan severac zbog anticiklona severozapadno i ciklona severoistocno...

Sutra tokom dana u Vojvodini ce duvati umeren do jak vetar sa udarma do 14-15m/s dok ce juznije biti slabiji...

U nedelju vetar ce slabiti...

Sa severa i severoistoka stizace i hladan vazduh pa ce temperatura svaki dan biti par stepeni niza...

Van mreže Darko_9

« Odgovor #135 poslato: 13. Januar 2012. u 20:27 »
Koji baksuz ovaj petak 13 , yr.no presušio totalno teško da će biti snega! Šta kaže EC jel se podudara sa yr.no podacima?!

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #136 poslato: 13. Januar 2012. u 22:29 »
Lepa južina se crta od 19 januara,za sv Jovana kada su se snegovi merili u cm,mi ćemo zbrajati litre i litre kiše.Ali dobro mislim da je krajnje vreme da se ova sumorna jesen već jednom završi i da dođe proleće,modele zaista nema smisla komentarisati!

Van mreže dusan

• **
« Odgovor #137 poslato: 13. Januar 2012. u 23:16 »
Zaboravljamo da pricamo o periodu od nedelju dana unapred.Vecerasnji Ec mi je malo neobican,a to presek i potvrdjuje.Nema tu takve ciklone koja bi tako povukla topli vazduh iz Sredozemlja a sa obe strane prostrane AC.Ako Alpi nisu porasli i prosirili li se ne vidim ni prirodnu prepreku za spustanje hladnijeg vazduha sa severa.Presek je dobar i racionalan jer vidi uvlacenje toplijeg vazduha sa prednje strane ciklone ali ni blizu toliko na sever.Glavni za isti period za Zrenjanin daje +10 stepeni i kisu a za 100km severniju Suboticu +2 i sneg.  :blahblah:
Mnogo sam se ja puta nagledao ciklona i snega koji u zadnjih par dana pobegnu  daleko i sada je vreme da u tom periodu dodju kod nas. :pop:

Van mreže Dejo

• Moderator
  • Starost: 37
    • Sumeteo
« Odgovor #138 poslato: 14. Januar 2012. u 07:57 »
I dalje mi čudno kako kod EC-a pobegne anticiklon daleko na Atlantik, jutros ipak malo bliže, pa već malo bolje izgleda, no ima još mesta za popravak. Kod dolaska ciklona sa severozapada, naravno da će Vojvodina bolje proći jer pre stiže hladniji vazduh.

No i GFS je dobar za sledećih 5-6 dana, biće povremeno snega u svim krajevima i to je više nego što smo imali do sada ove zime.

Van mreže gabesz20

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #139 poslato: 14. Januar 2012. u 08:49 »
Ono sto se da videti jeste mesajuca zona, samo treba pogledati kako ce se odvijati temperatura na 925hpa koji sloj znamo da je jedan od presudnih za snezne padavine. E sad od ovakvih situacija znaju da padnu najveci snegovi, ali rizik je u svakom slucajno velik, pa male nijanse mogu da odluce dali cemo imati veliki sneg, ili kisu.